начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Административен тормоз от съседи!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Административен тормоз от съседи!

Мнениеот ogo1234 » 19 Фев 2014, 15:49

Здравейте,
От скоро съм домоуправител на нашия вход и се сблъсквам с какви ли не малоумни истории.
Днес една възрастна съседка , която живее на последния етаж ми се оплака, че една кукумявка от 1-я етаж я е подложила на административен тормоз.
Преди 4 години възрастната съседка остъклила(покрила) терасата си отчасти и поради факта, че терасата била открита, лошо изпълнена и постоянно тече на комшията отдолу. Тогава кукумявката от първия пуснала оплакване до общината, че ремонта бил незаконен и се рушали "трегери".
От общината дошли, направили проверка и установили, че подобни неща няма. Имало становище от конструктор и всичко е по закон. Жената решила, че с това нещата приключват.
Вчера обаче кукумявката срещнала съседката и й съобщила, че пуснала жалба до РДНСК, защото всъщност разбрала, че не било "остъкляване" на балкон, а "преустройство".
Жената направо се е поболяла от притеснение, че сега може да я накарат да събаря всичко. В желанието си да направи добро сега й се изсипват куп проблеми.
Жената е пенсионерка и едвам свързва двата края, ще се радвам ако дадете някакви полезни съвети, защото много искам да й помогна.
ogo1234
Младши потребител

Re: Административен тормоз от съседи!

Мнениеот votpuska » 19 Фев 2014, 16:24

Най-добре ще помогнете на всички във входа, ако просто оставите компетентните органи да си свършат работата. Ако няма нищо нередно и не е създадена опасност за устойчивостта на сградата - от какво се притеснявате? Ако има - то по-добре да се изпълнят предписанията на РДНСК - нали за това е създаден този орган!
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот ogo1234 » 19 Фев 2014, 16:32

Това е ясно. Проблема е в друго.В административните процедури.
При остъкляване, те са едни, а при "преустройство" други.
В т.ч. при остъкляване трябва съгласие само на непосредствените съседи.(по нейните думи)
А при "преустройство" и решение на Общото събрание. Каквото няма, а със задна дата няма как да се проведе.
Всъщност за това ме потърси като Домоуправител.
Тя се страхува, че не конструктивно, а административно ще изкарат нещата нередни.
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот ogo1234 » 19 Фев 2014, 16:46

Да използвам да поставя и още един въпрос.
Въпросната кукумявка или по-скоро мъжът й, е поставил ограда с портал (върху общите части), който препречва достъпа към задния вход на кооперацията. Мотивът е че този вход бил само за тези които имат гаражи и/или паркират в двора.
В документацията, която ми предадоха не видях да има решение на ОС за тази ограда с порта, както и някакви разрешителни от общината или от където и да било
Ако е незаконна, мога ли като домоуправител да я отстраня?
Идеята ми е да ги заплаша, че ще демонтирам оградата, ако не престаната да тормозят жената.
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот ogo1234 » 16 Апр 2014, 13:37

Здравейте,
Аз отново ще Ви потормозя с този казус.
Съседката получи съобщение от общината, че ще идват на проверка заедно с РДНСК.
Но съобщението е адресирано не до нея като собственик, а до снаха й, която се води там на "постоянен адрес".
Освен това се оказва, че съседът, който е пуснал жалбата всъщност формално не е съсед, защото се води по адресна регистрация в съвсем друг квартал?
Не е ли юридически нонсенс това, съобщение със заплахи за глоби, към човек който не е собственик и няма отношение към собствеността на имота, а жалбата е от човек, който не е заинтересована страна?!?!?
То ако е така, аз ако нещо изкукам и си наумя, ще тръгна по улиците и де що видя остъклена тераса (те 99% са незаконни), ще започна да пускам жалби. Спокойно ще мога да входирам по няколко стотин на ден. Те какво навсякъде ли ще отидат на проверка? :lol:
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 16 Апр 2014, 14:10

Ще отидат на проверка където си преценят, но във всички случаи ще бъдат длъжни да ви отговорят какво са предприели и установили, ако не са предприели - защо. Ако не ви отговорят в срок можете да поискате да бъдат наказани с глоба по реда на АПК. А това което подавате въз основа на наблюденията ви от обикаляне по улиците няма да представлява жалба, а сигнал - разликата в правната същност между двете е драстична!
В случая ако в сигнала е посочена снахата като инициатор на остъкляването (да речем че тя е довела бригадата и е платила) ако се установи нарушение отговорността ще бъде за нея, макар че не собственик - тя е извършителя (още повече ако само тя живее в жилището а собственика (свекървата) - не). Така че с две думи: не, не е непременно нонсенс.
votpuska
Потребител

Мнениеот ogo1234 » 16 Апр 2014, 14:16

Добре, а каква е значение има "драстичната" разлика между "Жалба" и "Сигнал" като резултата е един и същ в крайна сметка?

А що се отнася до конкретния касуз: Възрастната жена си живее там, снахата и синът й само формално се водят там по адресна регистрация. Освен това как ще докажат, че тя е инициатора, а не собственика?
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 16 Апр 2014, 15:40

Жалба е когато са те пребили теб. Сигнал е когато видиш че един човек бие друг човек. Така ясно ли е?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ogo1234 » 17 Апр 2014, 23:47

То стана традиция сам да питам и сам да си отговарям.
Значи нямам право да пускам било сигнали, било жалби, ако не съм пряко заинтересован.
В конкретния случай, комшията няма адресна регистрация в блока но е собственик, следователно може да пусне да пусне жалба. сигнал или каквото си иска.
ogo1234
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Апр 2014, 15:51

ogo1234 написа:То стана традиция сам да питам и сам да си отговарям........
Не мислите ли че тази констатация е малко...как да кажа.....тревожна!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот votpuska » 18 Апр 2014, 22:11

хахахаха
Случаят е тежък, наистина.
Еми оги - за без пари толкоз.
Все пак ще ти пусна последно на примоция:
Най-изначалната разлика между жалба и сигнал, както на прост език ти обясни дядото, се състои в това, че за да подадеш жалба трябва да си легитимиран - пряко или косвено да си засегнат, за да имаш правен интерес. За сигнала - няма такова ограничение - всеки може да подава сигнали - както даваш за пример да си вървиш по улицата и понеже си нямаш работа да събираш впечатления за сигнали. Нещо, с което доста пенсионери си уплътняват ежедневието. :D :D
Е, определено е по-интересно отколкото да киснат по цял ден в клуба сред цигарен дим и миризма на вино да пляскат карти и да псуват под нос. :lol:
votpuska
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 19 Апр 2014, 10:51

Малоумните истории ще продължават докато има сгради в режим на ет.собственост и докато не се промени отношението на държавата към пространството, в което се случват. И не забравяйте, че освен че сте "домоуправител" или управител на ет.собственост ще трябва да отворите и Закона за упр. на ет.собственост. И...Че мандатът изтича след 2 години, а всяка година в края на едногодишния период ще отчитате не броя на малоумните истории, а ...свършеното. Възмездно или не. Успех.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот n_ikito » 19 Апр 2014, 11:18

lakavitsa написа:Малоумните истории ще продължават докато има сгради в режим на ет.собственост и докато не се промени отношението на държавата към пространството, в което се случват.

Първо трябва да си отговорим на въпросЪ, държавата ни е такава, защото ние сме такива :?: или ние сме такива, защото държавата ни е такава :?: :?: За мое съжаление си мисля, че е първото :oops: Така, че по-скоро трябва ние да си променим отношението към света, въобще....

п.п. Сори за спама...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 19 Апр 2014, 15:00

До преди 24 и 1/2 години ни пречеха четирите годишни времена и ония "западняците", сега прехвърляме вината в/у самите нас, видно от казаното от колегата под/над мен. Оплакващият се "домо"управител насочва погледа си в/у историите малоумните, без да споменава и дума за ЗУЕС и доколко районната/общинската администрация си гледа работата в съответния район, а покрай нея и периферните органи на РДНСК.
lakavitsa
Потребител

Назад към Строителство и регулация