- Дата и час: 02 Дек 2024, 05:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изваждане на удостоверение за търпимост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Изваждане на удостоверение за търпимост
Здравейте!
Имам къща в София, която е нанесена в кадастралния план, има електро партида и електромер, разрешение за строеж от 1997г. , надзорна проверка от 1999г. и плановете които са се изисквали тогава-ел., ВиК, архитектура, конструктивна и топлообмен.
Интересува ме как мога да извадя удостоверение за търпимост, тъй като за изваждане на удостостоверение за ползване сигурно е по-сложна процедурата. И удостоверение за търпимост ми върши работа. Какви документи трябва да имам, какъв е срока, таксата и има ли някакви особености самата процедура?
Предварително благодаря за отговора.
Имам къща в София, която е нанесена в кадастралния план, има електро партида и електромер, разрешение за строеж от 1997г. , надзорна проверка от 1999г. и плановете които са се изисквали тогава-ел., ВиК, архитектура, конструктивна и топлообмен.
Интересува ме как мога да извадя удостоверение за търпимост, тъй като за изваждане на удостостоверение за ползване сигурно е по-сложна процедурата. И удостоверение за търпимост ми върши работа. Какви документи трябва да имам, какъв е срока, таксата и има ли някакви особености самата процедура?
Предварително благодаря за отговора.
- elixir
- Младши потребител
Re: Изваждане на удостоверение за търпимост
Не се занимавайте с излишни неща, а си се снабдете с разрешение за ползване.
- dimist
- Потребител
Благодаря за отговора! Доколкото знам процедурата е доста сложна и изисква много документация и то такава каквато аз нямам, а и тогава не се е изисквала...пожарна безопастност примерно.
Някои има ли информация какви документи точно се изискват? Аз нямам против да се снабдя с разрешение за ползване, но дали ще мога с наличните документи А горе-долу знаете ли какъв е срока и таксата за издаване на такова удостоверение?
Някои има ли информация какви документи точно се изискват? Аз нямам против да се снабдя с разрешение за ползване, но дали ще мога с наличните документи А горе-долу знаете ли какъв е срока и таксата за издаване на такова удостоверение?
- elixir
- Младши потребител
elixir написа:...Доколкото знам процедурата е доста сложна и изисква много документация и то такава каквато аз нямам, а и тогава не се е изисквала...пожарна безопастност примерно.
Правилно знаете, че процедурата е доста сложна. Допълнително може да я усложните, ако се захванете с материя, от която разбирате малко.
Вашето желание е важно, но определящо е дали главният архитект ще прецени дали отговаряте на изискванията на закона!
Търпимост и въвеждане в експлоатация са две взаимно изключващи се положения.
- zelen
- Потребител
zelen написа:Правилно знаете, че процедурата е доста сложна. Допълнително може да я усложните, ако се захванете с материя, от която разбирате малко.
Вашето желание е важно, но определящо е дали главният архитект ще прецени дали отговаряте на изискванията на закона!
Търпимост и въвеждане в експлоатация са две взаимно изключващи се положения.
Така е, не разбирам от тази материя и затова питам.
Искам едно от двете удостоверения, не и двете заедно и затова искам да се информирам какви са процедурите.
- elixir
- Младши потребител
elixir написа:Имам къща в София, която е нанесена в кадастралния план, има електро партида и електромер, разрешение за строеж от 1997г. , надзорна проверка от 1999г. и плановете които са се изисквали тогава-ел., ВиК, архитектура, конструктивна и топлообмен.
За удостоверение за търпимост - забравете!!!
За удостоверение за ползване след 13 години ??? Без протокол за строителна линия и ниво със заверка на кота корниз и кота било от техническата служба на общината(вероятно), с изтекло разрешение за строеж (респ.проекти)......
Трудно, ама много, много трудно и това сигурно ви го е казал нотариуса, като сте се опитали да извадите НА за собственост
Геодезическа фирма да направи контролно замерване на строителната линия и нивата и се молете поне да сте спазили РС и проекта!
И после с НА за имота, скицата и всичко, което имате, при строителен надзор!
Подгответе се за тежка битка
- anserk
- Активен потребител
Лошо, много лошо Имам заверки на кота корниз и било, имам виза, изобщо имам цялата документация, която се е изисквала тогава. Къщата не е строена незаконно, просто не е извадено разрешение за ползване когато е трябвало и сега се опитвам да разбера каква е процедурата . Не съм се консултирала с нотариус, имам си нотариален акт от годината в която е завършена къщата.
Благодаря за отговора, ще помисля дали да се боря
Благодаря за отговора, ще помисля дали да се боря
- elixir
- Младши потребител
elixir написа:Така е, не разбирам от тази материя и затова питам.
Искам едно от двете удостоверения, не и двете заедно и затова искам да се информирам какви са процедурите.
Кой се опитвате да надхитрите
- anserk
- Активен потребител
elixir написа:...Така е, не разбирам от тази материя и затова питам.
За да сте сигурна какви са процедурите и дали е възможно- обърнете се за консултация към адвокат, работещ с тази материя, а не към нотариус.
Форумът е място за даване на безплатни мнения, които, както знаете, са със съмнителна достоверност - просто защото не се работи с документи.
Нотариалният акт не прави законна нито една къща!
- zelen
- Потребител
zelen написа:За да сте сигурна какви са процедурите и дали е възможно- обърнете се за консултация към адвокат, работещ с тази материя, а не към нотариус.
Нотариус споменавам, защото предполагам, като в подобен случай (от опит), след като си построил цяла къща, масивни огради и порти....., отиваш най-сетне да си извадиш и НА . Но.... нотариуса не иска РС, а РП или евентуално УТ Такава е обикновенно в практиката.
А към строителен надзор е пътя му, защото при всички случаи ще мине през ДНСК (НП) и преди това ще има ред констативни протоколи и експертизи, презаверки.
Не знам, може би адвокатите вече да са се научили да съставят техническата част от документацията (то юридическата е накрая)
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:Кой се опитвате да надхитрите
В смисъл..?
zelen написа:Нотариалният акт не прави законна нито една къща!
Това го знам, никъде не съм казала, че е обратното.
Ще търся строителен надзор и адвокат за консултация. Поне да се изясни точно за какво става въпрос
- elixir
- Младши потребител
Няма законово регламентиран срок за въвеждане в експлоатация на строежите след завършването им. Разрешението за строеж губи правно действие, ако в петгодишен срок след издаването му не е завършен грубият строеж (това се удостоверява с Акт за приемане на конструкцията и заверка на котата на билото) – така че, ако тези документи са съставени до 2002 г., не би трябвало да има проблем. Има указания от МРРБ от 2003 г. какви документи се изискват за регистриране на въвеждането в експлоатация на строежите от V категория:
1. писмено искане от възложителя или упълномощено от него лице;
2. документ за собственост или документ за учредено право на строеж в чужд
имот или документ за право да се строи в чужд имот по силата на специален закон;
3. Документи - приложения:
а) разрешение за строеж;
б) протокол за определяне на строителна линия и ниво, с резултатите от проверките на достигнатите контролирани нива;
в) заверена заповедна книга;
г) акт обр.14 за приемане на конструкцията;
д) констативен акт по чл.176, ал.1 ЗУТ за установяване годността за приемане
на строежа с приложени към него протоколи за успешно проведени единични изпитвания на машини и съоръжения.
е) документи, удостоверяващи съответствието на вложените строителни
продукти със съществените изисквания към строежите.
ж) документ от Агенцията по кадастъра за изпълнение на изискванията по чл. 175, ал. 5 ЗУТ за предадена екзекутивна документация, ако такава е необходима.
4. договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура;
5. технически и енергиен паспорт на строежа.
1. писмено искане от възложителя или упълномощено от него лице;
2. документ за собственост или документ за учредено право на строеж в чужд
имот или документ за право да се строи в чужд имот по силата на специален закон;
3. Документи - приложения:
а) разрешение за строеж;
б) протокол за определяне на строителна линия и ниво, с резултатите от проверките на достигнатите контролирани нива;
в) заверена заповедна книга;
г) акт обр.14 за приемане на конструкцията;
д) констативен акт по чл.176, ал.1 ЗУТ за установяване годността за приемане
на строежа с приложени към него протоколи за успешно проведени единични изпитвания на машини и съоръжения.
е) документи, удостоверяващи съответствието на вложените строителни
продукти със съществените изисквания към строежите.
ж) документ от Агенцията по кадастъра за изпълнение на изискванията по чл. 175, ал. 5 ЗУТ за предадена екзекутивна документация, ако такава е необходима.
4. договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура;
5. технически и енергиен паспорт на строежа.
- magodeoz
- Активен потребител
elixir написа:Това го знам, никъде не съм казала, че е обратното.
Ще търся строителен надзор и адвокат за консултация. Поне да се изясни точно за какво става въпрос
Стреляте на посоки и е малко вероятно да улучите целта
Много добре знаете за какво става въпрос
Ако имате НА, то значи че имате и удостоверение от общината за завършена сграда (така беше)! Как е взето-без коментар! За какво РС, за каква виза, за какви партиди става на въпрос, ако всичко е наред И за какво ви е сега РП или УТ ? Нали имате одобрен проект, по който е изпълнена сградата!
Но май сте се фихрили по някое време (достроявали, надстроявали, променяли ....) и то незаконно, и сега се налага да му се сложи етикет с РП или ново РС
Нищо лично
- anserk
- Активен потребител
magodeoz, благодаря за подробната информация!
Някои от документите ги имаме, други-не. Точка 3 е) едва ли можем да я изпълним или може би частично Ще прегледам какви документи има оттогава, обаче се съмнявам че ще ги събера всичките. Къщата не съм я строила аз, а баща ми, а сега на мен се падна "честта" да я узаконявам. Ще го питам с какви други документи разполага.
anserk , нито сме достроявали, нито надстроявали. Всичко е така както съм написала и е законно . Както вече написах, къщата не съм я строила лично аз, а и е било отдавна, за 12-13 години много неща са се променили със сигурност.
Някои от документите ги имаме, други-не. Точка 3 е) едва ли можем да я изпълним или може би частично Ще прегледам какви документи има оттогава, обаче се съмнявам че ще ги събера всичките. Къщата не съм я строила аз, а баща ми, а сега на мен се падна "честта" да я узаконявам. Ще го питам с какви други документи разполага.
anserk , нито сме достроявали, нито надстроявали. Всичко е така както съм написала и е законно . Както вече написах, къщата не съм я строила лично аз, а и е било отдавна, за 12-13 години много неща са се променили със сигурност.
- elixir
- Младши потребител
elixir написа:anserk , нито сме достроявали, нито надстроявали. Всичко е така както съм написала и е законно . Както вече написах, къщата не съм я строила лично аз, а и е било отдавна, за 12-13 години много неща са се променили със сигурност.
От там трябваше да зпочнете
И именно защото т. 3 е винаги проблемна! След 13 год. няма как да убедите който и да е, че сградата е построена по издадените строителни книжа съгласно нормативните изисквания тогава (сега са същите) и не е пипана през този период. Строеше се без да се викат проектанти, без тех.ръководител (по т.н. стопански начин), без протоколи доказващи, че конструкцията отговаря на съществените изисквания (вкл.материалите). Ето затова има известни задължителни стъпки преди да се явите в РДНСК ( РС е преди влизането на ЗУТ от 2001 г.)
Ще ви трябва при всички случаи яка помощ
- anserk
- Активен потребител
Ами аз от там съм започнала
, че къщата не е строена скоро и тогава са се изисквали дадени документи, а днес се изискват същите плюс още 10 примерно Сложна е ситуацията, както се вижда.elixir написа: ...разрешение за строеж от 1997г. , надзорна проверка от 1999г...
- elixir
- Младши потребител
Какво имате в превид под надзорна проверка?
Ситуацията е специфична, но винаги има изход
Ситуацията е специфична, но винаги има изход
- anserk
- Активен потребител
По-късно или утре ще намеря документа и ще ви препиша това, което пише в него. Сега мога само по спомен да цитирам, но няма да е точно.
Дано сте прав и дано се намери изход
Дано сте прав и дано се намери изход
- elixir
- Младши потребител
@anserk:Удостоверението за въвеждане в експлоатация за строеж от тази катетория за София се издава от Столична община (НАГ) – независимо от факта, че строителството е започнало преди влизане в сила на ЗУТ.
@elixir:
Ако не успеете да намерите сертификати за вложените материали, можете да ги замените с декларация за съответствие – строителят декларира на собствена отговорност, че използваните в строителството материали и изделия удовлетворяват съществените изисквания към строежите.
@elixir:
Ако не успеете да намерите сертификати за вложените материали, можете да ги замените с декларация за съответствие – строителят декларира на собствена отговорност, че използваните в строителството материали и изделия удовлетворяват съществените изисквания към строежите.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:строителят декларира на собствена отговорност,
Кой строител, ако го е имало-къде го ? И кой е този, който ще даде декларация за бетон и армировка? Срещу колко? А обр.14 и КП обр.15 аз ли ще подписвам ?
magodeoz написа:независимо от факта, че строителството е започнало преди влизане в сила на ЗУТ.
А наказанието ( при всички случаи ще има ) се налага само от Началника на РДНСК ! И в НАГ- СО да тръгне, пак ще мине през РДНСК !
Не всичко от този списък, който е представен, е съотносимо при такива казуси.
И това не са само формални бумаги Ако е така, да се махнат Да остане само преценката на юридическата мисъл
Да не говорим, че за нас тук (във форума) е скрита картинка и си е чисто гадаене
- anserk
- Активен потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|