- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отменят разрешение строеж заради капандура?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Отменят разрешение строеж заради капандура?
Здравейте, това е първият ми пост, макар че следя форума отдавна. Моля за вашите мнения. Първоизточникът на проблема ми е подобен на много тук - недоброжелателен съсед. Той подаде в РДНСК жалба година след като усвоих право на строеж (ремонт на апартамент) и те отмениха разрешението без дори да извършат проверка. Възразих в административен съд, извършиха експертиза на ремонта и след като се установи, че не са налице изтъкнатите нарушения, се захванаха за капандурата на таванската стая към апартамента - била разширена. Проекти на сградата не се пазят нито в общината, нито в ДАГ. Съдът назначи нова експертиза, този път само на таванското помещение. Въпросът ми е доколко е резонно това, при положение, че таванът е отделно помещение и изобщо не е засегнат в процесното разрешение за строеж? Не се ли измества предметът на спора? Как да си обясня действията на адм. съдия - некомпетентност или корупция? Не изключвам като обяснение второто, защото въпросният съсед е бивш полицай и настоящ сводник Предварително благодаря за съветите ви в област, с която (слава богу) не съм се сблъсквала досега. Просто не знам как да се боря с този абсурд!
- yolanta
- Младши потребител
Re: Отменят разрешение строеж заради капандура?
А какво е мнението на Вашия процесуален представител по въпроса?
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, по кой въпрос по полицейско-сводническия ли или по отношение капандурата.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте и благодаря за отговорите. Адвокатът ми също е озадачен от позицията на съдийката и смята да направи възражение, но това не би решило проблема, особено ако се касае за подкуп А имам доста съмнения в тази посока, особено предвид потеклото на "уважаемия съд" (не мога да навлизам в подробности по разбираеми причини). Първоначално бях убедена, че ще минем с едно-две заседания - ДНСК са нарушили разпоредбите, изтекли са срокове и какво ли не още в моя полза, но не би! Както и да е, чудя се дали да не поискам отвод, или това ще настрои колегите й против мен и ще предреши един иначе чист и елементарен казус. Чувствам се отвратена и безсилна... по-тревожното е, че май и правистите все по-често се чувстват така. Как да постъпя?
- yolanta
- Младши потребител
yolanta стига приказки дай повече информация за одобрените книжа, капандурата и пр.
-
Книжата са одобрени през юни миналата година, няма възражения в двуседмичния срок, касае се за основен ремонт на едностаен апартамент без засягане на носещи елементи. Усвоено е, месеци по-късно (в началото на 2010) столична ДНСК уведомяват община Лозенец, че разрешението пада, тъй като банята е разширена над дневната на съседа (невярно), премахнати са носещи зидове (невярно), прозорците са удължени и нарушават фасадата (също невярно). Всички тези констатации без проверка на място и без да ми съобщят акта - били го залепили на входа. Научих всичко това 2 дни преди изтичането на срока за обжалване (от общината алармираха) и успях да пусна съдебно възражение. След огледа на вещото лице съдът прие констатациите му + снимки, но днес съседът излиза с нов коз - капандурата и въпреки, че адвокатът ми изтъкна, че не са свързани, съдът назначи ново вещо лице за нова задача - оглед ЕДИНСТВЕНО на тавана и заснемане, тъй като книжата на кооперацията липсват. Адвокатът на противника ми се опитва да събори разрешението за строеж заради "незаконен строеж в част от обекта" - а именно в таванското помещение, което обаче е обособено физически, пък и кой кога е направил капандурата е факт, за чието изясняване вече опираме до свидетели - по 2-ма от всяка страна. Кашата е пълна. Той може да доведе всекиго да каже всичко, защото в квартала ги е страх от него - който не е послушен го пребива.... Това е и причината от общината да помолят да мина през цялата процедура с разрешението, при все че не засягах общи части - и тях ти е страх от него, а той искал да купи апартамента преди да го купим ние и се закани, че щом не е негов, няма да е и наш.
- yolanta
- Младши потребител
yolanta написа:Адвокатът на противника ми се опитва да събори разрешението за строеж заради "незаконен строеж в част от обекта" - а именно в таванското помещение, което обаче е обособено физически ???? - а юридически как е?, пък и кой кога е направил капандурата е факт, за чието изясняване вече опираме до свидетели - по 2-ма от всяка страна.
Доколкото познавам ЗС, ЗУТ и строителните конструкции - капандура не се ли прави на покрив (обща част) Дали с ремонта не сте го "пришили" към апартамента ? Дано ви помогнат СТЕ !
Така и не се разбира от поста за какво е издадено РС и основанието!
Останалото - без коментар!
- anserk
- Активен потребител
РС е издадено за ремонта на апартамента, от НС на общината дори ме накараха да наема надзорник, със заповедна книга и другите присъщи за ново строителство мурафети, само и само да не ги закача въпросния психопат, който ги заплашвал с побой по друг случай. После колегите им от архитектурния отдел се смаяха на тези изисквания... Юридически, таван и апартамент се водят с отделни кодове, тъй че самостоятелността им в този контекст е доказуема? Пък и разрешението за строеж изобщо не касае тавана.
Не Ви разбирам - как да сме "пришили" капандурата? Тя си съществуваше, просто подменихме изгнили дъски и топлоизолирахме. Кога точно е вдигната мога само да гадая - в тази кооперацийка всеки си е правил разни подобрения през годините - един апартамент с балкон, другите без; половината покрив с един етаж по-висок и т.н. То и затова са изчезнали стр. книжа, мисля си. Благодаря за пожеланията, но не мисля, че назначиха втората експертиза при ново вещо лице, за да ми помогнат
Не Ви разбирам - как да сме "пришили" капандурата? Тя си съществуваше, просто подменихме изгнили дъски и топлоизолирахме. Кога точно е вдигната мога само да гадая - в тази кооперацийка всеки си е правил разни подобрения през годините - един апартамент с балкон, другите без; половината покрив с един етаж по-висок и т.н. То и затова са изчезнали стр. книжа, мисля си. Благодаря за пожеланията, но не мисля, че назначиха втората експертиза при ново вещо лице, за да ми помогнат
- yolanta
- Младши потребител
yolanta написа:Не Ви разбирам - как да сме "пришили" капандурата?
Не капандурата, а тавана ! От вашите обяснения не се разбира какво общо има тавана с апартамента, освен че е складово помещение към жилището (предполагам). Но щом е допусната СТЕ за тавана, това навежда, че евентуално има връзка с него (ако е над апартамента), а не е отразено в РС.Не знам. Вие си знаете.
Значи има заповед на Началника на РДНСК за отмяна на РС за .... след половин година от издаването му и то при положение, че е обявено и влязло в сила Това не ми звучи правдоподобно! Но, знае ли човек!
Има доста неща, които са объркващи, защото сте доста притеснена.
Но на ход е адвоката! Да му мисли!
- anserk
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:57, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Гледам, че и probcho, се чуди на доста неща.
Това, че НС (предполагам незаконно строителство) им е препоръчало надзор, навежда за извършени .......СМР. Обикновенно в такива случаи препоръчват надзор , защото знаят че на собственика му предстои битка. Но в РС (ако има) е посочена категорията.
Има доста спорни неща в написаното, от които лъха на нещо незаконосъобразно.
Но нали има адвокат!
Това, че НС (предполагам незаконно строителство) им е препоръчало надзор, навежда за извършени .......СМР. Обикновенно в такива случаи препоръчват надзор , защото знаят че на собственика му предстои битка. Но в РС (ако има) е посочена категорията.
Има доста спорни неща в написаното, от които лъха на нещо незаконосъобразно.
Но нали има адвокат!
- anserk
- Активен потребител
yolanta защо еднозначно не отговорите дали въпросната капандура е част от ограждащите повърхности на собствения ви (вероятно) апартамент в подпокривното пространство или не е?
-
Добро утро, благодаря за отговорите. Ще се опитам да пиша по-ясно... СМР са 4-та категория и включват: подмяна на Ел и ВиК, на всякакви настилки, изместване на мивка в рамките на банята, изграждане на вана в бивш дрешник към коридора, премахване на част от неносеща стена (със становище на конструктор). Описани са в заповедната книга. Таванът е над апартамента, но не е свързан с него, констатиран факт. Капандурата не е еднаква с няколко други - по-голяма е от половината и по-малка от другата половина, които са си направо етажи. Както споменах, в тази кооперация всичко се различава. В мотивите на РДНСК се споменава капандурата като новоизградена, подмяна на керемидите - това с керемидите е истина, покривът течеше и ги смених с нови за моя сметка, банята, която навлизала в дневната, премахване на носещи зидове, увеличаване на натоварванията, нарушаване на фасадата и пробиване на отвор между апартамента и таванското помещение. От всички изброено е вярно единствено, че съм подменила покривната настилка! ДНСК не си направиха труда да огледат на място каква е ситуацията
Относно кодовете - в общината за таван и апартамент се водят различни кодове, пък и са обособени по предназначение и са с отделни входове, на отделни етажи. Пак повтарям, таванът не е "пришит" към апартамента - 2 експертизи правиха конкретно за това. Сега остава да доказваме със свидетели, че капандурата е изградена в този си вид преди 1987, за да е търпима (купихме апартамента през 2007, нямам идея кога всъщност е правена)
От РДНСК заплашват едва ли не с уволнение гл. архитект... тук е мястото да отбележа, че същото това ДНСК години наред се прави на разсеяно за нарушение, извършено от въпросния ми съсед, довело до напукване на сградата. Издадено е предписание, Береану е правил предаване за случая по БНТ преди няколко години, но резултат никакъв. Тоест, касае се за корупция. Единствената последица е, че 75-годишната съседка от партера, която възразила на задигането нивото на двора (за да си направи нашия противник заведение в него) е осакатена от бой. Разказвам всичко това, за за разберете с какъв човек се боря. Моята кауза е perduta вероятно, но не мога да се примиря с несправедливостта.
И последно, РС е отменено с горепосочените мотиви, без да е направен оглед/ експертиза.
Извинявам се за разхвърляните обяснения, сигурно звуча несвързано след този тригодишен кошмар. Явно никога няма да ползваме апартамента, но не ми се ще отново да възтържествува мафиотщината в нашата нещастна територия. Адвокатът ми е добър, но не зная дали в случая това има значение
julyanvonemona, НЕ, капандурата не е част от ограждащите повърхности - разделя ги етажната плоча
Относно кодовете - в общината за таван и апартамент се водят различни кодове, пък и са обособени по предназначение и са с отделни входове, на отделни етажи. Пак повтарям, таванът не е "пришит" към апартамента - 2 експертизи правиха конкретно за това. Сега остава да доказваме със свидетели, че капандурата е изградена в този си вид преди 1987, за да е търпима (купихме апартамента през 2007, нямам идея кога всъщност е правена)
От РДНСК заплашват едва ли не с уволнение гл. архитект... тук е мястото да отбележа, че същото това ДНСК години наред се прави на разсеяно за нарушение, извършено от въпросния ми съсед, довело до напукване на сградата. Издадено е предписание, Береану е правил предаване за случая по БНТ преди няколко години, но резултат никакъв. Тоест, касае се за корупция. Единствената последица е, че 75-годишната съседка от партера, която възразила на задигането нивото на двора (за да си направи нашия противник заведение в него) е осакатена от бой. Разказвам всичко това, за за разберете с какъв човек се боря. Моята кауза е perduta вероятно, но не мога да се примиря с несправедливостта.
И последно, РС е отменено с горепосочените мотиви, без да е направен оглед/ експертиза.
Извинявам се за разхвърляните обяснения, сигурно звуча несвързано след този тригодишен кошмар. Явно никога няма да ползваме апартамента, но не ми се ще отново да възтържествува мафиотщината в нашата нещастна територия. Адвокатът ми е добър, но не зная дали в случая това има значение
julyanvonemona, НЕ, капандурата не е част от ограждащите повърхности - разделя ги етажната плоча
- yolanta
- Младши потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:59, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Probcho, благодаря Ви за опита да внесете ред в обърканото ми изложение Вадя папката и започвам да отговарям:
1. На 30.3.2009 внасям проекти в общината
На 24.6 те са одобрени и е издадено РС за вътрешен ремонт на жилище без промяна на предназначение
На 1.7 се разписвам/ обявено ми е разрешението
На 9.7. общината праща копие на РС до СРДНСК
2. На 20.7. РС влиза в сила, защото не са постъпили възр. и ДНСК не се е произнесла отрицателно
3. Със заповед на Стоилов от 24.11.2009 е постановена отмяна на РС на основание Чл 216 ал 5 от ЗУТ. Мотиви: жалбата на въпросния съсел (sic:), изтъкваща, че за преустройството не е искано съгласие на непосредствените съседи, има намеса в конструкцията на сградата и е налице незаконен строеж. Становището на ДНСК е, че неправилно има директен достъп от дневната до санитарното помещение (през врата) и че в тавана към апартамента "е изградена нова дървена капандура, като над съществуващия надзид е монтиран прозорец". Това е - без проверки на обекта.
4. Банята не навлиза в дневната - считат ги за пространствено обединени поради липсата на коридор между тях. Стената между тях, издигната първоначално през 60-те не е пипана. Да, отразено е в проектите.
5. Няма възражения по това разширение за ваната.
6. Да, констатирано е намалено натоварване и премахване на неносещ зид в становището на лица с пълна пр. правоспособност, в т.ч. и от техн. контрол.
7. Опитвам се да докажа очебийния факт, че таванът и апартаментът са функционално и пространствено автономни - дели ги плочата м/у жилищен и тавански етаж. За кодовете ми каза бивш служител в кадастъра: Код 500 за жилище и Код 670 за таван/мазе (а има и съдебна практика)
8. Капандурата представлява прозорец с дължина около метър и височина към 60 см, монтирана погледнато в профил на два триъгълника от дърво със същата височина, излизащи над билото (ако това е думата). Иначе таванът е към 3 кв м.
9. Адвокатът ми - а и съдът допуска по двама свидетели от всяка страна
10. Покривът представлява порутина от изгнили греди, замазани с кал и слама с наредени отгоре керемиди. Протекъл е навсякъде, затова смених частта над апартамента с битумни керемиди с мушама отдолу, някаква черна. Друго не съм пипала. Капандурата също беше изгнила, сменихме с нови греди, OSB (?) и топлоизолирахме отвън и отвътре. Прозорецът е ПВЦ.
11. НК на общината отразиха изграждане на нова капандура на мястото на съществуващата в протокол по сигнал на съседа през 2007, при ремонта на покрива
12. Probcho, по донкихотовски не мога да се примиря с подобна несправедливост!!! А и прагматично погледнато, как да продам апартамент с паднало РС? Иначе си стои 3 години празен... Ще го продам след време, но първо трябва да оправя кашата, пък дано следващия собственик да е някоя мощна мутра Иначе не е морално да набутам обикновен човек в блатото, в което попаднах
Още веднъж благодаря за интереса към неволите ми
Остава въпросът дали при това положение ще се преборя в съда
1. На 30.3.2009 внасям проекти в общината
На 24.6 те са одобрени и е издадено РС за вътрешен ремонт на жилище без промяна на предназначение
На 1.7 се разписвам/ обявено ми е разрешението
На 9.7. общината праща копие на РС до СРДНСК
2. На 20.7. РС влиза в сила, защото не са постъпили възр. и ДНСК не се е произнесла отрицателно
3. Със заповед на Стоилов от 24.11.2009 е постановена отмяна на РС на основание Чл 216 ал 5 от ЗУТ. Мотиви: жалбата на въпросния съсел (sic:), изтъкваща, че за преустройството не е искано съгласие на непосредствените съседи, има намеса в конструкцията на сградата и е налице незаконен строеж. Становището на ДНСК е, че неправилно има директен достъп от дневната до санитарното помещение (през врата) и че в тавана към апартамента "е изградена нова дървена капандура, като над съществуващия надзид е монтиран прозорец". Това е - без проверки на обекта.
4. Банята не навлиза в дневната - считат ги за пространствено обединени поради липсата на коридор между тях. Стената между тях, издигната първоначално през 60-те не е пипана. Да, отразено е в проектите.
5. Няма възражения по това разширение за ваната.
6. Да, констатирано е намалено натоварване и премахване на неносещ зид в становището на лица с пълна пр. правоспособност, в т.ч. и от техн. контрол.
7. Опитвам се да докажа очебийния факт, че таванът и апартаментът са функционално и пространствено автономни - дели ги плочата м/у жилищен и тавански етаж. За кодовете ми каза бивш служител в кадастъра: Код 500 за жилище и Код 670 за таван/мазе (а има и съдебна практика)
8. Капандурата представлява прозорец с дължина около метър и височина към 60 см, монтирана погледнато в профил на два триъгълника от дърво със същата височина, излизащи над билото (ако това е думата). Иначе таванът е към 3 кв м.
9. Адвокатът ми - а и съдът допуска по двама свидетели от всяка страна
10. Покривът представлява порутина от изгнили греди, замазани с кал и слама с наредени отгоре керемиди. Протекъл е навсякъде, затова смених частта над апартамента с битумни керемиди с мушама отдолу, някаква черна. Друго не съм пипала. Капандурата също беше изгнила, сменихме с нови греди, OSB (?) и топлоизолирахме отвън и отвътре. Прозорецът е ПВЦ.
11. НК на общината отразиха изграждане на нова капандура на мястото на съществуващата в протокол по сигнал на съседа през 2007, при ремонта на покрива
12. Probcho, по донкихотовски не мога да се примиря с подобна несправедливост!!! А и прагматично погледнато, как да продам апартамент с паднало РС? Иначе си стои 3 години празен... Ще го продам след време, но първо трябва да оправя кашата, пък дано следващия собственик да е някоя мощна мутра Иначе не е морално да набутам обикновен човек в блатото, в което попаднах
Още веднъж благодаря за интереса към неволите ми
Остава въпросът дали при това положение ще се преборя в съда
- yolanta
- Младши потребител
yolanta написа:Иначе не е морално да набутам обикновен човек в блатото, в което сътворих (попаднах)
По-добре повече не обяснявайте, докато не си отговорите на себе си: кой и как ви прати в съда Не само сте настъпили членове и алинеи, но някои сте смачкали!
yolanta написа:Адвокатът ми е добър, но не зная дали в случая това има значение
Има, има...., и дано да е и факир Да ви оправя бакиите!
Не се опитвайте да тълкувате, не давайте необосновани квалификации - не пожалихте нито съда, нито адвокатите, нито полицията, нито мафията.....
При наличие на незаконосъобразни действия от ваша страна върху горкия "едностаен" апартамент за да го направите двустаен с тавана над него, пипане и промяна на общи части на сградата, и още...., вие в кои води се метнахте да плувате?
Няма да ви хареса написаното от мен, но не напразно сте в съда и нека съдията да отсъди!
- anserk
- Активен потребител
Anserk, Вие давате необоснованите квалификации, при това грубо! Струва ми се, че защитавате съвсем конкретна позиция - иначе не виждам как стигнахте до заключението, че съм искала да правя двустаен апартамент? Със спалня от 3 (три) квадратни метра? Вероятно за джуджета? Или че съм пипала общи части? Мога само да предположа, че работите в ДНСК... друго обяснение за арогантния Ви, с нищо неоправдан тон няма! А що се отнася до мнението ми за съда, полицията и редица други държавни институции, в това число и СРДНСК, вярвам, че то е широко споделено от всички здравомислещи и що-годе осведомени хора в съвременната бг реалност. Писах тук с надеждата да получа съвети, а не неаргументирани обвинения и обиди!
- yolanta
- Младши потребител
Уважаема @yolanta, това е един от най толерантните ми коментари. Не разбрах от какво сте се засегнала
Положих усилия, за да не ви улича в некоректно и противоречиво поднесени от вас факти, което се забелязва още в заглавието на темата.
Нека само да споделя:
За това - без коментар
За останалите на ...брой - няма смисъл!
Положих усилия, за да не ви улича в некоректно и противоречиво поднесени от вас факти, което се забелязва още в заглавието на темата.
Нека само да споделя:
yolanta написа:Адвокатът на противника ми се опитва да събори разрешението за строеж заради "незаконен строеж в част от обекта" - а именно в таванското помещение,
yolanta написа:В мотивите на РДНСК се споменава капандурата като новоизградена, подмяна на керемидите - това с керемидите е истина, покривът течеше и ги смених с нови за моя сметка, банята, която навлизала в дневната, премахване на носещи зидове, увеличаване на натоварванията, нарушаване на фасадата и пробиване на отвор между апартамента и таванското помещение.
yolanta написа:Опитвам се да докажа очебийния факт, че таванът и апартаментът са функционално и пространствено автономни - дели ги плочата м/у жилищен и тавански етаж.Код 500 за жилище и Код 670 за таван/мазе ....
За това - без коментар
За останалите на ...брой - няма смисъл!
- anserk
- Активен потребител
И стигнахте до заключението, че съм притеснена, защото съм обединила таван с апартамент?
Адвокатът на отсрещната страна носи вода от 5 кладенеца, за да подплати някак позицията на доверениците си. Мотивите на РДНСК са дословни заемки от жалбата на съседа - в тях се твърди и че банята навлиза в дневната, и че съм бутнала носещи стени... На два пъти (2 различни вещи лица) оглеждаха и снимаха апартамента именно защото от строителен контрол не си направиха труда да дойдат и да погледнат за какво иде реч преди да отменят РС - мисля, че в няколко поста изтъкнах както това обстоятелство, така и фактът, че ОТВОР В ПЛОЧАТА НЯМА, ДОКАЗАН ФАКТ. Опитвам се да отстоя автономността на 2те помещения не по друга причина, а защото с кошаревски свидетели съседът ми е в състояние да докаже, че капандурата е правена завчера. А оттам до непрестанните проверки дали пък утре няма да пробия отвор и така да превърна ремонта на апартамента си в незаконен строеж е една крачка. Нямате ИДЕЯ за злобата и амбицията на противника ми. А що се отнася до толерантността, не искам да мисля какви са другите Ви коментари, но приемам, че епистоларният Ви стил е по-самобитен
Адвокатът на отсрещната страна носи вода от 5 кладенеца, за да подплати някак позицията на доверениците си. Мотивите на РДНСК са дословни заемки от жалбата на съседа - в тях се твърди и че банята навлиза в дневната, и че съм бутнала носещи стени... На два пъти (2 различни вещи лица) оглеждаха и снимаха апартамента именно защото от строителен контрол не си направиха труда да дойдат и да погледнат за какво иде реч преди да отменят РС - мисля, че в няколко поста изтъкнах както това обстоятелство, така и фактът, че ОТВОР В ПЛОЧАТА НЯМА, ДОКАЗАН ФАКТ. Опитвам се да отстоя автономността на 2те помещения не по друга причина, а защото с кошаревски свидетели съседът ми е в състояние да докаже, че капандурата е правена завчера. А оттам до непрестанните проверки дали пък утре няма да пробия отвор и така да превърна ремонта на апартамента си в незаконен строеж е една крачка. Нямате ИДЕЯ за злобата и амбицията на противника ми. А що се отнася до толерантността, не искам да мисля какви са другите Ви коментари, но приемам, че епистоларният Ви стил е по-самобитен
- yolanta
- Младши потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:08, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|