probcho
Мнение от pisenxeto » 08 Дек 2013, 16:17
"И да задам въпрос -когато покрива стърчи над съседен имот повече от 25 см,заинтересована страна ли са съседите?Имам подобен случай с ремонт на покривна конструкция и смяната на дървена конструкция със стоманобетонен покрив.Подадохме възражение като съседи,че не сме съгласни,но ни бе отговорено,че не сме заинтересована страна съгласно чл.149 от ЗУТ.Ще ми бъдат интересни отговорите и коментарите."
Това е по въпроса с цакането, доколкото става ясно, са върнали жалбата на човека на осноание чл.149, което според мен е неправилно, тъй като тук става въпрос за строеж, който се извършва без строителни книжа.
Чл. 42 съм го намесил защото въпросната постройка е разположена в разрез с разпоредбите му.
"Заварен" го сложих в кавички не защото не ми е познат термина, а защото смятам че сте го цитирали неправилно, тъй като "заварен строеж" по смисъла на ЗУТ се отнася за законни строежи, т.е. такива със строителни книжа. Строежите, които са без строителни книжа но иначе отговарят на изискванията на закона са "търпими" или "допустими" - §16 и §127 от ЗУТ.
§5, т.44. (нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Реконструкция" на строеж е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите. /именно това представлява подмяната на дървената конструкция със стоманобетонна/..... и т.38. "(изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни работи, консервация, реставрация, ..... както и техните основни ремонти, реконструкции
и преустройства със и без промяна на предназначението".
Така че колега, преустройството на покриви, стени, тераси, огради или каквото и да е друго представлява строеж. Предполагам че визирате подмяна на покривни материали визирана в чл.151, ал.1, но би следвало да правите разлика между подмяна и преустройство, защото разликата е доста съществена. Така че изграждането на стоманобетонен покрив е нов строеж, за извършването на който задължително се издава разрешение, в противен случай същият се явява незаконен с всички следващи от това последици....