начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Изваждане на удостоверение за търпимост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Изваждане на удостоверение за търпимост

Мнениеот konstatacia » 14 Мар 2010, 15:30

Или още по-добре да отидете с всички налични документи в общината и да попитате какво още ви е необходимо. Ще е времеотнемащо и нервообразуващо, но общината е тази, която издава разрешенията. Както виждате разбирачи много ( като слагам и себе си в тая категория :lol: ). Успех ви желая!
konstatacia
Нов потребител

Мнениеот elixir » 14 Мар 2010, 17:30

magodeoz, нито искам да споря с вас, нито мога. Просто защото тази материя ми е непозната. Казвам това, което са ми казали и на мен. Има начин да се вземе материал за експертиза. Предполагам от някоя част на къщата се взима малко бетон и се изследва какъв вид е и отговаря ли на изискванията. Аз изобщо не държа на тези усложнения, но това ми казаха, че трябвало да се направи.
Относно проектите, може и да трябват някои нови-пожарна безопастност или нещо подобно, не съм много сигурна и затова не споря.
Тази седмица ще се видя с мой познат, който беше в провинцията досега. Той е собственик на строителна фирма и да видим той какво ще ми каже.
То стана като при докторите...и трима да питаш и тримата ще ти кажат различни неща...
konstatacia, за съжаление разрешенията се издават от ДАГ, не от общината :? . Преди години беше от общината.
Благодаря ви :)
elixir
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Мар 2010, 18:51

elixir – с мен да спорите наистина няма смисъл, но да поспорите с посетената от Вас надзорна фирма е в пряк Ваш финансов интерес. Посетете НАГ (това е ДАГ с ново име – вече не е "дирекция", а "направление", но пак си е служба в общината) в приемното им време, и е възможно да си спестите част от планираните дотук разходи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 14 Мар 2010, 19:37

konstatacia написа:Или още по-добре да отидете с всички налични документи в общината и да попитате какво още ви е необходимо.

Пълни глупости с напън за компетентност!
Не сте в час с прилагането на теорията в практиката !
Съжалявам, но питащите във форума и без това са на зор, а вие допълнително ги изправяте на нокти с никому ненужни коментари !!!
Спрете до тук в тази тема!!!
anserk
Активен потребител

Мнениеот konstatacia » 14 Мар 2010, 20:24

Леле, колко много удивителни... и колко грубо. Надявам се кризата в строителството да не е причината.
А вярно ли е че голям процент от новото строителство в нашата мила татковина няма този акт 16 или разрешението за ползване, които коментираме. И по-голямата част от тези строежи са имали строителен надзор :roll: . Може да не ми отговаряте.
Наиситина смятам да спирам. Безсмислените спорове в интернет пространството не са разбирането ми за добре оползотворено време. Мир със себе си и с околните на всички четящи и още веднъж успех на авторката на темата.
konstatacia
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Мар 2010, 20:55

Някой май е хвърлил захранка и е заложил такъмите, та не ще повече да му се мъти водата...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот elixir » 15 Мар 2010, 02:58

Моля ви се, не се карайте, не се нападайте, ако има спор може да се реши и без караници.
Както казах, ще искам и второ мнение и тогава ще реша как да действам.
elixir
Младши потребител

Мнениеот probcho » 15 Мар 2010, 09:02

.
probcho
Активен потребител

Мнениеот Mitaka41 » 05 Авг 2012, 20:14

И аз имам въпрос:
В съсобствен им има наследствена къща на съсобственика ми. При построяването на къщата през 1947 г. тя би затворила единствения вход към вътрешността на имота, поради което къщата е построена с безистен. През 1961 г. се извършва частична регулация и от лявата страна на къщата се придават 3 метра. Собственика на къщата отваря вход и затваря безистена, като построява стая. Днес след смъртта на нашите родители, наследници на имота съм аз и братовчедка наследила къщата. Въпросът ми е мога ли да искам отварянето на безистена, защото той освен че няма разрешителни документи, но и тогава, когато е бил построен е било недопустимо затварянето му. Може ли да се счита търпим и ако не как трябва да постъпя.
Mitaka41
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Авг 2012, 21:35

konstatacia написа:
anserk написа:magodeoz написа:
Строител може и да е собственикът (по стопански начин)
В коя енциклопедия го прочетохте това?

ЗУТ - чл.163а (5)(Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 108 от 2006 г.) Когато строежът се изпълнява от възложителя, той е длъжен да осигури технически ръководител. В този случай техническият ръководител носи отговорност за спазването на изискванията на чл. 163, ал. 2.
Не може ли собственикът да е строител?

Вижте за кои години се отнасят събитията и отговорете как ще приложите разпоредби на ЗУТ с обратна сила? Това противоречи на чл.14 ЗНА.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот archi_tekta » 14 Мар 2013, 02:58

Регистрирах се в този форум първо, защото съм потресен (меко казано) от коментарите и второ за да дам надежда на случайно попадналите "неспециалисти" или така наречени обикновени граждани да се ориентират в "бръщолевенията" и изказванията на самозахласналите се коментатори и всезнайковците, които на всичкото отгоре само напяват, че всичко е много невъзможно и само "най-умните" сред нас (тях) могат да се справят. Това и още едно. Не може да се коментира така безотговорно във форум, който иска да е що годе отговорен, защото това слага сериозно петно на гилдията на юристите. Не желая да твърдя, че всяка сграда може да получи удостоверение за търпимост, но искам да насърча всеки човек в това, че той може да се справи с бюрокрацията. Умолявам всички хора, които четат да знаят, че могат без да са "професионалисти" и "знаещи всичко" да се справят с цялата документация за изваждане на разрешение за търпимост (за София, обикновена услуга, за урбанизираната територия, физическо лице):

За удостоверение за търпимост се подават документи в НАГ (бивш УАГ, бивш ДАГ)
http://sofia-agk.com/index.php?option=c ... ormsID=406

ул. „Сердика” N5

1. Заявление
http://sofia-agk.com/esoft/ZAIAVLENIA/Dokument_8.pdf
Има една проблемна точка (Приложенията т.5 Други документи)
Такса (250лв.)

2. Скица - СГКК - СОФИЯ
http://www.cadastre.bg/contacts/sgkk-sofiya
ГР. СОФИЯ 1618
кв. “ПАВЛОВО”, ул. “МУСАЛА” №1
СТАНИСЛАВА ДИНКОВА
Тел:02/8188374
Трябва да платите само и единствено с дебитна или кредитна карта (30лв.), така че не я забравяйте. В случай, че не е одобрен цифровият кадастър за съответната община (справка в техническата служба на общината) то скица се издава от общината.

3. Документ за собственост, а при съсобственост на имота – нотариално заверено съгласие от всички собственици;

4. Декларация за периода, в който е завършена сградата /нотариално заверена/;
http://sofia-agk.com/esoft/ZAIAVLENIA/Dokument_1.pdf

5. Копия от подробните устройствени планове към момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момент /заверени от районната администрация/

Издават се от техническата служба на съответната община след като се подаде в деловодството заявление за копие от ПУП;

6. Геодезическо заснемане на сградата, изработено от правоспособно лице, с отразена етажност, площ и отстояния до имотни и регулационни граници;

Обърнете се към, която и да е геодезическа фирма. Ще ви искат документите от т.2 и т.5 и те ще изработят комбинирана цветна скица.

7. При намалени отстояния следва да се представят нотариално заверени съгласия от всички собственици на съседните УПИ (имоти)

Отстоянията са минимално допустимите разстояния измерени в метри до даден обект (ограда - граница на имота, съседна постройка, регулационна линия и т.н.) В случай че не можете да се ориентирате на документа, който ще получите в т.5 и не можете да измерите на скицата разстоянията (според посочения мащаб) то можете да се обърнете към геодезическата фирма от т.6 да ви ориентира или в краен случай да намерите някой технически грамотен човек, който да ви ориентира за отстоянията.

8. Снимков материал на обекта

9. Други

За съжаление нашата администрация оставя и такива точки за да може да ви разтакава от тук до луната и обратно. Тук предполагаемите допълнителни документи са:

9.1. Технически паспорт: Обърнете се към, която и да е надзорна фирма да ви състави такъв.

Това е един кратък синопсис на процеса, за който ако се съди по сроковете, който са официално обявени отнема от 36 до 50 кал. дни. И моля всички дописници след мен да добавят положителни уточнявания и корекции за да може да се получи по-пълна картина. А на всезнайковците мога да кажа, че вие сте получили вече своята награда...
archi_tekta
Нов потребител

Мнениеот probcho » 14 Мар 2013, 08:18

:lol:
archi_tekta написа:..

Не че съм черноглед, ама за този "толкова лесен процес" Вие изброихте 9 точки, които съвсем не са лесни...
archi_tekta написа: И моля всички дописници след мен да добавят положителни уточнявания и корекции за да може да се получи по-пълна картина. А на всезнайковците мога да кажа, че вие сте получили вече своята награда...

Единственото "положителното", което мога да допълня е, че съгласно разписаната норма не се изискват дори и тези изброени от Вас документи!
Така че .... смело напред към общинските администрации за "търпимости"!
:lol:
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Мар 2013, 09:00

archi_tekta написа:...
2. Скица - СГКК - СОФИЯ
3. Документ за собственост, а при съсобственост на имота – нотариално заверено съгласие от всички собственици;
4. Декларация за периода, в който е завършена сградата /нотариално заверена/;
5. Копия от подробните устройствени планове към момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момент /заверени от районната администрация/
6. Геодезическо заснемане на сградата, изработено от правоспособно лице, с отразена етажност, площ и отстояния до имотни и регулационни граници;
7. При намалени отстояния следва да се представят нотариално заверени съгласия от всички собственици на съседните УПИ (имоти)
8. Снимков материал на обекта
9. Други
9.1. Технически паспорт: Обърнете се към, която и да е надзорна фирма да ви състави такъв.
...

В същността си УТ удостоверява факти в техническо отношение, с оглед създаване на възможност за последващо разпореждане.
Така погледнато, УТ не е самоцел, то не е необходимо и не узаконява. Достатъчно е, евентуално с оглед собствено успокоение, набавяне на доказателства за време (всякакви по ГПК), с оглед, че с времето свидетелите намаляват.
и така:
... 2. Сградата може да не е нанесена, тоест - искането за скица води до абсурд.
... 3. Титулът за собственост може и да не съществува. Доказването и титулът за собственост (съсобственост) са последващи УТ събития. Отново абсурдно искане.
... 4. Валидни са всякакви доказателства по ГПК, не само декларации.
... 5. по т. 2, 5, 6 - Комбинирана скица, с нанесени местоположение, отстояния, контролни измервания цокъл, корниз, било, стари и нови регулационни и кадастрални линии, и други данни (съществени в градоустройствено отношение). Такава скица, изготвена от лицензирано по ЗКИР, е достатъчно документално доказателство. Струва няколко стотин лева. Други искания са неизчерпателни, абсурдни,просто за да се припка насам-натам.
...
... 7. Съгласията в материалното право предхождат; сервитутните права са придобити по давност (от 2001г насам), тоест - отново абсурдно искане.
... 8. Снимките са за удобство, не се изискват от закона и не са доказателство.
... 9. Техническият паспорт не се изисква за УТ. И какъв технически паспорт, при неизяснен материално обект, с неясна собственост ...

Та, виждаме необосновани, абсурдни и разиграващи административни искания, сосновна цел - самодоказване значимостта на администрацията.
Поради което, дори за толкова елементарно нещо като УТ, и предвид зачестилите , дори придобили масов характер на обжалвания на издадени УТ или откази за издаване на такива, препоръчвам адвокат, от самото начало.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот archi_tekta » 14 Мар 2013, 17:30

§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
archi_tekta
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Мар 2013, 21:15

Чоапля тиквени семки!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 14 Мар 2013, 23:37

Особено след днешния потен ден....
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 15 Мар 2013, 21:17

'Айде, почна се... пак.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 15 Мар 2013, 22:24

Всяка хаймана си заслужава "премията".... И ще си я получи.
Забавям, но не забравям! 8)
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Мар 2013, 22:35

Не думай, всички настръхнахме като те съгледахме.. :lol: :lol: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 15 Мар 2013, 22:45

nk7702n написа:Не думай, всички настръхнахме като те съгледахме.. :lol: :lol: :lol:

Който последен се смее, се смее най-добре!
Аватар
Melly
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация