начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Изваждане на удостоверение за търпимост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Изваждане на удостоверение за търпимост

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 14:56

bird_of_paradise написа:Не споделям напълно написаното от архи текта, но в частта относно отношенията тук правилно е оценил(а) положението. Та, в този ред на мисли- опонирай му (нашамаросай го), като изложиш аргументи за неправилност на написаното от него и остави топката в неговото поле- да ти отговори аргументирано, ако има сили за това. ( все ще извадиш някое правило на бойната тактика по този въпрос).
Тогава, в очакване на отговор, можеш да чоплиш и семки, ако ти се иска, защото мълчанието възможно и да е дългосрочно.
Иначе е като на пазара.

п.п. да допълня, че прочетох оф топиците- кофти пазар.

:roll: Е как очакваш юзър julyanvonemona да "набие канчето" на архи_текта, и то с правни аргументи, като търси помощ от probcho?

П.П. За достоверност:
julyanvonemona написа:probcho помагай братко.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Мар 2013, 17:46

С предходният си пост се опитах да привлека вниманието на аудиторията относно разликите в условията които съществуват по отношение издаване УТ па §16 ДР на ЗУТ и §127 ЗИД на ЗУТ, нещо което прононсираните кратуни от НАГ при СО въобще не са си направили труда да забележат.
Помолих probcho за пмощ, като доказал се уравновесен юзър, а и освен това не смятам че нося някаква отговорност за това че съм избрал именно него!
Специално на bird_of_paradise искам да поясня че и най долнопробните канчета се правят от емайлирана стомана, а това означава че при удар на канчето с кратуна последната със сигурност ще се спука от което ще произтече единствено това да се види колко кратуната е куха.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Мар 2013, 19:57

Дълбокомислено скудоумие. Ами да си потърсите друго поле за омърсяване, осрахте темата, Емонски, Пробчо, Нам-си-Кво-си-Арх и Поли за капак.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Мар 2013, 20:22

[quote="emilgrigorov"]...осрахте темата....Поли за капак[quote/]
"То пък една гара"
P.S. В случай че poli_g и райската птица са едно и също лице то заявявам и на двете, че и за напред ще се държа към тях все едно не участват във беседите. Няма да оповестя причината поради която го правя, но нека знаят че не се дължи на неуважение към мнението им или пък на преднамерена конфронтация!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот todorst » 17 Мар 2013, 18:19

У Т? Толкова юристи и нищо съществено. Въпрос -що е то " ТЪРПИМОСТ" като правно понятие, какви права,възможности дава, ограничено ли е по време и за какво служи. /последното - защото общинските служби го тълкуват ,че има смисъл и значение ако се извършва сделка. Ако не , УТ няма стойност ! Ето какво пише в УТ издадено от СО Дирекция"ОСК" - последния абзац "Търпимият строеж не подлежи на премахване и на забрана за ползване и може да бъде предмет на прехвърлителна сделка.Удостоверението касае единствено статута на гореописания обект и няма отношение по собствеността . "
УТ не узаконява строежа, но строежа е ТЪРПИМ, не го събарят и т.н. Въпрос на преценка е какви са конкретните възможности. По-добре е да се узакони,но ако се прецени"няма да стане "тогава поне търпимост.
Изисквани документи- могат да те разиграват до ...... Напр. декларация-нот.заверена. В заявлението е посочено ДЕКЛАРАЦИЯ, нека да е нот.заверена. Защо собственика да не може да декларира и носи отговорност за това което декларира. Или ДРУГ документ! Ето ти закачка! Иначе много от посочените "документи " са въпрос на време и пари. Заснемане, геодезия, архитектура, конструктивни становища и т.н.
Сега,моля ПУСНЕТЕ ВОДАТА ! и по-късно ще се ...... пак ! Ако има интерес!
todorst
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Мар 2013, 19:09

todorst написа:У Т? Толкова юристи и нищо съществено. Въпрос -що е то " ТЪРПИМОСТ" като правно понятие, какви права,възможности дава, ограничено ли е по време и за какво служи. /последното - защото общинските служби го тълкуват ,че има смисъл и значение ако се извършва сделка. Ако не , УТ няма стойност ! Ето какво пише в УТ издадено от СО Дирекция"ОСК" - последния абзац "Търпимият строеж не подлежи на премахване и на забрана за ползване и може да бъде предмет на прехвърлителна сделка.Удостоверението касае единствено статута на гореописания обект и няма отношение по собствеността . "
УТ не узаконява строежа, но строежа е ТЪРПИМ, не го събарят и т.н. Въпрос на преценка е какви са конкретните възможности. По-добре е да се узакони,но ако се прецени"няма да стане "тогава поне търпимост.
Изисквани документи- могат да те разиграват до ...... Напр. декларация-нот.заверена. В заявлението е посочено ДЕКЛАРАЦИЯ, нека да е нот.заверена. Защо собственика да не може да декларира и носи отговорност за това което декларира. Или ДРУГ документ! Ето ти закачка! Иначе много от посочените "документи " са въпрос на време и пари. Заснемане, геодезия, архитектура, конструктивни становища и т.н.
Сега,моля ПУСНЕТЕ ВОДАТА ! и по-късно ще се ...... пак ! Ако има интерес!

E, нали обясних. Преди две-три страници, тая година :lol:
Просто си намерете адвокат, за да вкара администрацията в ред.
И, препоръчвам Ви, не се отклонявайте в заблудите, написани от julyanvonemona, bird_of_paradise, probcho, archi_tekta и други подобни.

УТ Ви е необходимо единствено за разпоредителна сделка и за нищо друго. Излишна висока общинска такса просто, нищо друго. Всичко останало адвокатът да обяснява, на който нещо не му е ясно.
Търпимостта е регламентирано със закон правно качество на обекта, което Ви позволява да го ползвате по предназначение, без да го преустройвате съществено. И, ако бъде отчужден за държавни или общински нужди, да бъдете обезщетен. Препоръчвам набавянето на доказателства за търпимостта, най-важни от които са доказателствата за времепострояване (всички възможни по ГПК) и доказателствата за устройствения статут (писах по-горе: комбинирана скица от лицензирано по ЗКИР лице, с нанесени заснетите отстояния, размери, коти цокли, корнизи, била, стари и нови регулационни линии и други, според спецификата на обекта, данни от градоустройствено значение).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот todorst » 19 Мар 2013, 11:30

Нека дадем още малко пояснение по темата: Ако законодателят в параграф 127 ал. 1 се беше ограничил с текста след запетайката " за които няма строителни книжа .............." , са ТЪРПИМИ , може би всичко щеше да е ОК. Както казваше бившата министърка ,те са търпими по закон, не е нужно повече нищо да правите! Вижте интервютата на бившата министърка. ДА ама НЕ !Закачката е в този текст след запетайката. Аз мога да докажа ,че строежа е преди март 2001 г.но не е достатъчно! И сега идва ред на администрацията! Тя ще прецени отговаря ли строежа на текста " за които -----------"
И как адвокатът ще вкара в ред администрацията. Работи се на гише : прием на документи, справки по движението на преписката, краен резултат. Администрацията общо взето е добронамерена . Предполагам таксата е най-високата за удостоверение, но не се взима за неиздадено.
Според мен по-опитни в тази дейност са архитекти, геодезисти т.н . Съответно в / да кажем УАГ/ преписката се разглежда от архитекти, строителни инж. , а не в правния отдел. При отказ- в съда и тук без адвокат мисията невъзможна. Адвокатът е юрист, съдийте са юристи, имат общ език. Защо да не ангажирам защитник архитект. Не става- процесуална предст. и пр.
Затова е създадена администрацията- Иванчо се роди, но администрацията ще издаде Удостоверението- акт за раждане.ще го впише в книгите и т.н. Иначе Иванчо го няма.
todorst
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Мар 2013, 12:46

todorst написа:... Аз мога да докажа ,че строежа е преди март 2001 г.но не е достатъчно!
1. ... идва ред на администрацията! Тя ще прецени отговаря ли строежа на текста " за които -----------"
2. И как адвокатът ще вкара в ред администрацията.
3. Работи се на гише : прием на документи, справки по движението на преписката, краен резултат.
4. Администрацията общо взето е добронамерена .
5. Предполагам таксата е най-високата за удостоверение, но не се взима за неиздадено.
6. Според мен по-опитни в тази дейност са архитекти, геодезисти т.н .
7. Съответно в / да кажем УАГ/ преписката се разглежда от архитекти, строителни инж. , а не в правния отдел.
8. При отказ - в съда, и тук без адвокат - мисията невъзможна.
9. Адвокатът е юрист, съдиите са юристи, имат общ език.
10. Защо да не ангажирам защитник архитект. Не става - процесуална предст. и пр.
11. Затова е създадена администрацията - Иванчо се роди, но администрацията ще издаде Удостоверението- акт за раждане. Ще го впише в книгите и т.н. Иначе Иванчо го няма.

Бихте ли погледнал съжденията по темата от стр.3 . Там е мотивирано участието на адвокат от самото начало, от подбора и реда за представяне на необходимите и достатъчни доказателства.
Примерно, от изискуемите такива, при невъзможност или прекомерна трудност да се набавят съгласия на съседи, има решение. От компетентността на адвокат.
По отношение привличането на конкретни технически специалисти: Да, има много хора с опит в областта. Архитекти, геодезисти, надзорници ... В крайна сметка осмислянето и защитата е правен въпрос. Логическото обуславяне необходимостта от специалисти би следвало да произходи от юрист.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Мар 2013, 10:46

emilgrigorov написа:.... Всичко останало адвокатът да обяснява, на който нещо не му е ясно.....

Само дето за тебе няма , а и не може да се намери един адвокат който да ти обясни нещата! Просто няма как! Ти си генетично сбъркан.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Мар 2013, 15:02

Емонски, май ще се научиш най-после да се обръщаш към мен с "татко" :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Мар 2013, 17:18

emilgrigorov написа:Емонски, май ще се научиш най-после да се обръщаш към мен с "татко" :lol:

Л****р!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот todorst » 20 Мар 2013, 23:43

ЕМИ.Не ме отпращай на стр. 3 и т.н. Форумът не е Евангелие. Виж гл. 3 от Матея. Дай телефони или нещо подобно на такъви адвокати. Аз прерових ,но не открих поне един специалист адвокатпо въпроса. Пък може да прозвучи и като рекламите за КОСМОДИСК.
todorst
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Мар 2013, 06:58

Гледай сега. Нито ми е работа, нито задължение, да повтарям като кречетало.
Не зная до колко си наясно с добронамереността на администрацията, ама с тая добронамереност вече има хиляди дела срещу Удостоверения за търпимост. :lol:
Като имаш проблем, оправяш си го. Остап Бендер има сентенция по въпроса.
Ако искаш помощ тук, качи си конкретния казус, района, и ще ти се помогне. Панацея не е измислена.
Нахвърляш общи , несвързани мисли, и после - дай ми.
Ами - на ти :!: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот todorst » 21 Мар 2013, 09:56

ЕМИ, ето конкретно : Нямя проблем да се снабдя с декларация , че строежът е отпреди март 2001 година.
Останалатаразправиявъзлагам на преценяващия адвокат. Поемам текущи разходи по такси към други фирми специалисти. Получавам услугата УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ и се разплащам за услугата.
Това е схемата,която искат простите хора. Хонорарът на адвоката може да се гарантира със ОСОБЕН депозит в банка. Представя Удостоверението и си тегли сумата-

Ако имаш друга схема или си против тази, дай ЧОВЕКА да започне да работи по въпроса !
todorst
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Мар 2013, 11:24

todorst написа:...Представя Удостоверението и си тегли сумата-....

Отличен 6!Хубаво е да обвържеш особения депозит с някакъв разумен срок!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Мар 2013, 12:24

Тоя па .
Аз и аванси не взимам, камо ли депозити, глупости на търкалета. При мене се плаща след като всичко приключи. Ако искаш.
Виж, при адвокатите е различно ...

todorst, ако си направите и комбинирана скица с контролно измерване от лицензирана по ЗКИР фирма, с отстояния, размери и коти, и сградата не е в нарушение по тази скица, нищо не пречи да си подадете документите. Другите изисквания не са съществени. Както и бланката. Ако не Ви ги приемат - по пощата с обратна разписка. Въпросът е после, ако се просрочи или откажат, какво се случва. За това Ви е необходим адвокат.
Препратих те към страница трета, защото ги бях писал подробно тези работи. Не, че не съм велик, ама по-лесно ми се стори. :lol:
А, иначе, е сега изгоних едни за УТ. Сградата им на намалени отстояния от всякъде. Правили са каквото си знаят. Изпратих ги при адвокат, за да променят предварително границите, преди да възникне проблем. Ама те преценили, че нямало нужда. Та преди 10 минути получиха шут
в г.з.

И, да ти кажа, не ми се занимава с такива бъркочи.
Всеки разбира от строителство, футбол и жени, мани.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Мар 2013, 15:35

emilgrigorov написа:.....Всеки разбира от строителство, футбол и жени, мани.

И ти ли бе emilgrigorov?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Мар 2013, 16:49

16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
В сила от 31.03.2001 г.
Обн. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.41 от 24 Април 2001г., изм. ДВ. бр.111 от 28 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Април 2002г., изм. ДВ. бр.20 от 4 Март 2003г., изм. ДВ. бр.65 от 22 Юли 2003г., изм. ДВ. бр.107 от 9 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.36 от 30 Април 2004г., изм. ДВ. бр.65 от 27 Юли 2004г., изм. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.76 от 20 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.77 от 27 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г.,изм. ДВ. бр.94 от 25 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.95 от 29 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.29 от 7 Април 2006г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.37 от 5 Май 2006г.,изм. ДВ. бр.65 от 11 Август 2006г., изм. ДВ. бр.76 от 15 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.79 от 29 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.106 от 27 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.108 от 29 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.41 от 22 Май 2007г., изм. ДВ. бр.61от 27 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.33 от 28 Март 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.54 от 13 Юни 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Ноември 2008г.,изм. ДВ. бр.102 от 28 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.17 от 6 Март 2009г., изм. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г., изм. ДВ. бр.80 от 9 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.92 от 20 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.41 от 1 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.54от 16 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.87 от 5 Ноември 2010г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г., изм. ДВ. бр.35 от 3 Май 2011г., изм. ДВ. бр.54 от 15 Юли 2011г., изм. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г.,доп. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г., доп. ДВ. бр.32 от 24 Април 2012г., изм. ДВ. бр.38 от 18 Май 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2012г., доп. ДВ. бр.47 от 22 Юни 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.53 от 13 Юли 2012г., изм. ДВ. бр.77 от 9 Октомври 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.82 от 26 Октомври 2012г., изм. ДВ. бр.99 от 14 Декември 2012г.
със всичките му 71 редакции :lol:

§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА (ОБН. - ДВ, БР. 82 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 26.11.2012 Г.)

:lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Мар 2013, 18:15

в един от предходните постове бях обърнал внимание относно
разликите в условията които съществуват по отношение издаване УТ па §16 ДР на ЗУТ и §127 ЗИД на ЗУТ,...

Благодара на emilgrigorov, който цитирайки текстовите на §16 и §127 ЗИД на ЗУТ съответно от 2003 и 2013г. ето ги!
§16 .........за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им........
В §127 липсва условието за подробни градоустройствени планове, нещо което облекчава нещата поне според мен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 18:21

Редакциите на "този закон" са 63 дотук, в това число четири от началото на тази година.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация