начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дайте съвет за забава при строеж на жилищна кооперация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дайте съвет за забава при строеж на жилищна кооперация

Мнениеот grin4o » 24 Мар 2010, 08:58

Искам съвет, закупих жилище през 08.2007г. с ипотечен кредит, като преди това подписах предварителен договор със строителната фирма, в който е определен срок за вземане на акт 16 октомври 2007г. Няма конкретно уговорена неустойка или обезпечение за забава, а клауза, че всички възникнали спорове между страните се уреждат чрез преговори, а ако не- чрез съда. Искам да уточня, че това е в предварителния договор, понеже блока имаше акт 14 и след прехвърлянето на паричните средства имам нотариален акт с учледена ипотека. От април 2008г. се нанесох, като ток и вода бяха от фирмата, промишлен, но съм си плащал сметките, които те изчисляваха. Дали мога да получа обезпечение за забава, тъй като едва април-май 2010г. ще имаме акт 16 . Бях чел, че ако не е уговорена точна сума за неустойка, то тя се определя от средно месечния наем за района и се приспада от нея всички дни, в които температурата е била под 0 градуса. Дали ще имам успех при едно бъдещо съдебно дело или водене на преговори със строителя??? Благодаря предворително!
grin4o
Нов потребител

Re: дайте съвет за забава при строеж на жилищна кооперация

Мнениеот DEKAH » 24 Мар 2010, 09:21

С договора при адвокат.

Всичко, което ще ви кажат тук ще е в сферата на предположенията.

Ако искате ИСТИНСКА консултация, която ще има ЕФЕКТ, за да не загубите значителна СУМА ПАРИ - обърнете се към специалист.

Тук има хора, които умишлено ще ви подведът.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот anserk » 25 Мар 2010, 00:05

grin4o написа:Дали ще имам успех при едно бъдещо съдебно дело или водене на преговори със строителя???

Наистина ви трябва адвокат, не само за евентуална искова молба, но и за преговорите с предприемача.
А не знам за какви преговори намеквате, но с НА за собственост на груб строеж вие влизате в отбора на предприемача като Възложител по смисъла на ЗУТ. За ел.захранването и ВиК връзките (евентуално и АС и топлозахранване), ако не сте ги включили в договор с предприемача (негово задължение и срок), ще си стоите на строителен ток и акт 15 .....
Знам ли :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Мар 2010, 10:09

Според мен, няма от какво да се притеснявате.

Честито да Ви е новото жилище, такива неуредици са неизбежни, особено при любителските изпълнения на строителите. Такъв "Шарен Мърльо", както се казва, не бива да има място при строителите, ама нейсе.

Освен това, въпросният строител се е изхитрил доста, като не е включил неустойка, защото сега щеше да му припари сериозно под краката. Така е, когато се гони печалба от 200 - 300 %, когато се злоупотребява с всичко - с материали, със заплати, надници и т.н.

Според мен, строителят не е изпълнил най-важното си задължение - да предаде обекта, така както е по задължение. Тоест налице е едно виновно, причинено от самия длъжник неизпълнение. То си има тежки последици.

Основен принцип в правото е, че договорите трябва да се изпълняват. Те имат силата на закон между страните и могат да имат всякакъв предмет - от ушиване на гоблени, до строеж на сгради, дори и ракети и луноходи и т.н. Тоест, правото дисциплинира и движи света, ръка за ръка с културата и други. Ако нямаме право - светът ще прилича на човек без кости, примерно. На луд, побъркан човек, който не знае какво прави. Най-малкото щяхме да живеем в антиутопия.

Ето защо, правото дисциплинира и въвежда строги правила за изпълнение на договорите. Един договор, веднъж сключен, става взаимно задължителен.

От едната страна се иска парична сума, другата строи. Кой е луд да плати стойността на жилище, без да получи нищо.

Какво е жилището, както си говореха героите в "Швейк". Жилището е предназначено за живеене, това е очевидно. Може да бъде направено и на дискотека, може да се сади боб вътре, но това е очевидно друго нещо. Като е предал обект без прословутия Акт 16, строителят е извършил измама, защото никой не дава пари до акт 16. Такъв договор не обслужва интереса на страните. Има невъзможен предмет, дори, ако това е аргумента. При всички положения трябва да се изравнят даденото и полученото. Не може аз да дам един кашон пари, а някой да ми обяснява, че съм глупак по рождение. Дори договора да е пределно измислен и хитро направен, то очевидно има за предмет именно жилище, а не паричен заем, в какъвто смисъл са мечтите на строителя.

Това беше дотук тежката артилерия. Да се обяви договора за невалиден, да се иска сумата, да се калкулира 5-6 000 Эвро, рубли, рупии масраф, да се иска лихвата за периода - примерно едно 10 000 Э, да се калкулира вредата - защото от построяването на един нов апартамент до предаването му, естествено при друг строител, ще минат още 5 години.

Леката артилерия или по-точно кавалерия е, да го засъдите за периода май-юни, еди-кои си години, еди кои си месеци, за наема. Тоест, той ползва имота Ви, Вие сте принудени да отидете на свободен наем, въобще тук не се коментира това. Правилото е - експертиза, 200 Э наем, примерно и дотук.

С изпълнителен лист от 200 Э, съвременните съдебни изпълнители правят дупка от около 1200 Э. Щом някой е такъв глупак, да ходи и да снася всеки месец в кантората на Частен съдебен изпълнител № 13 и това е.

Но първото нещо е, да поканите любезно фирмата да осигури среща с Вас и да преговаряте. Правото е на Ваша страна, но е трудно да се разправяте с тежки умствено недоразвити от втора степен, като въпросната фирма.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот anserk » 25 Мар 2010, 11:04

ivan_lawyer написа:...............................
Според мен, строителят не е изпълнил най-важното си задължение - да предаде обекта, така както е по задължение. ( произтичащо от кой договор и кой закон?) Тоест налице е едно виновно, причинено от самия длъжник неизпълнение. То си има тежки последици.
...................................................
Като е предал обект ( с обр.15 ли ?) без прословутия Акт 16, строителят е извършил измама ( айде бе ... :wink: ), защото никой не дава пари до акт 16. ( собственост на груб строеж без пари - така ли?).................
Дори договора да е пределно измислен и хитро направен (интересно кои са страните :wink: , ..........
Да се обяви договора за невалиден (кой договор - НА), да се иска сумата, ...........................
С изпълнителен лист от 200 Э, съвременните съдебни изпълнители правят дупка от около 1200 Э. Щом някой е такъв глупак, да ходи и да снася всеки месец в кантората на Частен съдебен изпълнител № 13 и това е.
Но първото нещо е, да поканите любезно фирмата да осигури среща с Вас и да преговаряте. (от тук трябваше да започнете след като се видят договорите).........

Е..., на ход е No 13 и еврото :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Мар 2010, 11:48

Всеки договор е подчинен на общите и специални правила на ЗЗД. Това е в обществен интерес, защото иначе ще спрат всички сделки.

Примерно 2 години се сключват договори от добре окосени ливади и тарикатите си развяват гащите по фолк-заведенията с парите на измамените клиенти, подписвали договор и това да не може да бъде променено. След две-три години просто хората ще сключват договори или само с коректни строители или ще спрат да инвестират. А на 200 строители 150 са некоректни и лъжат, плескат вар и т.н.

Е как само 50 строители ще вършат работата на 150?

Плюс това хората ще превъртят и ще почнат да се избиват и осакатяват поради тези измами.

Съжалявам, че сме малко майсторите - адвокати, защото това щеше да се сложи в ред ототдавна - още 1993-95г. Нямаше да го има Анжел, Градът на слънцето и т.н. ЖСК "Български художник" и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот anserk » 25 Мар 2010, 13:53

ivan_lawyer написа:Съжалявам, че сме малко майсторите - адвокати,

Добре :D :D :D До колко да броим, за да ви открием master :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2010, 20:04

Аз съм най-скромният човек на света.

Впрочем, майсторите в България сме двама - аз и един друг, който го осъдих. Не знам дали това е правилно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nezabravka » 09 Апр 2010, 01:40

И ние имаме проблем със забавата на кооперация.Забавата е повече от 24 месеца като в предварителния договор няма посочена неустоика при забава на предаването на сградата с акт 16. и аз си мислех че мога да опитам да се разберем със строителя относно неустоиката.Като допълнение на случая имам НА на акт 14 в които е посочено че дължа последната вноска от 9000лв в едномесечен срок след издаване на акт 16.В случая аз трябва да му платя 9000 за да съм изрядна а той е в 27 месечна забава.Мисля да му предложа да ме обезщети с евентуален месечен наем за 27те месеца.Това са около 9000 лв и не мисля че ще се съгласи.но не знам дали ако го съдя ще имам основание да искам обезщететие ако то не е посочено в договора(за което естествено съжалявам но...).Но от друга страна има пропуснати ползи от неползването на жилището.
мога ли да го поканя да се разберем като напиша в поканата че няма да платя до уточняване на неговите задължения? ако не платя в срока посочен в НА какво може да направи той?да го чакам ли да ме съди за парите или аз да действам за неустойката като междувременно не му платя дължимото?
благодаря за отговорите
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Апр 2010, 20:53

Пишете, че строителят е забавил строежа - спрямо какъв срок? Има ли в нотариалния Ви акт (с който сте закупили имота на груб строеж) някакъв краен срок, обвързан както с въвеждането на сградата в експлоатация, така и с плащането? Защото ако няма, и е посочен само срок за Вас за плащане след въвеждане в експлоатация - няма в какво да обвините строителя.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nezabravka » 11 Апр 2010, 23:52

срока е посочен в предварителния договор мисля че в нотариалния акт написахме че всички клаузи на предварителния договор са в сила до предаването му с акт 16 ако не се лъжа този договор продължава да е в сила ощи много време и се използва относно гаранционните сроково. защо трябва да е посочен срока в НА? само да поясня че при подписването на НА ползвах услугите на адвокат но сега осъзнавам мн пропуски
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот anserk » 12 Апр 2010, 10:58

nezabravka написа:предварителния договор са в сила до предаването му с акт 16

Ако позволите да "забия две пирончета" в договора, за който иде реч:
1. Имате ли Протокол 16 на ДПК за сградата, респ. обектите в нея?
2. И ако ДА, нещо в договора има ли за Разрешение за ползване от РДНСК? Защото за казуса ви са важни не само вида на документите, но и датите им:

Извадка от протокол 16 на ДПК:
Въз основа на направените констатации Държавната приемателна комисия
РЕШИ:
I Вариант
ПРИЕМА СТРОЕЖА:
............................................................................................,
който може да бъде ползван по предназначението си.
.......................................................
2. Гаранционните срокове се определят съгласно договорите за строителството и не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в Наредба № 2 от 2003 г.за въвеждане в експлоатация .......................................
II Вариант
ОТКАЗВА
приемането на строежа (частта или етапа от него) по следните причини:
1.1. .....................................................................
Този протокол - обр. 16, се състави на последното заседание на комисията, състояло се на …………….. г.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Май 2010, 21:13

Тук има хора, които умишлено ще ви подведът

DEKAH, като бивш военен -защото освен всичките други бивши съм и такъв - ще Ви кажа че горното влиза в планираните загуби.
От друга страна който се страхува от мечки да не ходи в гората.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zelen » 11 Май 2010, 13:37

grin4o написа:Искам съвет, закупих жилище през 08.2007г. с ипотечен кредит, като преди това подписах предварителен договор със строителната фирма, в който е определен срок за вземане на акт 16 октомври 2007г. Няма конкретно уговорена неустойка или обезпечение за забава, а клауза, че всички възникнали спорове между страните се уреждат чрез преговори, а ако не- чрез съда. Искам да уточня, че това е в предварителния договор, понеже блока имаше акт 14 и след прехвърлянето на паричните средства имам нотариален акт с учледена ипотека. От април 2008г. се нанесох, като ток и вода бяха от фирмата, промишлен, но съм си плащал сметките, които те изчисляваха. Дали мога да получа обезпечение за забава, тъй като едва април-май 2010г. ще имаме акт 16 . Бях чел, че ако не е уговорена точна сума за неустойка, то тя се определя от средно месечния наем за района и се приспада от нея всички дни, в които температурата е била под 0 градуса. Дали ще имам успех при едно бъдещо съдебно дело или водене на преговори със строителя??? Благодаря предворително!

-------------
Гринчо ,
"Декан " ти дава най-добрия съвет .......и въпросът тук не е дали ще спечелиш от начинанието си а да минимизираш загубите.

Ако беше отишъл при Адвокат Преди а не След проблема-нямаше да се "познаваме".....
желая късмет..за успех е вече късно
zelen
Потребител

Мнениеот andre » 22 Май 2010, 08:24

Едно предложение, което ми направи един адвокат, понеже и аз съм на същия хал:
Що не вземете да подпишете договор за наем с някого: напр.с фирмата на някой познат, за срок, да кажем 10 год.от по 500 лв.месечен наем. Като обаче включите и клаузичка, че ако апартамента не бъде предоставен на наемателя за ползване в срок, договора се смята за прекратен. За повече красота и достоверност на идеята, може да го заверите пред нотариус. Така, когато посочения срок изтече, веднага завеждате дело за 10 x 12 x 500 лв = 60 000 лв.
Ако някой може да коментира какви са слабите страни на тази идея, моля да го направи, защото аз за себе си точно това мисля да направя с моя строител-изрод.
andre
Младши потребител

Мнениеот andre » 22 Май 2010, 09:06

Да уточня, за да не подведа някого: Аз съм счетоводител а не правист. Всичко което напиша са си само мои предположения, понеже аз пострадах по същия начин.

Сега се сещам и следното: Парите имат своя цена във времето.
Съответно има значение кога ще теглиш ипотечен кредит - дали сега или след 5 години. Напр.ако трябва да платиш сега за апартамент, който по договор трябва да е готов другия месец и парите ги нямаш, теглиш примерно ипотечен кредит или пък къвто щеш друг кредит, със срок на кредита примерно 5 години. Да, обаче ако твоят строител се забави 5 години със строителството, а ти си му платил още в началото цялата дължима сума, ти си се натоварил и със лихвите по този заем, които лихви иначе нямаше да ги плащаш, ако трябваше да му платиш едва когато има Акт 16 след петте години, щото щеше междувременно да си ги събрал парите.
Иначе казано, ти се изгърбваш със заем, по който плащаш и примерно 40% горница под формата на лихви, за да му платиш сега, за да си изрядна страна по договор, който обаче строителя не спазва. Щетата, която ти е нанесъл, е именно въпросната лихва по заема ти, която може да е и доста по-висока от евентуален пропуснат наем, щото напр.при 85000 лв.платени от мен на моя строител, при 8.5% год.лихва, отива към 600 лева месечно, за първата година от кредита. Ако нямаш заем, тогава ще имаш пропусната полза от евентуалните лихви, дето щеше да ги спечелиш от евентуален депозит в банка. Това обаче вероятно по-трудно може да бъде доказано. Освен това моето предложение предполага ипотечен заем, където има очевидна връзка между разходите за лихви по заема за апартамента, който е следвало да ти бьде завършен.
- Искам обаче да запитам форумците как биха стояли нещата, ако заема беше не ипотечен, а потребителски, какъвто точно е моят случай, защото примерно когато си се включвал в строежа, не е имало Акт14 и съответно не е имало как да бъде ипотекирано жилището. Иначе казано ще бъде ли трудно да се докаже пряка врзка между потребителския ми кредит и платените по него лихви и незавършения ми апартмент?
andre
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 23 Май 2010, 01:18

andre написа:Едно предложение, което ми направи един адвокат, понеже и аз съм на същия хал:
Що не вземете да подпишете договор за наем с някого: напр.с фирмата на някой познат, за срок, да кажем 10 год.от по 500 лв.месечен наем. Като обаче включите и клаузичка, че ако апартамента не бъде предоставен на наемателя за ползване в срок, договора се смята за прекратен. За повече красота и достоверност на идеята, може да го заверите пред нотариус. Така, когато посочения срок изтече, веднага завеждате дело за 10 x 12 x 500 лв = 60 000 лв.
Ако някой може да коментира какви са слабите страни на тази идея, моля да го направи, защото аз за себе си точно това мисля да направя с моя строител-изрод.

Ако целта на такъв договор е да послужи пред съда за доказване на пропуснати ползи - няма пречка да си подпишете с някого каквото си измислите. Трудното е да докажете в съда виновно поведение от страна на "строителя - изрод", като същевременно много внимавате да не Ви подведат под отговорност за лъжесвидетелстване.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот andre » 23 Май 2010, 07:35

Доколкото разбирам, проблема на Grin4o е, че в нотар.му акт, по собствените му думи, няма посочен срок, в който строителя да е длъжен да извади Акт16? Затова трябва да се доказва вина, нали така? А понеже в МОЯ нотар.акт аз ги притиснах да запишат конкретен срок (даже нотариуската, дето изповядва сделката и играе комбина със строителя, го попита пред нас с укор защо е записал срок), би трябвало да мога да го съдя нали така?

Какво точно мога да искам:
- разваляне на договора и връщане на парите
- някакво обезщетение (а точно какво?)
и т.н., МОЛЯ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ!
andre
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Май 2010, 23:29

andre написа:Какво точно мога да искам:
- разваляне на договора и връщане на парите
- някакво обезщетение (а точно какво?)
и т.н., МОЛЯ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ!

Вижте, сделката, която сте сключили, е пределно проста по своя характер: той (изродът) продава, а Вие купувате недвижим имот, представляващ строеж по смисъла на закона, за определена цена. Клаузата, която сте включили относно срока, в който той (изродът) се задължава да въведе строежа в експлоатация, има чисто облигационен характер. Формално погледнато, Вие сте възложител, а той – изпълнител на определен вид работа. При неизпълнение на тази работа в срок можете да претендирате за такава неустойка, каквато сте упоменали в договора (нотариалния акт). Отделно от това, можете да претендирате за възмездяване на всички щети, които са пряка и непосредствена последица от неизпълнението. Допълнително можете да претендирате и за пропуснати ползи от всякакъв вид. Не можете обаче да се позовете на неизпълнение на договора в тази му част, за да искате разваляне на сделката и връщане на парите.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nezabravka » 28 Юни 2010, 11:11

здравейте.попаднах на съд решение и просто нямам думи.
http://www.burgasrc.court-bg.org/img/Fi ... 2-2009.htm
В случая със строителите те май винаги са прави а купувачите трябва да се примиряваме и да се надяваме че те някой слънчев ден ще благоволят да си изпълнят задълженията
nezabravka
Нов потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация