начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Виза за допълващо застрояване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Виза за допълващо застрояване

Мнениеот rayabo » 24 Юни 2010, 17:02

Здравейте, наскоро подадох молба за виза за гараж+лятна кухня в имат 1. Искам да ситуирам сградата на границата с имот 2. Имот 1 е на двама братя, а имот 2 на единия от братята. Въпросът ми е дали гаражът може да е с височина 3,60 след като имот 2 и имот 1 имат общ собственик, защото на визата която получих пише:

"...указаният начин на застрояване важи за изготвянето на инвестиционен проект за гараж и лятна кухня с височина до 2,50м. Проектът да бъде изработен съгласно наредба номер 7, при спазване на: Пзастр<40%, Кинт<0,8, Ккорн <7м"

данните маркирани в червено ме объркват.
Ще съм благодарна ако някой ми помогне с тълкуването или със съвет.
Благодаря предварително.
rayabo
Младши потребител

Re: Виза за допълващо застрояване

Мнениеот magodeoz » 24 Юни 2010, 18:17

Изискването за височина до 2,50 м в този случай е напълно несъстоятелно. Възложете да Ви бъде изработен проект за постройката с височина до 3,60 м (това е максимална височина, а не кота корниз) на основание чл. 46 (2) от ЗУТ. Посочената във визата кота корниз 7,00 м вероятно се отнася за основното, а не за допълващото застрояване - сигурно имотът се намира във вилна зона.
Собствеността в случая не е от решаващо значение - по принцип свързано ниско застрояване (каквото е и допълващото във Вашия случай) се разрешава при съгласие на собствениците на имотите, в които се установява (чл. 21 (5) от ЗУТ).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 18:57

rayabo написа:"...указаният начин на застрояване (правоъгълници с цвят червен в/у скица на имота) важи за.....

Посочено е и мин. разстояние до вътрешната граница на УПИ-то - 1,5 м - чл. 42 ал.3 ЗУТ (предполагам). Това са поискали, това са им дали!
Сега - йок на границата, :wink: по чл.42 ал.2 ЗУТ ( за гаража), чл. 46 ал.2 (за летната кухня) :D Нова виза: нови квадратчета (правоъгълничета) от двете страни на вътрешната имотна граница, запис на условието, посочено от @magodeoz и разписано в чл.21 ал.5 ЗУТ.
Молбата за нова виза се подава и от двете страни или се прилага предварително заверено нотариално съгласие от съсобственика на единия имот с приложена проектовиза.
Останалото е работа на архитект (както и проектовизата), като посочените градоустройствени параметри той знае за какво му трябват!
Така виждам аз нещата :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот rayabo » 24 Юни 2010, 20:32

Прилагам снимка на визата, за да стане по-ясен случая. Визата е на основание чл.42(малко се е изрязало от копирането)
Можете ли да ми обясните по-подробно стъпките, които трябва да предприема, за да си построя гаража 3,60м до съседния имот.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
rayabo
Младши потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 20:38

rayabo написа:Можете ли да ми обясните по-подробно стъпките, които трябва да предприема, за да си построя гаража 3,60м до съседния имот.

ОК!
Но трябва малко време!
anserk
Активен потребител

Мнениеот rayabo » 24 Юни 2010, 20:46

Време има!
Благодаря :)
rayabo
Младши потребител

Мнениеот rayabo » 24 Юни 2010, 21:00

magodeoz написа:Изискването за височина до 2,50 м в този случай е напълно несъстоятелно. Възложете да Ви бъде изработен проект за постройката с височина до 3,60 м (това е максимална височина, а не кота корниз) на основание чл. 46 (2) от ЗУТ. Посочената във визата кота корниз 7,00 м вероятно се отнася за основното, а не за допълващото застрояване - сигурно имотът се намира във вилна зона.
Собствеността в случая не е от решаващо значение - по принцип свързано ниско застрояване (каквото е и допълващото във Вашия случай) се разрешава при съгласие на собствениците на имотите, в които се установява (чл. 21 (5) от ЗУТ).

Благодаря за отзивчивостта!! Дано да се получи. :)
rayabo
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Юни 2010, 21:01

Много Ви е неграмотен общинският архитект, ще ме прощавате за френския! Пък и като гледам картинката - хич не излизат тези 40%, май. А дали нямате и неуредени сметки по регулация? Но - да не навлизаме в подробности...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот rayabo » 24 Юни 2010, 21:31

Това, че е неграмотен го знам :)
А това зад основното застрояване дето е с пунктир е объркано, не съществува...така че мисля че се вписва в 40%.
Последна промяна rayabo на 25 Юни 2010, 15:56, променена общо 1 път
rayabo
Младши потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 23:11

Обещан отговор:
1. Този гараж :wink: , за да е там и да отговори на изискванията на чл.42 ал.1 ЗУТ, от другата страна - в УПИ I-632 трябва да има с пунктир такъв правоъгълник с посочено к.к... (до 3.6 м) посочена в декларацията за съгласие Този гараж май е за авторемонтна работилничка (без канал) и е добре височината да е към 4,6 м
2. В декларацията за съгласие трябва да е точно описано - калкана с каква дължина и височина е. От това зависи и основното застрояване в съседния имот.Затова се придружава с нот.заверена скица на допусната застройка.
3. Пунктира зад къщата е "летната кухня" :idea: - свободно застроена (2.50 м). ЗП зависи от спазване на отстоянията и параметрите. Тези 6м от жилищната сграда може и да не се спазят-чл.47 ал.1 ЗУТ, т.е. да се долепи до сградата, но отзад, а не до гаража.
Ако трябва да е на имотната граница с УПИ I-632 - нот.заверено съгласие и за нея и тогава и тя може да е 3.60 м.
4. Има една друга възможност: нот.зав.съгласие от съсобственика за плътна ограда по имотната граница с УПИ I-632 с височина 4 м :arrow: гаражи, летни кухни, ... залепени с Н=3.60 м на оградата.
5. Наистина има нещо пипано с ПИ 632 и ПИ 633? Дано са уредени сметките!
Това е от мен. Ако има нещо питайте.
anserk
Активен потребител

Мнениеот rayabo » 25 Юни 2010, 12:38

Благодаря много! Мисля че ще стане със декларация от съседа. :wink:
rayabo
Младши потребител

Мнениеот anserk » 25 Юни 2010, 16:12

Нека да допълня:
Възможността за плътна ограда по имотната граница е регламентирана в чл.42 ал.2, но самата ограда е по чл.48 ал.9 ЗУТ, т.е. в отклонение от чл.48 ал.5 на ЗУТ :arrow: освен конструктивен проект и индивидуален архитектурен проект, което ще рече че в обсега на "гаража" и летната кухня (евентуално) оградата ще е до 3,60м, а в останалата част - както решите.
Дали ще искате две РС или едно - трябва да се прецени в зависимост от ПУП-ПЗ за квартала, упи-то (има ли, няма ли).
Много е важно какво ще се пише в нотариално заверената декларацията за съгласието на съсобственика и с каква скица (схема...) ще бъде придружена. Ето още тук се изпипват нещата.
Оправете ги предварително, за да нямате проблем при обявяването на РС и последващо "място с придружител-адвокат" в съдебна зала :wink:
Успех!
anserk
Активен потребител

Мнениеот rayabo » 25 Юни 2010, 22:16

Възникна още един въпрос... тъй като фактически и двата имота имат един собственик дали е възможно гаражът да бъде отворен (прозорци, врати) към имот 632, т.е калканната стена да има отвори?
rayabo
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Юни 2010, 22:29

Ще се повторя (като израз, не по същество). Предложението на anserk за изграждане на плътна ограда по вътрешните граници на имота с височина 4 м е напълно несъстоятелно. Освен това, е напълно излишно, при положение, че става въпрос за застрояване на граница в хипотезата на чл. 21 (5) от ЗУТ (вижда се от картинката). Четете ги тез закони бе, anserk, нямайте сляпа вяра на архитектите от ФИРМАТА! Те са творчески личности, вятър ги вее на бяла кобила, пък и боравят с разни работи, дето на нас, простосмъртните, ни се виждат като евангелието от Юда, написано на коптски език.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Юни 2010, 11:55

magodeoz,anserk Допълващото застрояване не се подчинява на изискванията на чл.21 ал.5 ЗУТ защото в тази разпоредба е записано, че се отнася за "...свързано ниско застрояване...", отделно в Чл. 23. (1) Характерът на застрояването се определя в зависимост от височината на сградите на основното застрояване, както следва:
От казаното следва че след като чл.21 ал.5 ЗУТ визира ниско застрояване ерго то не може да бъде нищо друго освен основно. Допълващото застрояване няма хареактер на застрояването, независимо от ограничителните параметри зададени в "РазделVІІ Допълващо застрояване". Предвид горните съображения, считам че в случая не може по аналогия за допълващото застрояване да се прилагат изискванията за основното дакова, затова не е необходимо съгласие на съседите за изграждане на гараж на въртрешната регулационна граница.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 27 Юни 2010, 17:53

magodeoz написа:Четете ги тез закони бе, anserk, нямайте сляпа вяра на архитектите от ФИРМАТА! Те са творчески личности, вятър ги вее на бяла кобила,

По-добре да ме вее вятър и аз да съм в/у бяла кобила, отколкото ураган да брули адвокат върху магаре :D
@magodeoz, не знам защо прибързано обвини главния архитект, издал визата, в некомпетентност, но мисля че се е постарал (доколкото е можал) да се провре м/у закона.Ограничил е и гаража с 2.5 (не е ясно до какво се допира в съседния УПИ), искал е нот.съгласие на съсобственика (за да не спази 1,5м, предполагам), но въпреки всичко има риск. За нас той е: как ще разрешиш допълващо застрояване по смисъла на чл.42 ал.1 - допрени до основно в УПИ-то или свързано с допълващо в съседния УПИ, както и за летната кухня - чл.46 ал.2 (по вътрешната граница), като съседния УПИ е гол и бос-празен (това се вижда по скицата).Ето, те вече искат и прозорци по калкана на "гаража -70 кв.м " и височина 4 м (3.6+0.3=3.9м) :wink:
И утре, ако реша да строя основно в УПИ I-632, трябва с какво да се съобразя: с допълващото на съседа? Ами ако не искам да строя допълващо по тази граница, а по отсрещната? Ами ако искам основното да е на уличната регулация, опраяно до "гаража" на съседа? Знам ли! Затова е добре нотариалното съгласие сега.
А предложението за ограда е продиктувано от това, че този "строеж" се съобразява само с имотните граници, а не с бъдещото застрояване на празния имот и отстоянията. Това е идея, но не за форум, а за масата на архитект, не на юрист :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Юни 2010, 18:56

julyanvonemona написа:Предвид горните съображения, считам че в случая не може по аналогия за допълващото застрояване да се прилагат изискванията за основното дакова, затова не е необходимо съгласие на съседите за изграждане на гараж на въртрешната регулационна граница.

Не мога да се съглася. Аргументът, че щом характерът на застрояването се определя от основното такова, значи, че където става въпрос за ниско застрояване, се има предвид само и единствено основното застрояване, ми се вижда недостатъчен за такъв извод, да не кажа - несъстоятелен, особено предвид разполагането на текста с оглед систематичната подредба на закона.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 27 Юни 2010, 19:16

rayabo написа:Възникна още един въпрос... тъй като фактически и двата имота имат един собственик дали е възможно гаражът да бъде отворен (прозорци, врати) към имот 632, т.е калканната стена да има отвори?

Забравете за единия собственик на двата имота! Това няма отношение към градоустройството (най-общо казано) на двете УПИ-та. Всички тежести, които ще наложите на незастроения имот, утре ще се върнат като бумеранг пак при вас.
И нали има съсобтвеник на единия имот? Какво - той на колене ли е :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Юни 2010, 19:10

И нали има съсобтвеник на единия имот? Какво - той на колене ли е

anserk, Каквото за Хасан-бей, такова и за Хасан-тупан,
а това дали Вие magodeoz
сте съгласен с точния запис на закона и интерпретирането му е предмет на отделна партитура.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юли 2010, 21:52

С всичко се съгласявам вече - лято е, и ми е все тая!
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация