- Дата и час: 01 Дек 2024, 13:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
За мое голямо учудване, след като вадих скица на имота си - жилищна сграда, установих, че търговското ми помещение, което е долепено до жилищната сграда не фигурира на скицата. Търговското помещение работи от 11 години, съответно има всякакви разрешителни, плаща му се данъка, на всичкото отгоре ми беше дарено преди доста години /респективно му е вадена скица /А сега то не фигурира. Тогава скиците са вадеха от Общината. Служителката от Агенцията по Геодезия Регулация и Кадастър ми обясни, че трябва да си наема частна геодезическа фирма, която да ми замери точките на обекта и така да ми го начертаят. Незнам, но мисля, че някой не си е свършил работата ?
Според Вас какво трябва да се предприеме ?
Благодаря предварително !
Според Вас какво трябва да се предприеме ?
Благодаря предварително !
- konu6ka
- Младши потребител
Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Ако картата е влязла в сила, а вие не сте възразявали, друго освен това, което ви препоръчва служителката на Агенцията, но без регулация в името й, не мисля, че може да се направи.
- petko_a
- Потребител
konu6ka написа:..Служителката от Агенцията по Геодезия Регулация и Кадастър ми обясни, че трябва да си наема частна геодезическа фирма, която да ми замери точките на обекта и така да ми го начертаят. Незнам, но мисля, че някой не си е свършил работата ?...
Няма Агенцията по Геодезия Регулация и Кадастър, има Агенция по кадастъра.
Че някой не си е свършил работата е от ясно- по-ясно. Че е взел пари за това, пари от бюджета, и това е ясно. Но че Вие действително трябва да си наемете частна геодезическа фирма, която да оправи грешките, допуснати от онези, дето вече са взели парите, също е от ясно- по- ясно. Никой не можел да им търси отговорност да си оправят нещата, ако Вие в срока на обявяване на кадастралната карта не сте открили грешката и не сте възразили. Това е действителността у нас, не сте само Вие учудената от тази постановка на нещата.
- bgarch
- Потребител
Агенция по геодезия, картография и кадастър ако трябва да бъдем точни.
- petko_a
- Потребител
А ако оставя нещата така ? А ако ми трябва скица на имота ?
- konu6ka
- Младши потребител
Ще получите скица със жилищната сграда, но не и с тази за търговия.
- petko_a
- Потребител
Това не би създало проблеми, освен ако не реша да я продавам или прехвърлям. Ще има ли някакви последствия, ако реша да оставя нещата така ?
- konu6ka
- Младши потребител
Ако опишете какво представлява имотът, а също и за каква точно скица става дума, някой може и да Ви даде смислен отговор.
- magodeoz
- Активен потребител
konu6ka написа:....Търговското помещение работи от 11 години, съответно има всякакви разрешителни, плаща му се данъка, на всичкото отгоре ми беше дарено преди доста години /респективно му е вадена скица /А сега то не фигурира. Тогава скиците са вадеха от Общината. ....
Със старата и нова скица в Общината и искай да ти издадат удостоверение за координатните точки на търговското помещение - таксата е на брой точки
Може да срещнеш съпротива, но не се отказвай - грешката е при тях - като са подавали инфото към кадастъра не са подали актуалните данни и затова се пънат обикновено. Като им кажеш, че ще си платиш - омекват. После с това удостоверевие и стара и нова скица в кадъстъра с молба да попълнят пропуска - по памет мисля, че струваше 50 кинта и нова скица от тях с вече нанесената пристойка - още 50 и си готов. Общо около 150 камъка - това без банковите такси и комисионни. Носи си и документа за собстност и строителните книжа.
Ще се наложи и на двете места към съответната молба да прилагаш копия от тях.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Проблема е, че не си пазя старата скица. Не съм сметнала за необходимо да я пазя. А в новата, която последно съм вадила края на 2009 г имота не фигурира.
- konu6ka
- Младши потребител
И ако съответната община има планове само на инженерно платно ще издаде удостоверение за координатни точки ама друг път.
- petko_a
- Потребител
И сега ако поясните що е то инженерно платно, и по какво се отличава от другите си платнени събратя?
- magodeoz
- Активен потребител
Както и да е. На какъвто и платнен събрат да е, резултата ще е същият.
По принцип плановете се изработват върху недеформируема основа, та инженерното платно се явява вид такова, за съответните времена, макар че днес основното им състояние е по-скоро прилично на юфка.
По принцип плановете се изработват върху недеформируема основа, та инженерното платно се явява вид такова, за съответните времена, макар че днес основното им състояние е по-скоро прилично на юфка.
- petko_a
- Потребител
petko_a , Повечето регулационни планове (да не кажа всички)от инженерното платно са отложени на местността и са създадени трасировъчни карнети, а заедно с това и реперни карнети с удивително точни координати виждал съм дори такива от 1927 правени и надписвани с тушовка колкото по-стари, толкова по старателно направени и по-точни. Всеки геодезист може отлично да се ориентира и направи изчисления по тях (ако е необходимо). По някога се питам дали е необходимо да се дават пари за тотални станции и високоточни GPS, като същото и не кой знае колко може да се върши и от един добре обучен и добросъвестен техник-геодезист, с не по малък успех и не кой знае колко по-трудно с неголяма икономия на време
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, я ми кажете де ги видяхте тези реперни карнети с координати? Наистина за болшинството от плановете има изработени дворищни карнети, но в тях колкото и да ме убеждавате има грешки. Имам извадка от един при мен, по едно дело, ако искате да ви го покажа. Да, преди колегите са постигали голяма точност по тогавашните методи с петостенни призми, ролетки,жалони и обикновени ъгломерни инструменти. Вие самият опитвали ли сте да работите по двата метода? Знаете ли за що хамалогия става дума с ролетката? То може и десет тона пясък да ги прекарваш с каручка като я товариш с лопата, можеш да ги прекараш и с един модерен съвременен камион като го товариш с багер. Освен това мога да ви уверя, че в повечето общини ни един координатен регистър на осови точки не е оцелял. Но дори и да е оцелял и при наличието на дворищни карнети които са за регулационните линии, а не за сградите, да седне някой общинар да смята по тях координати на върхове на къща и да ги опише в удостоверение под което да си сложи подписа, просто не виждам как ще стане.
- petko_a
- Потребител
С извинение към petko_a, който има геодезическа фирма, ама си мисля следното:
Когато си купя една ютия, например, и тя даде дефект в период от 2 години, производителят й я поправя за своя сметка. Така е по Закона за защита на потребителя. Защо тогава при възлагане изработването на една кадастрална карта в договора с геодезическата фирма няма такава клауза- в двегодишен период от одобряването й фирмата, която я е изработила да бъде задължена да отстранява такива грешки, пропуски и т.н. за своя сметка? Какво по- нормално има от това?
Естествено, че ние в този форум знаем добре отговора. Ама хилядите като konu6ka питат ли питат... А ние преливаме вода от девет кладенеца да й обясним какво да прави.
Когато си купя една ютия, например, и тя даде дефект в период от 2 години, производителят й я поправя за своя сметка. Така е по Закона за защита на потребителя. Защо тогава при възлагане изработването на една кадастрална карта в договора с геодезическата фирма няма такава клауза- в двегодишен период от одобряването й фирмата, която я е изработила да бъде задължена да отстранява такива грешки, пропуски и т.н. за своя сметка? Какво по- нормално има от това?
Естествено, че ние в този форум знаем добре отговора. Ама хилядите като konu6ka питат ли питат... А ние преливаме вода от девет кладенеца да й обясним какво да прави.
- bgarch
- Потребител
bgarch, аз нямам против геодезическата фирма, която е изработвала картата да отстранява непълнотите в искания от вас двегодишен срок. Смятам не сте прочели някъде да твърдя друго. Аз мога да ви разкажа друго. В едно недалечно село от София по картата на възстановената собственост е сътворена такава каша че няма да може да се оправи сто години. Кой прави тази карта питам аз в поземлената комисия. Ами фирмата, казват отдавна вече не съществува. Та такива ми ти работи.
- petko_a
- Потребител
Сигурен съм, че качествените геодезисти няма да имат нищо против това мое предложение, напротив. Надявам се, че Вие сте от тях. Защото това е един от пазарните механизми за отсяване на добрите от калпавите.
Не знам как е по Закона за кадастъра, но по ЗУТ за да проектираш трябва да имаш застраховка, която покрива твоите щети за 5 годишен срок назад във времето. Т.е. фирмата я няма, ама застрахователят съществува, той поема щетите на фалиралата фирма. Освен това при обществените поръчки има и банкови гаранции, т.е. отново- фирмата я няма, ама банката съществува, тя поема щетите на фалиралата фирма. Така че това са технически проблеми. Може и производителят на ютии да е фалирал, ама твоята гаранция си остава в сила.
Не знам как е по Закона за кадастъра, но по ЗУТ за да проектираш трябва да имаш застраховка, която покрива твоите щети за 5 годишен срок назад във времето. Т.е. фирмата я няма, ама застрахователят съществува, той поема щетите на фалиралата фирма. Освен това при обществените поръчки има и банкови гаранции, т.е. отново- фирмата я няма, ама банката съществува, тя поема щетите на фалиралата фирма. Така че това са технически проблеми. Може и производителят на ютии да е фалирал, ама твоята гаранция си остава в сила.
- bgarch
- Потребител
По ЗКИР също има задължителна застраховка за правоспособните лица за дейности по кадастъра, bgarch. Та като стана дума, бихте ли споделили, по такава застраховка на проектант, някой предявявал ли е иск към застраховател? Аз поне за такова нещо не знам.
- petko_a
- Потребител
Искът трябва да се предяви към съответния проектант. Пък той следва да уведоми за това своя застраховател, който да участва в делото като страна. И ако проектанта бъде осъден да поеме щетите. Така се процедира в онези страни, откъдето ни задължиха да въведем застраховката за професионална отговорност. А там такива искове се предявяват не на килограм, а на тон. И основната работа на застрахователите там е да се съдят.
Защо у нас не е така ли?
Отговорът е дълъг и предполага да навлезем в други сфери, извън предмета на този форум.
Защо у нас не е така ли?
Отговорът е дълъг и предполага да навлезем в други сфери, извън предмета на този форум.
- bgarch
- Потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|