Става въпрос за апартамент ет.1 с лице към улица, като съседните апартаменти са избили стените и са превърнати в магазини чрез малка стълбичка.
Иска ми се и аз да променя статута на апартамента и да го направя офис, имам ли все още шанс, защото се говореше да се спира това сменяне и т.н.
Ако някой може да каже с 2-3 думи механизма ще съм благодарен, да имам обща представа дали изобщо е реализуемо това, което мисля.
Благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Смяна статут на апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Смяна статут на апартамент
С две-три думи не може. Може с 200-300, който не го мързи. И то - ако преди това опишете конкретно ситуацията, пак горе-долу с толкова думи.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:С две-три думи не може. Може с 200-300, който не го мързи. И то - ако преди това опишете конкретно ситуацията, пак горе-долу с толкова думи.
Ами какво да опиша повече, апартамент ет.1 в блок строен преди около 40 години, към 60 квадрата чиста площ, с лице към улица, съседният апартамент е със сменен статут, избита стена и с витрина, в момента е магазин.
Искам и аз да направя същото, като го направя офис с външен вход. Възможно ли е все още жилищен апартамент в жилищна сграда със съгласието на съседите да бъде превърнат в офис, тоест да му се смени статута?
- nikiboy
- Потребител
По принцип може, виж чл. 38, ал. 3 от ЗУТ. Ама като казвам "по принцип", се сещам за един стар виц:
Попитали радио Ереван- Вярно ли е че Алла Пугачова е емигрирала на Запад? Радио Ереван отговорило, че това по принцип е вярно, само че не е Алла Пугачова, а е Филип Киркоров и не е емигрирал на Запад, а е изнесъл концерт в Москва.
Попитали радио Ереван- Вярно ли е че Алла Пугачова е емигрирала на Запад? Радио Ереван отговорило, че това по принцип е вярно, само че не е Алла Пугачова, а е Филип Киркоров и не е емигрирал на Запад, а е изнесъл концерт в Москва.
- bgarch
- Потребител
Възможно е. Процедурата обаче е различна - според вида на търговския обект, според категорията на сградата, според обема и съдържанието на необходимото преустройство. В някои случаи е от значение и кой е собственикът на земята.
Например, ако жилището ще се преустройва в офис - не е задължително да има вход извън общите части на сградата. Ако обаче се прави външен вход - от значение е дали са необходими стълби, и къде точно се разполагат те. От значение също е и каква е категорията на сградата (това се определя от височината и). И така нататък.
PS: По повод на вица - изкушавам се да кажа на bgarch, че "аз го знам по друг начин" - за компютрите и компотите, дето не сме ги изнесли, а са ни ги върнали.
Например, ако жилището ще се преустройва в офис - не е задължително да има вход извън общите части на сградата. Ако обаче се прави външен вход - от значение е дали са необходими стълби, и къде точно се разполагат те. От значение също е и каква е категорията на сградата (това се определя от височината и). И така нататък.
PS: По повод на вица - изкушавам се да кажа на bgarch, че "аз го знам по друг начин" - за компютрите и компотите, дето не сме ги изнесли, а са ни ги върнали.
- magodeoz
- Активен потребител
Прав си, този виц го има в различни разновидности с различни оттенъци. Ама смисълът му е един и същ.
- bgarch
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|