начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Строителство по ПАРАГРАФ 4 / земеделска земя ?!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строителство по ПАРАГРАФ 4 / земеделска земя ?!

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 08:25

Здравейте,

Наскоро си върнахме земедески земи като от поземлената комисия ни ги обединиха в един голям парцел. Там където ни ги върнаха се водело по Параграф 4 и ни обясниха, че имало право да се строи без да се сменя статута ( а статута в момента е земеделска земя)!

Бихте ли казали как стоят нещата наистина защото едни казват, че може да се строи , други не !

Благодаря предварително!
Лек ден!
zxcvzxcv
Нов потребител

Re: Строителство по ПАРАГРАФ 4 / земеделска земя ?!

Мнениеот probcho » 24 Май 2011, 09:23

До 30 кв.м., едноетажно...
probcho
Активен потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 09:26

А можете ли да ми кажете къде точно мога да прочета закона за строителство по параграф 4 ... търсих, но не можах да открия!

Благодаря още веднъж!
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2011, 09:40

Действително в земите по §4 ПРЗ на ЗСПЗЗ може да се строи, но след като там се създаде ПУП. Създаването на такива пупове е вменено в задължение на общинарите, няма чалъм да Ви откажат. Текстовете за промяна предназначението на земите по ЗОЗЗ в този случай не се прилагат.
Последна промяна julyanvonemona на 24 Май 2011, 10:50, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот donna » 24 Май 2011, 09:47

към julyanvonemona
Извън темата , питането ми е следното имаме стопански двор със селско стопански сгради на бившо АПК , както знаете земята /дворът/ следваше да се закупи. Предстои делба на тоя селскостопански двор , от поземлената исакт ПУП и промяна на предназначението на земята , не съм много съгласна с това чудо , тъй като стопанските дворове не попадат в обхвата на нормата на чл. 1 от ППЗСПЗЗ .
donna
Старши потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 10:06

julyanvonemona написа:Действително в земите по §4 ПРЗ на ЗСПЗЗ може да се строи но след като там се създаде ПУП. Създаването на такива пупове е вменено в задължение на общинарите, няма чалъм да Ви откажат. Текстовете за промяна предназначението на земите по ЗОЗЗ в този случай не се прилагат.

Благодаря за отговорите, но понеже иидея си нямам от закони ... може ли да го обясните по по-разбираем начин т.е:

- в момента мога да строя върху земеделската земя по параграф 4, след като общината ми направи ПУП ?
- какво мога да строя на тази земя ? т.е. мога ли да си направя цех, фабрика , къща, вила ...
- колко кв.м мога да строя ?
...
И най-важното - къде мога да прочета за отговори на тези въпроси :)

Благодаря и се извинявам за "питането" но очевидно не съм изобщо запознат!
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2011, 10:54

- какво мога да строя на тази земя ? т.е. мога ли да си направя цех, фабрика , къща, вила ...

ПУП-а е за твоя сметка, намираш колега който да ти го направи, важното е че общината не може да ти откаже одобряването му, та в този ПУП ще предвидиш какво искаш да строиш - фабрика ли център за приземяване на инзвънземни ли, вила ли. Разбира се има и различни ограничения и други опции с които този ПУП следва да се съобразява, но принципно това е пътя.
Повече и конкретно можеш да научиш само след беседа с въпросния колега който си си избрал. Късмет в избора!
РС Селскостопанският двор не е от земите по §4 там е друго - промяна предназначението на земята може да е необходимо, може и да не е ако този двор е бил включен в регулацията на населеното място преди. Пак е въпрос на конкретика.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 24 Май 2011, 12:14

Има едно изключение- при постройки до 35 м2 може и без ПУП, виж Наредба №2 за застрояване в земеделските земи, чл. 4, ал. 1 от нея. Само въз основа на виза, издадена от главния архитект. И проекти, разбира се.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 16:03

А към кой отдел в общината трябва да отида , за да ми направят ПУП?
Струва ли много парички изготвянето на такъв ?

Благодаря!
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2011, 17:16

А към кой отдел в общината трябва да отида , за да ми направят ПУП?
Струва ли много парички изготвянето на такъв ?
Общинарите със сигурност ще Ви насочат към някой който да изготви въпросния ПУП, но понеже те са негодници, без изключение - няма никаква гаранция, че този когото Ви посочат не е като тах и при едно евентуално съдебно обжалване на ПУП-а ще си измият ръчичките със сигурност. За това най-добре е сам да си потърсите архитект и да внимавате при избора си, както внимавате, когато взимате решение, на кой автосервиз да ремонтирате двигателя на колата си. Колкото до цената дори и да имам някакви впечатления няма да ги споделя. Спазвам принципа "всеки за себе си бог за всички"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 24 Май 2011, 20:17

И все пак §4 е доста голям (да не казвам колко букви е само :lol: ), така че е хубаво да се конкретизират нещата! Ако не бъркам, автора на темата има предвид попадането във вилна зона! А там нещата са силно ограничени!
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Май 2011, 11:24

Вероятно става въпрос за онези земи по §4, които са включени в околовръстен полигон. За тях не се провеждат процедури по промяна на предназначението, но за да се строи там, трябва да има устройствени планове.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nasmag » 25 Май 2011, 11:52

Трябва пъро да решите какъв обект ще изграждате (вила, къща, цех), дали има общ устройствен план на населеното място и каква устройствена зона се предвижда според него за тази територия.
В голяма част за тези територии по пар.4 е необходимо да се проведат процедурите по ЗОЗЗ и ППЗПЗЗ, т.е. промяна предназначението на зем. земи.
Що се отнася до ПИ от бивши стоп. дворове, разпоредбите на ЗОЗЗ не се прилагат, сиреч не е необходимо да се променя предназначение на зем. земя.
nasmag
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Май 2011, 14:39

Що се отнася до ПИ от бивши стоп. дворове, разпоредбите на ЗОЗЗ не се прилагат, сиреч не е необходимо да се променя предназначение на зем. земя.
nasmag
И пак пзависи, ако стопанския двор е обособен при действието на ЗПИНМ е едно, а по ЗТСУ - след образуването на АПК - друго
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nasmag » 25 Май 2011, 15:14

Имам предвид че не се процедира промяна предназначение на зем. земя според ЗОЗЗ и ППЗОЗЗ /за стоп. дворове/. Ако собственика на такъв имот реши да го застрои допълниелно, пристрои или промени предназначението на сградата, следва да се процедира съгласно разпоредбите на ЗУТ.
nasmag
Нов потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 25 Май 2011, 16:02

Работата е следната:

Парцелът е до главен път - 3.25 дка!
В близост (около 350м има една къща; през парцела в единия край минава главен водопровод за един квартал)

Върнахме си парцела скоро (т.е. окрупнен е от други малки парчета земя навътре).
От поземлената комисия ми казаха, че ако реша да строя няма да променям статута на земеделската земя защото се водело параграф 4.

И изобщо още повече се обърках ... от всички мнения :)
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 25 Май 2011, 18:06

Не се обърквай чак толкова. Земите по §4 са си земеделска земя, освен ако не са включени в околовръстен полигон и не са придобили статут на населено място. Такава възможност имаше, с решение на Общинския съвет. Така че провери първо това- включени ли са земите по §4 в околовръстен полигон. В двата случая се процедира по различен начин. В общия случай се изработва и одобрява ПУП-ПЗ. Има и изключения от общия случай, някои от тях бяха вече споменати по- горе. Най- добре е да се обърнеш към архитект с опит в тази материя в региона, за който става въпрос, той ще ти проучи нещата и ще ти обясни възможностите за строителство.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Май 2011, 19:37

Чудесен съвет! Дано и въпросният архитект да има малко повече акъл от общинските чиновници. В такъв случай ще намалим ентропията в световен мащаб, а и ще разтоварим районните съдилища - с един куршум - два заека, дет'се вика.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Май 2011, 11:09

а и ще разтоварим районните съдилища

Дали районните или административните......?!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Май 2011, 11:12

Има ли съществено значение?
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация