- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За искът по чл. 53 от ЗКИР
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
За искът по чл. 53 от ЗКИР
Колеги,
един въпрос ме мъчи напоследък и не мога да стигна до еднозначно решение - искът по чл. 53 от ЗКИР прекъсва ли придобивната давност?
Константната практика на ВС указва, че с предявяване на установителен иск се прекъсва придобивната давност, дори и ответната страна да продължава да владее имота. Искът по чл. 53 е установителен, но особен- признава право на собственост към един минал момент- влизане в сила на КК.
Ако да речем това( влизане в сила на КК) е някъде преди 20години, през цялото време, и далеч преди посочените години, ответната страна владее и до момента имота, но междувременно имаме предявен иск по 53 ЗКИ и влязло в сила СР по него, по ягодите, каква е ползата от този иск, когато не е предявен обективно съединен с иска по 108 от ЗС?
един въпрос ме мъчи напоследък и не мога да стигна до еднозначно решение - искът по чл. 53 от ЗКИР прекъсва ли придобивната давност?
Константната практика на ВС указва, че с предявяване на установителен иск се прекъсва придобивната давност, дори и ответната страна да продължава да владее имота. Искът по чл. 53 е установителен, но особен- признава право на собственост към един минал момент- влизане в сила на КК.
Ако да речем това( влизане в сила на КК) е някъде преди 20години, през цялото време, и далеч преди посочените години, ответната страна владее и до момента имота, но междувременно имаме предявен иск по 53 ЗКИ и влязло в сила СР по него, по ягодите, каква е ползата от този иск, когато не е предявен обективно съединен с иска по 108 от ЗС?
- Гост.
- Старши потребител
Re: За искът по чл. 53 от ЗКИР
Нещо се чудя какъв е смисълът на този въпрос, Поли. Нали искът по чл. 53 от ЗКИР е за установяване на грешки и непълноти в КК, а искът по чл. 108 с друг предмет - осъдителен относно правото на собственост на невладеещия собственик срещу владеещия несобственик. Тоест, и двама иска могат да се предявят самостоятелно или обективно съединени. Но, според мен по - удачният вариант при спор за материално право да се предявят обективно съединени Този иск би следвало да прекъсва придобивната давност, все пак той се предявява, когато има спор за материално право, иначе би се приложила административната процедура по отстраняване на грешката в КК.
- nk7702n
- Старши потребител
poli_g написа:Искът по чл. 53 е установителен, но особен- признава право на собственост към един минал момент- влизане в сила на КК.
Искът по чл. 53 ЗКИР може да бъде или осъдителен иск по 108 ЗС, или установителен по 124 ГПК, или спор за граници по 109А ЗС. Ако е установителен, то той не може да се съединява с ревандикационния, защото осъдителният иск съдържа в себе си установителния. Ако е спор за граници, то той не прекъсва придобивната давност.
И аз не разбрах много добре въпроса.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
nk7702n написа:Нещо се чудя какъв е смисълът на този въпрос, Поли. Нали искът по чл. 53 от ЗКИР е за установяване на грешки и непълноти в КК, а искът по чл. 108 с друг предмет - осъдителен относно правото на собственост на невладеещия собственик срещу владеещия несобственик. Тоест, и двама иска могат да се предявят самостоятелно или обективно съединени. Зависи какво се цели като резултат от ищеца. А за придобивната давност, смятам, че тя се отнася до правото на собственост, докато поправката в КК е по - скоро дейност не с юридически, а такава за фактическо определяне на граници на имотите по КК, нищо че законът дава възможност установяването на грешки да става и по съдебен ред.
Не само, точно установителен за право на собственост към минал момент е /влизане в сила на регулационен план/. Т.е. владея си имота, мисля, че е 1000 квадрата, вадя си нова скица от АГКК и вътре виждам, че имотът ми е с площ 800 квадрата. Правя проверка и виждам, че 200 кв. метра са вписани към имота на съседите ми, въз основа на регулационен план от 1996 г., примерно /което ще е жив късмет, обичайно най-големите поразии са от много по-рано/. И ето го, чл. 53, ал. 2. Дали имам правен интерес ще трябва да решавам, но пък със 108 ще доказвам собственост към този момент, не към момента на грешния план, който пък ще е послужил за изготване на грешна кадастрална основа сега, а и 108 каква работа върши в случая?. Т.е. въпроса го разбирам така - може ли в производството по иск по чл. 53, ал. 2 да се направи възражение за придобивна давност? И отговорът ми е - по принцип, да, но дали ще бъде уважено - зависи - от титулите за собственост, от приложените регулации, от това станали ли са парцеларните граници имотни и т.н. и т.н. Съвсем възможно е, при придаваеми имоти по ЗТСУ примерно, ако всичко е ок с придаването по регулация и не съм се възползвала от сроковете по ЗУТ /тези по параграф 6 имам предвид/, да се наложи да си търпя новата квадратура. Трябва да се съобрази и параграф 8,ал.1 ПЗР на ЗУТ, разбира се.
Изобщо, признавам си, че вече няколко пъти ми се предлага да водя такъв иск и най-вече от страх да не подведа доверителите , прехвърлям делата на мой колега. Но покрай тях рових и четох, сигурно не сте го пропуснали, но има едно ТР 3/93 на ОСГК на ВС, третира регулацията по ЗТСУ, обаче вижда ми се относимо.
п.п. А КК от преди 20 години как ще е влязла? ЗКИР е от 2000 г., а първите КК практически почнаха да се одобряват към 2005 г., мисля. Но разбирам, че използвате и сте имали предвид КК вместо регулационен план.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
hidden написа:poli_g написа:Искът по чл. 53 е установителен, но особен- признава право на собственост към един минал момент- влизане в сила на КК.
Искът по чл. 53 ЗКИР може да бъде или осъдителен иск по 108 ЗС, или установителен по 124 ГПК, или спор за граници по 109А ЗС. Ако е установителен, то той не може да се съединява с ревандикационния, защото осъдителният иск съдържа в себе си установителния. Ако е спор за граници, то той не прекъсва придобивната давност.
Не съм съгласна с болда, така щото Ср по иска с пр. осн. чл. 53 ЗКИР има за предмет установяване право на собственост върху имота или част от него към минал момент – изработването на кадастралната основа, тъй като тя трябва да отразява вярно имотите според действителните им граници и обема на правото на собственост. В тази установителна част на иска той не е идентичен с иска по чл.108 ЗС( имплицитно вкл. установтелен е, но към дата на предявяване на ИМ, респективно към дата на постановяване на СР).
Не само ТР3/93, а и ТР 3 от 2011 съм чела, обаче въпросът ми е принципен-предходно производство е признато по отношение ответника, че определена квадратура е включена в кадастралната основа на имота на ответника към момента на одобряване на кадастралния план през средата на 90-те.
Съдът го е квалифицирал като иск по чл. 53, ал.2 от ЗКИР , което образувано далеч преди влизане в сила на ЗКИР ( образувано по чл. 32 ЗТСУ), ама дълги години на съдебно производство и усложнения всякакви , накрая е постановено по вече действащ ЗКИР) .
Последна промяна poli_g на 26 Юни 2011, 18:34, променена общо 2 пъти
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря на nanyogg за подробния коментар, ето го и синтезирано съдържанието на ТР № 3 / 1993 на ОСГК, за тези, които се интересуват :
Т. № 3 от 15.7.1993 г. по г. д. № 2/93 на ОСГК БВС 1. Дворищно-регулационният план следва да се счита за приложен от момента, когато настъпва трансформация на регулационните линии в имотни граници при хипотезите на чл. 33, ал. 1 и 2 ЗТСУ. 2. Понятието "приложен план" по чл. 32, ал. 1, т. 5 ЗТСУ е относимо не към заемането на придадения имот, а към съвпадането на регулационните линии с имотните граници след заемането на придадените части и владението им, продължило повече от десет години от деня на това заемане, след което не е допустимо изменяването на плана на това основание - чл. 33, ал. 1 във връзка с чл. 32, ал. 1, т. 5 ЗТСУ.
Т. № 3 от 15.7.1993 г. по г. д. № 2/93 на ОСГК БВС 1. Дворищно-регулационният план следва да се счита за приложен от момента, когато настъпва трансформация на регулационните линии в имотни граници при хипотезите на чл. 33, ал. 1 и 2 ЗТСУ. 2. Понятието "приложен план" по чл. 32, ал. 1, т. 5 ЗТСУ е относимо не към заемането на придадения имот, а към съвпадането на регулационните линии с имотните граници след заемането на придадените части и владението им, продължило повече от десет години от деня на това заемане, след което не е допустимо изменяването на плана на това основание - чл. 33, ал. 1 във връзка с чл. 32, ал. 1, т. 5 ЗТСУ.
- nk7702n
- Старши потребител
Извинете закъснението- обективно е, но все пак с оглед липсата на друго мнение приемам, че до тук nanyogg ме разбра в питането( колкото и хаотично да е. Е, може и да са ми рошави мислите( т.е. да пиша глупости), но все пак продължавам, докато не ме отрезви някой). И се връщам на следното твърдение:
В конкретния казус не е направено възражение, което смятам за правилно- предмет на иска по 53 е право на собственост към момента на влизане в сила на регулационния план и основанието на иска произтича от интереса да се отстранят съществените непълноти или грешки в кадастъра към момента, когато е одобрен. След като предмет на делото е собственост към онзи момент възражението е ирелевантно( по ред причини с оглед казуса, отделно насрещен иск по 108 е бил немислим- би бил недопустим... ).
Не в това ми е проблема- публикувах темата, за да прочета разсъжденията ви по въпроса с давността ( опитвам да предвидя евентуално възражение на бъдещ ответник по ОУИ във връзка с този казус, признавам). Скромното ми мнение, е че иск по 53, ал.2 от ЗКИР не прекъсва придобивната давност и в този ред на споделени мисли ще съм благодарна на разсъжденията ви.
Спорна седмица, колеги.
може ли в производството по иск по чл. 53, ал. 2 да се направи възражение за придобивна давност? И отговорът ми е - по принцип, да
В конкретния казус не е направено възражение, което смятам за правилно- предмет на иска по 53 е право на собственост към момента на влизане в сила на регулационния план и основанието на иска произтича от интереса да се отстранят съществените непълноти или грешки в кадастъра към момента, когато е одобрен. След като предмет на делото е собственост към онзи момент възражението е ирелевантно( по ред причини с оглед казуса, отделно насрещен иск по 108 е бил немислим- би бил недопустим... ).
Не в това ми е проблема- публикувах темата, за да прочета разсъжденията ви по въпроса с давността ( опитвам да предвидя евентуално възражение на бъдещ ответник по ОУИ във връзка с този казус, признавам). Скромното ми мнение, е че иск по 53, ал.2 от ЗКИР не прекъсва придобивната давност и в този ред на споделени мисли ще съм благодарна на разсъжденията ви.
Спорна седмица, колеги.
- Гост.
- Старши потребител
Актът по чл. 53, ал. 3 ЗКИР, по своята правна природа, има предназначение да установи липсата на имуществен спор между заявителя на искането за попълване на кадастралната карта и регистъра към нея и евентуални трети лица. Въведено е законовото изискване актът да бъде съставен на самото място и да бъде представен за подпис на лицата, собственици на съседни имоти, като чрез подписването му от тях, заявителя и длъжностното лице се гарантира липсата на какъвто и да било имуществен спор (спор за материално право).
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Предмета на това дело и моето питане се различават, но наистина благодаря.
- Гост.
- Старши потребител
Съгласно чл. 2, ал. 1 ЗКИР кадастърът представлява съвкупност от основни данни за местоположението, границите и размерите на недвижимите имоти на територията на Република България, набирани, представяни, поддържани в актуално състояние и съхранявани по установения в ЗКИР ред от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Неговото основно предназначение е да дава информация за намиращите се на територията на Република България недвижими имоти и за съществуващите по отношение на тях вещни права (чл. 2, ал. 2 ЗКИР).
На следващо място за гарантиране на истинността на кадастралните данни е уредена и възможността за поправка и допълване на кадастъра (чл. 53, ал. 2 и 3 ЗКИР). Заповедите за одобряване на кадастралните карти и регистри имат констативно действие. Те не създават права на собственост, а само отразяват актуалните такива към момента на издаване на заповедта.
Органите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не могат при изготвянето на кадастрална карта да решават спорове за материално право. Те са длъжни да отразят в кадастралната карта съществуващото фактическо положение.
Именно с оглед постигането на съответствие на отразеното в кадастъра с действителното правно положение е предвидена възможност за извършването на последващи корекции и изменения на кадастралната карта или регистри.
ВКС приема, че установяването на допусната неточност в отразените в кадастъра факти не може да се търси по исков ред. Той аргументира това свое становище с правилото, според което установителните искове за факти са допустими единствено в предвидените от закона случаи, а такова предвиждане липсва при кадастралните данни. Установителен иск обаче може да се предяви по отношение на притежаваните от ищеца вещни права, ако възникне спор относно отразеното в кадастралните регистри.
В ЗКИР законодателят е предвидил специален ред за отстраняване на грешки и непълноти в кадастъра - чл. 53 ЗКИР. В този смисъл се посочва, че редът по чл. 53, ал. 2 и 3 ЗКИР има императивен характер. Процедурата започва по молба на заинтересованото лице за установяване на грешки или непълноти в кадастралния план. Те се установяват с констативен акт, съставен на място, който се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересованите собственици или носители на други ограничени вещни права, които се засягат.
Неподписването на констативния акт сочи наличието на спор за материално право, поради което е пречка за издаване на заповед за попълване на грешки или непълноти в кадастралния план. Този спор следва предварително да бъде решен в исково производство.
Едва след това допуснати грешки в кадастралния план биха могли да бъдат отстранени.
П.П. А имаш влязло в сила решение по 108 ЗС.
-
Melly - Старши потребител
Мисля че разбирам от къде идва заблудата, че съществува право на иск по чл. 53 ЗКИР
Тази анонимна пулбикация е вкарала в заблуждение не малко хора
Да се говори за иск по чл. 53 ЗКИР е все едно да се говори за иск по чл. 79 ЗДС.
Производството по чл. 53 ЗКИР е изцяло административно - цитираното от мен решение, както и това от Melly не оставят никакво съмнение в това.
Спорът за материално право може да бъде както за собственост, така и за ограничени вещни права - позване, преминаване(сервитут), право на строеж, определяне на границите - т.е. исковете по ЗС
Да се говори за иск по чл. 53 ЗКИР е все едно да се говори за иск по чл. 79 ЗДС.
Производството по чл. 53 ЗКИР е изцяло административно - цитираното от мен решение, както и това от Melly не оставят никакво съмнение в това.
Спорът за материално право може да бъде както за собственост, така и за ограничени вещни права - позване, преминаване(сервитут), право на строеж, определяне на границите - т.е. исковете по ЗС
-
Standbay - Потребител
Ще пиша малко по-късно, че имам ангажимент.
Влязлото в сила СР по 108 не ме успокоява, защото винаги може да заведе ново дело с такъв предмет ( каква му е ползата, като вчера в с.з по реда на чл. 114 ГПК(отм.) призна неизгоден факт- от 1980г. не владее имота...).
Остава ми въпросът- каква е по ягодите ползата от едно дело с предмет установяване ПС към дата 1985г.? ( диспозитивът е такъв- към 85г.)? И този иск какво отношение има към давността?
Посочих 79, защото той указва, че иде реч за спор за право( има интерес да си предяви иск по реда на чл. 124 ГПК, евентуално 108 ЗС с усложнения- според зависи фактологията), но не съм съгласна в онази тема, че е приложим ЗЗД.
Влязлото в сила СР по 108 не ме успокоява, защото винаги може да заведе ново дело с такъв предмет ( каква му е ползата, като вчера в с.з по реда на чл. 114 ГПК(отм.) призна неизгоден факт- от 1980г. не владее имота...).
Остава ми въпросът- каква е по ягодите ползата от едно дело с предмет установяване ПС към дата 1985г.? ( диспозитивът е такъв- към 85г.)? И този иск какво отношение има към давността?
Посочих 79, защото той указва, че иде реч за спор за право( има интерес да си предяви иск по реда на чл. 124 ГПК, евентуално 108 ЗС с усложнения- според зависи фактологията), но не съм съгласна в онази тема, че е приложим ЗЗД.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Влязлото в сила СР по 108 не ме успокоява, защото винаги може да заведе ново дело с такъв предмет (
Кой го твърди това
Ами 299(224) гпк
-
Standbay - Потребител
Standbay написа:Мисля че разбирам от къде идва заблудата, че съществува право на иск по чл. 53 ЗКИР
Спорът за материално право може да бъде както за собственост, така и за ограничени вещни права - ползване, преминаване(сервитут), право на строеж, определяне на границите - т.е. исковете по ЗС
Сред заблудените са няколко състава на районни и окръжни съдилища, както и такива на ВКС - приемам обаче, че тяхната заблуда при квалификацията на исковете и постановяването на решенията по-долу се дължи на навика им да ровят в гугъл. Моята заблуда се обяснява по-просто - недостатъчна подготовка.
Решение № 175 от 27.05.2009 г. на ОС - Велико Търново по гр. д. № 254/2009 г.
Решение № 1425 от 23.07.2009 г. на ОС - Пловдив по в. гр. д. № 991/2009 г., 8-ми гр. с-в, докладчик съдията Виолета Гъдева
Решение № 420 от 31.05.2010 г. на ВКС по гр. д. № 3418/2008 г., III г. о., ГК, докладчик съдията Ерик Василев
Решение № 640 от 18.10.2010 г. на ВКС по гр. д. № 398/2009 г., I г. о., ГК, докладчик съдията Маргарита Соколова
Определение № 204 от 1.03.2010 г. на ВКС по гр. д. № 4703/2008 г., II г. о., ГК, докладчик съдията Снежанка Николова
По повод второто потъмнено - искрено Ви моля да посочите иск по ЗС, чрез който се установява право на собственост към минал момент.
п.п. Извинения към poli_g за отклонението от темата 'и.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
-
nannyogg - Младши потребител
Standbay написа:poli_g написа:Влязлото в сила СР по 108 не ме успокоява, защото винаги може да заведе ново дело с такъв предмет (
Кой го твърди това
Ами 299(224) гпк
Нали! Е, и за мен бе изненада този факт, ама е дълго, както каза ти, и с оглед обема на една 15г. съдебна сага го прозрях. Възможно е! Допустимо ли е?- защо не, особено ако в установителната част по 108 ( 2000г.)е разглеждан въпроса за ПС към 85г. ( "не е доказал, че е собственик на имот с претендирана площ от определена квадратура и същия не е част от парцел .... в рамките на който е ограничено правото му на собственост", и защото е отхвърлен иска по 53 отхвърля и по 108.
По-късно Решението е обезсилено, но само в частта по 53, в останалата част е влязло в сила, като от ВКС указват, че при промяна в обстоятелствата- защо не?
Горното е последица от юридически заигравки - няколко дела с идентичен предмет, спирани и прочее... довели до това патово положение ( той няма интерес да предяви иск по 108, аз не искам да продължава това положение и обмислям възможността за ОУИ, защото нямам друга възможност след като има уважен вече иск по 53) , като през цялото време ответникът си владее имота.
Та, за това продължавам да си питам за давността?
п.п. Няма проблеми с отклоняване- темата си е ок. и всяко мнение е интересна посока за размисъл.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:hidden написа:poli_g написа:Искът по чл. 53 е установителен, но особен- признава право на собственост към един минал момент- влизане в сила на КК.
Не съм съгласна с болда, така щото Ср по иска с пр. осн. чл. 53 ЗКИР има за предмет установяване право на собственост върху имота или част от него към минал момент – изработването на кадастралната основа, тъй като тя трябва да отразява вярно имотите според действителните им граници и обема на правото на собственост. В тази установителна част на иска той не е идентичен с иска по чл.108 ЗС( имплицитно вкл. установтелен е, но към дата на предявяване на ИМ, респективно към дата на постановяване на СР).
А защо искът ще е установителен за минал момент (към датата на изработването на КК)? Това от къде следва? Според мен спорът за материално право ще касае настоящия момент.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
А защо искът ще е установителен за минал момент (към датата на изработването на КК)? Това от къде следва? Според мен спорът за материално право ще касае настоящия момент.
Добре, да помислим- ако искаме да се установи грешка в КО, а последния кадастрален план е одобрен някъде назад във времето( както правилно посочи nannyogg) какъв иск имате възможност да предявите?
На мен, доколкото ми е известно, ако има грешка в заснемането и част от площта на моя имот е заснета в площа на вашия, който ми е съседен- нямам друг иск освен по 53.
Нямам много време и пускам едно сходно на моя казус СР( не му знам съдбата, но пък Р в този смисъл изобилстват)
Намерих си отговор на първия ми въпрос. Втория с давността още си стои.
Предявената искова молба е отново нередовна и отново следва да бъде оставена без движение.
Констатираните с предходното съдебно определение нередовности по исковата молба, не са отстранени в цялост. Отново укзава на ищцовата страна, че следва да се съобрази със спецификата на предявения иск по чл. 53, ал. 2 от ЗКИР. Наличието на грешка в кадастралната основа /кадастрална карта и регистър/ и на свързан с нея спор за материално право са материалноправните предпоставки за основателност на иска по чл. 53, ал. 2 ЗКИР , по наличието и/или отсъствието на които съдът дължи произнасяне по съществото на спора. Предмет на тези искове е признаване за установено по отношение на ответника, че към момента на влизане в сила на определен КП или РП, ищецът е бил собственик на определена площ, представляваща част от неговия имот/УПИ, която в резултат на грешка в кадастралната основа неправилно е била заснета към имота/УПИ на ответника. В случая, петитумът на исковата молба не отговаря на това условие за допустимост. В него не е посочен планът, в който е била допусната твърдяната грешка, в резултат на която площ от УПИ на ищците неправилно е била заснета в УПИ на ответниците. Тук следва да се съобрази от ищцовата страна, че искът по чл. 53, ал. 2 от ЗКИР по своя характер е установителен иск за собственост към минал момент - този на изготвянето на последния кадастрален план, а не към настоящия момент, както по-скоре се твърди и сочи в исковата молба. В този смисъл следва да се прецизира, както обстоятелствената част, така и петитума на иска, с оглед това, че следва във всички случаи на предявен иск с пр. основание чл. 53, ал. 2 ЗКИР, да е налице установителна претенция, като изрично се посочи по кой план се желае установяване на действително съществуващото положение. Следва да се изложат обстоятелства и към кой момент /по кой КП/ е допусната твърдяната грешка, и в какво се изразява значението й за регулационните предвиждания. Посочените обстоятелства са необходими за индивидуализацията на спорното материално право, за да може да се изследват параметрите на правото на собственост на ищците върху конкретен имот към минал момент и дали е осъществено последващото му погрешно заснемане в съответния КП /кадастрална карта и кадастрален регистър/. Освен това следва както петитума, така и самата обстоятелствена част на исковата молба следва да са в насока - или да се установи наличие на грешка, или непълнота в кадастралната карта, като се посочи от кой имот, и каква част е пропусната да се впише като такава на собственост на ищците, респ. каква част погрешно и от кой имот, е била записана като собствена на ответниците, да се конкретизира към кой минал момент претендират правото на собственост върху описания имот, по кой КП е допусната грешка и в какво точно се изразява тя, при заснемането на имота, и в какво се изразява значението й за регулационните предвиждания, кой е предходния КП и РП, по който иматът е бил заснет вярно и каква именно грешка е допусната в последващите планове. Без яснота по тези въпроси искът би бил недопустим.
На следващо място имотите следва да бъдат индивидуализирани с пълните си кадастрални данни – номер, площ, съседи, местонахождение и пр., както в обстоятелствената част, така и в петитума на молбата.
На следващо място отново следва да се прецени доколко е допустимо в рамките на едно производство е допустимо обективното съединяване на двата предявени иска – чл. 53, ал. 2 ЗКИР и чл. 108 ЗС за разглеждане в едно производство, като се вземе предвид дали предявяването на ревандикационен иск при условия-та на обективно комулативно съединяване с иска по чл.53/2/ ЗКИР не е лишено от правен интерес. Тъй като преди отстраняването на грешката в кадастъра по силата на влязлото в сила решение по иска по чл.53 ал.2 ЗКИР ревандикационната претенция би била преждевременно заявена, което налага евентулно следва да се прецени дали в едно производство, с това по ЗКИР е допустима и петиторната защита с иска по чл.108 ЗС. Да се отчете и обстоятелството, че при положение, че спорът е за имоти в населено място с одобрена кадастрална карта по ЗКИР, преюдициалността на производството по иска по чл.53 ал.2 ЗКИР по отношение на иска по чл.108 ЗС е несъмнена, тъй като обектът на правото на собственост по КК е поземленият имот, означен с идентификатор и индивидуализиран с посочените в чл.27 ал.1 т.1 ЗКИР кадастрални данни. А условие за редовност на исковата молба е имотът да е описан по действащия към момента на предявяване на иска по чл.108 ЗС план .Това обстоятелство, както и изискването за вписване на исковата молба по иска по чл.108 ЗС предпоставят предварително разрешаване на спора относно отразяването на имота в КК, след което би била възможна петиторната защита по ревандикационния иск.
На следващо място исковата молба не е вписана. Задължение на страната е да прояви процесуална активност и да впише молбата, като съда само следи служебно и указва за това.
С оглед на така констатираните нередовности, ИМ отново следва да се остави без движение, с указание за представянето на нова и поправена искова молба с прецизна обстоятелствена част и петитум съобразно дадените по-горе в настоящето указания, в противен случай производството по делото ще бъде прекратено.
....
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:А защо искът ще е установителен за минал момент (към датата на изработването на КК)? Това от къде следва? Според мен спорът за материално право ще касае настоящия момент.
Добре, да помислим- ако искаме да се установи грешка в КО, а последния кадастрален план е одобрен някъде назад във времето( както правилно посочи nannyogg) какъв иск имате възможност да предявите?
На мен, доколкото ми е известно, ако има грешка в заснемането и част от площта на моя имот е заснета в площа на вашия, който ми е съседен- нямам друг иск освен по 53.
Е как да няма друг иск? Искът ще е по чл. 109А ЗС.
Объркването идва от механичното пренасяне на уредбата по ЗТСУ към ЗУТ. Уредбата по ЗТСУ предвиждаше вещноправен ефект на дворищно-регулационните планове, какъвто ПУП по ЗУТ няма и няма нужда исковете по чл. 53 ЗКИР да установяват материално-правното положение към минал момент.
Закон за териториално и селищно устройство
Чл. 32. (1) Влезли в сила застроителни и регулационни планове, планове по вертикалното планиране, кварталнозастроителни и силуетни планове могат да се изменят:
1. в обществен интерес във връзка с цели и нужди на градоустройството;
2. когато кадастралният план съдържа съществени непълноти или грешки, които имат значение за предвижданията по подробния план. Ако непълнотите или грешките нямат значение за съответните предвиждания, допълва се, съответно се поправя само кадастралният план. Когато непълнотите или грешките в кадастралния план са свързани със спор за имуществено право, спорът се решава предварително по съдебен ред;
3. когато планът не осигурява възможност за целесъобразно застрояване по действуващите строителни и технически правила, норми и нормативи във връзка с архитектурно-градоустройствените изисквания;
4. когато планът съдържа явна фактическа грешка, която има значение за неговите предвиждания;
5. когато планът е одобрен при съществени закононарушения. По тази точка не могат да се изменят планове, по които има влязло в сила решение на съд или на юрисдикция или когато планът е приложен;
6. (нова - ДВ, бр. 45 от 1984 г.) по предложение на съда по дела за делба на парцели.
(2) Влезлите в сила дворищнорегулационни планове могат да се изменят и със съгласие на всички пряко заинтересовани собственици.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1984 г., бр. 79 от 1998 г.) Не се допуска застроителните и регулационните планове да се изменят на основанията, посочени в ал. 1, т. 1 и 3, с оглед създаване на законно разположение или допустим начин и характер на застрояване за незаконно направени строежи.
(4) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2000 г.) След изтичане на срока по чл. 182а, ал. 1 непълноти и грешки в кадастралната карта и с кадастралните регистри се отстраняват по реда на чл. 53 от Закона за кадастъра и имотния регистър.
Мисля, че искът по чл. 32, ал. 1, т. 2 ЗТСУ (отм.) е различен от визираните в чл. 53 ЗКИР искове.
-
Бихте ли ми подсказал разликата между двата иска?
Съдържанието на нормите е следното:
ЗТСУ е отменен от 01.01.2001г., а ЗКИР е влязъл в сила от същата дата( обяснявам си го, за да няма празнота в уредбата), но на пръв прочит за мен става дума за един и същ иск.
Споделям част от фактологията, с надеждата да съм по-добре разбрана относно питането си.
Съдържанието на нормите е следното:
32 ЗТСУ
Когато непълнотите или грешките в кадастралния план са свързани със спор за имуществено право, спорът се решава предварително по съдебен ред
53 ЗКИР
Когато непълнотите или грешките са свързани със спор за материално право, те се отстраняват след решаването му по съдебен ред.
ЗТСУ е отменен от 01.01.2001г., а ЗКИР е влязъл в сила от същата дата( обяснявам си го, за да няма празнота в уредбата), но на пръв прочит за мен става дума за един и същ иск.
Споделям част от фактологията, с надеждата да съм по-добре разбрана относно питането си.
- Гост.
- Старши потребител
С ПУП по ЗУТ се урегулират неурегулирани поземлени имоти, като вътрешните им регулационни линии съвпадат с имотните граници. Със ЗУТ не е създадена възможност с плана да се отнемат и/или придават части от (или към) съседни поземлени имоти. При изработване на ПУП по ЗУТ се съблюдават границите на поземлените имоти така, както са заснети и отразени в кадастъра, и прокарването на вътрешните регулационни линии е в съответствие с имотните граници. Регулационните линии на УПИ могат да не съвпадат с имотните граници, само ако е налице предварително съгласие на собствениците им, а „придаване по регулация” само по силата на плана за регулация е недопустимо. За разлика от дворищнорегулационните планове, приети при действието на ЗТСУ (отм.), подробните устройствени планове, приети при действието на ЗУТ, не могат да променят границите на поземлените имоти и нямат непосредствен вещноправен ефект.
Оттук идва и разликата между иска по чл. 32 ЗТСУ (отм.) и иска по чл. 53 ЗКИР - искът по ЗТСУ (отм.) установява материалноправното положение към датата на нанасяне на имота в кадастъра, тъй като е възможно парцелът да е бил с неуредени сметки по регулация, което поставя границите на имота във "висящо" положение, зависещо от това дали ще влезе в сила дворищнорегулационният план, докато по ЗУТ не може да има имоти с неуредени сметки по регулация, освен в случаите по § 8 ПР на ЗУТ.
Общо взето, това са ми аргументите.
Оттук идва и разликата между иска по чл. 32 ЗТСУ (отм.) и иска по чл. 53 ЗКИР - искът по ЗТСУ (отм.) установява материалноправното положение към датата на нанасяне на имота в кадастъра, тъй като е възможно парцелът да е бил с неуредени сметки по регулация, което поставя границите на имота във "висящо" положение, зависещо от това дали ще влезе в сила дворищнорегулационният план, докато по ЗУТ не може да има имоти с неуредени сметки по регулация, освен в случаите по § 8 ПР на ЗУТ.
Общо взето, това са ми аргументите.
-
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|