- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
незаконно строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
незаконно строителство
подадох сигнал в общината за незаконен строеж, дойдоха служители от общината снимаха строежа,
казаха че РДНСК ще се произнесе в законно установения срок.
а този срок колко е
казаха че РДНСК ще се произнесе в законно установения срок.
а този срок колко е
- go123456789
- Нов потребител
Re: незаконно строителство
go123456789, това никак не Ви интересува! Дори и да не го спазят Вие (освен ако не сте съсобственик) сте "or concour" и никаква опция за реакция. По въпроса ВАС има константна практика.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, тук виждаме абсурдите в ЗУТ, наистина отказът да се издаде заповед за премахване по 225 не подлежи на атака, но от др. страна ако строежът попада в някоя от хипотезите на 225/2/, то за него е предречено събаряне. Също така всеки може да подава жалби, дори не е необходимо да доказва правния си интерес. Според мен go123456789 трябва да бъде уведомен, т.е. да получи писмен отговор, за срока на отговор субсидиарно се прилага АПК и срокът би трябвало да е 1-месечен. За съжаление по някога чиновниците не се съобразяват, но това също е противозаконно. В момента както знаете и аз чакам, но съм сигурен, че ще ми отговорят.
Считам, че go123456789 е разумно да подаде директно жалба в РДНСК, тъй като в Общината са способни да объркат нещата, в подобен казус аз директно сезирах ДНСК София.
Считам, че go123456789 е разумно да подаде директно жалба в РДНСК, тъй като в Общината са способни да объркат нещата, в подобен казус аз директно сезирах ДНСК София.
- marti_gor
- Потребител
аз подадах сигнал направо в ДНСКА като ходих в софия и там го препратиха в общината и с копие до РДНСКА пише само в срок по закона
но като чета по форума това е много размит период
овен това там пише дата според която общината вече би трябвало да е преключила проверка и вече да е информирала РДНСКА , но РДНСК като че ли заспа а и трябва да ме иформират писмено
но като чета по форума това е много размит период
овен това там пише дата според която общината вече би трябвало да е преключила проверка и вече да е информирала РДНСКА , но РДНСК като че ли заспа а и трябва да ме иформират писмено
Последна промяна go123456789 на 24 Юли 2011, 19:22, променена общо 1 път
- go123456789
- Нов потребител
ще ви отговорят, но по важното е дали строежът наистина е незаконен
- marti_gor
- Потребител
то за него е предречено събаряне.
Ако аз и Вие считаме горното, а н-ка на РДНСК - не счита к'о пра'им?
-
aми да ви кажа честно най-добре е да се съберат 7-8 "другари" и да напишат индивидуални жалби, адресирани до ДНСК. Адресът е някъде на бул. "Хр. Ботев". Не е лошо с gsm да заснемат незаконния обект /разбира се ако има такъв/. По принцип в момента се усеща "някаква" политическа воля за справяне с това що се зове незаконно строителство.
на go123456789 бих казал да бъде упорит /а/ и че законът е с него/нея. все пак е интересно да сподели какво представлява незаконния строеж и да види дали е в обхвата на 225 /2/ ЗУТ.
на go123456789 бих казал да бъде упорит /а/ и че законът е с него/нея. все пак е интересно да сподели какво представлява незаконния строеж и да види дали е в обхвата на 225 /2/ ЗУТ.
- marti_gor
- Потребител
И аз още миналата година подадох 3 жалби за незаконен строеж срещу съседи. Приблизително 6 месеца Общината не реагира и затова подадох жалба до РДНСК. Съответно по указания на РДНСК Общината много бързо състави 3 констативни протокола по чл.225 от ЗУТ и ги изпрати на РДНСК. Оттам им наредиха в законоустановения срок Кмета да издаде Заповед , но вече няколко месеца Общината не изпълнява нареждането на РДНСК и не издава Заповед. Какво мога да направя при това положение ? Заинтересовано лице съм по смисъла на ЗУТ , защото с нарушителите сме етажни собственици.
- kirile
- Потребител
ако заповедите са по чл. 225, то по принцип РДНСК трябва да събаря, но виж Нар. № 13 за премахване на незаконните строежи, където има хипотези при които общината провежда процедурите
Последна промяна marti_gor на 10 Сеп 2011, 21:57, променена общо 1 път
- marti_gor
- Потребител
julyanvonemona "a какво може да накара Нач. на РДНСК да "счете" че е законен строежа веднага ми минават през главата 3 неща -парички -да не си създава работа,неприятности и заплахи -натиск от по голям началник
- ivan_desev
- Нов потребител
Туй е ясно г-н ivan_desev! Въпроса е ако аз и Вие сме съседи на незаконния строеж ,как да накараме н-ка на РДНСК да се раздвижи!
-
marti_gor написа:ако заповедите са по чл. 225, то по принцип РДНСК трябва да събаря, но виж Нар. № 3 за премахване на незаконните строежи, където има хипотези при които общината провежда процедурите
Точно там е въпроса , че РДНСК нарежда на Районния кмет съгласно правомощията му да издаде ЗАПОВЕД по чл.225 от ЗУТ за събаряне на незаконния строеж , но Кмета вече месеци не издава такава , тоест не изпълнява нареждането на РДНСК. В този случай може ли пред Административен съд да обжалвам мълчлив отказ на Районния кмет да издаде заповед по чл.225 от ЗУТ за премахване на незаконен строеж по подадана от мен жалба ? Като етажен собственик съм заинтересовано лице , тъй като незаконния строеж е в сграда етажна собственост и за строежа се изисква и моето съгласие. Имам ли правно основание да обжалвам мълчалив отказ за издаване на заповед ?
- kirile
- Потребител
най - разумно е да сезираш отново РДНСК, че районният кмет не изпълнява разпореждането на Началника на РДНСК. Вие сигурен ли сте обаче, че строежът е незаконен по 225 /2/. Ако е в обхвата на този текст - строежът е обречен.
- marti_gor
- Потребител
kirile написа:marti_gor написа:ако заповедите са по чл. 225, то по принцип РДНСК трябва да събаря, но виж Нар. № 3 за премахване на незаконните строежи, където има хипотези при които общината провежда процедурите
Точно там е въпроса , че РДНСК нарежда на Районния кмет съгласно правомощията му да издаде ЗАПОВЕД по чл.225 от ЗУТ за събаряне на незаконния строеж , но Кмета вече месеци не издава такава , тоест не изпълнява нареждането на РДНСК. В този случай може ли пред Административен съд да обжалвам мълчлив отказ на Районния кмет да издаде заповед по чл.225 от ЗУТ за премахване на незаконен строеж по подадана от мен жалба ? Като етажен собственик съм заинтересовано лице , тъй като незаконния строеж е в сграда етажна собственост и за строежа се изисква и моето съгласие. Имам ли правно основание да обжалвам мълчалив отказ за издаване на заповед ?
Това къде го пише, Кириле? Не ми беше излязло като цитат, та затова го коригирах.
- nk7702n
- Старши потребител
Не съм запознат със съдържанието на самия констативен протокол. Разполагам само с кореспонденцията между РДНСК и Районната администрация , защото в качеството ми на жалбоподател изпращат копия от писмата до мен. Сигурен съм , че строежа попада в чл.225 ал.2 от ЗУТ , защото още след като подадох жалбата , получих копие от писмото , с което Районната администрация искаше от нарушителя да представи разрешение за строеж , а той няма такова. Преди месец сезирах РДНСК , че Районната администрация още не е изпълнила нареждането им Кмета да издаде заповед , но нямам отговор по този въпрос. Моля да ми кажете , при това положение мога ли да обжалвам пред Административен съд мълчалив отказ на Кмета за издаване на заповед по чл.225 от ЗУТ ?
- kirile
- Потребител
А незаконното строителство какво е - ограда, жил. сграда, стопанска сгрда, гараж, баня , тоалетна , пилчарник, кучкарник ?
- Bai_Ganjo
- Потребител
Строежа е - зазидване на част от балкона им с прозорец и врата , по начин - тази част от балкона им е присъединена към жилището и обособена за ползване като кухня. Човека си е увеличил площта на кухненския бокс за сметка на балкона си , който по проект е отворен. За този строеж съгласно ЗУТ се изисква разрешение за строеж , което се издава при представено становище от инженер - конструктор и съгласието на всички етажни собственици. Понеже такова съгласие дори не е поискано , убеден съм , че няма разрешение за строеж. Ако имаше , нямаше да се състави и констативен протокол за незаконен строеж.
- kirile
- Потребител
kirile, почти съм сигурен, че в случая законът е с Вас, но трябва да сте упорит и според мен отново да сигнализирате РДНСК/ ДНСК за произвола от страна на общинарите, а и на извършителя на незаконния строеж.
- marti_gor
- Потребител
Тоест не мога да обжалвам пред Административен съд мълчалив отказ на Кмета за издаване на заповед ?
- kirile
- Потребител
Категорично не!
Всъщност можете винаги да обжалвате, но с нулев успех!
Всъщност можете винаги да обжалвате, но с нулев успех!
-
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|