- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Незаконна бетонна площадка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
44 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Незаконна бетонна площадка
Здравейте,поставихме павилион на общинско място с всички разрешителни,но...проектанта пропуснал да ни каже че ни трябва разрешително за бетонната замазка на която е павилиона. Услужлив съсед -конкуренцията разбира се сезира всички институции подред и след като не намериха друго се хванаха за площадката.Сега трябва или да представим документ за площадката или да я премахнем,но как да я премахнем като павилиона лежи върху нея-трябва да разбием и павилиона ,а нямаме вече пари...Има ли вариант да се узакони тази площадка която е под павилион за който имаме всички документи и проекти-архитектурен и конструктивен и са спазени точно при монтажа.
- maiagi
- Нов потребител
Re: Незаконна бетонна площадка
.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 14:52, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Не излиза изобщо,на улицата има денивелация и сме изправили само терена ,павилиона е монтиран плътно-няма и сантиметър навън,но варианта да я махнем е направо лудост. Ние съвестно си платихме за планове и разрешителни,плащаме и наем и едва ли умишлено бихме допуснали да не подадем разрешително -за 30 лв.Ужасът е ,че закона не допуска изключения и сега не знаем какво да правим. Ако сте имали такъв случай,моля дайте съвет.
- maiagi
- Нов потребител
Ако има съставен констативен акт за незаконен строеж , подайте възражение. Ако издадат заповед за бутане , обжалвайте по съдебен ред.
- kirile
- Потребител
.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 14:52, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Имаме разрешение за поставяне по член 56.Плановете са Инвестиционен проект -архитектурна част и конструктивно становище и двете заверени . В описанието пише че павилиона ще е върху бетонна площадка 0.25м -но няма разрешение за нея.Проекта е одобрен и заверен в общината и уж всичко беше ок. Интересува ме сега какво да правя.
- maiagi
- Нов потребител
Щом в одобрения проект пише , че ще бъде монтиран върху 0.25 м бетонна площадка , според мен нямате никакъв проблем. Ако се издаде заповед за премахване на незаконен строеж , обжалвайте по съдебен ред в законоустановения срок и тази заповед ще падне в съда. Ако няма издадена заповед , в момента не е необходимо нищо да правите. Не се поддавайте на психологични атаки от рода на "така казаха" , едно е да кажеш , друго е да издадеш съответния административен акт. По жалба на мои съседи и на мен ми съставиха констативен акт за незаконен строеж преди 1,5 г. , но още не издават заповед за премахване. Можете да реагирате , само когато Ви издадат заповед. Преди това всичко е тинтири - минтири.
- kirile
- Потребител
Здравейте,при нас няма тинтири минтири-констативен акт дойде-Строителството на бетонна площадка без документи -под павилион.нарушени разпоредби-148/ал1от ЗУТ-искат събаряне,а съседа подал жалбата е баща на действащ министър.Освен това на това място 30 години назад имаше павилион и ние де факт само подмазахме неговата площадка. Сега трябва да правя възражение-събрала съм подписи на половината квартал че е имало площадка и преди нас,освен това имам снимки от 1980г,на които личи площадката. Имат ли стойност такива доказателства за възражение???
- maiagi
- Нов потребител
Ако аз съм инспектор от ДНСК и обезателно искам да бъда едновременно изряден и буквоед, а и да удовлетворя каприза на бащата на действащия министър ще докажа че бившия павилион от 1980 г. също е изграден незаконно, защото към онова време (а аз съм от него време) никой не си даваше труда да издава разрешение за времено строителство по чл.120 ал.4 ППЗТСУ - в редакцията му от преди изменениета от 1996 - 8г. Така че излятата бетонна площадка още от онова време си е незаконно строителство, при това най- вероятно в разрез с действащия от него време подробен устройствен план. От тази гледна точка, без да ми мигне окото ще издам заповед за премахването и, ще си пиша служебен актив, а пък в Административните съдилища да Ви оправя kirile. Следователно и разпоредбите на §16 ДР на ЗУТ не Ви вършат работа!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Хубав отговор,но ако сте човек и виждате че не сме толкова черни и имаме желание да работим,съвестно си плащаме данъците и освен тази проверка съседа ни е подал жалби във всички контролни органи които извършват проверки по хранителни магазини и три месеца от пускането на павилиона само пишем обяснения и до сега всичко приключва със становища че няма нарушения,как бихте постъпили?Дайте съвет какво да пиша в това възражение .Убедена съм че адвоката на съседа е невероятен,защото общото мнение е че някой го съветва къде има слабо място и къде да натиска.Не искаме да затваряме ,а и така се набутахме с кредити,все пак бяхме убедени че павилиона ще ни вади хляба поне 3-4 години напред.Моля за съвет!
- maiagi
- Нов потребител
maiagi Единственият Ви изход е да прочетете чл.120 (4) от отменения ППЗТСУ след което в архивите на общината и да откриете, че главният архитект през 1980г. (през същата година и аз съм бил главен архитект) е издал разрешение за строеж именно по реда и условията на посочената от мен разпоредба. При това положение бетоновия фундамент върху който сте поставили Вашия павилиаон е законно изграден и не сте под угрозата на сега действащия §21 ЗУТ. Следователно дори инспектора натегач от ДНСК да е пуснал заповед за премахване не незаконно строителство, неговата заповед с успех ще можете да обжалвате пред съответния административен съд, а пък съответния министър да се хване за палците!
-
@maiagi: Според мен – няма смисъл да търсите в архивите на общината каквото и да било. Повече от сигурно е, че няма да намерите нищо, касаещо въпросната бетонна площадка. От поста Ви не става ясно площадката е ли предвидена в одобрения инвестиционен проект, или не е. Ако е – тогава – ясно, както се казва в един от скечовете на "Комиците". Ако не е – тогава – има две възможности, както се казва пак там. Първо - площадката да се третира като самостоятелен строеж, за което е необходимо разрешение, издадено по съответния ред в полза на собственика на земята (в случая – общината). В този случай би бил налице незаконен строеж, извършен в условията на §184 (5) от ПР към ЗИД на ЗУТ, и отношенията между строителя и собственика би следвало да се уредят според чл. 72 - 74 от Закона за собствеността, в т. ч. и правото на задържане. Второ – площадката да се третира като елемент от вертикалната планировка на терена, чието изпълнение е необходимо условие за извършване на разрешен монтаж (поставяне). Горното би могло да се разреши в условията на чл. 147 (1), доколкото мястото за поставяне би могло да се разглежда като елемент от техническата инфраструктура (тротоар, например). Титуляр на разрешението, обаче, отново би трябвало да бъде общината, а не Вие.
В заключение – за категорията "преместваеми обекти" в закона са посочени изрично други, различни от общите, условия за определяне на тяхната законосъобразност, и условия за премахването им, съответно (чл. 57а от ЗУТ. В него въпросните условия са изброени изчерпателно, и нарушаването на разпоредбата по чл. 148 (1) не е измежду тях).
Обжалвайте констатациите в съставения Ви акт в предвидения седемдневен срок, и ако въпреки това РДНСК издаде заповед за премахване – обжалвайте и нея. При положение, че са спазени изискванията на чл. 56 (2) и (5), шансът за спечелване на делото е повече от голям.
В заключение – за категорията "преместваеми обекти" в закона са посочени изрично други, различни от общите, условия за определяне на тяхната законосъобразност, и условия за премахването им, съответно (чл. 57а от ЗУТ. В него въпросните условия са изброени изчерпателно, и нарушаването на разпоредбата по чл. 148 (1) не е измежду тях).
Обжалвайте констатациите в съставения Ви акт в предвидения седемдневен срок, и ако въпреки това РДНСК издаде заповед за премахване – обжалвайте и нея. При положение, че са спазени изискванията на чл. 56 (2) и (5), шансът за спечелване на делото е повече от голям.
- magodeoz
- Активен потребител
[/b]
magodeoz Все си мисля че за тротуара или каквото и да било като елемент на техническата инфраструктура си требе и инвестиционен проект и разрешение за строеж поне от времето на втория Закон за благоустройството на населените места (този в ДВ. бр.67от1905г.) насам. Едва тогава тази бетонова площадка, ако действително е елемент на такава верт. планировка, може да мине за елемент на същата тази техническа инфраструктура.
Колкото до:
Отлично попадение !Тия мангафи от контролните органи дори и да прочетат този Ваш пасаж 30 пъти, трудно ще усетят кяква е миризмата на запръжката.
.Второ – площадката да се третира като елемент от вертикалната планировка на терена, чието изпълнение е необходимо условие за извършване на разрешен монтаж (поставяне). Горното би могло да се разреши в условията на чл. 147 (1), доколкото мястото за поставяне би могло да се разглежда като елемент от техническата инфраструктура (тротоар, например).
magodeoz Все си мисля че за тротуара или каквото и да било като елемент на техническата инфраструктура си требе и инвестиционен проект и разрешение за строеж поне от времето на втория Закон за благоустройството на населените места (този в ДВ. бр.67от1905г.) насам. Едва тогава тази бетонова площадка, ако действително е елемент на такава верт. планировка, може да мине за елемент на същата тази техническа инфраструктура.
Колкото до:
Отлично попадение !Тия мангафи от контролните органи дори и да прочетат този Ваш пасаж 30 пъти, трудно ще усетят кяква е миризмата на запръжката.
-
maiagi написа:Имаме разрешение за поставяне по член 56.Плановете са Инвестиционен проект -архитектурна част и конструктивно становище и двете заверени . бетонна площадка 0.В описанието пише че [b]павилиона ще е върху 25м [/b]-но няма разрешение за нея.Проекта е одобрен и заверен в общината и уж всичко беше ок. Интересува ме сега какво да правя.
Щом в инвестиционния проект е описана площадката и този проект е одобрен , според мен всичко си е в издаденото разрешение за строеж.
- kirile
- Потребител
@kirile: Издаденото разрешение е за поставяне, не за строеж. Какво и как е "описано" в инвестиционния проект - това никой, освен maiagi, не знае. Може да е описано в словесна форма само в конструктивното становище, което само се съгласува, не се одобрява. Така площадката не би фигурирала в "одобрения инвестиционен проект".
- magodeoz
- Активен потребител
Колко е голям павилионът, в смисъл - размери и тегло ?
- glubomirov
- Потребител
Щом в инвестиционния проект е описана площадката и този проект е одобрен , според мен всичко си е в издаденото разрешение за строеж .
Ти му думаш, а оно рупа ли рупа....
Колко е голям павилионът, в смисъл - размери и тегло ?
Мнооо-го е голям glubomirov, ама много! А и тежи като топ!
-
Ей ,че смешна е станала темата... Аз пък все се чудя какви са тия разрешения за строеж и откога павилионите се строят... и друго, което ми е интересно : как така е издадено разрешение за поставяне на павилиона по съответния ред, описан в чл. 56 и съответната Наредба, пък след това площадката се оказва незаконна!?
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n, някои от павилионите (по- тежките) се строят. Например част от тези в панаирното градче в Пловдив. Други (по-леките) се поставят! Например сладоледаджийските - под чадърите на плажа. А що е то павилион?!.....
-
Едно е ясно, различни са правилата при поставяне / изграждане /на павилиони и останалите строежи, оттам и различни процедурите за премахване. Легална дефиниция на това понятие "павилион в ЗУТ" няма. Може и да има такава в някоя Наредба, не съм търсила.
- nk7702n
- Старши потребител
44 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|