начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Удостоверение за търпимост за сграда от ТКЗС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за търпимост за сграда от ТКЗС

Мнениеот kraska85 » 21 Сеп 2011, 10:38

Здравейте, искам да знам можели да ми се издаде удостоверение за търпимост от общината за сграда построена от ТКЗС през 63 година, но в имот извън регулацията на селото . Имам договор за покупко продажба от ТКЗС-то и там е описана сградата, имам удостоверение от от областна служба по земедели че земята не е земеделска съгласно чл.2 т.3 от ЗСПЗЗ и, че е с начин на трайно ползване краварник.
kraska85
Младши потребител

Re: Удостоверение за търпимост за сграда от ТКЗС

Мнениеот julyanvonemona » 21 Сеп 2011, 11:05

kraska85 напълно възможно е въобще да нямате нужда от удостоверение за търпимост, а сградата да е законно построена съгласно тогава действащите нормативни актове . Вижте чл.52 ЗПИНМ и чл.чл. 103 до 105 от Стоителни правила и норми ДВ бр.75 от 1959 г. Потърсете документите на краварника от онова време. Бъдете уверена че всичко се пази някъде, въпреки че общинарите ще Ви отговорят противното!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 21 Сеп 2011, 11:26

Строителни книжа на краварника най-вероятно няма да намерите. Има обаче едно писмо (не помня точно от кого беше издадено), според което след като даден обект е бил актуван като държавен или общински - това представлявало доказателство, че е въведен в експлоатация по съответния ред. Демек - щом един имот е бил държавен или общински - значи е законен. Елегантно, бих казал.
goblin
Потребител

Мнениеот kraska85 » 21 Сеп 2011, 11:50

чл.52 ЗПИНМ къде мога да се запозная с тексата , немога да го открия, и в архива на държавн вестник не оспях да намеря Стоителни правила и норми ДВ бр.75 от 1959 г. Можели линк и ли текста на закона . Благодаря ви предварително. А иамте ли идея къде мога да намеря вапростното писмо. Нищо не намирам по темата.
"според което след като даден обект е бил актуван като държавен или общински - това представлявало доказателство, че е въведен в експлоатация по съответния ред "
Последна промяна kraska85 на 21 Сеп 2011, 12:29, променена общо 2 пъти
kraska85
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Сеп 2011, 12:24

Елегантно, бих казал.

Само във въображнито Ви goblin, а за търсенето в архивите библейското правило че "който търси намира" никога не е било по-актуално.
kraska85 понеже не сте си включила личните съобщения намерете някой юрист, който поддържа платената версия на "Сиела" и от там ще изтеглите строителните правила и норми. Иначе щях да ви ги пратя!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 21 Сеп 2011, 14:06

чл. 52 от ЗПИНМ, както и Строителните правила и норми към него няма да Ви помогнат - там никъде не пише, че е можело да се построи краварник без да се иска разрешение, и без да се одобряват проекти. Що се отнася до писмото - това е писмо изх. № 1136-05-920 от 2001 г, издадено по конкретен повод от ДНСК, където, покрай другото, пише: "в случаите, когато за обектите са съставени актове за държавна собственост по реда на Наредбата за държавните имоти (отм. ДВ бр. 82/1996 г.), действаща към момента на издаване на акта за държавна собственост, са налице безспорни доказателства за наличието на държавно приемане на строежа".
Що се отнася до въображението ми - ще пропусна забележката, че май не я разбрах съвсем.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Сеп 2011, 14:43

goblin наистина сте с богата фантазия. Що си помислихте че някой е казал че строителството тогава е следвало да се осъществи без проекти и разрешения, но щом като най-вероятно сте юрист защо си мислите че цитираната от Вас извадка от указателно писмо (някое си) може да има някаква тежест в един административен процес - в случай че "А" реши да се опре на него а "В" реши да оспорва административния акт основан на това писмо.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 21 Сеп 2011, 14:53

julyanvonemona написа:goblin наистина сте с богата фантазия.

Благодаря за комплимента. Ако е комплимент, де.
julyanvonemona написа:Що си помислихте че някой е казал че строителството тогава е следвало да се осъществи без проекти и разрешения

Така излезе от поста Ви. Смисълът на споменаването поименно на тези норми се губи, щом така или иначе е трябвало да има съответните проекти и разрешения
julyanvonemona написа:но щом като най-вероятно сте юрист

Не съм юрист. Това прави ли ме по-малко човек?
julyanvonemona написа:защо си мислите че цитираната от Вас извадка от указателно писмо (някое си) може да има някаква тежест в един административен процес

Защо решихте, че си мисля така?
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Сеп 2011, 14:54

Е! Нека и аз да проявя малко фантазия!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 21 Сеп 2011, 15:09

julyanvonemona написа:Е! Нека и аз да проявя малко фантазия!

Давайте, защо не? Накрая може да излезе и сюжет за малък разказ.
goblin
Потребител

Мнениеот nasmag » 21 Сеп 2011, 15:16

От поста на kraska85 не става ясно защо му е необходимо удостоверението за търпимост. Сградите в стопанските дворове на бившите ТКЗС се считат за законно построени. Не са дадени пояснения дали е в урбанизирана територия или извън нея, ако има намерение да стори допълнително други сгради в имота, следва да придобие първо прилежащия терен.
nasmag
Нов потребител

Мнениеот kraska85 » 21 Сеп 2011, 18:42

nasmag написа:От поста на kraska85 не става ясно защо му е необходимо удостоверението за търпимост. Сградите в стопанските дворове на бившите ТКЗС се считат за законно построени. Не са дадени пояснения дали е в урбанизирана територия или извън нея, ако има намерение да стори допълнително други сгради в имота, следва да придобие първо прилежащия терен.

Здравейте, искам да регистрирам животновъден обект в тази сграда и в набора от документи за ОДБХ ми искат Удостоверение за търпимост , ако сградата е строена преди 07.04.1987г. или АКТ16 ако обекта е след тази дата.
Сградата е извън регулация на селото и не се води стопански двор. Няма да се строи нищо ново ще се ползва наличното. От общинска служба земеделие се позоваха на следното:
ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи
Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2003 г.) Стопанските дворове на трудовокооперативните земеделски стопанства (ТКЗС) и държавните земеделски стопанства (ДЗС), или части от тях, намиращи се извън границите на урбанизираните територии, са земеделски земи, ако не са застроени и са годни за земеделско производство.

Също така имам декларация от трима свидетели , които декларират че сградата е строена през 63г. от ТКЗС-то.
Приемам всякакви съвети, как мога да се справя със ситуацията. В имота има травопост канализация ток асвалиран път от селото до имота и вътре в имота. Всичко е описано в договора за покупко продажба при ликвидацията на ТКЗС-то.

Моля дайте съвет как да се справя с бирокрацията.
kraska85
Младши потребител

Мнениеот goblin » 21 Сеп 2011, 19:26

Ами вземете си едно удостоверение за търпимост - имате всички основания за това, че и отгоре.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 21 Сеп 2011, 19:29

kraska85 написа:...искам да знам можели да ми се издаде удостоверение за търпимост от общината за сграда построена от ТКЗС през 63 година, но в имот извън регулацията на селото .

Започнете от най- простото- поискайте от Общината да Ви бъде издадено въпросното удостоверение, при положение, че имате и свидетели за времето на извършване на строежа, то почти е сигурно, че ще Ви бъде издадено такова удостоверение. И така ще си решите проблема с ОДБХ - ако той се свежда само до това. Защото изискванията към животновъдните обекти са се променили твърде много от 1963 година досега и трудно един животновъден обект от онези времена може да отговори на съвременните изисквания, част от които ни бяха наложени при присъединяването ни към ЕС.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 21 Сеп 2011, 19:58

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 14:59, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот goblin » 21 Сеп 2011, 22:29

Ако официалните становища на държавните контролни органи (Господ да ги дари с дълъг и ползотворен живот) са "броене на мухи", то търсенето на документи за краварник отпреди близо петдесет години ще да е "гонене на Михаля", сигурно. За едното ще трябва да се прояви снисхождение, а за другото - безгранично търпение. Но, понеже това е правен форум - потърсете правата си (каквито и да са те) в съда, а пък там - каквото сабя покаже!
goblin
Потребител

Мнениеот kraska85 » 22 Сеп 2011, 01:31

Аз търсих в архива на ТКЗС-то но няма нищо друго освен договора за продажба. В общината не знам дали се пазят някакви, но и да има едва ли някои там ще си направи трудът да потърси. Преди два месеца поисках да ми издадат удостоверение но ми отказаха с мотива че е земеделска земя и че УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ СЕ ИЗДАВА НА ИМОТИ В РЕГУЛАЦИЯ. Аз подадох нова молба и приложих Удостоверение че не е земеделска и договора от ТКЗС-то и сега повече от месец умуват какво да ми отговорят. Сега ми казаха че на закона сграда не се издава такова удостоверение и така още чакам официален отговор. Просто искам да знам имам ли право от правна гледна точка да ми бъде издадено такова Удостоверение. Мога ли да се позова на даден закон по който да изискам да ми издадат.
Въпроса ми е следния имам ли право да ми издадат УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ за сграда извън регулацията на селото.
Едно евентуално дело ще се проточи във времето.
kraska85
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Сеп 2011, 07:22

Въпроса ми е следния имам ли право да ми издадат УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ за сграда извън регулацията на селото.

Да!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 22 Сеп 2011, 08:07

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 15:00, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот zelen » 23 Сеп 2011, 16:47

kraska85 написа:Здравейте, искам да знам можели да ми се издаде удостоверение за търпимост от общината за сграда построена от ТКЗС през 63 година, но в имот извън регулацията на селото . Имам договор за покупко продажба от ТКЗС-то и там е описана сградата, имам удостоверение от от областна служба по земедели че земята не е земеделска съгласно чл.2 т.3 от ЗСПЗЗ и, че е с начин на трайно ползване краварник.

Дали може - ви отговарят общинските служители.
Дали отговаряте на условията в закона - не, не отговаряте на разпоредбата на § 16, ал. 1 от ПР на ЗУТ.
zelen
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация