начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Обединяване на съсeдни имоти

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обединяване на съсeдни имоти

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 11:19

Става дума за два съседни неурегулирани поземлени имота, с един и същи собственик, за които има одобрен ПУП и заповедта на кмета е влязла в сила, т.е. двата имота са обединени в един общ УПИ. Независимо от това, обаче, от общината издават две отделни скици за двата НУПИ, върху които са отбелязани и границите на общия УПИ (в червено), и на двете скици е отбелязано, че за ПИ №... и ПИ № .... е предвиден УПИ №..., но имотните граници (в черно) между двете НУПИ не са заличени. За пълнота следва да отбележа, че част и от двата НУПИ не е включена в УПИ, тъй като са придадени към улицата, а на скиците е отбелязано, че по отношение на тези придадени към улицата части не е извършена процедура по отчуждаване. Затова и сумата от площите на отделните НУПИ е по-голяма от площта на новия УПИ.
Въпросът, който ме вълнува, е - колко ПИ имаме? Два НУПИ или един УПИ? Ако е само УПИ, защо не са заличени имотните граници на скицата?
Последна промяна hidden на 17 Окт 2011, 19:33, променена общо 1 път
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: обединяване на съсъдни имоти

Мнениеот nk7702n » 16 Окт 2011, 11:36

Според мен, щом собственикът е един и същи човек, тоест няма спор за собственост, процедурата по изменение на ПУП е приключила, доколкото става ясно, окончателно е влязла в сила заповедта на кмета за изменение на ПУП би следвало да има един УПИ след обединението на двата НПИ. Какво казаха от Общината, защо са издали такава скица?
nk7702n
Старши потребител

Re: Обединяване на съсъдни имоти

Мнениеот julyanvonemona » 16 Окт 2011, 11:57

hidden. Според всички днешни разбирания факта че от двата ПИ е образуван УПИ и че заповедта на кмета е влязла в сила, не прави автоматично изчезването на бившите поземлени имоти, до момента до който двете страни не сключат окончателен договор за сливането на имотите. Понеже в случая нямаме две страни мисля че все пак е необхдимо едностранното волеизявление на собственика - след влизане в сила на кметската заповед.
Тук е мястото да отбележа че през1998-1999г, когато покойният и многоуважаван от мен Даниел Моис Левиев замисляше текстовете на чл.15 и 17 ЗУТ имаше предвид точно обратното - собствеността да се добива по силата на влязлата в сила кметска заповед. Защо в последствие това не стана, не си го обяснявам. До колкото мога да въздействам на съзнанието на определени кръгове в едно бъдещо изменение на ЗУТ ще направя всичко възможно неговата визия за нещата да се осъществи. Не е мястото тук - но мога да се мотивирам!
Ако става въпрос за особената хипотеза по чл.16 такова сливане се изключва - независимо че собственика е едно лице. Чл.16 урежда имотите, а не лицата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: обединяване на съсъдни имоти

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 12:04

nk7702n написа:Какво казаха от Общината, защо са издали такава скица?

Защото според тях двата НУПИ все още са налице. С други думи, можеха да издадат и една обща скица, само за УПИ, ако им я бяхме поискали по този начин. Иначе за всеки от двата НУПИ има отделен нот. акт, в СВ няма никакви данни за обединяването на имотите, а за този район няма одобрена КК.
Но аз не разбирам как хем ще има два НУПИ, хем един общ УПИ.
julyanvonemona написа:Понеже в случая нямаме две страни мисля че все пак е необхдимо едностранното волеизявление на собственика - след влизане в сила на кметската заповед.

Именно, чл. 17 говори за "предварителен договор", но в случая няма как да има такъв, защото няма две страни по сделката, а едностранно заявление на собственика на имота ми се вижда лишено от законова основа.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Окт 2011, 12:10

Именно, чл. 17 говори за "предварителен договор", но в случая няма как да има такъв, защото няма две страни по сделката, а едностранно заявление на собственика на имота ми се вижда лишено от законова основа.

Ако няма едностранно изявление, кой е този законов текст, който ще нпозволи на мета сливането на двата ПИ в един УПИ? Освен ако не приемем че кмета е регионален архонт
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Окт 2011, 12:27

julyanvonemona написа:hidden. Според всички днешни разбирания факта че от двата ПИ е образуван УПИ и че заповедта на кмета е влязла в сила, не прави автоматично изчезването на бившите поземлени имоти, до момента до който двете страни не сключат окончателен договор за сливането на имотите. Понеже в случая нямаме две страни мисля че все пак е необхдимо едностранното волеизявление на собственика - след влизане в сила на кметската заповед.
Тук е мястото да отбележа че през1998-1999г, когато покойният и многоуважаван от мен Даниел Моис Левиев замисляше текстовете на чл.15 и 17 ЗУТ имаше предвид точно обратното - собствеността да се добива по силата на влязлата в сила кметска заповед. Защо в последствие това не стана, не си го обяснявам. До колкото мога да въздействам на съзнанието на определени кръгове в едно бъдещо изменение на ЗУТ ще направя всичко възможно неговата визия за нещата да се осъществи. Не е мястото тук - но мога да се мотивирам!
Ако става въпрос за особената хипотеза по чл.16 такова сливане се изключва - независимо че собственика е едно лице. Чл.16 урежда имотите, а не лицата.

Едностранното волеизявление би следвало наистина да е направено със заявлението за допускане на изменението на ПУП, не е ли така? Не считам, че е необходимо още нещо да се направи в тази насока.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 12:30

В такъв случай заявлението до кмета за обединяване на имотите следва ли да бъде придружено от някакво отделно волеизявление в смисъл "искам да слея двата имота" или самото заявление до кмета е достатъчно? Ако е достатъчно, то би следвало двата имота вече да са вече един и да няма имота граница между тях на скицата (каквато въпреки това, съществува).
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2011, 12:48

Според мен следва да се направи искане от собсвеника за изменение на ПУП с приложен проект за обединяване на двата ПИ в един. След влизане в сила на Заповедта на Кмета това изменение в кадастралната основа следва да бъде нанесено в кадастралните карти. По този начин междината гранична линия ще бъде заличена.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 12:55

Melly написа:Според мен следва да се направи искане от собсвеника за изменение на ПУП с приложен проект за обединяване на двата ПИ в един. След влизане в сила на Заповедта на Кмета това изменение в кадастралната основа следва да бъде нанесено в кадастралните карти. По този начин междината гранична линия ще бъде заличена.

Това е направено, заповедта е от 2008г., но граничната линия не е заличена. И не разбирам защо.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2011, 12:59

hidden написа:
Melly написа:Според мен следва да се направи искане от собсвеника за изменение на ПУП с приложен проект за обединяване на двата ПИ в един. След влизане в сила на Заповедта на Кмета това изменение в кадастралната основа следва да бъде нанесено в кадастралните карти. По този начин междината гранична линия ще бъде заличена.

Това е направено, заповедта е от 2008г., но граничната линия не е заличена. И не разбирам защо.

Ако е така, както казваш, значи има недовършена процедура по "премахване" на вътрешната имотна граница между двата ПИ.
Следва... "бой по китарата" на служителите в администрацията. :D

П.П. Надявам се да проявиш разбиране за "особеното" ми чувство за хумор. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Окт 2011, 13:10

Следва... "бой по китарата" на служителите в администрацията.

Изключително неблагодарна задача. Тази война я водя вече 20 години но изгледи за оперативен пробив няма!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 13:41

А дотогава...? Колко имота имаме и колко ще продаваме - 1 или 2?
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2011, 13:52

hidden написа:А дотогава...? Колко имота имаме и колко ще продаваме - 1 или 2?

Не мисля, че сте готови да продавате, т.к. не е приключило производството по обещетяване на собственика за отчуждените за публични нужди площи. Имате НУРЕДЕНИ СМЕТКИ ПО РЕГУЛАЦИЯ! Лично мнение.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 14:04

Melly написа:Имате НУРЕДЕНИ СМЕТКИ ПО РЕГУЛАЦИЯ! Лично мнение.

Може би това е "ключът от палатката", но това, което ме смущава, че че § 6, т. 5 ЗУТ се отнася само за дворищнорегулационни планове, приети при действието на ЗТСУ, а в случая ПУП е приет доста по-късно, при действието на ЗУТ.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2011, 14:14

hidden написа:

Може би това е "ключът от палатката", но това, което ме смущава, че че § 6, т. 5 ЗУТ се отнася само за дворищнорегулационни планове, приети при действието на ЗТСУ, а в случая ПУП е приет доста по-късно, при действието на ЗУТ.

И в ЗУТ съществува норма, която дава право на заинтересованата страна да иска отмяна на заповед за отчуждаване поради неизпълнена административна процедура в законоустановения срок (влязъл в сила оценителен протокол и съответно заплащане на обещетението). Извинявам се, че в момента не мога да я посоча. :oops:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Окт 2011, 17:44

Melly написа:
hidden написа:

И в ЗУТ съществува норма, която дава право на заинтересованата страна да иска отмяна на заповед за отчуждаване поради неизпълнена административна процедура в законоустановения срок (влязъл в сила оценителен протокол и съответно заплащане на обещетението). Извинявам се, че в момента не мога да я посоча. :oops:

Вероятно чл. 206 и 208 ЗУТ, но не виждам защо да не може да се продава имотът.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2011, 22:59

Аз имах предвид незавършила процедура по отчуждаването:
ЗОС написа:Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2011 г.) Имоти - собственост на физически или на юридически лица, могат да бъдат отчуждавани принудително за задоволяване на общински нужди, които не могат да бъдат задоволени по друг начин, въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план, предвиждащ изграждането на обекти - публична общинска собственост или на одобрен подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на обекти от първостепенно значение - публична общинска собственост, за който има влязло в сила разпореждане за допускане на предварителното му изпълнение, както и в други случаи, определени със закон, след предварително и равностойно парично или имотно обезщетение.

Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) (1) Паричното обезщетение, определено в заповедта по чл. 25, ал. 2, се превежда от общината в посочената в заповедта банка по сметка на правоимащите.
...................
(6) Ако в 6-месечен срок от влизането в сила на заповедта по чл. 25, ал. 2 или на съдебното решение дължимото парично обезщетение не бъде преведено по сметка на собственика на имота, кметът на общината отменя заповедта за отчуждаването по искане на собственика.
(7) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2011 г.) Исканията за отмяна на заповедта за отчуждаване могат да се предявяват в тримесечен срок от изтичането на срока по ал. 6, ако до предявяването им дължимото парично обезщетение заедно с лихвите не бъде преведено по сметка на собственика на имота.

(8) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2011 г.)Ако в срока по ал. 7 не бъде предявено искане за отмяна на заповедта за отчуждаване и в този срок дължимото парично обезщетение заедно с лихвите не бъде преведено по сметка на собственика на имота, заповедта за отчуждаване се обезсилва.
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Обединяване на съсeдни имоти

Мнениеот hidden » 17 Окт 2011, 19:36

Чл. 134, ал. 2, т. 1 ЗУТ - "Влезлите в сила подробни устройствени планове могат да се изменят, освен когато в съответния срок по чл. 208 не е започнала процедурата за отчуждаване"
Чл. 208 ЗУТ - Срокът за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост на недвижими имоти, определени по подробните устройствени планове за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост, е пет години от влизане в сила на плановете и десет години от влизането в сила на подробните устройствени планове за изграждане на елементи на техническата инфраструктура по чл. 64 - публична собственост на държавата и общините, а за имоти, предвидени за озеленени площи по чл. 61, ал. 4 - петнадесет години от влизане в сила на плановете. След изтичане на този срок собствениците на недвижимите имоти имат правата по чл. 134, ал. 2, т. 1.

Това не ми прилича на "неуредени сметки по регулация" и липсва изрична забрана за продажба на този имот. Не виждам пречка обединеният УПИ да бъде продаден.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот probcho » 17 Окт 2011, 20:46

.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:43, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот hidden » 17 Окт 2011, 20:57

В началото мисля, че уточних, че няма влязла в сила КК за района и заповедта за ПУП е влязла в сила.
Аватар
hidden
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация