- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
навеси покрай селска къща
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
навеси покрай селска къща
Здравейте
Имам селска къща , и искам да си направя навес отзад и от страната гледаща към двора. Комшии нямам, на най - високото място на селото съм.Навесите ще са от 2-3 греди в земята и покрив,без зидане ..т.е. отворени стени , да има къде да си складирам дърва и инструмент.Трябва ли разрешително за такова нещо?
Благодаря
Имам селска къща , и искам да си направя навес отзад и от страната гледаща към двора. Комшии нямам, на най - високото място на селото съм.Навесите ще са от 2-3 греди в земята и покрив,без зидане ..т.е. отворени стени , да има къде да си складирам дърва и инструмент.Трябва ли разрешително за такова нещо?
Благодаря
- korkodil
- Младши потребител
Re: навеси покрай селска къща
.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:36, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Разрешение трябва, може да спестите проекта (според зависи от изискванията на конкретното кметство). Евентуално някаква скица къде ще се намира навеса... без подробни чертежи, сметки и т.н.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
А това Вие TheOldMan как го разбирате(според зависи от изискванията на конкретното кметство)
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Разбирам го като "доколко подробна да е документацията за навеса". Някъде ще мине само със скица, на друго място ще поискат и становище от конструктор, на трето ... знам ли ги, може и пълен проект по всички части в идейна и работна фаза да поискат Изборите минаха съвсем скоро, така че все още не е ясно кой и как ще коли и беси.
- TheOldMan
- Активен потребител
Колкото и да не ни се иска, ще е необходимо разрешение за строеж, дори и да се касае за някакво малко навесче край селска къща.
- nk7702n
- Старши потребител
Здравейте
Може би не съм се изразил правилно...не до къщата, а залепени за две от стените на къщата.Не знам как точно да се изразя...да кажем ще прилича на открита веранда да кажем за следобеден чай)))само дето няма да е за това а за горе написаното...инструменти ,дърва да не ги вали дъжда)))
Благодаря за отговорите ))
Може би не съм се изразил правилно...не до къщата, а залепени за две от стените на къщата.Не знам как точно да се изразя...да кажем ще прилича на открита веранда да кажем за следобеден чай)))само дето няма да е за това а за горе написаното...инструменти ,дърва да не ги вали дъжда)))
Благодаря за отговорите ))
- korkodil
- Младши потребител
Трябва ти разрешение за строеж, което се издава въз основа на скица и становище на инженер- конструктор. Това разрешение за строеж се издава от главния архитект на Общината. Освен ако съответния Общински съвет не е взел решение за тези постройки да се изготвят и проекти (и това е възможно, но аз не съм срещал досега такова решение на Общински съвет) или ако (моли се да не е така!!!) имотът не попада в населено място или част от такова, което е в зона на недвижими паметници на културата. Съответно трябва да спазиш минимални отстояния от съседните имоти.
- bgarch
- Потребител
Благодаря за отговорите)))) не ме греят но е полезно да се знаят....странна птица е България ))) какво ли ще е след година(((( Това ще рече ли че и една беседка ако искам да си направя в двора пак ще трябват проклетите разрешителни???
- korkodil
- Младши потребител
Да. Справка, беседката на един известен политик. Изхода е, строиш, и се надяваш да останеш неизвестен.korkodil написа:Това ще рече ли че и една беседка ако искам да си направя в двора пак ще трябват проклетите разрешителни???
Последна промяна fbr65 на 07 Ное 2011, 10:17, променена общо 1 път
- fbr65
- Потребител
Ако искате всичко да ви е напълно изрядно - да, трябва ви разрешение за строеж дори и за беседка. Но ... като се сетите кога за последен път представител на кметството в ролята си на длъжностно лице е минавал по вашата улица... и не се навирате много до оградата на съседите (с които е добре да имате топли отношения и няма да изтичкат да ви "обадят")... а и фактически няма да има изливане на основи, така че навеса може при повече въображение да мине за преместваема, временна и т.н. конструкция... а и е в някакво село, а не на бул. Витоша в столицата.... и имате някаква скромност относно размера на тоя навес... сещайте се
- TheOldMan
- Активен потребител
до TheOldMan
Хахахахаа мерси за изчерпателния отговор,1.за радост нямам комшии на близо...2.Селото няма хора и улици та камо ли държавен служител...3.нищо няма да е циментирано(и тук при мен са същите закони)..а навесчетата ще са наистина незабележимо ниски )))))))))))))
Благодаря )))
Хахахахаа мерси за изчерпателния отговор,1.за радост нямам комшии на близо...2.Селото няма хора и улици та камо ли държавен служител...3.нищо няма да е циментирано(и тук при мен са същите закони)..а навесчетата ще са наистина незабележимо ниски )))))))))))))
Благодаря )))
- korkodil
- Младши потребител
И за какво ще бъдат всички тези усилия на korkodil да заобиколи закона и да си заложи в собственото място бомба със закъснител? Стойността на една скица (около 10,00 лева), стойността на едно конструктивно заключение (да предположим, че е 50,00 лева) и таксата за издаване на РС (например 30,00 лева). И малко загубено време. Дали си заслужава всичко това и дали понякога опитите ни да заобиколим закона не ни излизат по- скъпи?
- bgarch
- Потребител
Имам впечатление , че в преобладаващата част от селата, незаконните постройки са повече от законните. Може и да греша.
- fbr65
- Потребител
)))) Най- малко искам таралеж в гащите )))))но е странно че в собствения си двор ,без да пречиш на никой,не можеш и един колец да забиеш((((Инак обичам да спя спокойно ....така че
- korkodil
- Младши потребител
fbr65 написа:Имам впечатление , че в преобладаващата част от селата, незаконните постройки са повече от законните. Може и да греша.
Това е абсолютно вярно, и съответно от огромно значение е въпросът относно топлите междусъседски взаимоотношения, за да не се стигне да разни производства по ЗУТ...
- nk7702n
- Старши потребител
bgarch написа:И за какво ще бъдат всички тези усилия на korkodil да заобиколи закона и да си заложи в собственото място бомба със закъснител? Стойността на една скица (около 10,00 лева), стойността на едно конструктивно заключение (да предположим, че е 50,00 лева) и таксата за издаване на РС (например 30,00 лева). И малко загубено време. Дали си заслужава всичко това и дали понякога опитите ни да заобиколим закона не ни излизат по- скъпи?
Проблема е, че зимата ще е свършила и на питащия няма да му трябва навес за дървата за огрев... И ако се окаже, че бумагите трябва да се внесат в някаква община на 300 км от местоживеенето на питащия (примерно въпроса е за вилата, а не за постоянното жилище), и го върнат 1-2 пъти... сумата за узаконяването на навеса ще надхвърли многократно както стойността му, така и стойността на глобата, ако изобщо се стигне до нея.
Да, незаконно е, но държавата прави така, че поданиците й да се отказват от такъв тип "услуги"...
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря на всички които ми отговориха....Научих се да не заобикалям закона...в чужбина))))тук глобите са нещо което не се описва с думи ))))))Така че ....ако всички спазват закона е добре....лошото е друго..че някой си чиновник ти къса нервите и ти затрива времето за 100 лева..Слава Богу че научих тези неща ...на свой гръб...което е добре за в бъдеще )))))Понеже се занимавам с реконструкции на стари къщи ..(каменни)хоби добре платено )))...видях контроли и наказания на собственици...които за един българин би означавало...СТОП ))) дано се научим и ние така ..Благодаря ви още веднъж ))
- korkodil
- Младши потребител
Само да добавя за незнаещите, че глобата за незаконно строителство у нас е от 1000 до 10000 лева (т.е. от 500 до 5000 евро). Отделно от нея отдавна вече няма процедура узаконяване, т.е. процедурата е една- събаряне. Така че проблемът на българина не е в ниските глоби, нито в последствията от незаконното строителство, записани в закона, ами в нещо друго...А и разстоянието от 300 км също не е проблем, щом имаш и трябва да поддържаш собствен имот на въпросното място.
- bgarch
- Потребител
Манталитет колега bgarch, манталитет!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|