Здравейте,
искам от Кметството Разрешение за строеж за остъкляване на балкон. Изискването бе да представя становище на инженер-конструктор, скица със схема и документи за собтвеност. След като ги изготвих и ги подадох със Заявление за издаване на РС, главния архитект реши, че не може да ми бъде издадено такова без Технически паспорт на сградата. Ако е така, защо не бе казано още в самото начало за необходимост от такъв, преди да започна изготвяне на документите/а аз питах преди да започна/.
Сградата е съществуваща от 60 години и е пета категория, като в Наредба 5 е отбелязан краен срок за издаване на Техн.паспорт 31.12.2016.
Въпросът ми е: ИМА ЛИ ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ ЗАКОНОВО ПРАВО ДА ИЗИСКВА ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ НА СГРАДАТА КАТО УСЛОВИЕ ДА МИ БЪДЕ ИЗДАДЕНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ ПО ЧЛ.147 - ОСТЪКЛЯВАНЕ НА БАЛКОН, РЕСП. - ДА МИ ОТКАЖЕ ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ ПОРАДИ ЛИПСА НА ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА СГРАДА?
ПОЗДРАВИ!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 03:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
задължителен ли е Технически паспорт за издаване на Разрешен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: задължителен ли е Технически паспорт за издаване на Разр
Няма такова право!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Днес ми бе обяснено от Главния архитект основанието на което се изисква задължително Техн.паспорт при издаване на РС т.е. причината за отказа да ми бъде издадено такова, аименно:
Наредба 2 от 23.07.2007 чл.5
(1)В сградите осигурени и неусигурени на сеизмични въздействия се допуска строително момнажни работи(СМР)в това число реконструкция, основно обновяване, осн.ремонт,преустройство или промяна на предназначението и натоварванията
(2)не се издават Разрешения за строеж за извършване на СМР по ал.1 ако не е съставен Технически паспорт
В ТОВА ЧИСЛО ВЛИЗА ЛИ И ОСТЪКЛЯВАНЕТО НА БАЛКОН С РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ?
Звучи ми абстурдно, като имам предвид, че сме и в етажна съсобственост да ме изнудват да съставям Паспорт на цялата сградатака заради това, че са сметнали една метална конструкция, каквато е остъкляването за строеж.
Все едно да искам да си пришия копче на палтото, а затова шивача да трябва да прекроя цялото палто /а то това палто е и на няколко собственика/
Чакам за коментари моля!
Наредба 2 от 23.07.2007 чл.5
(1)В сградите осигурени и неусигурени на сеизмични въздействия се допуска строително момнажни работи(СМР)в това число реконструкция, основно обновяване, осн.ремонт,преустройство или промяна на предназначението и натоварванията
(2)не се издават Разрешения за строеж за извършване на СМР по ал.1 ако не е съставен Технически паспорт
В ТОВА ЧИСЛО ВЛИЗА ЛИ И ОСТЪКЛЯВАНЕТО НА БАЛКОН С РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ?
Звучи ми абстурдно, като имам предвид, че сме и в етажна съсобственост да ме изнудват да съставям Паспорт на цялата сградатака заради това, че са сметнали една метална конструкция, каквато е остъкляването за строеж.
Все едно да искам да си пришия копче на палтото, а затова шивача да трябва да прекроя цялото палто /а то това палто е и на няколко собственика/
Чакам за коментари моля!
- zlato
- Младши потребител
ПП Наредба 2/23.07.2007 на МРРБ е обнародвана в ДВ 68/27.07.2007
- zlato
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|