начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Какво означава синята линия...

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво означава синята линия...

Мнениеот dracata » 12 Яну 2012, 23:08

Какво означава синята линия на скица на имот и кой/как може да я промени и да стане червена и какво означава,червената.Какви процедури трябва да се преминат,че общината да отчужди парцел в частен имот,без собствениците да се уведомят за това.Какво е първичен натурален акт. :?: :?: :?:
dracata
Потребител

Re: Какво означава синята линия...

Мнениеот julyanvonemona » 13 Яну 2012, 09:00

dracata за тебе червен картон! нОтатиалният акт произтича от нотариус а нАтуралния от нещо натуряно там някак си! Когато схванеш изначалния смисъл на тези неща може би ще израстнеш до ниво, да разбереш (разбира се след съответните разяснения) какво значат сините и червените линии в регулационните планове, какъв е бил смисълът им през последните 100 години и какъв е днес - от ДВ бр 34/2000 година насам!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Фев 2012, 23:49

Квадратните метри разгърната застроена площ, съответстващи на разрешения Кинт в Подобрения устройствен план, и така подробно описани в натуралния акт за суперфикация.
Синята линия означава, че ако ти разрешат да си строиш къща на 3 метра от нея, задължително трябва да я изградиш на 2,20 метра, за да ти е интересен живота.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Фев 2012, 23:56

emilgrigorov написа:Квадратните метри разгърната застроена площ, съответстващи на разрешения Кинт в Подобрения устройствен план, и така подробно описани в натуралния акт за суперфикация.
Синята линия означава, че ако ти разрешат да си строиш къща на 3 метра от нея, задължително трябва да я изградиш на 2,20 метра, за да ти е интересен живота.

Струва ми се интересно това разяснение, особено за това защо точно на 2.20 метра, а не на 2.50 да е къщата, сътоветно защо се очаква да е интересен животът на постващата..!? :mrgreen:
П.П. И нови понятия се появиха тук " СуперфиКАация", " разгъРната площ", " натУрален акт", явно не съм компетентна в тая област... :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Фев 2012, 00:30

От телевизията съм си ги записвал.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 04 Фев 2012, 00:56

emilgrigorov написа:От телевизията съм си ги записвал.

:lol: Хитро, и аз ще започна да се образовам така.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 06 Фев 2012, 20:46

dracata написа:Какво означава синята линия на скица на имот и кой/как може да я промени и да стане червена

На скиците има още поне два цвята линии- черни и кафяви, а понякога се появяват и зелени. Интересно защо не питаш и за тях, може би на твоята скица тях ги няма?
dracata написа:Какво е първичен натурален акт.

Произлиза от "натура", т.е. природа, с други думи- акт на първичната природа. Сам се досещай за какъв точно акт иде реч.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Фев 2012, 21:16

Имаше и филм, "Първичен инстинкт".
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 06 Фев 2012, 21:59

emilgrigorov написа:Имаше и филм, "Първичен инстинкт".

:lol: При цялата ми сериозност тоя ден, вече не можах да се сдържа да не се изсмея. Откъде тръгнахме / от натУрален акт / та къде стигнахме..
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Фев 2012, 09:03

Синята риния означава предвиждане на плана за регулация. Преди - при действието на ЗТСУ - това предвиждане се реализираше по реда на чл.чл.110 -112 ЗТСУ (респективно по удължения срок на §6 (2) и (4) ЗУТ). За разлика от тогава - днешния ЗУТ (с изключ чение на чл.16 ЗУТ)поставя под възбрана регулационни предвиждания без предварително те да бъдат договорирани от заинтересуваните лица по реда на чл.15 и 17 ЗУТ, а за заварените и в сила по §6 (1) изр.2 ПР на ЗУТ, регулационни планове се прилага §8 (2) ЗУТ. С плащането на придаваемите места - тогава (ЗТСУ)се счита че предвиждането е било осъществено, а предвиждането на плана за регулация днес може да се осъществи единствено при предварително договориране (чл.чл.15 и 17 ЗУТ).Между сините и черните линии е поземленият участък, който следва да се заплати за да се счита, че по смисъла на §22 т.1 Зр на ЗУТ плана за регулация е приложен. Приложеният план за регулация - независимо по коя от изброените по-горе хипотези е основаниеза зменение за попълване на кадастралната карта (план)
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Фев 2012, 09:46

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Фев 2012, 10:13

+1

+1
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2012, 10:51

julyanvonemona написа:
+1

+1

Щом ще си поставяме оценки, аз също се присъединявам с +1 :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 07 Фев 2012, 11:18

nk7702n написа:Щом ще си поставяме оценки, аз също се присъединявам с +1 :lol:

Хехехееее, Наде, разсмя ме. :lol: :lol: :lol:
Ти вече поставяш оценка на знанията на друг? и то в област, в която по твърдението на уважавания от мен julyanvonemona тепърва прохождаш? :roll:

Прости ми, но не се въздържах от коментар по повод активността ти в почти всяка тема тук. Това дали мнението ти е правилно или не, май не те интересува много много.... Даже и не излагаш правни аргументи против аргументите на друг, с които се опровергават твоите...

П.П. Не търся конфронтация с теб. Приеми го като добронамерен съвет от мен към теб.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Фев 2012, 11:50

Melly написа:
nk7702n написа:Щом ще си поставяме оценки, аз също се присъединявам с +1 :lol:

Хехехееее, Наде, разсмя ме. :lol: :lol: :lol:
Ти вече поставяш оценка на знанията на друг? и то в област, в която по твърдението на уважавания от мен julyanvonemona тепърва прохождаш? :roll:

Прости ми, но не се въздържах от коментар по повод активността ти в почти всяка тема тук. Това дали мнението ти е правилно или не, май не те интересува много много.... Даже и не излагаш правни аргументи против аргументите на друг, с които се опровергават твоите...

П.П. Не търся конфронтация с теб. Приеми го като добронамерен съвет от мен към теб.

Аз също не търся конфронтация с теб, Мели, ама може ли да ти задам един въпрос? Ти какво правиш в тая тема, защото също не виждам да излагаш правни аргументи? Аз се интересувам, следя мненията на постващите, тоест проявявам любознателност. Твоята цел не ми става ясна въобще. :lol:
П.П. Ако имам нужда от съвет в тая област, със сигурност ще се обърна за съвет не към теб, а към julianvonemona. :wink:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Фев 2012, 18:02

Не зная в детайли правилата на този форум, но някак си срамно ми се вижда препирнята между Melly и nk7702n да се води с аргументи, аналогични на тези при спор за ред на опашка, за екзотичен западняшки продукт от времето на зрелия социализъм!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Фев 2012, 18:16

и отново за таз тънка синя линия, навяла спомени от незабравим сериал :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 07 Фев 2012, 18:39

dracata написа:Какво означава синята линия на скица на имот и кой/как може да я промени и да стане червена и какво означава,червената.Какви процедури трябва да се преминат,че общината да отчужди парцел в частен имот,без собствениците да се уведомят за това.Какво е първичен натурален акт. :?: :?: :?:

Много хубави обяснения давате, но не отговаряте на поставения въпрос, всъщност. Малко прилича на грузинска покана за гостуване, ако ме разбирате...
1) По същество - сините линии на един регулационен план (от който скицата представлява извадка) обозначават, най-общо, границите към съседни урегулирани имоти - така, както е предвидено в плана. Червените линии пък обозначават граници към имоти, отредени по плана за регулация за обекти - публична собственост (улици, в общия случай). За да стане една такава линия от синя в червена - трябва да се измени действащия план за регулация. Това няма как да стане, без собствениците да бъдат уведомени - просто изменението не влиза в сила.
2) Първичен "натурален" акт може да означава много неща - например, документът, с който правото на собственост върху недвижим имот е възникнало изначално - давностно владение, реализирано право на строеж, и т. н. А може да означава и друго - зависи от контекста на питането.
goblin
Потребител

Мнениеот petko_a » 07 Фев 2012, 19:14

Когато за един имот са отредени примерно три парцела, които са си собственост на един и същ собственик, без да има придаваеми места, регулацията за тях счита ли се за приложена, julyanvonemona.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Фев 2012, 19:17

goblin, вярно е че отговорих само на първата част от въпроса, надявам се изчерпателно но не и разводнено! За това пък, като достойна "бодра смяна" Вие допълнихте отговора ми по въпроса в частта му където не съм отговорил. Maxsus не се произнасям по качеството на отговора!
Petko_a дори и трите УПИ да са предвидени за един имотбез предварителното едностранно волеизявление на собственика(ците) за образуването им и следващото окончателно приемане на положението , планът по смисъла на §22 т.1 ЗР на ЗУТ не е приложен! Замисълът на посоченият § от страна на съставителя му, когото познавах, имаше предвид предварителните договори по чл.чл.15 и 17 ЗУТ(едностранните волеизявления) с влизането на заповедта за ПР да се считат автоматично за окончателни, но днес когато той е покойник, има много сериозни юридически аргументи че това не е така "законът трябвало изрично да посочва, че това е така, а той не посочва". Това за мен са дълбоки води в бурните северни ширини на океана и аз не смея да плувам в тях.
Последна промяна julyanvonemona на 07 Фев 2012, 19:43, променена общо 2 пъти
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация