- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво означава синята линия...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
86 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Какво означава синята линия...
Какво означава синята линия на скица на имот и кой/как може да я промени и да стане червена и какво означава,червената.Какви процедури трябва да се преминат,че общината да отчужди парцел в частен имот,без собствениците да се уведомят за това.Какво е първичен натурален акт.
- dracata
- Потребител
Re: Какво означава синята линия...
dracata за тебе червен картон! нОтатиалният акт произтича от нотариус а нАтуралния от нещо натуряно там някак си! Когато схванеш изначалния смисъл на тези неща може би ще израстнеш до ниво, да разбереш (разбира се след съответните разяснения) какво значат сините и червените линии в регулационните планове, какъв е бил смисълът им през последните 100 години и какъв е днес - от ДВ бр 34/2000 година насам!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Квадратните метри разгърната застроена площ, съответстващи на разрешения Кинт в Подобрения устройствен план, и така подробно описани в натуралния акт за суперфикация.
Синята линия означава, че ако ти разрешат да си строиш къща на 3 метра от нея, задължително трябва да я изградиш на 2,20 метра, за да ти е интересен живота.
Синята линия означава, че ако ти разрешат да си строиш къща на 3 метра от нея, задължително трябва да я изградиш на 2,20 метра, за да ти е интересен живота.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Квадратните метри разгърната застроена площ, съответстващи на разрешения Кинт в Подобрения устройствен план, и така подробно описани в натуралния акт за суперфикация.
Струва ми се интересно това разяснение, особено за това защо точно на 2.20 метра, а не на 2.50 да е къщата, сътоветно защо се очаква да е интересен животът на постващата..!?
П.П. И нови понятия се появиха тук " СуперфиКАация", " разгъРната площ", " натУрален акт", явно не съм компетентна в тая област...
- nk7702n
- Старши потребител
emilgrigorov написа:От телевизията съм си ги записвал.
Хитро, и аз ще започна да се образовам така.
- nk7702n
- Старши потребител
dracata написа:Какво означава синята линия на скица на имот и кой/как може да я промени и да стане червена
На скиците има още поне два цвята линии- черни и кафяви, а понякога се появяват и зелени. Интересно защо не питаш и за тях, може би на твоята скица тях ги няма?
dracata написа:Какво е първичен натурален акт.
Произлиза от "натура", т.е. природа, с други думи- акт на първичната природа. Сам се досещай за какъв точно акт иде реч.
- bgarch
- Потребител
emilgrigorov написа:Имаше и филм, "Първичен инстинкт".
При цялата ми сериозност тоя ден, вече не можах да се сдържа да не се изсмея. Откъде тръгнахме / от натУрален акт / та къде стигнахме..
- nk7702n
- Старши потребител
Синята риния означава предвиждане на плана за регулация. Преди - при действието на ЗТСУ - това предвиждане се реализираше по реда на чл.чл.110 -112 ЗТСУ (респективно по удължения срок на §6 (2) и (4) ЗУТ). За разлика от тогава - днешния ЗУТ (с изключ чение на чл.16 ЗУТ)поставя под възбрана регулационни предвиждания без предварително те да бъдат договорирани от заинтересуваните лица по реда на чл.15 и 17 ЗУТ, а за заварените и в сила по §6 (1) изр.2 ПР на ЗУТ, регулационни планове се прилага §8 (2) ЗУТ. С плащането на придаваемите места - тогава (ЗТСУ)се счита че предвиждането е било осъществено, а предвиждането на плана за регулация днес може да се осъществи единствено при предварително договориране (чл.чл.15 и 17 ЗУТ).Между сините и черните линии е поземленият участък, който следва да се заплати за да се счита, че по смисъла на §22 т.1 Зр на ЗУТ плана за регулация е приложен. Приложеният план за регулация - независимо по коя от изброените по-горе хипотези е основаниеза зменение за попълване на кадастралната карта (план)
-
julyanvonemona написа:+1
+1
Щом ще си поставяме оценки, аз също се присъединявам с +1
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Щом ще си поставяме оценки, аз също се присъединявам с +1
Хехехееее, Наде, разсмя ме.
Ти вече поставяш оценка на знанията на друг? и то в област, в която по твърдението на уважавания от мен julyanvonemona тепърва прохождаш?
Прости ми, но не се въздържах от коментар по повод активността ти в почти всяка тема тук. Това дали мнението ти е правилно или не, май не те интересува много много.... Даже и не излагаш правни аргументи против аргументите на друг, с които се опровергават твоите...
П.П. Не търся конфронтация с теб. Приеми го като добронамерен съвет от мен към теб.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:nk7702n написа:Щом ще си поставяме оценки, аз също се присъединявам с +1
Хехехееее, Наде, разсмя ме.
Ти вече поставяш оценка на знанията на друг? и то в област, в която по твърдението на уважавания от мен julyanvonemona тепърва прохождаш?
Прости ми, но не се въздържах от коментар по повод активността ти в почти всяка тема тук. Това дали мнението ти е правилно или не, май не те интересува много много.... Даже и не излагаш правни аргументи против аргументите на друг, с които се опровергават твоите...
П.П. Не търся конфронтация с теб. Приеми го като добронамерен съвет от мен към теб.
Аз също не търся конфронтация с теб, Мели, ама може ли да ти задам един въпрос? Ти какво правиш в тая тема, защото също не виждам да излагаш правни аргументи? Аз се интересувам, следя мненията на постващите, тоест проявявам любознателност. Твоята цел не ми става ясна въобще.
П.П. Ако имам нужда от съвет в тая област, със сигурност ще се обърна за съвет не към теб, а към julianvonemona.
- nk7702n
- Старши потребител
Не зная в детайли правилата на този форум, но някак си срамно ми се вижда препирнята между Melly и nk7702n да се води с аргументи, аналогични на тези при спор за ред на опашка, за екзотичен западняшки продукт от времето на зрелия социализъм!
-
и отново за таз тънка синя линия, навяла спомени от незабравим сериал
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
dracata написа:Какво означава синята линия на скица на имот и кой/как може да я промени и да стане червена и какво означава,червената.Какви процедури трябва да се преминат,че общината да отчужди парцел в частен имот,без собствениците да се уведомят за това.Какво е първичен натурален акт.
Много хубави обяснения давате, но не отговаряте на поставения въпрос, всъщност. Малко прилича на грузинска покана за гостуване, ако ме разбирате...
1) По същество - сините линии на един регулационен план (от който скицата представлява извадка) обозначават, най-общо, границите към съседни урегулирани имоти - така, както е предвидено в плана. Червените линии пък обозначават граници към имоти, отредени по плана за регулация за обекти - публична собственост (улици, в общия случай). За да стане една такава линия от синя в червена - трябва да се измени действащия план за регулация. Това няма как да стане, без собствениците да бъдат уведомени - просто изменението не влиза в сила.
2) Първичен "натурален" акт може да означава много неща - например, документът, с който правото на собственост върху недвижим имот е възникнало изначално - давностно владение, реализирано право на строеж, и т. н. А може да означава и друго - зависи от контекста на питането.
- goblin
- Потребител
Когато за един имот са отредени примерно три парцела, които са си собственост на един и същ собственик, без да има придаваеми места, регулацията за тях счита ли се за приложена, julyanvonemona.
- petko_a
- Потребител
goblin, вярно е че отговорих само на първата част от въпроса, надявам се изчерпателно но не и разводнено! За това пък, като достойна "бодра смяна" Вие допълнихте отговора ми по въпроса в частта му където не съм отговорил. Maxsus не се произнасям по качеството на отговора!
Petko_a дори и трите УПИ да са предвидени за един имотбез предварителното едностранно волеизявление на собственика(ците) за образуването им и следващото окончателно приемане на положението , планът по смисъла на §22 т.1 ЗР на ЗУТ не е приложен! Замисълът на посоченият § от страна на съставителя му, когото познавах, имаше предвид предварителните договори по чл.чл.15 и 17 ЗУТ(едностранните волеизявления) с влизането на заповедта за ПР да се считат автоматично за окончателни, но днес когато той е покойник, има много сериозни юридически аргументи че това не е така "законът трябвало изрично да посочва, че това е така, а той не посочва". Това за мен са дълбоки води в бурните северни ширини на океана и аз не смея да плувам в тях.
Petko_a дори и трите УПИ да са предвидени за един имотбез предварителното едностранно волеизявление на собственика(ците) за образуването им и следващото окончателно приемане на положението , планът по смисъла на §22 т.1 ЗР на ЗУТ не е приложен! Замисълът на посоченият § от страна на съставителя му, когото познавах, имаше предвид предварителните договори по чл.чл.15 и 17 ЗУТ(едностранните волеизявления) с влизането на заповедта за ПР да се считат автоматично за окончателни, но днес когато той е покойник, има много сериозни юридически аргументи че това не е така "законът трябвало изрично да посочва, че това е така, а той не посочва". Това за мен са дълбоки води в бурните северни ширини на океана и аз не смея да плувам в тях.
Последна промяна julyanvonemona на 07 Фев 2012, 19:43, променена общо 2 пъти
-
86 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Назад към Строителство и регулация
|
|