начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Как да преустроя двор в частна къща в ресторант?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да преустроя двор в частна къща в ресторант?

Мнениеот l_velikova » 18 Фев 2012, 10:30

Здравейте,
Търся помощ и ще съм ви безкрайно благодарна ако ми отговорите!
Искам да преустроя двор в частна къща в летен ресторант с открит бар. Особеното при нас е, че къщата е паметник на културата.
Какви документи и разрешителни трябва да подготвя? Към кои институции трябва де се обърна за издаването им?
Има ли нещо специфично при паметниците на културата, което трябва да имам предвид?
Благодаря предварително!
l_velikova
Нов потребител

Re: Как да преустроя двор в частна къща в ресторант?

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 10:39

Намерете си фирма за строителен надзор.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот l_velikova » 18 Фев 2012, 10:49

Благодаря Ви за бързия отговор!
Ако все пак реша да се занимавам аз с това какво трябва да направя?
l_velikova
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 10:56

Има различни варианти за решение. По-сигурни или по-рискови. Необходимо е да се предвидят реакции на съседи, и още 1000 евентуалности. Така, с питане, по всяка вероятност ще си изпълните авто гол, който всъщност се зачита във Ваша вреда.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Фев 2012, 12:06

Няма да ви помогне този съвет! Напоследък сътвориха не'ква структура специализирана в проектиране на паметници на културата за която и надзорниците не знаят да не говорим за emilgrigorov. Точното и наименование и аз не знам но са чада на НИНКМ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l_velikova » 18 Фев 2012, 12:35

julyanvonemona написа:

Няма да ви помогне този съвет! Напоследък сътвориха не'ква структура специализирана в проектиране на паметници на културата за която и надзорниците не знаят да не говорим за emilgrigorov. Точното и наименование и аз не знам но са чада на НИНКМ

Благодаря, а какво ще ме посъветвате Вие? Към кого да се обърна?
l_velikova
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 12:37

julyanvonemona написа: ... и аз не знам ...

Е, ясно де :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Фев 2012, 12:39

Имам една позната колега която има всички тапии по въпроса, ама не знам до колко този форум е толерантен към рекламирането на колеги. Личните ми съобщения са запушени от папка която не мога да изчистя, защото не ме бива във тази работа. Аз работя кофти с опциите на форума!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 12:42

l_velikova написа:
julyanvonemona написа:

Благодаря, а какво ще ме посъветвате Вие? Към кого да се обърна?

Госпожо, необходимо е да се прецени по какъв начин, при жалби от страна на съседите, няма да ви затворят. В подобни на Вашия случай това е основното. НИНКМ и съгласуването с тях е и по преценка на надзора. Обхвата на идеята Ви също е от огромно значение. Но, ако сте решила да си трошите главата, ваша воля.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Фев 2012, 12:50

Госпожо l_velikova дайте един меил или скайп адрес и аз ще Ви насоча към колегата за която говоря.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l_velikova » 18 Фев 2012, 12:54

julyanvonemona написа:Госпожо l_velikova дайте един меил или скайп адрес и аз ще Ви насоча към колегата за която говоря.

lnikova@abv.bg
Благодаря Ви!
l_velikova
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 19 Фев 2012, 13:34

emilgrigorov написа:Намерете си фирма за строителен надзор.

Някъде вече бях споменал това, но незнаещите трябва да имат предвид, че "строителен надзор" по български е нещо като женевски наблюдател. Всеки участник в проектирането и строителството върши своята работа, а този лицензиран наблюдател следва да наблюдава, дали всеки от тях си върши работата правилно. Ако Ви трябва такъв наблюдател, то последвайте съвета на emilgrigorov. Аз лично бих потърсил директно качествен специалист, който да върши добре работата, без да е нужно някой да го наблюдава.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 13:48

bgarch написа:
emilgrigorov написа: ... Аз лично бих потърсил директно качествен специалист, който да върши добре работата, без да е нужно някой да го наблюдава.

Предполагам, че специалистът, който е необходим на bgarch, е във връзка с преценката от необходимостта от промяна на предназначението на имота, обявяване на съседи, при необходимост - и през улица, преценка на надежността на начинанието, и това всичко, преди възлагане на други проучвателни и проектни работи.
Да де, ама това е непознато като мисловен проблясък в Проектанта (БГ).
Казусът на госпожата отпътува вече в една посока, колинеарна на пътя на тиквата по нанадолнището. Нейна си работа. :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2012, 13:58

l_velikova написа:Здравейте,
Търся помощ и ще съм ви безкрайно благодарна ако ми отговорите!
Искам да преустроя двор в частна къща в летен ресторант с открит бар. Особеното при нас е, че къщата е паметник на културата.
Какви документи и разрешителни трябва да подготвя? Към кои институции трябва де се обърна за издаването им?
Има ли нещо специфично при паметниците на културата, което трябва да имам предвид?
Благодаря предварително!

Всъщност, доколкото става ясно от поста Ви, искате да извършвате промяна на предназначение, а това не е работа за неспециалист, трябва да се свърши доста работа, да не говорим, че са необходими справки в общината в съответния действащ ОУП и ПУП, доколко изобщо идеята Ви може да се реализира в дадения УПИ. Тоест, необходим Ви е архитект, може да се наложи да се консултирате и с юрист. От мен успех!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 14:02

Имах предвид директно към надзор, защото в състава му има и архитект, и юрист, и достатъчно опит с подобни бакии, жалби и съсипване от проверки след това.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2012, 14:51

Да, необходима е консултация със специалист и по - сериозно проучване на предвижданията за съответния имот. Това със сигурност няма как да стане тук във форума.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 15:17

nk7702n написа:Да, необходима е консултация със специалист и по - сериозно проучване на предвижданията за съответния имот. Това със сигурност няма как да стане тук във форума.

Да.
Принципно съседите са доста чувствителни към тези кръчмички на дворченца в жилищни територии. Има много жалби, проверки, както през време на строителството, така и при експлоатацията. Неприятни казуси са, общо взето. Надзорът най-често (в сравнение със собственика, проектанта, юриста) има работа с КС към общината, и с регионалната ДНСК. А в това отношение различните регионални структури реагират по различен начин. Затова насочих към надзор, а не, за да се доказва кой е по-велик, и т.н.

От стратегическа гледна точка, и ако е възможно, би било добре да се смени предназначението на имота, преди въобще да се е вдигала врява, преди всякакви проекти и т.н. Ако е възможно, разбира се.

После, и проблемът с паметници на културата. Там е решимо, Юлиян даде добър вариант. Хубаво би било колежката му да проучи възможността за смяна статута на имота, още преди съгласуването на визата с паметниците.

Та тези малки кръчмички на дворчета често са доста сложни и главоболни, и при всички случаи - строго индивидуални.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 16:44

Не случайно насочих l_velikova към колега работеща с проблемине на обекти -предмет на културното наследство. Напоследък въз основа на ЗКН, НИНКМ създадоха не'ква структура от архитекти изрично оправомощени да проектират такиви неща. Същите получават тапии за своите правомощия от НИНКМ. Ние останалите архитекти нямаме права да ги проектираме! Така, освен че трябва цялата гама от документи каквато се изисква за такъв тип заведение, архитектурният проект трябва да е проектиран от колека комуто е издадена тапия от НИНКМ и да отговаря на техните изисквания - иначе не става!
А това че съседите са чувствителни към такива кръчмички се дължи на това че те (съседите) са чувствителни към всичко от което техния съгражданин се е сетил да искара некой лев, а те не са се сетили.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 19 Фев 2012, 21:11

julyanvonemona написа:...Напоследък въз основа на ЗКН, НИНКМ създадоха не'ква структура от архитекти изрично оправомощени да проектират такиви неща. Същите получават тапии за своите правомощия от НИНКМ. Ние останалите архитекти нямаме права да ги проектираме!....

julyanvonemona, оправомощаване има само за реставраторските дейности, но не и за проектирането на обекти, паметници на културата. Всеки архитект, притежаващ пълна проектантска правоспособност, има право да проектира такива обекти. Само че те са по- висока категория обекти по ЗУТ. Вярно е, че отдавна има опити от различни кръгове, близки до НИНКМ, да ограничат тази дейност само до определени архитекти, но такива опити има и по отношение на устройственото проектиране и т.н.
emilgrigorov написа:...Затова насочих към надзор, а не, за да се доказва кой е по-велик, и т.н.

Никой не доказва тук своето величие. Въпросът е кой ще свърши работа на питащата. Всичко което твърдите по- горе emilgrigorov звучи много хубаво, стига да беше вярно. Може би питащата трябва да си представи строителния надзор като фирма в голям офис с разположени в него бюрата на архитект, инженери по всички специалности (около 6 на брой), адвокат, икономист, пожарникар, санитарен инспектор и т.н., като те всички задружно ще решат въпроса й.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 21:24

Може би питащата трябва да си представи
в този случай архитектът като съчетание от всичките специалисти, които изброи , и който ще и изведе глупавата кръчмичка до въвеждане в експлоатация, по начин, по който да не я затворят на първия месец ..., а няма да и хвърли проектите, да си вземе парите и да и пожелае успех :D Брао, брао :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация