начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Преобразуване на магазин в кафене

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преобразуване на магазин в кафене

Мнениеот djidja83 » 29 Фев 2012, 13:43

Здравейте! Моя позната ще наема едно помещение, което преди години е било магазин. След това е преобразувано в кафене с някакво разрешително - не знам от къде. Не съм много наясно - това са обяснения на предишната наемателка на помещението. Та въпроса ми е - тъй като разрешителното е издадено на тяхната фирма, трябва ли моята позната да си вади ново такова? И ако не е необходимо, какво да направи, в случай, че предишните наематели си вземат документа, тъй като нещо въртели номера?
И още един въпрос - към кои институции трябва да се обърне, за да пусне заведението да работи - ХЕИ, пожарна и т.н.? Задължително ли е да има баня за персонала? И последен въпрос - проблем ли е, ако подовата настилка е балатум, тъй като в момента са едни талашитени плоскости, които са в ужасно състояние?
Благодаря предварително!
djidja83
Младши потребител

Re: Преобразуване на магазин в кафене

Мнениеот emilgrigorov » 29 Фев 2012, 14:18

Разрешителното, което Ви интересува, се нарича "Разрешение за ползване" или "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" и се издава на името на Собственика на обекта. Наричат го още "Ат 16", но не за магазина, а за кафето, различен е от този на сградата.
Ако няма такъв документ, ще бъдете на течение :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот djidja83 » 29 Фев 2012, 21:47

Значи по първия проблем не бива да се притеснява. Благодаря! А за останалите въпроси - някой да се включи?
djidja83
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Мар 2012, 00:23

Разрешението за ползване е издадено за обекта, не за собственика. В паките в общината този обект се води кафене и не ги интересува особено кой точно продава вътре. Хубаво е все пак собственика да има копие от този документ.
За баня - не, баня не се изисква, трябва да има санитарен възел все пак.
Настилката... мисля че балатум няма да се хареса много на ХЕИ. А и е първо нетраен, второ много труден за поддръжка.
Мисля че една консултация с архитект няма да ви е излишна - там можете да зададете и въпросите към кой точно да се обърнете за "пускане в експлоатация" на заведението. По принцип за да се издаде разрешението за ползване проекта би трябвало да е минал през всички необходими институции след като е бил преустроен на кафене.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Мар 2012, 09:54

Ако кафето е въведено в експлоатация (един от горните документи), следва да регистрирате касов апарат и да уведомите Пожарната, ХЕИ (сега РЗИ) и общината (търговския отдел) , че Вие с ваша фирма започвате работа на обекта. Уведомленията обикновено са по образец и се придружават от набор документи, различни в различните общини, та не е зле да се разходите до съответните инстанции.
Ако се наложи да прехвърляте партидите за ток и вода, възможно е да Ви поискат депозит за тока, който никак не е малка сума.
Ако през лятото възнамерявате да изнасяте масички, или други неща (примерно сладоледна витрина) по тротоара, това става с отделно разрешително, по ред , определен с общинска наредба (попитайте в търговския отдел на общината).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот djidja83 » 01 Мар 2012, 12:20

Много Ви благодаря за помощта! :)
djidja83
Младши потребител

Мнениеот anserk » 02 Мар 2012, 03:10

djidja83 написа:... ще наема едно помещение, което преди години е било магазин. След това е преобразувано в кафене с някакво разрешително - не знам от къде. Не съм много наясно - това са обяснения на предишната наемателка на помещението. Та въпроса ми е - тъй като разрешителното е издадено на тяхната фирма, трябва ли моята позната да си вади ново такова? И ако не е необходимо, какво да направи, в случай, че предишните наематели си вземат документа, тъй като нещо въртели номера? ...

Кафето е без УВЕ/РП :idea: :wink: Вероятно има само РС за преустройството( обикновенно с изтекъл срок), както и становища от пожарната, санитарно ... те се вадеха на името на фирмите -наематели.
Ако имаше УВЕ/РП, щеше да е лепнато в рамка на стената!
Имаше срок за издаване на УВЕ с всичките тези документи + липсващи (при всички случаи) ...С тази мисия собствениците натоварват наемателите, а те :roll:
Така ми изглеждат работите от изложението в първия пост.
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2012, 09:14

С тази мисия собствениците натоварват наемателите, а те .....

Това наистина е обичайна практика, но статистическа извадка от аналогични казуси ще посочи че и РС и УВЕ в крайна сметка се издават на името на собствениците, иначе са възможни голям брой тесли!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот djidja83 » 02 Мар 2012, 09:38

Познатата ми, която ще се занимава с кафето, каза, че в договора й за наем пишело "наемодателят дава на наемателят търговски обект - кафе аперитив". Това има ли някаква сила?
djidja83
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Мар 2012, 09:58

djidja83 написа:Познатата ми, която ще се занимава с кафето, каза, че в договора й за наем пишело "наемодателят дава на наемателят търговски обект - кафе аперитив". Това има ли някаква сила?

Не.
Да иска копие от Разрешението за ползване (или Удостоверението за въвеждане в експлоатация.
Освен това, към документацията на Разрешението за ползване (или Удостоверението за въвеждане в експлоатация) има разрешителни (становища за държавно приемане) от пожарната и ХЕИ. И от тях да вземе копия.
Също така Договора за ток, и каквото има за водата. Всичко това е към документацията на Разрешението за ползване (или Удостоверението за въвеждане в експлоатация).
Съществува и теоретична вероятност, при проверка от ХЕИ да и поискат да видят проекта по част технологична (може и да е в част архитектурна) - чертежа с обзавеждането, маси, столове, бар-плот, тия неща.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот djidja83 » 02 Мар 2012, 14:17

Много Ви благодаря!
djidja83
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация