начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

усвояване на част от тераса - узаконяване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

усвояване на част от тераса - узаконяване

Мнениеот ivendor » 28 Апр 2012, 18:56

Здравейте, предлагат ми за продан апартамент в новопостроена сграда, находящ се на последен етаж с 60 м2 тераса, която няма покрив или козирка над нея. Апартамента, респ. тераста няма излаз към улица! Интересува ме дали бих могъл и ако да как да си узаконя едно бъдещо преграждане на част от терасата и присъединяването й към жилищната площ на апартамента (т.е. да си е направя стая).
Това което може би също е от значение е, че страницата на покрива на сградата е скатен, т.е. под наклон от 45 градуса.
Допълнителния ми въпрос е дали е необходимо някакво разрешение от архитекта, проектирал сградата при извършването на такава една дейност, от гледна точка на това, че се извършва някаква промяна на външния й облик.
Благодаря!
ivendor
Нов потребител

Re: усвояване на част от тераса - узаконяване

Мнениеот emilgrigorov » 28 Апр 2012, 20:41

ivendor написа:1. ...дали бих могъл и ако да как да си узаконя едно бъдещо преграждане на част от терасата и присъединяването й към жилищната площ на апартамента (т.е. да си е направя стая).
2. Допълнителния ми въпрос е дали е необходимо някакво разрешение от архитекта, проектирал сградата при извършването на такава една дейност, от гледна точка на това, че се извършва някаква промяна на външния й облик...

1. Не.
2. Да.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 29 Апр 2012, 10:02

Няма начин да успеете да узаконите това "пристрояване" върху терасата.
1. Не случайно е оставена такава голяма тераса още при проектирането. Никой инвеститор няма да изпусне да застрои още 50 квадрата и да ги продаде по 1000 евра квадрата. Вероятно е достигната максималната височина предвидена за този район, и за да се изкара още някой лев са построени 2-3 "тавански" етажа със скосени покриви. Така че проекта е "запълнил" целия отреден от строителното разрешение обем за застрояване. Тази стая ще щръкне от ограничителните линии.
2. Ще настане анархия с другите собственици на имота. Дори и по някакъв начин да получите разрешение за извършване на преустройството, ще трябва да получите съгласие на 100% от собствениците, което изначало е една почти невъзможна мисия. Достатъчно е един да реши, че примерно поради увеличаване на застроената площ на вашия апартамент следва да бъдат преизчислени всичко общи части (щото вашия апартамент става по-голям, демек той ще притежава по-малък процент общи части, за които е плащал на времето и документно притежава...) за да се вкарате в един филм в който няма никакъв шанс за хепиенд...
3. За разрешение от архитекта ... Не само от него ви трябва. Конструктора също трябва да промени чертежите така че да отговарят на действителността. Сградата трябва да се сметне отново за да е 100% сигурно, че ще издържи на земетръс (или че вашата стая няма да пропадне в стаята на съседа отдолу :) ) след като добавите това помещение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Апр 2012, 10:18

По първия въпрос - също "да", но зависите от другите съсобственици в сградата. Вижте контрааргумента произтичащ от чл.185 (2) т.2 ЗУТ. В тази посока подробно са развити аргументи от страна на TheOldMan
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivendor » 29 Апр 2012, 14:48

В случая нямаме увеличаване на застроената площ на апартамента, тъй като по нотариален акт в площа му е включена и тази на терасата, т.е. тя не е част от общите части на сградата, респ. никой не е ощетен.
А може ли да ми кажете кой е нормативния документ, който налага изискването на съгласието от страна на архитекта, проектирал сградата и конструкура.
ivendor
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Апр 2012, 15:40

"чл.12(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) Авторското право върху произведението на архитектурата, създадено вследствие реализацията на проекта, принадлежи на лицето, създало архитектурния проект""Закон за авторското право и сродните му права".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 29 Апр 2012, 16:01

Въпроса не е толкова до авторството на "произведението", макар че и този въпрос не е съвсем без значение. Няма как да гарантирате, че сградата като конструкция ще издържи натоварването на още една стая. Единствено проектанта-конструктор на сградата знае по какъв начин сградата е изчислена, какви резерви има в определените зони и дали изобщо е възможно да се построи още едно помещение на исканото от вас място. Никой друг конструктор няма да си "сложи главата в торбата" и да подпише проекта за изменението, без да е 100% сигурен че то няма да наруши носимоспособността на конструкцията.
Съвсем ориентировъчно може да приемете, че теглото на един квадрат от един етаж на сграда е около 1 тон. Вие искате да поставите 20-30 тона най-отгоре на конструкцията, която вероятно е "изпилена" до сантиметър заради икономии на материали от страна на инвеститора. А дали колоните и фундаментите на сградата ще понесат това натоварване? Кой ще ви го гарантира?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Апр 2012, 23:15

Въпроса не е толкова до авторството на "произведението", макар че и този въпрос не е съвсем без значение.

Напротив - това е най-важния въпрос! Ако не държим на него, ние никога няма да имаме своя Исак Нютон нито своя Вернер фон Браун!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Май 2012, 22:17

Какво се балтавите, котата корниз хвърчи. Тая тераса иначе да е покрита и продадена отдааавна :lol:
Трала-ла.
Сградата е изчерпана градоустройствено.
Обикновено увещанията са, че може, но след "Акт 16". То, така погледнато, всичко е възможно, и всички ЗУТ-тове и АНК-и са приложими спрямо Вас, и т.н., и т.н.
А то апартамент лли се води, или "склад"? :lol: :lol: :lol:
Възможно е някой виртуоз да помисли по възможността за прилагане на "леки слъцезащитни", но чак пък ... стая ... забрави :lol:
Това - с авторските права, е по-маловажен проблем в случая. В смисъл - решим.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petu89 » 21 Окт 2012, 10:04

Здравейте,
Усвоих си част от терасата и съборих вратопрозореца,който е между терасата и стаята.Сега са едно цяло.Въпросът ми е как да си узаконя усвояването на терасата?Тя си е лично моя,не е от общите площи.
petu89
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Окт 2012, 11:29

Радвай се, че живееш в страна като България. :oops: Надявай се нЕкой 'добронамерен ' съсед, да не се 'изпусне случайно' където трябва...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Окт 2012, 16:28

Абе то рибата още в морето а тук тиган след тиган и огън след огън. Стига с тези тераси изчакайте в сила да влезе изменението на закота.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 25 Окт 2012, 19:29

.
Последна промяна probcho на 15 Дек 2012, 20:15, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот nezirus » 11 Ное 2012, 16:16

Здравейте. Имам подобен проблем, но казусът е малко по-различен. Става дума за тераса на 2ри етаж, а не на покрив. Ще ви помоля ако може да ми дадете вашето мнение по темата: viewtopic.php?f=3&p=509044

Предварително благодаря
Личен и любовен хороскоп според датата на раждане.
nezirus
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Ное 2012, 17:53

nezirus написа:Здравейте. Имам подобен проблем, но казусът е малко по-различен. Става дума за тераса на 2ри етаж, а не на покрив. Ще ви помоля ако може да ми дадете вашето мнение по темата: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=3&p=509044

Предварително благодаря

След 26.11.2012 ще умуваме!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Ное 2012, 20:12

Кога е построена сградата, и т.н. Кинт :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 11 Ное 2012, 20:30

.
Последна промяна probcho на 15 Дек 2012, 20:15, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Ное 2012, 20:51

probcho написа:Може би първо трябва да се закупи!
Няма как да се предприеме инициатива без доказана собственост!

Пробчо, заминавай да оправяш тротоарите и не се занимавай с неща, от които нищо не разбираш :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация