начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

АКТ 16

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

АКТ 16

Мнениеот pminev » 31 Май 2012, 11:56

Живеем в жилищна сграда, която е построена с право на строеж, отстъпено от собствениците на земята и те са обезщетени, както е в 99 % от случаите.
Изненадата беше, че за АКТ 16 не съм присъствал на комисията, а само собствениците на земята.
Обадиха ми се по телефона - "Имате акт 16 и право на ползване". Това стана през 2006 г.
Аз купувам апартамента от строителя, а не от собственика на земята.
Въпросите ми са следните:
Редно ли е това - да не ме търсят за акт 16?
Има ли права върху земята собственикът, ако е възмезден за правото на строеж?
pminev
Нов потребител

Re: АКТ 16

Мнениеот vdggbg » 31 Май 2012, 18:23

1. Не, не е редно - освен ако, ведно с подписването на договора за покупко-продажба, не сте упълномощил предприемача да Ви представлява, и тъй нататък;
2. Има права - тя си е негова (земята). Вие, обаче, също (имате права, определени).
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот pminev » 31 Май 2012, 19:37

Благодаря за бързия отговор. Ще разровя да потърся предварителния договор, защото това е документа, който имам и после естествено нотариален акт.
Дано да открия предварителен договор, че може някъде да има член, че упълномощавам някого. Тогава го четох, но не си спомням да е имало нещо обезпокоително. Но всичко е възможно.
pminev
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 31 Май 2012, 21:05

Вижте и в Акт 15, да не би случайно да сте упълномощил някой.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот pminev » 31 Май 2012, 22:04

Аз изобщо не съм виждал акт 15. Подписвал съм само предварителен договор и нотариален акт. Може би акт 15 е бил по същата схема. Днес не успях да намеря предварителния договор. Но трябва да е запазен. Ще пиша.
pminev
Нов потребител

Мнениеот pminev » 09 Юни 2012, 20:34

Днес намерих предварителния договор. Няма нищо за упълномощаване за представителство нито за АКТ 16, нито за каквото и да било.
Предварителният договор е между мен като купувач и строителя - чрез управителя си като продавач. Строителят може би е още инвеститор, но не съм сигурен, а и мисля, че не е същественото в случая.
В мен остава съмнението, че са ни изработили нещо.
pminev
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 10 Юни 2012, 23:12

Ако нотариалното прехвърляне на имота Ви се е случило преди издаването на Разрешение за ползване на сградата - изработили са Ви, но несъществено - за собствено удобство, така да се каже. За да не капризничите излишно, може би. Ако пък са Ви прехвърлили имота по нотариален ред след разрешението за ползване - не са Ви изработили.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот pminev » 11 Юни 2012, 08:53

Нотариалното прехвърляне беше преди разрешението за ползване.
Явно за да не капризнича, защото аз имах основания за това, но ме изненадаха.
pminev
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация