начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Преместваема къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преместваема къща

Мнениеот vui4ovili » 19 Юни 2012, 23:03

Попаднах на интересен сайт на "МИГ 03".Харесах си определен модел и имам подходящ парцел с ток и вода от полусрутена постройка,която фигурира на нот.акт.Интересувам се какви документи трябват за поставянето на тази къща в имота.Не се изисква фундамент.Тя стъпва на собствени "лапи".От фирмата са уверени,че не се вадят никакви разрешителни.
vui4ovili
Нов потребител

Re: Преместваема къща

Мнениеот nk7702n » 19 Юни 2012, 23:10

vui4ovili написа:Попаднах на интересен сайт на "МИГ 03".Харесах си определен модел и имам подходящ парцел с ток и вода от полусрутена постройка,която фигурира на нот.акт.Интересувам се какви документи трябват за поставянето на тази къща в имота.Не се изисква фундамент.Тя стъпва на собствени "лапи".От фирмата са уверени,че не се вадят никакви разрешителни.

Не че искам да Ви разубеждавам, обаче преди известно време тук във форума беше коментиран между юристи и архитекти въпросът за преместваемите къщи и за бързината за сметка на качеството в изграждането им в сравнение с продължителния процес на инвестиционно проектиране на останалите постройки. Невинаги лесното и удобното е и качествено и издържа на времето и природните явления. :!:
Последна промяна nk7702n на 20 Юни 2012, 09:40, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2012, 00:07

Определено Ви лъжат. За да влезете в режим на "поставяемо съоръжение", трябва последното да е сертифицирано като такова. А такъв сертификат, и паспорт, и т.н., едва ли имат ("едва ли" го възприемайте като 100% в България).
Тоест, ако "преместваемата къща" НЕ Е СЕРТИФИЦИРАНА, минавате в общ режим, 5-та категория, виза, проекти по 11 части, и всичко останало.
На теория, има още 2-3 възможности, зависещи основно от свестността на главния архитект на общината. Но първо проверете за сертификатите и кажете къде са Ви пратили :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2012, 07:10

emilgrigorov , наистина съм изненадан от изискването за такъв сертификат. Моля посочете нормативния акт където това се повелява, иначе nk7702nе абсолютно права в съжденията си!
Последна промяна julyanvonemona на 20 Юни 2012, 15:01, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Юни 2012, 12:08

"Наредба за съществените изисквания към строежите и оценяването съответствието на строителните продукти" - това е нормативният акт, може би. Доколкото "преместваемата къща" може да се определи като "система от компоненти", които се сглобяват.
Очевидно, къщата, за която става въпрос, е преместваем обект по смисъла на Глава трета, раздел ІХ от ЗУТ, тъй като не е трайно прикрепена към земята. Следователно, за поставянето и е необходимо разрешение, издадено по ред, установен с наредба на общинския съвет - различен за всяка община.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2012, 15:00

Ако се касае до система от компоненти
....които се сглобяват.....
това не е строителство въобще! Трябва да има монтаж или монтажни дейности за да можем да се впишем в §5 т.38 ит.40 ДР на ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Юни 2012, 18:37

Никой не казва, че е строителство. Не е и "строеж", очевидно. Строителен продукт, или изделие, вероятно, може да бъде. И това, в приложното поле на чл. 56 от ЗУТ, където тия неща са дефинирани тихо и кротко като "обекти", предизвиква необходимостта от прилагане на предвидения там разрешителен режим. Що се отнася до монтажните работи - сигурно има такива. Поставяне на самата "къща" върху терена, свързването и с електричество, вода, канал - все монтажни работи, като че ли. Е, ако беше някой фургон на колела, без санитарен възел, и с електричество от генератор...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2012, 19:51

vdggbg Мога само до си радвам чи достигнахме до идеята на чл.56 ЗУТ. При това положение ще направя набивка на обрачите - в смисъл че административният акт по чл.56 ал.2 ЗУТ,като че ли не се изискват толкова много усилия.
Последна промяна julyanvonemona на 20 Юни 2012, 20:58, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2012, 20:20

julyanvonemona написа:... в смисъл, че за административният акт по чл.56 ал.2 ЗУТ, като че ли не се изискват толкова много усилия.

И аз си живеех в подобни розови облаци ... до преди 2 години :lol:
Опитвал съм се дори да подаря документацията по подобни съоръжения на производители, за да си довършат сертифицирането ... ама не! Толкова са глупави, като милиционери. Няма оправия.
Табелка, фабричен номер, паспорт, указания за експлоатация ... е тва е. Тоз кютук харчи толкова ток, вода и изхвърля толкова л.йна и се свързва по приложените схеми и указания. Преди това типовия продукт си се прави по типов проект в заводски условия, преминал си е на проектен етап през съответните инстанции. При доказана система за контрол на качеството ... Пристига за монтаж , както ти идва караваната, колата, хладилника, и пералната машина (последните две спестени от членски внос в КАБ). Тогава става. Ама по ганьовски - не става.
Допълнително изгребни ями, там вече си е друга опера.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Юни 2012, 10:24

Не съм казал че може съвсем без ядове!
А за това че кирията на Киро не излиза е ясно още от изказването на nk7202n
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация