Здравейте,
Поздрави за прекрасния форум !
Прочетох доста подобни теми и не можах да открия конкретен отговор на моя въпрос . Става дума за следното:
Стара къща близнак в две отделни УПИ . На по един етаж.
Изисква ли се нотариално заверено съгласие от съседа за надстрояване на моята част . Надстрояването ще е с всички необходими книжа - законно ! До колкото разбрах от няколкото уклончиви отговора , ако е само надстрояване на съществуващото не ми е необходимо такова съгласие. Предвиждам и пристрояване, което ще на 3 метра от регулационната граница със съседа. Искам да съм на ясно как да действам тъй като съм на етап подаване на документи за виза за проектиране. По закон имам 10м кота корниз и съм се консултирал с архитект. Само този отговор за съгласието ме мъчи...не ми се чака до понеделник, когато мога да намеря работещ "капацитет" по въпроса.
Благодаря предварително на всички отзовали се !
П.С. И аз не случих на съседи !
- Дата и час: 03 Дек 2024, 07:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Надстрояване къща близнак ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Надстрояване къща близнак ?
zarko1 написа:Здравейте,
1. ...Стара къща близнак в две отделни УПИ . На по един етаж.
Изисква ли се нотариално заверено съгласие от съседа за надстрояване на моята част .
2. ...Предвиждам и пристрояване, което ще на 3 метра от регулационната граница със съседа. ...
1. Да, необходимо е съгласие. За формата на съгласието има варианти ...
Ако има влязъл в сила РУП (КЗСП), или в старата виза е указана к.к. 10м, или вече сте си давали съгласие за к.к. 10м и го намерите - не е необходимо такова съгласие.
2. За това не Ви е необходимо съгласие, а по всяка вероятност - и виза.
И все пак - кога са строени близнаците, имат ли някакви книжа, разделителната стена една ли е, или две на фуга ... ?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
За така описаното от Вас надстрояване и пристрояване съгласие от собственика на съседния УПИ не е необходимо. Дали обаче това надстрояване и пристрояване е съвместимо с предвижданията на действащия ПУП е друга бира.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Близнаците са строени 60-те години някъде, имаме си отделни нотариални актове ...поне в моя си е описана подробно постройката. Има си я на скицата. Не знам за издавани преди това визи, имайки в предвид това кога е строена и това, че е запазила автентичния си вид от тези години.
При консултация с архитект от общината беше потвърдено, че имам право за надстрояване. В непосредствена близост до нас има такова изпълнение от миналата година.
julyanvonemona
"...Дали обаче това надстрояване и пристрояване е съвместимо с предвижданията на действащия ПУП е друга бира."
Дали отговорих с по-горе написаното на това ? Ако има възможност да обясните с няколко думи ?
emilgrigorov
По мои наблюдения е по-скоро разделителната стена...
И тук получавам два различни отговора. Или поне така ги разбирам ...
В добавка по спомен се сещам:
В обстойния разговор в общината останах с впечатление, че за надстрояването на близнака не ми трябва съгласие. А по- скоро се иска такова защото първоначалната идея беше пристройката да е на граница с регулационната линия със съседа.
Но ако я изтегля на 3 м. отстояние ? Уточнявахме доста неща и ми е мътно. Съседите ме мотаят, а нямам време да отлагам, загубих страшно много време.
При консултация с архитект от общината беше потвърдено, че имам право за надстрояване. В непосредствена близост до нас има такова изпълнение от миналата година.
julyanvonemona
"...Дали обаче това надстрояване и пристрояване е съвместимо с предвижданията на действащия ПУП е друга бира."
Дали отговорих с по-горе написаното на това ? Ако има възможност да обясните с няколко думи ?
emilgrigorov
По мои наблюдения е по-скоро разделителната стена...
И тук получавам два различни отговора. Или поне така ги разбирам ...
В добавка по спомен се сещам:
В обстойния разговор в общината останах с впечатление, че за надстрояването на близнака не ми трябва съгласие. А по- скоро се иска такова защото първоначалната идея беше пристройката да е на граница с регулационната линия със съседа.
Но ако я изтегля на 3 м. отстояние ? Уточнявахме доста неща и ми е мътно. Съседите ме мотаят, а нямам време да отлагам, загубих страшно много време.
- zarko1
- Нов потребител
zarko1 За устройственият режим на територията в която се намира Вашият "близнак" написаното в нотариалният Ви акт има почти нулево значение. В ПУП който се съхранява в общината може да се окаже че за къщата близнак въобще не се предвижда никакъв режим на застрояване. Още по-неприятно за Вас може да се окаже (в случай че става въпрос за София) и режима който е предвиден по ОУП и съгласно ЗУЗСО. В общи линии това са "другите бири" за които става дума в предишния ми пост.
Сградата близнак е строена през 60-те години нали?
Сградата близнак е строена през 60-те години нали?
-
Главният архитект на общината извади картите за моя район и огледа обстойно, дори той предложи надстрояване, тъй като парцела не позволява големи пристройки. Да, за София става дума и тези години някъде е строена. Проблема по-скоро е това съгласие, което ще ме мъчи тези няколко дни.
- zarko1
- Нов потребител
Ако двете части от близнака се опират на калканни зидове съгласие от съседа категорично не се изисква
-
Под калканен зид се има в предвид надстроения близнак в тази си част, която е на регулационната линия със съседа да е плътна стена с възможност той да се залепи след време при желание ?
Благодаря Ви много !
Благодаря Ви много !
- zarko1
- Нов потребител
zarko1 написа:Под калканен зид се има в предвид надстроения близнак в тази си част, която е на регулационната линия със съседа да е плътна стена с възможност той да се залепи след време при желание ?
Благодаря Ви много !
А двете части на заварения"близнак опират ли се една към друга с такива съществуващи калканни зидове или не?
-
Не мога да кажа...къщата не е строена от нас навремето. Видимо поне аз не мога да преценя как е изпълнено. По съм склонен да мисля, че е една обща стена. Като се отвори може би ще стане ясно. Има ли значение това ? Къде е уловката ?
- zarko1
- Нов потребител
zarko1 Много е важно да установите дали се касае за общ зид защото той прави целия близнак съсобствен при което покривът му се явява обща част от което пък следва че трябва да искате съгласието на останалите собственици в близнака. И да уточня!Думата близнак е гражданско а не нормативно понятие. И по действащите и по предходните закони е все така.
-
zarko1 написа:... Като се отвори може би ще стане ясно...
Като се отвори, ще е много много късно Защо не опитате преди това с рулетка и помощта на някой, който може да мери (примерно архитектът, с който сте се консултирал).
Добре е да проверите тези неща, преди да правите следващи стъпки. Не случайно Ви попитах, тъй като доста често, нелегално, е икономисвана втората стена и основи Даже и на тая сграда на Алабин, дето падна преди няколко години и затрупа двете момичета, беше икономисана втората стена.
Освен това:
ЗУТ : Чл. 21. (1) Начинът на застрояване в съседни урегулирани поземлени имоти е свободно или свързано застрояване.
(2) Сградите на основното застрояване могат да се застрояват свързано само на страничните имотни граници, като калканните стени се покриват напълно. Непокриване на част от заварена калканна стена може да се допусне при условия и по ред, определени с правилата и нормативите по чл. 13, когато покриването на калканната стена води до нарушаване на други нормативи за височина и разстояния и когато се налага съобразяване с други заварени специфични дадености.
...
(5) Свързано ниско застрояване се допуска при съгласие на собствениците на съседните урегулирани поземлени имоти, в които се установява свързаното застрояване.
P.S. Емонски, изв. за тенекията, ама съм много зле тия дни. Утре, ако си още тука, мож да те гледам как пиеш Будвайзер на мои разноски
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Даже и на тая сграда на Алабин, дето падна преди няколко години и затрупа двете момичета, беше икономисана втората стена.
На тази сграда такава стена не е икономисвана въобще. Тя е строена преди 1941 а тогава съгласно ЗИСС (отменен през 1951) се е допускало да няма калканни стени а общи зидове. Със ЗБНМ (ДВ бр.117/1941) при строеж на границата за първи път калканните стени стават задължителни. За София това е малко по рано -със Закона за застрояване на столица София от 1934г.
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|