Здравейте,
Моля за съдействие и съвет как да реша проблема със съсед, на имот, който се намира във вилна зона и е в регулация.Съседът ми твърди, че изградената от мен лятна кухня, която се намира на 50-70см. от имотната ни граница в дъното на имота е незаконна.Имам всички строителни документи за изграждане на плътна ограда до 2,20м. и съм се възползвал от възможността да изградя лятната кухня в ъгъла на имота.Нашия имот е с голяма денивелация спрямо имота на съседа/неговият имот е на две нива/ и изградената от мен лятна кухня се изравнява с горното му ниво, като по никакъв начин не превишавам определените от ЗУТ размери за такъв тип постройки.Спорът е за въпросните 3м. отстояние от оградата.По член 41,ал.1 от ЗУТ този тип постройка се води допълващо застрояване в урегулиран поземлен имот и се състои от спомагателни, стопански и второстепенни постройки.Чл.42,ал.3 определя разстоянията и указва,че трябва да има 3м. отстояние от съседния имот за допълващи постройки.Чл.46 определя лятната ми кухня като второстепенна постройка и посочва размерите на застрояване, когато постройките се разполагат на вътрешната граница.Тук не се посочва отстоянието от 3м.По чл,47 ал.2 се уточнява , че басейни,кладенци,чешми и временни тоалетни се разполагат на 3м. от границата, но тук не влизат летните кухни.При запитване на главния архитект на града отговорът беше, че се изисква разрешение за строеж на границата на имота от съседа.Въпросът ми е правилно ли тълкуват ЗУТ?
- Дата и час: 03 Дек 2024, 07:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем с лятна кухня
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: проблем с лятна кухня
gpg21 написа:... се изисква разрешение за строеж ...
Да, необходимо е разрешение за строеж, и някой и друг одобрен проект.
Или проектът за лятната кухня да е одобрен към основното застрояване и разрешението за него.
Или лятната кухня да е построена преди 1987г...
Отстоянията и евентуалната необходимост от съгласия е отделна широкообхватна тема.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Лятната кухня е построена преди 01.04. 2001 г или преди това?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
след тази дата
- gpg21
- Нов потребител
От първоначалния Ви пост оставам с впечатлението че съседът Ви твърди че разрешената с разрешение за строеж лятна кухня не е на границата а на 40-50 см разстояние. Това може да се случи единствено, ако за населеното място тогава не е имало влязла в сила кадастрална карта и ако този който Ви е дал линия, е направил това спрямо регулационните граници по план който в сроковете по §6 (2) И (4) ДР на ЗУТ не е приложен, защото е възможно М/У двете граеницида съществува въпросната разлика.
Отделно от това следва да знаете че за строителството на границата със съседа Ви няма законов текст който да предвижда за допълващо застрояване да се изисква неговото съгласие, независимо от факта че в цялата страна общинарите го изискват с цел да си слагат тенекии по задниците
Отделно от това следва да знаете че за строителството на границата със съседа Ви няма законов текст който да предвижда за допълващо застрояване да се изисква неговото съгласие, независимо от факта че в цялата страна общинарите го изискват с цел да си слагат тенекии по задниците
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|