Привет,
Имам незастроен имот в Софийска община, който попада в околовръстен полигон, което единодушно е определяно като вид регулация.
Наред с многото неуредици около кадастралната карта, като Начин на трайно ползване на земята в скицата от Агенция по кадастър е посочено - земедеска. Трябва ли да се сменя предназначението на земята, при условие, че чл.1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, гласи че земеделска земя НЕ е околовръстен полигон, а логиката на чл. 30 (3) отново говори, че не се дължи такса за промяна на предназначението на земята за околовръстен полигон. В допълнение имотът е връщан от поземлена комисия със скица към Помощен план по чл. 13 (1) от ППЗСПЗЗ и имота попада в Урбанизирана територия, определена с околовръстен полигон, приет 1999г. План на новообразувани имоти не е правен, та ние ги нанасяхме в картата във вида, в който са връщани.
Един чичко от Областната дирекция по земеделие ми обясни, че нямало значение какво пишело в закона, след като практиката била да се сменя предназначението. Общината си била одобрила Околовръстен полигон, но горкия собственик трябвало да я плати такса за смяна на предназначение от нейно име и да мине тежката процедура. Та така реших да питам аз Юристите, наистина ли нямат значение законите, а произвола на Великия Чиновник? Моля за съвет...
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Околовръстен полигон - сменя ли се предназначение на земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Околовръстен полигон - сменя ли се предназначение на зем
През 1999г. съгласно Чл.2. ЗТСУ (отменен)(изм., ДВ, бр.102 от 1977 г.) "Населени места по смисъла на този закон са .....При липса на общ или подробен градоустройствен план строителните граници на населените места се определят с околовръстен полигон съгласно правилника за приложение на този закон."А според Чл.105. ППЗТСУ (1) "Строителните граници на населените места без общ градоустройствен план и без застроителен и регулационен план се установяват с околовръстен полигон.", Така че веднъж установеното с околовръстен полигон населено място е запазило действието си независимо от факта че Околовръстният полигон не е инструмент на ЗУТ. Същевременно няма изрична разпоредба с обратна сила която да отменя установените с околовръстен полигон населени места. Така че нова процедура по промяна на предназначението не е неиобходима. Таксите обаче, ако не са платени мисля че трябва да се заплатят.
А на чичкото от областната дирекция на гори и земеделие му кажете да си............майчина!
А на чичкото от областната дирекция на гори и земеделие му кажете да си............майчина!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря МНОГО, julyanvonemona!!!
Ще ги боря до край и за таксата...
Ако ми се усмихне правосъдието, ще се похваля
Ще ги боря до край и за таксата...
Ако ми се усмихне правосъдието, ще се похваля
- mariana__m
- Нов потребител
mariana__m написа:...Ще ги боря до край и за таксата...
За да се осъществи околовръстен полигон е трябвало да с промени предназначението на земята по тогава действащия ЗООЗП. Там след влизане в сила на ЗСПЗЗ се появи една преходна разпорадба според която на земите с променено предназначение , за които бившите АПК или ТКЗС не са внесли таксите последните следва да се заплатят от собствениците на възстановените земи. Мисля че това положение остана и в сега действащия ЗОЗЗ, така че с таксите трудно ще се справите - в смисъл да не ги платите. Има разни фатки да ги снишите, ама пак са разходи и разправии. Преценете дали си струва!
Изключение от казаното относно таксите би могло да стане само ако територията включена в околовръстния полигон не е била земеделска земя още от преди образуване на ТКЗС.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|