начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Промяна на издадена виза за проектиране и строителство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на издадена виза за проектиране и строителство

Мнениеот npetkov87 » 14 Май 2013, 22:05

Здравейте, имам вече издадена виза за строителство и проектиране за обект 5 категория - склад за инвентар от характер на допълващо застрояване. Същия ще се намира в УПИ в селище с действащ подробен устройствен план. Петното за застрояване е посочено с 5 метров отстъп от уличната регулационна линия, какъвто е предвиден по закон.
Въпроса ми след като изчетох закона за устройство на територията и базирайки се на чл.134, ал.6
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Когато при прилагане на действащи подробни устройствени планове се променят само разположението и конфигурацията на предвидените сгради, в т.ч. при пристрояване и надстрояване на съществуващи сгради, без да се променят начинът и характерът на застрояването и правилата и нормативите за съответната устройствена зона, не е необходимо да се изменят тези планове. В тези случаи конкретното застрояване се определя с виза по чл. 140.

мога ли да внеса инвестиционен проект със ситуирана сградата на уличната регулационна линия, със съответните отстъпи от страничните регулационни линии на имота, без да се преминава по процедура за промяна на ПУП? Също така без предварително да искам промяна на визата за проектиране?
Проекта да е придружен само с мотивирано становище за нуждата от тази промяна и посочвайки въпросния член от ЗУТ.
npetkov87
Младши потребител

Re: Промяна на издадена виза за проектиране и строителство

Мнениеот julyanvonemona » 15 Май 2013, 07:46

npetkov87 написа:......... Петното за застрояване е посочено с 5 метров отстъп от уличната регулационна линия, какъвто е предвиден по закон.............

Преди всичко проучете в общината от какъв клас е улицата на която се намира Вашия УПИ защото, важно за Вас е дали съгласно чл.77 ЗУТ имотаът Ви се намира на "първостепенна улична мрежа". А съгласно чл.26 (1) т.2 ЗУТ само по "улици ІІ клас" строителната линия следва да е на 5м. Само в случай, че Вашия УПИ не тангира на такава улица е възможно вашият обект да е на уличнорегулационната линия.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот npetkov87 » 15 Май 2013, 09:18

Улицата изобщо не съществува. УПИ е ъглов имот, като по-скоро улиците са черни пътища в момента. Какви са предвижданията не знам, но предполагам, че не са от ІІ клас.
Ако е така - това, което съм описал по-горе може ли да се случи и така ли да се случи както съм го описал, като добавя и описанието, което Вие ми давате?
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Май 2013, 18:25

npetkov87 написа:.......... Какви са предвижданията не знам, но предполагам, че не са от ІІ клас........
Целият ЗУТ е построен върху предвиждания на планове и схеми от различни степени, следователно преди всичко проучете предвиденото в ПУП , без да умувате върху това как изглежда тава кръстовище през Вашия поглед. Пак повтарям ако улицата според предвижданията в ПУП не е ІІ или по-горен клас вашият обект може да застане върху уличнорегулационната линия, без да Ви е необходима нова или промяна на съществуващата виза.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 15 Май 2013, 18:53

Ще си позволя да изразя малко по-различно мнение - понеже пишете, че става въпрос за постройка от т. нар. "допълващо застрояване" - вижте чл. 42 (2) от ЗУТ - тя може да бъде разположена на уличнорегулационната линия само в случай, че представлява "гараж, работилница или обект за търговия и услуги". Пак поради същата причина, ще Ви е необходима нова виза, съгласно чл. 41 (2) - така, щото "допуснатото застрояване" да бъде коректно отразено "служебно" в действащия ПУП.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот npetkov87 » 15 Май 2013, 21:12

Всичко щеше да е прекрасно след думите на главния архитект, който казал че понеже е на "г*за на географията" никой няма да го проверява, глобява и т.н., ако всичко това не беше по европрограма при която ако мръднеш постройката навътре просто няма да ти дадат парите.
Тогава ще пробвам да го прекарам както казва Юлия, но за допуснато застрояване, същото може да бъде отразено и спрямо подпечатания и одобрен проект. Дано не се зачете някой в чл.42 - него си го знам наизуст поради други причини, но опита ми показва, че ако веднъж главния архитект го е одобрил, то бутането на проекта отива във Върховния административен съд, където чакането е месеци и на никой не му се занимава - камо ли на държавен служител от ДНСК.
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Май 2013, 21:36

vdggbg написа:Ще си позволя да изразя малко по-различно мнение - понеже пишете, че става въпрос за постройка от т. нар. "допълващо застрояване" - вижте чл. 42 (2) от ЗУТ - тя може да бъде разположена на уличнорегулационната линия само в случай, че представлява "гараж, работилница или обект за търговия и услуги". Пак поради същата причина, ще Ви е необходима нова виза, съгласно чл. 41 (2) - така, щото "допуснатото застрояване" да бъде коректно отразено "служебно" в действащия ПУП.

Обструкция!
1.Кой е казал че склада за инвентар не може да бъде предмет на търговска дейност или пък за услуги (примерно инвентар към циркова прогрома)?
2. Не е ясно дали самото допълващо застрояване не е отразено в ПУП. При това положение Виза не е необходима въобще.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот npetkov87 » 27 Май 2013, 21:35

1. Допълващото застрояване не е нанесено в ПУП.
2. Дори да е нанесено се презастраховам с желания гараж от инвеститора
npetkov87
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Май 2013, 21:49

Тогава колегата vdgg e прав. Ще Ви трябва нова виза!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация