Здравейте, имам следния въпрос.
Имам парцел и проект за построяване на къща, разрешително за строеж и договор със строител.
При започване на строителните работи се оказа, че кота нула е дадена грешно и съответно цялата къща се променя с около 1 метър. Най -интересното е че това го установих аз който нямам никаква представа от строителство.
Установи се, че Геодезиста е дал една грешна цифра в неговата част от проекта и от тук тръгва разликата в кота нула. В Архитектурната част всички цифри и коти са дадени правилно.
Проблема е следния - при започване на изкопните работи строителя прави изкоп за 400куб.метра, като преди това имаме количествена сметка на която се вижда, че изкопа трябва да е 200 куб.м. При въпрос от моя страна защо е такава разликата - отговора беше - това показва документацията.
При изливане на колони за маза се оказва че височината на мазата не е до кота нула, както аз мисля че трябва да е. При нарочена среща между мен, строителя, архитекта и геодезиста се видя грешката. Проблема е че те се опитват да преправят проекта за моя сметка - като това ще ми струва по груби сметки около 10 000лв.
Въпроса ми е, аз като възложител и налична точка в договора за строителство, че при неизпълнение на одобрения проект възложителя може да прекрати договора, какви ще са необходимите ми документи за да установя, че строителя не изпълнява проекта. От фирма за строителен контрол ли трябва да взема протокол или нещо подобно,затова че в проекта и строежа има разминаване, за да мога с този документ пред строителя да му покажа, че е в грешка и да ми възстанови платения аванс и съответно да не стигаме до съд.
Благодаря - надявам се съм обяснил за какво става на въпрос.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 23:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на договор за строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на договор за строителство
Очаква Ви тежка съдебна война! Наемете си опитен адвокат'щото никой от форума няма да се наеме да разисква договора който сте подписали със строителя. Не се и знае какво има и в договора за проектиране и за чия сметка следва да се отстрани "грешката", ако такава наистина има. Въобще тук не е място където може да Ви бъде оказана необходимата помощ!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
tigarwintera написа:...Въпроса ми е, аз като възложител и налична точка в договора за строителство, че при неизпълнение на одобрения проект възложителя може да прекрати договора, какви ще са необходимите ми документи за да установя, че строителя не изпълнява проекта...
Струва ми се, че в случая се касае не за "неизпълнение на одобрения проект", а за невъзможност за изпълнение на одобрения проект поради противоречия в него. Щом още от изкопните работи е налице грешка, водеща до двукратно увеличаване на изкопните работи и щети от 10000 лв за Вас, аз на Ваше място бих се замислил дали въобще да продължа строителството по този проект. Може би ще Ви излезе по- евтино да си поръчате и платите нов, по- качествен проект, кой знае... Практиката познава и такива случаи. Във всеки случай Ви препоръчвам да наемете опитен специалист, който още на този етап да прегледа проектите, количествените сметки, тяхното остойностяване и да Ви каже за какво става дума.
А как можете да прекратите договора за строителство и какво ще Ви струва това зависи от клаузите в самия договор.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:....................................
А как можете да прекратите договора за строителство и какво ще Ви струва това зависи от клаузите в самия договор.
Преди да мисля за щетите които са ми нанесени при тази обстановка аз бих се съсредоточил върху договора за проектиране и по- точно върху това дали колегата проектант го е изпълнил със задължението на "добър търговец", защото ако съм изпълнителя винаги ще се оправдая с това, че изпълнявам одобрения проект.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Проблема според мен е в строителя, затова че той не се е запознал с целия проект, преди бях написал че има грешка само в частта на геодезистта, навсякъде друга всичко си е точно.
Несъответствието идва при този метър дълбочина в повече, ако строителя беше видял и другите папки там ясно се вижда целия проект, още повече, че при вертикалния разрез се вода къщата и според строителя всичко е друго. Строителя си призна пред мен, че е отварял само папката Геодезия.
Къщата няма да има промяна след плочата на мазата, защото ние ще достигнем кота нула за сметка на по-висока маза и съответно повече пари от предвидените по проект.
Въпроса ми пак е към кои институции и фирми аз да се обърна за да се установи, че имам насъответствие между проект и обект.
Благодаря
Несъответствието идва при този метър дълбочина в повече, ако строителя беше видял и другите папки там ясно се вижда целия проект, още повече, че при вертикалния разрез се вода къщата и според строителя всичко е друго. Строителя си призна пред мен, че е отварял само папката Геодезия.
Къщата няма да има промяна след плочата на мазата, защото ние ще достигнем кота нула за сметка на по-висока маза и съответно повече пари от предвидените по проект.
Въпроса ми пак е към кои институции и фирми аз да се обърна за да се установи, че имам насъответствие между проект и обект.
Благодаря
- tigarwintera
- Нов потребител
Това, което се е случило на Вашия строеж, следва да бъде отразено в Раздел ІІІ на Протокол обр. 2, и в Протокол обр. 3 (в съставянето на последния участва и служител на съответната община). Отделно - конструкторът на обекта следва да отрази в заповедната книга увеличената височина на подземното ниво (и промяната в размерите на съответните конструктивни елементи).
С така направените констатации можете да искате от строителя компенсация за нанесените вреди - включително и по общия исков ред.
С така направените констатации можете да искате от строителя компенсация за нанесените вреди - включително и по общия исков ред.
-
vdggbg - Активен потребител
В строителството има една стъпка, в която одобрените проекти се предават на строителя и се съпоставят с действителното положение.
И един етап, в който проектантът (...) отива на място, преди да започне да проектира .....
А строителя, когато установи, че ще има да му се плаща повече, съгласува с възложителя допълнителните количества, преди да ги изпълни
И т.н.
Дори да не се стигне до съд, намерете си добър адвокат. И си обезпечете договорите.
И един етап, в който проектантът (...) отива на място, преди да започне да проектира .....
А строителя, когато установи, че ще има да му се плаща повече, съгласува с възложителя допълнителните количества, преди да ги изпълни
И т.н.
Дори да не се стигне до съд, намерете си добър адвокат. И си обезпечете договорите.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|