Здравейте, проблема ми е следния:
Наскоро наехме помещение в к.к Слънчев бряг с цел да отворим магазин за продажба на алкохол, цигари и пакетирани стоки. Оборудвахме помещението с всичко необходимо, изпълнихме всички изисквания на ХЕИ
както и - касов апарат (закупуване, фискализация, договор за сервиз) и т.н. като междувременно подадохме пълен комплект документи за издаване на разрешително за продажба на тютюневи изделия в Агенция Митници - Бургас. Документите ни бяха приети от любезните служителки НО след около месец получихме писмо от началника на съответната агенция като в него се споменава ,че ни е отказано въпросното разрешително и трябва в 14 дневен срок да представим - (копие от разрешението за въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или друг документ, удостоверяващ предназначението му, издадено от съответния компетентен орган) - и от тук започнаха проблемите.
Малко повече за помещението:
Каква е реалността - помещението се намира на партера на 4-5 етажна жилищна сграда - като в съседство с нашето - има още 6 помещения разположени в една линия с лица към алея а всичко останало са апартаменти, студиа и т.н - отдавна разпродадени на Англичани, Руснаци и какви ли още не.....
Какво пише в документите - в договора за наем пише, че собственика ни отдава под наем МАГАЗИН с еди-каква си площ и т.н....в Нотариалния акт на помещението също пише ,че предмета на сделката е МАГАЗИН N;5_1 находящ се във вход едиси-кой на пет етажна жилищна сграда, състояща се от приземен, три жилищни, един покривен етаж изградена в дворно място.....
Какво пише в удостоверението за пускане в експлоатация което приложихме към комплекта с документи подадени от нас към Агенция Митници Бургас и въз основа на което ни беше отказано издаването на съответния лиценз; - Удостоверение N;.../25.11.2005 за въвеждане в експлоатация на строеж; Сграда Алабала - с фризьорски салон и кафене.... подписи печати всичко наред - а за магазини нищо не се споменава но пък нито има фризьорски салон нито кафене а - и шестте си работят като магазини с различна дейност дори в единия продават и цигари. Подадохме искане към община Несебър дали има някой от въпросните документи за нашето помещение оказа се ,че няма издаван никакъв документ за пускане в експлоатация специално за помещението а само това което е за цялата сграда.
Въпросът ми е - може ли Нотариалния акт или с някой от другите документи да удостоверим предназначението на помещението -а именно че е магазин - пред въпросната агенция или пък може ли да използваме това че в документа за въвеждане в експлоатация на цялата сграда пише ,че се въвежда сграда- с фризьорски салон и кафене като представим нашето помещение като въпросното кафене споменато в документа.
Благодаря Ви за вниманието и ще съм много-благодарен за всеки съвет или помощ !!!!
Уточнение - Помещението е работило като офис. Сградата е пусната 2005г.
- Дата и час: 04 Дек 2024, 02:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или дру
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или
Нотариалният акт е документ за удостоверяване на собственост и то не Ваша, а на наемодателя Ви. Дори и в него случайно да пише че е продаден "магазин за тютюневи изделия" а в инестиционните проекти и документите за въвеждане в експлоатация да пише нещо различно, меродавни са документите за въвеждане в експлоатация и инвестиционните проекти. Нещо повече! Заинтересовани лица могат с основание да поискат поправка на нотариалния акт. Сам разбирате че кафенето не е такъв магазин и до колкото в него има някаква забрана за продажба или особен режим за разрешаването им следва да се съобразите с него. И още нещо! Няма как помещението което в инвестиционните проекти е кафене да мине за "магазин за продажба на тютюневи изделия". Пътят е собственикът (а не Вие-наемателя) да поиска промяна предназначението му по установеният ред, а това е свързано с проектиране на нови инвестиционни проекти и ново разрешение строеж (за преустройство) - разход, който в пренаситеният с подобни обекти Слънчев бряг, следва сам да решите дали ще успеете да възвърнете или да се насочите към разваляне договора за наем.vasko6 написа:....Въпросът ми е - може ли Нотариалния акт или с някой от другите документи да удостоверим предназначението на помещението -а именно че е магазин - пред въпросната агенция или пък може ли да използваме това че в документа за въвеждане в експлоатация на цялата сграда пише ,че се въвежда сграда- с фризьорски салон и кафене като представим нашето помещение като въпросното кафене споменато в документа....
.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговора !!! Все пак ще се опитаме да намерим някаква вратичка. Ще пиша дали сме се справили.
- vasko6
- Нов потребител
Успех!
-
Всичко зависи от наименованието на обекта в последните одобрявани проекти, към датата на въвеждане в експлоатация на сградата.
Ако вв проекта (с печат на общината) пише "Магазин", то значи е магазин, а в Удостоверението за въвеждане в експлоатация (или Разрешението за ползване, "Акт 16") има очевидна фактическа грешка.
Собственикът да поиска поправка на очевидната фактическа грешка. Предполагам, по казаното от Вас, че става дума за обект 4-та категория, и е въведен в експлоатация от Общината.
Ако е 3-та категория - в РДНСК Бургас.
Ако обаче не е магазин в проектите, а нещо друго, то Ви очаква процедура по смяна на предназначението. 3-6 месеца и 3-5000 лева.
Ако вв проекта (с печат на общината) пише "Магазин", то значи е магазин, а в Удостоверението за въвеждане в експлоатация (или Разрешението за ползване, "Акт 16") има очевидна фактическа грешка.
Собственикът да поиска поправка на очевидната фактическа грешка. Предполагам, по казаното от Вас, че става дума за обект 4-та категория, и е въведен в експлоатация от Общината.
Ако е 3-та категория - в РДНСК Бургас.
Ако обаче не е магазин в проектите, а нещо друго, то Ви очаква процедура по смяна на предназначението. 3-6 месеца и 3-5000 лева.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:...то Ви очаква процедура по смяна на предназначението. 3-6 месеца и 3-5000 лева.
Толкова ли стана скъпо проектирането на промяна на предназначение на помещения. Питам не за друго, а защото общо взето се намирам в непосредствена близост до Сл.бряг и не съм го разбрал до сега. Може би защото основно съм зает с ПУП-ове за промяна на предназначение преди 01.01.2016г. когато в сила влиза гадната ал.3 на чл.109 ЗУТи проекти за узаконяване по §127 ЗИД на ЗУТ. Все пак благодаря за информацията защото трябва да съм в крак с пазара.
-
emilgrigorov написа:Толкова ли стана скъпо проектирането на промяна на предназначение на помещения.
julyanvonemona, при такива промени на предназначения в повечето случаи разходите по разрешаване на строителството и последващото въвеждане в експлоатация + общинските такси са в пъти по- високи от проектантския хонорар. Зависи и от категорията на обекта, която пък е следствие от категорията на сградата, в партера на която се намира. Така че посочената от emilgrigorov сума може и да бъде надхвърлена.
- bgarch
- Потребител
имаш предвит регламентираните по закон или и нерегламентирените?bgarch написа:.....разходите по разрешаване на строителството и последващото въвеждане в експлоатация ....
-
Имам предвид регламентираните.
Одобряване на проект, примерно ІV категория, издаване на РС. Договор със СН. Договор за авторски контрол. Договор със строителна фирма (за ІV категория е необходим), оформяне на всички актове и протоколи по ЗУТ, накрая- акт 15, геодезист+ файл за АК, издаване на УВЕ от Общината. Сметни само общинските такси за всички тези действия (повдигнал съм в болд и курсив местата, където Общината взема такси по свое усмотрение).
Одобряване на проект, примерно ІV категория, издаване на РС. Договор със СН. Договор за авторски контрол. Договор със строителна фирма (за ІV категория е необходим), оформяне на всички актове и протоколи по ЗУТ, накрая- акт 15, геодезист+ файл за АК, издаване на УВЕ от Общината. Сметни само общинските такси за всички тези действия (повдигнал съм в болд и курсив местата, където Общината взема такси по свое усмотрение).
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Имам предвид регламентираните.
Актовете и протоколите не са обвързани с общински такси!
- probcho
- Активен потребител
геодезист+файл
- petko_a
- Потребител
probcho написа:Актовете и протоколите не са обвързани с общински такси!
Обвързани са, обвързани. Сега с новите предложения на МИП за изменение на ЗУТ се канят да ги отвържат, а дано, ама надали...
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Имам предвид регламентираните.
Поне половината от тия такси са откровено незаконни - но на никой не му се занимава... Освен това - гражданинът е свикнал, че за чиновническото благоволение се плаща, няма как...
-
vdggbg - Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|