начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или дру

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или дру

Мнениеот vasko6 » 17 Мар 2014, 04:04

Здравейте, проблема ми е следния:
Наскоро наехме помещение в к.к Слънчев бряг с цел да отворим магазин за продажба на алкохол, цигари и пакетирани стоки. Оборудвахме помещението с всичко необходимо, изпълнихме всички изисквания на ХЕИ
както и - касов апарат (закупуване, фискализация, договор за сервиз) и т.н. като междувременно подадохме пълен комплект документи за издаване на разрешително за продажба на тютюневи изделия в Агенция Митници - Бургас. Документите ни бяха приети от любезните служителки НО след около месец получихме писмо от началника на съответната агенция като в него се споменава ,че ни е отказано въпросното разрешително и трябва в 14 дневен срок да представим - (копие от разрешението за въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или друг документ, удостоверяващ предназначението му, издадено от съответния компетентен орган) - и от тук започнаха проблемите.
Малко повече за помещението:
Каква е реалността - помещението се намира на партера на 4-5 етажна жилищна сграда - като в съседство с нашето - има още 6 помещения разположени в една линия с лица към алея а всичко останало са апартаменти, студиа и т.н - отдавна разпродадени на Англичани, Руснаци и какви ли още не.....
Какво пише в документите - в договора за наем пише, че собственика ни отдава под наем МАГАЗИН с еди-каква си площ и т.н....в Нотариалния акт на помещението също пише ,че предмета на сделката е МАГАЗИН N;5_1 находящ се във вход едиси-кой на пет етажна жилищна сграда, състояща се от приземен, три жилищни, един покривен етаж изградена в дворно място.....
Какво пише в удостоверението за пускане в експлоатация което приложихме към комплекта с документи подадени от нас към Агенция Митници Бургас и въз основа на което ни беше отказано издаването на съответния лиценз; - Удостоверение N;.../25.11.2005 за въвеждане в експлоатация на строеж; Сграда Алабала - с фризьорски салон и кафене.... подписи печати всичко наред - а за магазини нищо не се споменава но пък нито има фризьорски салон нито кафене а - и шестте си работят като магазини с различна дейност дори в единия продават и цигари. Подадохме искане към община Несебър дали има някой от въпросните документи за нашето помещение оказа се ,че няма издаван никакъв документ за пускане в експлоатация специално за помещението а само това което е за цялата сграда.
Въпросът ми е - може ли Нотариалния акт или с някой от другите документи да удостоверим предназначението на помещението -а именно че е магазин - пред въпросната агенция или пък може ли да използваме това че в документа за въвеждане в експлоатация на цялата сграда пише ,че се въвежда сграда- с фризьорски салон и кафене като представим нашето помещение като въпросното кафене споменато в документа.
Благодаря Ви за вниманието и ще съм много-благодарен за всеки съвет или помощ !!!!
Уточнение - Помещението е работило като офис. Сградата е пусната 2005г.
vasko6
Нов потребител

Re: въвеждане в редовна експлоатация на търговския обект или

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2014, 09:25

vasko6 написа:....Въпросът ми е - може ли Нотариалния акт или с някой от другите документи да удостоверим предназначението на помещението -а именно че е магазин - пред въпросната агенция или пък може ли да използваме това че в документа за въвеждане в експлоатация на цялата сграда пише ,че се въвежда сграда- с фризьорски салон и кафене като представим нашето помещение като въпросното кафене споменато в документа....
Нотариалният акт е документ за удостоверяване на собственост и то не Ваша, а на наемодателя Ви. Дори и в него случайно да пише че е продаден "магазин за тютюневи изделия" а в инестиционните проекти и документите за въвеждане в експлоатация да пише нещо различно, меродавни са документите за въвеждане в експлоатация и инвестиционните проекти. Нещо повече! Заинтересовани лица могат с основание да поискат поправка на нотариалния акт. Сам разбирате че кафенето не е такъв магазин и до колкото в него има някаква забрана за продажба или особен режим за разрешаването им следва да се съобразите с него. И още нещо! Няма как помещението което в инвестиционните проекти е кафене да мине за "магазин за продажба на тютюневи изделия". Пътят е собственикът (а не Вие-наемателя) да поиска промяна предназначението му по установеният ред, а това е свързано с проектиране на нови инвестиционни проекти и ново разрешение строеж (за преустройство) - разход, който в пренаситеният с подобни обекти Слънчев бряг, следва сам да решите дали ще успеете да възвърнете или да се насочите към разваляне договора за наем.
.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vasko6 » 17 Мар 2014, 22:59

Благодаря за отговора !!! Все пак ще се опитаме да намерим някаква вратичка. Ще пиша дали сме се справили.
vasko6
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2014, 23:21

Успех!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Мар 2014, 18:20

Всичко зависи от наименованието на обекта в последните одобрявани проекти, към датата на въвеждане в експлоатация на сградата.
Ако вв проекта (с печат на общината) пише "Магазин", то значи е магазин, а в Удостоверението за въвеждане в експлоатация (или Разрешението за ползване, "Акт 16") има очевидна фактическа грешка.
Собственикът да поиска поправка на очевидната фактическа грешка. Предполагам, по казаното от Вас, че става дума за обект 4-та категория, и е въведен в експлоатация от Общината.
Ако е 3-та категория - в РДНСК Бургас.

Ако обаче не е магазин в проектите, а нещо друго, то Ви очаква процедура по смяна на предназначението. 3-6 месеца и 3-5000 лева.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Мар 2014, 19:03

emilgrigorov написа:...то Ви очаква процедура по смяна на предназначението. 3-6 месеца и 3-5000 лева.

Толкова ли стана скъпо проектирането на промяна на предназначение на помещения. Питам не за друго, а защото общо взето се намирам в непосредствена близост до Сл.бряг и не съм го разбрал до сега. Може би защото основно съм зает с ПУП-ове за промяна на предназначение преди 01.01.2016г. когато в сила влиза гадната ал.3 на чл.109 ЗУТи проекти за узаконяване по §127 ЗИД на ЗУТ. Все пак благодаря за информацията защото трябва да съм в крак с пазара.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 18 Мар 2014, 20:39

emilgrigorov написа:Толкова ли стана скъпо проектирането на промяна на предназначение на помещения.

julyanvonemona, при такива промени на предназначения в повечето случаи разходите по разрешаване на строителството и последващото въвеждане в експлоатация + общинските такси са в пъти по- високи от проектантския хонорар. Зависи и от категорията на обекта, която пък е следствие от категорията на сградата, в партера на която се намира. Така че посочената от emilgrigorov сума може и да бъде надхвърлена.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Мар 2014, 09:45

bgarch написа:.....разходите по разрешаване на строителството и последващото въвеждане в експлоатация ....
имаш предвит регламентираните по закон или и нерегламентирените?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 19 Мар 2014, 19:58

Имам предвид регламентираните.
Одобряване на проект, примерно ІV категория, издаване на РС. Договор със СН. Договор за авторски контрол. Договор със строителна фирма (за ІV категория е необходим), оформяне на всички актове и протоколи по ЗУТ, накрая- акт 15, геодезист+ файл за АК, издаване на УВЕ от Общината. Сметни само общинските такси за всички тези действия (повдигнал съм в болд и курсив местата, където Общината взема такси по свое усмотрение).
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 19 Мар 2014, 20:18

bgarch написа:Имам предвид регламентираните.
Одобряване на проект, примерно ІV категория, издаване на РС. Договор със СН. Договор за авторски контрол. Договор със строителна фирма (за ІV категория е необходим), оформяне на всички актове и протоколи по ЗУТ, накрая- акт 15, геодезист+ файл за АК, издаване на УВЕ от Общината. Сметни само общинските такси за всички тези действия (повдигнал съм в болд и курсив местата, където Общината взема такси по свое усмотрение).

Актовете и протоколите не са обвързани с общински такси!
probcho
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 19 Мар 2014, 21:27

геодезист+файл :lol:
petko_a
Потребител

Мнениеот bgarch » 19 Мар 2014, 22:47

probcho написа:Актовете и протоколите не са обвързани с общински такси!

Обвързани са, обвързани. Сега с новите предложения на МИП за изменение на ЗУТ се канят да ги отвържат, а дано, ама надали... :roll:
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Мар 2014, 19:53

bgarch написа:Имам предвид регламентираните.

Поне половината от тия такси са откровено незаконни - но на никой не му се занимава... Освен това - гражданинът е свикнал, че за чиновническото благоволение се плаща, няма как...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация