начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Давност по време на процес по ОУИ

Давност по време на процес по ОУИ

Мнениеот drlaw » 11 Мар 2015, 22:24

Какво мислите по въпроса дали по време на неуспешно проведен ОУИ за погасяване по давност на периодични вземания, предявен от длъжник и спряно от съда изпълнително дело, което пък е прекратено поради перемпция още преди предявяване на ОУИ и спиране на изп.дело, давността счита ли се за прекъсната с предявяване от самия длъжник иск?

Тъй като фрапантно бях порязан от първа и втора инстанция, която не прие наличието на перемпция в един по ранен етап на изп.дело, а има и втора перемпция по-късно(2-год.бездействие), след няколко месеца си мисля да предявя нов ОУИ, но се притеснявам съдът да не приеме че предходният ОУИ е прекъснал давността.

Притеснява ме и спирането по наша инициатива на прекратеното ex lege бирническо дело.

Да не говорим, че и по допустимостта сигурно ще има филм. Въпреки че за иск по чл.439 едва ли може да се приеме забраната по 299, ако се касае посочване в новото дело на втори период на бездействие...
drlaw
Младши потребител

Re: Давност по време на процес по ОУИ

Мнениеот neutralen » 12 Мар 2015, 16:04

С предявяване на иск давността не се прекъсва а СПИРА и не тече докато трае процеса :!:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Мар 2015, 15:02

drlaw написа:Притеснява ме и спирането по наша инициатива на прекратеното ex lege бирническо дело.

Е, това е проблем, който ви поставя в невъзможност да направите правопогасяващо възражение.Възможно да не са толкова лоши нещата, но при тази лаконичност( а казусът ви изисква обстоятелственост) от мен това.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 15 Мар 2015, 16:59

neutralen написа:С предявяване на иск давността не се прекъсва а СПИРА и не тече докато трае процеса :!:

Това не е вярно!
crossbike
Потребител

Мнениеот drlaw » 21 Мар 2015, 15:55

Изпълнителният лист е издаден на нестдебно изп. основание по реда на отм.ГПК. Изп. дело първоначално е било при ДСИ и после изпратено за прдължение при ЧСИ. Има период на бездействие на взискателя повече от две години. Според мен и давността беше изтекла и предявихме Отрицателен установителен иск, който за жалост Съдът отхвърли, като прие че разни справки и самата молба за изпращане на делото били прекъсвали 2-годишния срок по чл. 330 от ГПК(отм).

Има и втори период на бездействие на взискателя по-голям от 2 години.
Като заведох ОУИ, поисках като обезпечение и спиране на изп. дело и съдът ми издаде Заповед за спиране.
Делото беше спряно, но то е и прекратено преди спирането ex lege по чл. 433, ал. 1, т.8 въпреки че ЧСИ не го е прекратил. Може ли прекратено дело да бъде спряно?

Та тука ми е чуденката.

Според мен завеждането на делото по ОУИ не е прекъснало давността по смисъла на чл. 116, б."б" ЗЗД, защото за да се стигне до това би следвало кредиторът да заведе делото, а не длъжникът, т.е. носителят на материалното право да предяви иск. Има аналогична практика по отношение на придобивната давност, но за погасителната не знам дали има такива решения.

Дори и се чудя дали давността е била спряна по време висящността на делото по ОУИ, пак поради същите съображения.

Ще се радвам да споделите вашото мнение по отношение на тези мои терзания.
drlaw
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство