начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изп. дело за чужди здължения

Изп. дело за чужди здължения

Мнениеот r_e_atanasova » 01 Апр 2015, 11:53

Здравейте, моля за съвет по следния казус: във връзка с продажба на наследствен имот, упълномощихме лицето Н.А. /пълномощник/ да продаде завещания ни имот на М. М. /купувач/. На 08.01.2003 г. Купувачът изплати цената на имота на Пълномощника, съгласно Договор за покупко-продажба, сключен в присъствието на свидетел – кмет на населеното място, подписан от двете страни и свидетеля. По силата на Договора, Купувачът се задължава да прехвърли имота на свое име и да поеме отговорността за дължимите данъци и такси. До днешна дата имотът не е прехвърлен на името на купувача и начисляваните данъци не са погасявани. Неизплатените до момента данъци са натрупани по партидите на наследниците.
В момента съм получила призовка за принудително изпълнение по дело за непогасени задължения. Как да реагирам на това - трябва ли да напрявя възражение на призовката, възражението да е адресирано до съответния съд или до съдия изпълнителя и как да принудя реалните собственици на имота да поемат задълженията си?
r_e_atanasova
Нов потребител

Re: Изп. дело за чужди здължения

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Апр 2015, 12:55

:roll: Мда... вие, къде по ягодите, живеете?
Сделка няма (нищожна е дори да говорите за зем. земя), не е произвела транслативен ефект, респективно няма нов собственик.
Ако става дума за предварителен договор- взели сте един пари, впоследствие не е прехвърлена собствеността пред нотариус- нито вие, нито т.н. купувач имате правна защита( минали са повече от 5г.).
Лошото е, че данъчните задължения са ваши.
Хубавото?- честито, взели сте едни пари ( нямате задължение да ги връщате, каквото и да е договорено, времето работи за вас), отделно все още сте собственици на завещания имот( ако няма други усложнения, които пестите тук).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот r_e_atanasova » 01 Апр 2015, 13:06

Благодаря, че се отзовахте, при това с немалка доза оптимизъм :) Та като цяло, плащаме си данъците и си прибираме имота обратно?....никак не е зле :twisted:
r_e_atanasova
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Апр 2015, 16:59

r_e_atanasova написа:и си прибираме имота обратно

Е, това надали ще бъде така лесно, но да започнем от там- кой обитава този имот от 2003г. до момента? Защото ако е т.н. купувач, при евентуално дело ще ви противопостави давностно владение и няма да можете да го изведете от там. Всъщност проверихте ли дали наистина няма изповядана пред нотариус сделка? Това, че в данъчното не е депозирана декларация за придобиване на имота нищо не означава, за сега.

r_e_atanasova написа:В момента съм получила призовка за принудително изпълнение по дело за непогасени задължения. Как да реагирам на това - трябва ли да напрявя възражение на призовката, възражението да е адресирано до съответния съд или до съдия изпълнителя и как да принудя реалните собственици на имота да поемат задълженията си?

Отговорът тук зависи от отговорът ви на поставените по-горе въпроси. По правило по принудителното изпълнение трябва да си направите справка по отношение връчване на книжа от съответната община ( според мен става въпрос за акт за установяване на данъчни задължения по декларация, който се издава от съответното дл. лице от общината по местонахождение на имота, отпосле тече срок за обжалването му, и едва когато влезе в сила- говорим за принудително изпълнение).

В този ред на мисли трябва да съобразите и давностните срокове по чл. 171 ДОПК( евентуално, ако няма сделка с нотариален акт, дължите данък за периода от 2009г. до момента, за предходен изискуемостта е погасена по давност, а за 2003 и 2004 трябва задължително да е отписано, защото самото материално право е погасено).

Имате доста факти да уточнявате, защо не се обърнете директно към адвокат ( сроковете не са дълги, а трябва да се реагира адекватно)? Стига, разбира се, вземането да си струва разходите по правна защита.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 02 Апр 2015, 08:50

Винаги съм се възхищавал на неразбирането на института на придобивна давност...
crossbike
Потребител

Мнениеот r_e_atanasova » 02 Апр 2015, 09:33

Благодаря на bird_of_paradise за отделеното време, внимание и подробни разяснения!
Кашата наистина е голяма и най-нелепото е, че сами сме си я направили :?
От 2003г. до настоящия момент в имота живеят т. нар. купувачи и не, няма изповядана пред нотариус сделка.
Не бях информирана за водени срещу мен дела за непогасени задължения, нито съм получила решение от делото с документация за това, как е изчислена дължимата сума и кои периоди обхваща. Директно получих призовка от съдебен изпълнител, че предстои опис и продажба на имот с цел погасяване на задълженията (не се споменава кой имот подлежи на опис - ако е възнамерява да опише въпросния проблемен имот, може би ще ми направи услуга?). Говорих със съдебния изпълнител - беше любезен, но не много словоохотлив - предложи да си изплатя задълженията по описаната банкова сметка и да му се обадя, за да ми обясни как да избягна натрупване на задължение за в бъдеще.
r_e_atanasova
Нов потребител

Мнениеот r_e_atanasova » 02 Апр 2015, 09:44

P.S. В тази ситуация възможна ли е процедура по отказ от наследство?
r_e_atanasova
Нов потребител

Мнениеот ivodam » 02 Апр 2015, 11:51

r_e_atanasova написа:P.S. В тази ситуация възможна ли е процедура по отказ от наследство?

Не е възможна, ма защо не пробвате да отидете с копие от договора за покупко-продажба на имота в съответната служба на общината, където се води тоя имот, и да искате да ви го отпишат, да заличат партидите на ваше име, ако ви искат нотариален акт, кажете, че навремето са ви казали, че понеже в населеното място не е имало нотариус, кметът се явява такъв. Ако мине номерът...
То това е трябвало още навремето да го направите...

:)
ivodam
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Апр 2015, 12:17

crossbike написа:Винаги съм се възхищавал на неразбирането на института на придобивна давност...

Е, не бъди скромен- дай воля на възхищението си и ми го разясни.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 04 Апр 2015, 18:27

bird_of_paradise написа:
crossbike написа:Винаги съм се възхищавал на неразбирането на института на придобивна давност...

Е, не бъди скромен- дай воля на възхищението си и ми го разясни.

Понякога си доста развеселителна!
crossbike
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Апр 2015, 05:22

Ти, освен всичко останало...., си скучен, но тази взаимност в споделянето не помага да развиваш възхищението си.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 05 Апр 2015, 09:27

Възхищението ми се катализира от агресивна посредственост, така че...давай!
crossbike
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Апр 2015, 11:07

r_e_atanasova написа:Директно получих призовка от съдебен изпълнител, че предстои опис и продажба на имот с цел погасяване на задълженията (не се споменава кой имот подлежи на опис - ако е възнамерява да опише въпросния проблемен имот, може би ще ми направи услуга?). Говорих със съдебния изпълнител - беше любезен, но не много словоохотлив - предложи да си изплатя задълженията по описаната банкова сметка и да му се обадя, за да ми обясни как да избягна натрупване на задължение за в бъдеще.

ГПК
Замяна на обекта и начина на изпълнението

Чл. 443. Длъжникът може да предложи изпълнението да бъде насочено върху друга вещ или вземане или да бъде извършено само чрез някои от исканите от взискателя начини на изпълнение. Ако съдебният изпълнител прецени, че предложеният от длъжника начин на изпълнение е в състояние да удовлетвори взискателя, той насочва изпълнението върху посочената от длъжника вещ или вземане.

Искай да насочи изпълнението точно върху този НИ....Пишман купувачите бързо ще те потърсят..... :mrgreen:
Ангажирай адвокат!
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство