начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

възстановяване на такси с ДДС по ТТРЗЧСИ на взискател

възстановяване на такси с ДДС по ТТРЗЧСИ на взискател

Мнениеот nkalcheva76 » 16 Май 2016, 16:40

Здравейте, имам следния казус: Изпълнително производство, взискателят превежда на ЧСИ съответни прости такси по ТТРЗЧСИ за извършване на дадено изпълнително действие. ЧСИ е регистриран по ДДС и върху таксите е начислен ДДС. Взискателят е внесъл таксите, ведно с ДДС. При постъпления по делото от длъжник, ЧСИ възстановява на взискателя само внесените такси, но не и начисления върху същите ДДС. При запитване от наша страна към ЧСИ до момента нямам отговор. Запитахме и КЧСИ, като Ви цитирам техния отговор: "ЧСИ е възстановил по банкова сметка нна Взискателя заплатените авансово внесени разноски, без ДДС. Веднъж вече сте изтеглили ДДС-то с фактурите, които са издадени от ЧСИ и не следва още веднъж да го получите. ДДС се начислява върху продажбата на продукт или услуга от юридическо лице регистрирано по ДДС на друго юридическо лице или физическо лице. Ако регистрирана по ДДС фирма купува услуги и продукти, тогава съществува възможност за възстановяване на ДДС. Връщането на ДДС обикновено се състои на всеки три месеца". За счетоводителката ни това е абсурдно становище, писано от човек, който няма понятие от ДДС. Не намерих практика по въпроса, явно само този ЧСИ действа по този начин. Моля за мнение:)
nkalcheva76
Нов потребител

Re: възстановяване на такси с ДДС по ТТРЗЧСИ на взискател

Мнениеот astika » 19 Май 2016, 09:21

Ами реално дадените суми са Х лева. Тези Х са реално направени разноски и трябва реално да се възстановят.
Не само според счетоводителя мнението е ъПсурд, но и според скромното ми мнение. Също, според скромното ми мение ЧСИ се обогатява с ДДС - разликата. Получава 120 лв. (например) 100 са такси, а 20лв. ДДС, като възстановява 100лв. при получени 120лв. ДДС-то вече е платено, а 20 кинта си е чиста печалба, тъй като са получени от ДЛ и не са преведени на КР, а и не се дължат на НАП.

Но....не се плаши, аз получих едно становище от КЧСИ по подадена жалба, което становище е ясно мотивирано и се състои от следното: От...до.........във връзка........след извършена проверка, установи, че нарушения - нЕма.

Тъпото е друго: Контрола се осъществява от КЧСИ, а КЧСИ е безконтролен орган. С други думи и да не кефи становището, въздишаш тежко и обясняваш на клиента, че си се объркал нещо и ЧСИ-то си действа по закон.
astika
Потребител

Re: възстановяване на такси с ДДС по ТТРЗЧСИ на взискател

Мнениеот pitasht » 19 Май 2016, 09:46

не е само този ЧСИ - така правят.
Обясниха ми но не съм силна в ДДС защото сте краен потребител и от Вас се събира ДДС ЧСИ го внася на държавата. И после си го взема от длъжника, т.к. възстановяване на ДДС става по определен ред но не и чрез удържане от длъжника - за мен това второто е грешно но уви така правят.
pitasht
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство