Здравейте,
при проверка на изпълнително дело,ако на адвокат бъдат връчени книжа (напр. покана за доброволно изпълнение и др.),подобно връчване може ли по някакъв начин да прекъсне давността,която тече?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Връчване
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Връчване
Извинявам се,но чувам различни становища,моля за мнение
- empower
- Младши потребител
empower написа:Здравейте,
при проверка на изпълнително дело,ако на адвокат бъдат връчени книжа (напр. покана за доброволно изпълнение и др.),подобно връчване може ли по някакъв начин да прекъсне давността,която тече?
Този адвокат, комуто са връчили съдебни книжа, има ли делегирани в писмен вид правомощия да те представлява по делото?
Връчване на ПДИ, примерно , лично или опосредено чрез обявление, на член от семейството със задължение да я предаде, на пълномощник... не прекъсва давността- има си цяло ТР по тоя въпрос, обаче ми се струва, че не се крие под тоя камък ключа, който търсиш .
п.п. не знам, но е опасно за личния ви джоб ... ако колегата не ги знае тея детайли.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
По принцип се прави бушон, ама мен не ми се занимава вече с такива работи - подписва се някой друг, пък се иска след това отмяна на ВКС, просто не съм вече млад боец, тоест, не ми се занимава и не съветвам да се прави.
Трябва да се изчисли давността - това е кабинетно занимание - няма какво да се рови по делото.
Друг тънък вариант - далеч от предложения горе дърварски метод е да искате мнимо обезпечение на бъдещ иск с цел да прекратите делото. Аз така правя като нямам данни - един вид - пускам пипала и радари. В искането за обезпечение вмествате едно искане - да се издаде удостоверение от съдебния изпълнител - какви действия са извършени през годините и така.
40 лева е бъдещото обезпечение на иск.
После - нито иск - нито нищо.
Сега - риск е това - че ви надушват че нещо правите на контра. Изобщо - сложна работа. Малко е шпионска задачата. На мен ми коства 1 литър пот такава дейност, но умея да го правя. Освен това - адвоката може да бъде упълномощен само за справка. Само за това и само това. Къса рамка.
Трябва да се изчисли давността - това е кабинетно занимание - няма какво да се рови по делото.
Друг тънък вариант - далеч от предложения горе дърварски метод е да искате мнимо обезпечение на бъдещ иск с цел да прекратите делото. Аз така правя като нямам данни - един вид - пускам пипала и радари. В искането за обезпечение вмествате едно искане - да се издаде удостоверение от съдебния изпълнител - какви действия са извършени през годините и така.
Сега - риск е това - че ви надушват че нещо правите на контра. Изобщо - сложна работа. Малко е шпионска задачата. На мен ми коства 1 литър пот такава дейност, но умея да го правя. Освен това - адвоката може да бъде упълномощен само за справка. Само за това и само това. Къса рамка.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Поканата за доброволно изпълнение, разни съобщения, писма и др. подобни не прекъсват давността. Само изпълнителни действия прекъсват давността - опис, публична продан и т.н. От прекъсване на давността почва да тече нова давност - 3 или 5 години в зависимост от съдебния акт - когато е Заповед за изпълнение е 3 години, когато е съдебно решение е 5 години.
- neutralen
- Активен потребител
Вече е винаги 5-годишна - по новият кодекс е винаги така. Е, или почти винаги - но е така. Заповедното е вече основание за консолидация на вземането и става винаги 5 - годишна давността.
Много е трудно да се прекрати изпълнително дело - почти невъзможно, по реда на оглеждане на документи. Както и да е - повечето съдебни изпълнители приемат адвоката за някаква фигура по връчване на книжа - което не трябва да е така. Аз трябва да имам възможност да прегледам едно дело - за да знам какво става по него, след това да взема отношение за това дали да ме назначат.
По стресова ситуация от това - да те изпратят някъде - без подготовка - не знам.
Трябва да се регламентира - че справката по дела е конституционно право на всеки човек и не е свързано със съобщаване на документи.
Много е трудно да се прекрати изпълнително дело - почти невъзможно, по реда на оглеждане на документи. Както и да е - повечето съдебни изпълнители приемат адвоката за някаква фигура по връчване на книжа - което не трябва да е така. Аз трябва да имам възможност да прегледам едно дело - за да знам какво става по него, след това да взема отношение за това дали да ме назначат.
По стресова ситуация от това - да те изпратят някъде - без подготовка - не знам.
Трябва да се регламентира - че справката по дела е конституционно право на всеки човек и не е свързано със съобщаване на документи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:По принцип се прави бушон, ама мен не ми се занимава вече с такива работи - подписва се някой друг, пък се иска след това отмяна на ВКС, просто не съм вече млад боец, тоест, не ми се занимава и не съветвам да се прави.
Какво е мнението и на други адвокати тук - по-добре ли е да се направи мнимо обезпечение на бъдещ иск с искане за издаване на съдебно удостоверение отколкото да се иска заверен препис на делото при ЧСИ?
- empower
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|