начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Защита по висящо ИД след поправка на ОФГ в съдебното решение

Защита по висящо ИД след поправка на ОФГ в съдебното решение

Мнениеот georgils » 08 Ное 2016, 20:25

Здравейте и предварително благодаря за всяко мнение и/или насока!

Ето случая:
1. през 2010 по административно дело съм осъден да платя по компенсация на община юрисконсултски разноски в размер ок. 100 лв.
2. общината се снабдява с ИЛ и е образувано ИД при ЧСИ
3. получавам покана за доброволно изпълнение
4. плащам в срок пълния размер на сумата от поканата + каквото ми изчислиха в кантората на ЧСИ (към 250 лв. общо)
5. поисках поправка на ОФГ в решението на административния съд, с което съм осъден да платя разноските на ответника (погрешно беше изчислена сумата по компенсация). Има влязло в сила през 2012 решение на АдС, с което е допусната поправка на ОФГ : дължа не 100, а 50 лв.
6. днес се сетих за тази история и това, че съм платил недължими 50 лв в повече, и след обаждане в кантората на ЧСИ разбрах, че и.д. още не е приключено, нямам идея защо (освен че съм платил всичко в срок, са минали и много повече от две години от последното изпълнително действие).

В интернет не успях да открия никаква съдебна практика тъкмо по такъв казус.
Двама адвокати, на които имам доверие, не пожелаха да поемат случая.
Четох и слушах идеи за това да искам издаване на обратен ИЛ, поправка на ОФГ и в издадения ИЛ, за иск по чл.439 от ГПК, за чл.55 от ЗЗД ... за мен е твърде сложно да се ориентирам.

И така, кой, според вас, е редът, по който следва да се търси недължимо платената в повече сума на основание ИЛ по съдебно решение, което в последствие е поправено именно в частта за разноските?

Благодаря ви!
georgils
Нов потребител

Re: Защита по висящо ИД след поправка на ОФГ в съдебното реш

Мнениеот svettoslav » 09 Ное 2016, 02:05

georgils написа:Двама адвокати, на които имам доверие, не пожелаха да поемат случая.

Е как да го поемат случая. ....за 50 лв. интерес. ...

И за два гвоздея да се съдите, хонорара е 300 лв.

Пишете им доброволно да платят.

Адвокат се занимава ако има още 2 - 3 нули след 50 лв.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Ное 2016, 12:03

Кога сте платили парите?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот georgils » 09 Ное 2016, 16:21

ivanov_p написа:Кога сте платили парите?

Няколко дни след като получих поканата да се запозная с книжата, отидох в кантората на ЧСИ. Там ми връчиха поканата за доброволно изпълнение и ми изчислиха каква сума трябва да платя за да изчистя всичко (мисля, че говориха и за някаква такса за призовкар за доставяне на постановлението за прекратяване, която не била включена в поканата). Преведох на следващия ден по сметката на ЧСИ тази сума (248,43). Всъщност от връчването на поканата за запознаване с книжата до плащането е минала точно една седмица.
По ИЛ сумата, на която съм осъден е 93,34, поправена на 43,34.
georgils
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Ное 2016, 19:05

Трябва да се иска поправка на самия изпълнителен лист. Без това - не може. После ще се иска обратен изпълнителен лист, като се вземе справка за платените суми от ЧСИ.

Горе-долу това е пътят.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство