начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Обезщетение на чужденец

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение на чужденец

Мнениеот shlosera » 24 Авг 2011, 23:12

Здравейте,
Съпругата ми е гражданин на страна извън ЕС (Филипини). Имам няколко въпроса относно осигуряването защото не можах да получа еднозначна информация от НОИ, НАП и работодателя и. Малко предистория. При назначаването и, престоя в България беше с виза Д, на основание брак с бг гражданин. От НАП в взехме служебен номер и го предоставихме на работодателя.След като изтече визата кандидатства за продължително пребиваване, след което получи ЛНЧ, което регистрирахме в НАП. От работодателя казаха, че трябвало да вземем някакъв документ който удостоверява това, че вече има ЛНЧ, от НАП казаха, няма такъв документ. До тук горе долу добре, след което почват въпросите:
1. Има ли право на здравно осигуряване? - до колкото успях да прочета и разбера, чужденците с продължително пребиваване нямат право. Позаглеждайки се във фишовете за заплата всеки месец виждам че се отчисляват здравни осигуровки. В този случай какво да правим?;
2. Как стои въпроса с болничните? Има ли право на обезщетение при болничен?;
3. Майчинство и права за обезщетение? Знам, че в първата година от майчинството, се получава 90% от брутната заплата. Това обаче за бг гражданин, а за нейния статут на продължително пребиваващ дали е така?
4. С този въпрос се връщаме на първия. Как може да роди, като няма право на здравно осигуряване?
Въпросите станаха доста, но след завъртането по институциите и четене на закони, имам само откъслечна информация, която трябва да систематизираме за да направим бъдещи планове. Оказа се че работодателя, като източник на информация е много ненадежден въпреки, че при него работят и други чужденци, нейните въпроси се явяват частен случай... за институциите не ми се говори...
Ще съм благодарен ако някой сподели информация тук.
Поздрави
shlosera
Нов потребител

Re: Обезщетение на чужденец

Мнениеот rts » 09 Сеп 2011, 15:31

Питащият написа: "Съпругата ми е гражданин на страна извън ЕС (Филипини). След като изтече визата кандидатства за продължително пребиваване, след което получи ЛНЧ, което регистрирахме в НАП.
въпросите:
1. Има ли право на здравно осигуряване? - до колкото успях да прочета и разбера, чужденците с продължително пребиваване нямат право. Позаглеждайки се във фишовете за заплата всеки месец виждам че се отчисляват здравни осигуровки. В този случай какво да правим?;
2. Как стои въпроса с болничните? Има ли право на обезщетение при болничен?;
3. Майчинство и права за обезщетение? Знам, че в първата година от майчинството, се получава 90% от брутната заплата. Това обаче за бг гражданин, а за нейния статут на продължително пребиваващ дали е така?
4. С този въпрос се връщаме на първия. Как може да роди, като няма право на здравно осигуряване?"

Ще тръгна отзад-напред:
4. Раждането не зависи от здравните осигуровки - надявам се да го разбирате. Друг е въпросът, че ще следва да плати изцяло медицинската помощ при раждане и престоя си в болницата. Ако обаче си направи здравна застраховка за съответните рискове, застрахователят ще плати до съответния лимит. Също може да се опита да се застрахова добоволно към някое здравноосигурително дружество.
по 2. и 3.: Ако през необходимия период са й били внасяни дължимите осигуровки за общо заболяване и майчинство, не виждам пречка да не може да ползва болнични и обезщетение за отглеждане на малко дете, но ако е нямала разрешение за работа на трудов договор при нейния работодател, може и да възникне проблем.
1. Съгласно Закона за здравното осигуряване, ако няма дългосрочно или постоянно пребиваване в РБ, чуждият гражданин няма задължения за здравни осигуровки и съответно не може да се ползва от внесените здравни осигуровки, т.е. съпругата Ви, която е с продължително пребиваване не може да се ползва от платени от здравната каса прегледи и изследвания. Бихте могли да поискате да ви бъдат възстановени неоснователно внесените суми.
Може обаче, да възникне проблем, ако съпругата Ви няма разрешение за работа на трудов договор от Агенцията по заетостта – глобата за работодателя е много солена, след което съпругата Ви може да остане без работа.
rts
Активен потребител

Re: Обезщетение на чужденец

Мнениеот shlosera » 28 Сеп 2015, 23:32

Ще напиша какъв е отговора на всички въпроси след като вече всичко е в миналото. Надявам се тази информация да бъде полезна и за други хора.
1. Чужденец със статут на продължително пребиваване в България няма право на здравно осигуряване, като също така не дължи здравни осигуровки. Проблем представлява, когато често работодателите поради незнания или страх от глоби удържат здравните осигуровки, което е неправилно. В нашия случай това се случи и при двата работодателя при които работеше - международни фирми от аусорсинг и IT бранша. В първата фирма съпругата ми работи точно една година и всички здравни осигуровки бяха отчислявани. При напускането лично разговарях с една от счетоводителките, при което беше отказано съдействие. В следващата фирма положението с удръжките беше същото, но все пак успяхме след още една година да се разберем с тях да спрат удръжките и да ги добавят в заплатата. Надвнесените осигуровки бяха заявени за връщане по процедурата на НАП, която е описана даже на техния сайт. Законовия срок за отговор от НАП (положителен или отрицателен) е един месец, но реалността беше съвсем друга. Първия работодател възстанови надвнесените ЗО след около два месеца, а настоящия след година и три месеца. Служителя на НАП, който се занимаваше с нашия случай доста настойчиво ми обясняваше, че това е трудна процедура и всичко е въпрос на добра воля от работодателя. Говорих с началничката на подразделението на НАП, която вика доста силно по служителя си, а той стоеше мирно като ученик пред класната. След като излязохме от стаята на началничката, пак ми обясни, че това което го говори тя, нямало как да стане. Въпреки всичко след доста чакане парите бяха възстановени, а настоящия работодател вече не внася ЗО, а ги добавя към заплатата, като преди това отчита 10% ДОО върху тях;
2 и 3. По въпроса с болничките и обезщетения за майчинство всичко е абсолютно същото както с всеки български гражданин - изплащат се по същия начин;
4. Проследяването на бременността, както и самото раждане се финансира от Здравната каса и така както чужденец с продължително пребиваване няма право на здравно осигуряване и съответно не дължи ЗО, няма как да се възползва от това финансиране. Решение е здравна застраховка, която покрива частично или напълно разходите по всичко свързано с раждането или директно плащане в болницата. Ако обаче бременността е проблемна и има нужда от допълнителен престой в болница, разходите нарастват доста сериозно. В нашия случай работодателя осигурява допълнително здравно осигуряване, което покри около 1500 лв. от разходите, които бяха общо около 4500 лв.

След като се появи детето и ако чужденеца е престоял повече от 3 години в страната със статут на продължително пребиваващ може вече да кандидатства за постоянно пребиваване на основание, че ще полага грижи за дете, което е български гражданин. След като получи ЕГН, може да кандидатства за еднократна помощ при раждане от 250 лв, а ако дохода на член от семейството е под триста и нещо си лева да кандидатства и за детски помощи - май бяха 30 и нещо си лв. на месец. Принципно за еднократната помощ може да кандидатства и бащата на детето, ако майката все още няма ЕГН.

Надявам се тази информация да бъде полезна и на други хора с подобни питания.
shlosera
Нов потребител

Назад към Осигурително право