начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Kakво означава терминът...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kakво означава терминът...

Мнениеот Mhrb » 04 Яну 2006, 14:07

...хирографарен (кредитор). Не успях да намеря онлайн бълг. юридически речник. (Надявам се да съм уцелила верния форум за този пост). Благодаря!
Mhrb

Мнениеот иванка » 04 Яну 2006, 14:13

Кредитор, който се ползва от обезпечението на цялото имущество на длъжника
иванка

Мнениеот Гост » 04 Яну 2006, 14:14

Хирографарен кредитор - Кредитор, който се ползва от обезпечението на цялото длъжниково имущество, т.е. ползва се от общо обезпечение, за разлика от кредиторите, в полза на които е учредено специално обезпечение със залог на вещ или вземане, или ипотека.
Гост

Мнениеот Mhrb » 04 Яну 2006, 14:20

Да, но това важи за всички кредитори - това е общото правило; цялото длъжниково имущество служи за обезпечение на неговите кредитори => всички кредитори са хирографарни! Аз все си мислех, че те имат някаква отличителна черта, понеже това е по-конкретен термин...
Mhrb

Мнениеот Мхрб » 04 Яну 2006, 14:24

Докато си напиша "възражението" някой ме изпреварил с нов отговор. От второто обяснение вече ми стана ясно. Благодаря за бързия отговор!
Поздрави!
Мхрб

Мнениеот gavril » 01 Май 2006, 23:43

hirografarnite kreditori se otlicavat po tova koi sled kogo triabva da se obezpeci i s kakvo ot imushtestvoto na dlajnika....

dai konkreten primer ako iskash kolega
gavril
Младши потребител

Мнениеот gudio » 02 Май 2006, 10:18

Думата е хубава, но разбира се, неточна. "Хирографарен" = "ръкописен", демек имащ "хвърчащо листче, разписка" :lol: и толкова, нищо друго. Т.е. необезпечен (освен с "общото обезпечение върху цялото имущество", както писахте по-горе) кредитор, без привилегии и право на предпочтително удовлетворение.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Общи дискусии