начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

юр.стаж след дипломиране

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

юр.стаж след дипломиране

Мнениеот emita2323 » 08 Дек 2013, 15:07

Здравейте,
имам въпрос относно 6-месечния стаж след дипломиране в ЮФ, разпоредбата на чл.297, ал.1 гласи "Министърът на правосъдието разпределя стажант-юриста към окръжния съд, в чийто съдебен район е постоянният му адрес. По изключение, когато важни обстоятелства налагат това, стажант-юристът може да бъде разпределен и в друг съдебен район. " Искам да си карам стажа не по постоянния ми адрес, а в друг съдебен район. какво ще рече " важни обстоятелства налагат това" ? Моля някой да помогне и предварително благодаря.
emita2323
Младши потребител

Re: юр.стаж след дипломиране

Мнениеот annato » 09 Дек 2013, 09:42

Еми, сигурно да имаш настоящ адрес, договор за наем там, семейство а-у. Ти защо искаш другаде да го караш?
annato
Младши потребител

Мнениеот emita2323 » 09 Дек 2013, 13:18

За смяна на настоящ адрес трябва да имам договор за наем на недвижим имот, който да е вписан ( нямам такъв), или да имам собствен недвижим имот ( и такъв нямам). Единствения вариант, който се сещам е трудов договор, но не знам дали спада към "важните обстоятелства" и дали ще го уважи негова милост :?: А друг е въпросът когато трябва да изпращам необходими документи за стажа как да се приложи тоя договор към тях :?: Доколкото до желанието ми да искам да си изкарам стажа в друг съдебен район, нямам супер оправдателна причина. Живея в малко, вече почти замряло, градче- което не иска да споменавам, причина няма. :D
emita2323
Младши потребител

Мнениеот Kogato » 10 Дек 2013, 14:52

Странно, когато ние бяхме на стаж, не бяха нужни доказателства, за да избереш съдебен район :roll:
Иначе, за регистрацията на настоящ адрес е достатъчно да имаш познат, който да се съгласи да те регистрира в своето жилище - приятел си му и живееш при него. Няма нужда да вписваш договор за наем и пр.
Успех!
Kogato
Младши потребител

Мнениеот m_angelov » 10 Дек 2013, 15:48

emita2323 написа:
За смяна на настоящ адрес трябва да имам договор за наем на недвижим имот, който да е вписан ( нямам такъв), или да имам собствен недвижим имот ( и такъв нямам). Единствения вариант, който се сещам е трудов договор, но не знам дали спада към "важните обстоятелства" и дали ще го уважи негова милост :?: А друг е въпросът когато трябва да изпращам необходими документи за стажа как да се приложи тоя договор към тях :?: Доколкото до желанието ми да искам да си изкарам стажа в друг съдебен район, нямам супер оправдателна причина. Живея в малко, вече почти замряло, градче- което не иска да споменавам, причина няма. :D

Здравейте, нямам отношение към поставеният от Вас въпрос, но ако приемете споделяне на опит бих Ви навел на обстоятелството, че в един по-"спокоен" съд бихте могла да научите много повече неща, тъй като в по-ненатоварените съдебни райони съдиите са по-отзивчиви и имат време да обясняват това онова на стажантите си. Колегите от големите градове са претоварени с дела и дори и да имат желание то те не разполагат с времеви ресурс да се занимават със стажанти. При условие, че карате стажа си редовно, а не фиктивно, преосмислете идеята си каде ще е по-подходящо. Стажът дава една практическа проекция на теоретичните знания научени в ЮФ, в този дух е полезно съвестно да го посещавате. Успех.
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот emita2323 » 10 Дек 2013, 16:30

Искрено ви благодаря за отговорите. :) Ще сменям настоящия адрес, многооо благодаря :wink: Ако някой има друго мнение по първоначалния зададен въпрос ще се радвам да го чуя и него. Още веднъж благодаря!!!
emita2323
Младши потребител

Мнениеот okolska » 14 Дек 2013, 11:09

Доколкото си спомням от две години не е необходимо да имате договор за наем, достатъчно е да удостоверите, че живеете на определен адрес, като представите касови бележки за платени консумативи.
okolska
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Дек 2013, 19:44

Четете наредба № 2/23.09.2002г. за придобиване на юр. правоспособност.
Подавате молба до министъра на МП, в която сочите постоянен и настоящ адрес, ерго- един от двата трябва да съвпада с района на съда, където искате да проведете стажа, за да може да се позовете на личен избор, който да дерогира нормата на чл. 237 ЗСВ и чл. 5 от посочената наредба. Ако е възможно, де.
Важните обстоятелства, така както е формулирано в наредбата остават едностранно за "възможностите на съдилищата, прокуратурите и следствените служби".

Представяне на ТД е нож с две остриета, ако към него нямате заповед на работодателя, че е съгласен да сте в неплатен, докато провеждате стажа. Без такава някак афиширате невъзможност да сте едновременно на две места, смятам аз. То, не е публична тайна, че малцина ходят редовно по предварително обявените за посещение места, ама т`ва е друга тема.

По спомени( не знам, колко са достоверни :idea: ) преди години молбата подадох чрез ОС по постоянен адрес. Дали е имало заповед или не на М на МП, не знам, но реално седмица по-късно ми се обадиха от там, за да си получа стажантската книжка и програма, къде, кога, колко време.
Та, ако все още е така ( защото моят стаж е проведен не по действащия ЗСВ), то ще трябва да се срещнете и с председателя на съда, където искате да проведете стажа, че да имате и неговата благословия.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот anane » 23 Дек 2013, 10:48

Здравейте! И аз съм в подобна ситуация. Не живея в града където ми е постояния адрес, съответно и настоящия ми не е сменен. Мислите ли, че ако сменя само настоящия, биха ме разпределили спрямо него? Искам да си спестя смяната на постоянияи съответно на всички други документи. В заявлението за започване видях, че попълваш и двата и след това пишеш в кой Окр. район искаш да караш, което ме навежда намисълта, че е възможно, но ми се ще да чуя и друго мнение или информация към кого да се обърна за да ми отговорят на въпроса. Благодаря!
anane
Нов потребител

Назад към Общи дискусии