начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

срокове за изпълнение на решението по гражданско дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

срокове за изпълнение на решението по гражданско дело

Мнениеот yyayya » 06 Яну 2014, 17:30

здравейте
След разглеждане на втора инстанция ,
(бях подал въззивна жалба с което оспорих решението на първа инстанция )
съда от втора инстанция излезе с решение с което потвърждава решението на първо-инстанционния съд.
Също поради един закон отпреди няколко години , нямам право да обжалвам решение за суми под 5000 лв.
Сега,предстои да се плати съгласно решението на първоинстанционния съд.... но в това решение не е упоменато нито дата от която то влиза в сила , нито срок в които трябва да платя присъдените ми суми.
Питането ми е:
- откога влиза в сила решението
и
- в какъв срок трябва да платя
yyayya
Младши потребител

Re: срокове за изпълнение на решението по гражданско дело

Мнениеот just__me » 06 Яну 2014, 17:58

след като попадате в хипотезата на чл.280 2 от ГПК, решението влиза в сила веднага. В него трябва да е посочено как ще се изпълнява
just__me
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 06 Яну 2014, 18:18

Как пък нито веднъж не ми се падна на мен съвестен длъжник!

Решението влиза в дила от постановяването му, а отвосно разноските след един месец.
Ако имаш парите може да са платиш веднага за да не те натоварят с още 1000 лв. разноски по изп. дело, то трябва да платиш точно, сумата на която си осъден, лихвата от завеждане на иска до деня на плащане и разноските. При плащането изрично описваш подробно за какво плащаш - Решение по гр.д. ....... за това - .....лв., за друго......... лв., за трето ...... лв. и точно на лицето, което те е осъдило.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот yyayya » 06 Яну 2014, 19:50

здравейте , благодаря за отговорите ,
"лицето " е топлофикация, но явно няма как да се борим с нея за суми под 5000лв,
каквито вероятно са повечето , а "Темида" май е с вързани очи....

решението от втора инстанция е от дата: 21-12-2013 (точно преди Коледа) а на 3-01-2014 е изпратено писмо - "върнато в 1инстанционен съд" ???
Т.е. да разбирам ли че имам 1 месец от дата 21-12-2013 за да платя сумата която дължа или съм изпуснал някакъв срок?
yyayya
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 06 Яну 2014, 20:34

Няма срок за плащане. Ако обаче заведат изп. дело трябва да платиш и разноските по него.
Делото се връща в районния съд, където може да го търсиш по номера от РС. Вадиш сумите на които са те осъдили, те са за главница и лихви, както и за разноски по делото. Освен това има и едно изречение след сумата за главница " лихви от завеждане на иска до окончателно изплащане на сумата". Това е само за главницата. Смяташ ги с някой калкулатор от интернет, слагаш десет лв. отгоре за сигурност и внасяш всичко по отделни пера по сметките на топлофикация с подробно изписване в платежното. Пазиш платежните поне 6 години и ако получиш покана от съдия изпълнител за доброволно изпълнение му носиш копия от бележките.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот yyayya » 08 Яну 2014, 14:59

още един въпрос свързан с изчисляване на законната лихва ?
В случаи че на Втора инстанция е потвърдено решението от първо инстационния съд ,
коя дата трябва да се вземе за начало на изчисляване на законната лихва ?

-датата от решението на първа инстанция или датата от решението на втора инстанция
(между двете дати има повече от година разлика )
yyayya
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Яну 2014, 15:12

Датата на завеждане на иска. Като поискаш делото отваряш най-отпред където е исковата им молба и върху нея, горе има син печат с номер и дата, това е датата на завеждане. Естествено ако такова нещо в решението, на те не го изпускат.
Погледни и дали има издаден изп. лист. Това го пише на самото решение, слага се специален печат, ако е издаден бързай, защото ако получиш покатана преди плащането трябва да платиш и разноските.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии