начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Новите такси са кошмарни

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Новите такси са кошмарни

Мнениеот sara » 27 Юли 2003, 10:49

Мисля си, дали ще имам клиент, който ще е съгласен да плати 1000 лв. съдебна такса, за да обжалва данъчен акт, интереса му по който ще е в диапазона около 1000-1500 лв. За сравнение - досега таксата беше 50 лв.! 20 пъти увеличение! С един куршум - 2 заека, хем ще се разтоварят съдиите, хем ще се пресее адвокатската гилдия. Е, по-точен удар от това - няма. Браво на умните глави от висшите етажи на властта!
sara
Младши потребител

Re: Новите такси са кошмарни

Мнениеот hebigatsu » 27 Юли 2003, 12:47

На това му се казва - ОГРАНИЧАВАНЕ НА ДОСТЪПА ДО ПРАВОСЪДИЕ!!!!!!!!!!!!!
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот Любо Питков » 27 Юли 2003, 23:27

В кой брой на ДВ са публикувани?
Любо Питков

Мнениеот rm » 27 Юли 2003, 23:31

Br 66 ot 25 juli
rm

Мнениеот Imperator » 28 Юли 2003, 09:08

Не съм прочел все още тоза тирифа. Преди пет години подготвях пълен списък с началните и последващите постановления на МС, одобряващи тарифа за съдебни такси. Възнамерявах да искам отмяна пред ВАС, поради неконституционността - не се дупискат никакви ограничения на права поради ред признаци. А такси се събират само въз основа на материалното състояние на всеки- така е по конституция. Тарифа, която въвежда единни изисквания за такса, тоест продвежда различни хора под един знаменател, е неконстицуионна. По-моему тасси не бива да се определят централизирано, а само по решение на респективния съдия по делото. Дори не бива да има съдебни такси, поради това, че се ограничава достъпа до правосъдие или правораздаване. По същество. На практика, банката определя такса за паричен превод по сметките на съда. До 50 лв. е приблизително около 1,50 лв. При 1000 лв. ще има такса от около 50 лв. Излиза така, че държава и частен сектор си дават честна дума да събират пари въз основа на някакъв нормативен акт. В същност има договор между двама насочен против трети.
Imperator
Потребител

Мнениеот sara » 28 Юли 2003, 11:44

Съгласно чл.2, ал.2 от Закона за държавните такси, простите такси се определят въз основа на необходимите материално- технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Кой ще ми обясни колко са ориентировъчно тези "необходими материално- технически и административни разходи по предоставяне на услугата", когато се обжалва данъчен акт с интерес 500 лв., а държавната такса е 1000 лв. Има ли начин да се разбере? Например - изразходена хартия за протоколи, решение, заплати за съдията, за секретаря - пропорционално на отделеното време за разглеждане и др.подобни. По какво се различават тези разходи при гледане на дело със същия предмет (данъчен акт), когато жалбоподател е ФЛ, и таксата, която плаща той също е проста и е 150 лв.?
sara
Младши потребител

Мнениеот Стоян Киров » 28 Юли 2003, 12:19

Коментарът е ненужен. Ненужен за тези които приеха таксите и още по-ненужен за тези които ще ги плащат.
Както каза зам.министъра на правосъдието - правораздаването е "луксозна дейност". Каза го преди един месец, но събитията потвърждават, че изказването му не е било случайно и неволно.
Стоян Киров

Мнениеот poul » 28 Юли 2003, 12:53

Да беше само за данъчно облагателните актове....
С колеги прогнозираме спад в работата поне на 30% -Браво на "любимото" ни министрство....
poul
Младши потребител

Мнениеот Пл.Христозов » 28 Юли 2003, 17:07

И аз така мисля , едно време учехме , че един от принципите на процеса е неговата достъпност. Сега май - принципа е да оставят съдиите без работа.
Пл.Христозов

Мнениеот onnig » 29 Юли 2003, 09:32

Думата "кошмар" е слаба в сравнение с това, което ще има да се случва. ""Умните глави"" изглежда са решили да приложат шокова терапия на всеки българин осмелиле да влез в съда.
onnig
Нов потребител

Мнениеот m_grozdev » 29 Юли 2003, 13:24

Колеги, ако не се атакува новата тарифа, рискуваме да останем почти без клиентела за неопределен срок от време.
Резултатът от новите такси ще бъде само по-малко работа за нас и за-съда.
Губим само ние и клиентите, а мисля, че и бюджета на съда няма да се напълни.
m_grozdev
Младши потребител

Новите такси са кошмарни

Мнениеот мм » 29 Юли 2003, 15:50

Мисля, че всикчи е направено, за да се ограничат огромния брой дела на монополисти, специално в СРС. Мобилтел водят дела за по 50 лв. цена на иска. Така че наистина е направено доста дебело, що се отнася до простата минимална такса от 100 лв.
Другите такси изобщо не подлежат на обсъждане - частна жалба - 50 лв. !!! Защо страните трябва да плащат за некомпетентното водене на процеса от съда! Такива глупости правят някои съдии /моите уважения към институцията/, но с колегите ми умираме от смях. То не е за смях, но какво друго ни остава.
мм

Мнениеот low » 29 Юли 2003, 16:21

E, kolegi niama li niakoi da se prestrashi i da objalva tova Postanovlenie na Min. savet pred VAS? Predlagam da obsadim vsichki slabosti i vazmojnosti sa atakuvane i da objalvame.
low

Мнениеот Адвок » 29 Юли 2003, 22:52

Наистина са кошмарни,ако се решили както в САЩ да се прибягва до извънсъдебно споразумение...?!Мисля,че у нас едвали е приложимо още,няма я тази правна култура,а и как бедния човек ще защити правата си от богатия мръсник,който може да води дела до дупка.Така ще се обезкуражат хората да търсят справедливост в съда и ще процъфти отново бизнеса на борците.

Изобщо - да се обжалва!Аз лично ще пращам e-mail-и до всички инстанции-ВАС,Министерство и т.н.
Адвок

Мнениеот Ivas » 30 Юли 2003, 08:50

Taksite naistina sa dosta zavisheni i vsi4ki znaem 4e tova ne e slu4aino-vaprosat e kakvo da napravim za da go promenim!
Ivas

Мнениеот */*/*/* » 30 Юли 2003, 18:54

С е-mail-и едва ли ще постигнем нещо колега. Трябва да се позамислим като юристи, да използваме възможностите за обжалване, които дават Конституцията и законите.
*/*/*/*

Назад към Общи дискусии