начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Застраховка "гражданска отговорност"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Застраховка "гражданска отговорност"

Мнениеот katy_ib » 17 Окт 2003, 15:04

Кажете как тълкувате чл.77,ал.2 от ЗЗ? Кой е длъжен да направи ЗГО за конкретен автомобил? Означава ли този текст, че ако взема назаем колата на мой приятел трябва да си направя ЗГО и за нея? Ами ако виновно причиня щети на друго МПС ? Според мен застрахователя трябва да откаже изплащане на обезщетение по застраховката на моя приятел, доколкото не той е причинил вредите, па макар и с неговата кола.
От друга страна абсурдно е ако всеки път щом караме чужда кола си правим ЗГО и за нея.
Имам такъв казус: Полицията спира мой клиент с чужд мотор.Оказва се , че за мотора няма ЗГО и го глобяват 300 лв. по чл.96 от ЗЗ. какво да го правя?
katy_ib
Младши потребител

Re: Застраховка "гражданска отговорност"

Мнениеот :-) » 17 Окт 2003, 15:32

Интересно какво точно те притеснява в чл.77 от ЗЗ-било ал.1 или ал.2!
Принципът е : собственикът на МПС-то си го и застрахова-така, че във Вашия случай ако вземете назаем колата на Ваш приятел и тя е застрахована с "Гр. отго-ст" грижи нямате и разбира се не следва Вие да застраховате колата тя вече си има застра-ка, която я следва, така да се каже.
Ако няма тогава е проблема! Защото тогава държателя(ползвателя) на МПС-то ще го изяде-явява се нещо като солидарно отговорен за този пропуск-терминът е от облиг. право и в случая не е много удачен, но мисля че се сещате какво имам предвид-в казуса Ви ченгетата са действали п равомерно-ако мотора не е имал ЗГО - може да не е Ваш мотор-да сте го взели назаем напр. но ако Ви хванат джоба Ви ще олекне.
така, че при всички случаи трябва да се проверява има ли МПС-то ЗГо, вкл. когато взимате кола под наем-въпреки че те най-често си я имат.
:-)

Мнениеот katy_ib » 17 Окт 2003, 15:41

Проблема е по-голям отколкото Вие го възприемате колега. съгласно чл78 ЗГО са длъжни да сключат както собствениците, така и ползвателите, държателите и т.н.
Тогава аз пак питам: какво ще стане ако аз виновно причиня вреди с чужда кола. Застрахователната полица на собственика ли ще покрие щетите макар, че не собсвеника ги е причинил.и мисля че въпроса ми е съвсем резонен!
katy_ib
Младши потребител

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 15:53

На мен ми се струва, че застраховката няма да следва колата, а собственика. Но не съм виждала никога договор за застраховка гр. отг. и не знам какво пише вътре. Ако е уговорено да се покрият всички щети, причинени от когото и да е с тази кола, мисля, че няма проблем тогава.
Но както е написан законът, излиза, че всеки, който кара, е длъжен да се погрижи за застраховката. Значи аз не мога спокойно да взема назаем колата на приятеля си за едно кръгче, ако не съм се поинтересувал платена ли е застраховката.
Не знам.
МСМ

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 15:58

Не ми хареса това, което съм написала, като го прочетох пак - вече публикувано. Но се надявам да е ясно какво исках да кажа.
МСМ

Мнениеот :-) » 17 Окт 2003, 16:19

Добре нека да уточня-ако собственика има застра-ка "ГО" -Вие ползвате колата му и причинявате ПТП-мисля, че застрах. полица на собственика ще покрие щетите, но понеже Вие сте причинила щетите, трябва да му върнете паричките все пак! А и той ще има право на регрес, тъй или иначе-така си мисля аз-кажете ако мислите другояче и защо?
Аз може да ползвам колата само за 1 час-ей така дали са ми да врътна 1 кръгче безвъзмездно-защо да сключвам ЗГО за 1 час?

Мнениеот LG » 17 Окт 2003, 16:30

мака и не съвсем удачно формулиран, смисълът е, че застрахователната полица за задължителната застраховка ГО може да бъде сключена от всеки, който има правен интерес - собственик, водач, държател. Веднъж сключена, застраховката ангажира застрахователя да покрие риска от причиняване на вреди от деликт, като причиняването е извършено със конкретния автомобил. Както и доктрината, така и съдебната практика са единодушни, че валидния застрахователен договор (независимо от кого е сключен) покрива отговорността на всяко лице, което като ВОДАЧ е причинило вреди при управлението на автомобила. Независимо, че собственика-застрахован е Х, а деликвентът ВОДАЧ е У и името му не фигуриря в полицата, застраохвателя дължи обезщетение за вредите, които У е причинил, като основание за това е сключената от Х застраховка. Единственото изискване по чл. 5 от Наредбата за задължителното застраховане(преди) и Наредба № 4 за задължителното застраховане е водачът да е упълномощен от собственика и да е правоспосочен за категорията на съответното МПС.
LG

Мнениеот LG » 17 Окт 2003, 16:37

а ако със колата на собственика врътнете едно кръгче и реализирате ПТП, то по силата на застраховката (сключена от собственика), застрахователната компания ще плати на увреденото от ПТП 3-то лице стойността на неговите вреди, а вредите на собственика за неговата кола ще си платите Вие. По застраховката Гражданска отговорност ползващи са не застрахованите, а пострадалите 3-ти лица
LG

Мнениеот :-) » 17 Окт 2003, 16:38

Хей супер, май съм се оказал прав по-горе-много се кефя като се получи така
:-D

LG написа:
>
> мака и не съвсем удачно формулиран, смисълът е, че
> застрахователната полица за задължителната застраховка ГО
> може да бъде сключена от всеки, който има правен интерес -
> собственик, водач, държател. Веднъж сключена, застраховката
> ангажира застрахователя да покрие риска от причиняване на
> вреди от деликт, като причиняването е извършено със
> конкретния автомобил. Както и доктрината, така и съдебната
> практика са единодушни, че валидния застрахователен договор
> (независимо от кого е сключен) покрива отговорността на всяко
> лице, което като ВОДАЧ е причинило вреди при управлението на
> автомобила. Независимо, че собственика-застрахован е Х, а
> деликвентът ВОДАЧ е У и името му не фигуриря в полицата,
> застраохвателя дължи обезщетение за вредите, които У е
> причинил, като основание за това е сключената от Х
> застраховка. Единственото изискване по чл. 5 от Наредбата за
> задължителното застраховане(преди) и Наредба № 4 за
> задължителното застраховане е водачът да е упълномощен от
> собственика и да е правоспосочен за категорията на
> съответното МПС.

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 16:39

Няма смисъл да сключваш з-ка за 1 час каране, ако застр-лят и без това ще поеме и твоята отговорност.
Полицата на собственика би трябвало да покрие щетите, ако така е уговорено - да покрива щети, причинени от когото и да е с тази кола, а не от собственика с тази кола. В ТЗ пише "отговорността на застрахования" (а не и на трети лица). Но нищо не пречи, мисля, да се уговори и покриване на щети, причинени от трето лице. Не знам как ги сключват!
Значи, какво излиза: няма да сключваш втора, но си длъжен да не караш коли без сключена ЗГО. Ако няма и много държиш да караш точно тази кола, ;-) си длъжен да я сключиш ти.
МСМ

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 16:41

Докато пишех, съм пропуснала отговорите на LG.
МСМ

Мнениеот :-) » 17 Окт 2003, 16:42

Но отговорите но LG са в подкрепа на тезата ми, не мислиш ли?

Да

Мнениеот МСМ » 17 Окт 2003, 16:46

Мисля!
МСМ

Мнениеот LG » 17 Окт 2003, 16:51

у нас въпросът със застраховката е решен по този начин - една застраховка - за един автомобил - за всички водачи на автомобила.
в европейските законодателства въпросът е решен по различен начин - всеки водач, който притежава свидетелство за правоуправление сключва застраховка, която не е свързана с определен автомобил - един водач - една застраховка - за всички автомобили.
европейската практика е по-правилна-застраховката не е имуществена, за да се обвързва със конкретното имущество. у нас обаче това е по добрия вариант от гледна точка на малката ми заплата - нямам кола - не плащам застраховка, но имам книжка и карам чужда кола, за която собственика е сключил застраховката.
LG

Мнениеот :-) » 17 Окт 2003, 16:59

Ха-ха, изкефих се най-искрено на последното изречение, което сте написали по-горе - и явно сте избрали и най-верния вариант за превоз :-)))

Мнениеот LG-2 » 20 Окт 2003, 00:24

LG, в кои Европейски страни ГО се води към човека?
Застраховал съм се в Южна Африка и САЩ, където съм живял - ГО винаги се води към МПС-то, иначе се получава риск да те бутне незастрахован шофор дето ти се хили и вика "нямам пари никакви". В САЩ само дето има още една идиотщина,
всеки сам си плаща 3-4% за сблъсък с незастрахован или недозастрахован водач (с което и най-бедните и опасни щофори могат да карат разни бракми, получва се нещо като това че да си водач е "човещко право"), но пък това ти гарантира да получиш 100% ГО ако ти се случи.
LG-2

Мнениеот LG » 21 Окт 2003, 13:46

Без да съм много сигурен (не се интересувам от застраховане, но мои приятели, работещи в застарохвателни дружества са ми разказвали за непосредствения им опит, придобит при командировки) мисля че тези страни са Германия и Австрия. Там на застраховката се гледа като на застраховка Професионална отговорност - свързана с упражняване на професията (най-типичен пример при нас - застраховката на нотариусите - тя не е свързана с кантората, а с нотариуса) от конкретното лице със шофьорска книжка. Затова там е приложим и начин за оценка на рисовия фактор при всеки шофьор, който влияе върху цената на застраховката. Начинът за оценка се нарича Бонус-малус. Понеже застраховката е лична (а не на автомобил), затова се следи дали лично застрахования е причинявал катастрофи - ако Да - по-висока цена; ако Не - по-ниска цена. У нас също имало проекти застраохвката да стане лична - в. Банкеръ (от преди около месец и половина), но не са се реализирали, защото спрямо многото шофьори без автомобили би се оказало несправедливо.

Толкова знам. Ако греша - хвърлете камък:)
LG

Мнениеот LG-2 » 22 Окт 2003, 03:17

Така е, но не си хванал цялата картина. Плащащият застраховка на Запад наистина се оценява в рискова група - обикновено критериите са на колко си години, колко време си нямал ППС, колко км караш до работата и т.н., но това не пречи застраховката да важи за всеки друг сядащ зад волана - и това е така за да се спази закона.
Ако можеж да мислиш в статистически измерения, ще разбереш че така е логично и установено с години практика най-добре. Застрахователите не могат да си позволят там да предлагат измислени цени на застраховките - а пазарните, защото конкуренцията е голяма и сами са си вавели тези сложни системи с компютри и оценки на риска, струващи маса пари и на тях - закона не е необходимо да ги принуждава това.
LG-2

Мнениеот katy_ib » 22 Окт 2003, 08:42

LG, LG-2: това, което казвате е страхотно и съм съгласна с Вас, но кажете по дяволите какво да правя с моя клиент/ първа публикация/.По начина, по който разсъждавате едва ли би могло да се твърди, че ако вземем колата на свой приятел за "едно кръгче" имаме правен интерес да сключим ЗГО за тази кола, независимо , че към момента на " кръгчето" имаме качеството на държател.какво ще стане ако Ви спре полиция и се окаже, че нашия приятел не си е сключил застраховката. Точно по този начин са глобили моя клиент.Дайте идея за защита.
katy_ib
Младши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии