Здравейте! Баща ми почина преди няколко месеца, след което направих отказ от наследство в районния съд. Не мина много време и започнаха да ме търсят за задълженията му - първо един ЧСИ, на когото предоставих молба за прекратяване на ИД, придружена с отказ от наследство. Две седмици по-късно при случайна проверка на банковата ми сметка установих, че имам запорирана сума! Звъннах в кантората, оттам ме увериха, че те не са налагали запор, но ми казаха име на друг ЧСИ, при когото има друго дело на баща ми. Звъннах, но така и не ми отговориха защо не съм уведомена за това дело. Казаха да подам молба по имейл, което и направих (всичко се случва вчера, петък следобед). Тъй като се притесних много изобщо не можах да настоявам за обяснение, просто исках бързо да подам молбата. Това обаче законно ли е? Могат ли, без да ме уведомят по какъвто и да било начин директно да ми запорират пари? Та аз можеше да не разбера с дни за това, нямаше да знам и къде да се обадя! Адресът ми е по лична карта, постоянно има човек в къщи, проверявам си пощата всеки ден. Дали просто не разчитат на това, че няма да разбера няколко дни за запора и ще си изтеглят парите по живо по здраво?
Им ли смисъл да правя справка в БНБ за всички кредити на въпросното лице за да знам поне още колко пъти ще ме търсят?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 18:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запор на сметка на наследник при отказ от наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Запор на сметка на наследник при отказ от наследство
Обикновено ЧСИ налага запор преди да Ви изпрати покана за доброволно изпълнение. Докато не Ви връчи поканата той няма право да разпределя постъпили от запора суми по банковата му сметка, т.е. при връчване на покана реагирайте веднага да предоставите удостоверението от съда за отказа от наследство и молба да се прекрати делото по отношение на Вас, както и връщане на суми, които са "дръпнати". Също така може да предоставите удостоверението за отказа от наследство на банките, в които имате сметки, за да реагират евентуално и да не превеждат суми на ЧСИ, ДСИ, НАП. Може да проучите при възможност и евентуални други задължения - банки, НАП, В и К, електроснабдително дружество, топлофикационно дружество и където се появят такива да ги уведомите за отказа си от наследство.
- thebeast
- Потребител
Благодаря Ви! Още утре ще отида до банката да им оставя копие от отказа. За другите институции - не поддържах връзка с този човек и не знам дали има партиди на негово име, живееше с някаква жена в неин имот, така че едва ли. Затова мислех, че в БНБ ще получа информация за кредити ако не друго (предполагам, че има не един).
Надявам се поне, тъй като има пари в сметката ми, тези ЧСИ да не се свързват с работодателя ми…аз съм честен човек, не дължа никому нищо и не искам доброто ми име да се петни…
Надявам се поне, тъй като има пари в сметката ми, тези ЧСИ да не се свързват с работодателя ми…аз съм честен човек, не дължа никому нищо и не искам доброто ми име да се петни…
- yoncheva_
- Нов потребител
Едно от първите неща, които ще извърши съответното ЧСИ, ДСИ или НАП е да провери за трудови договори и да наложи запор на трудовото възнаграждение, така че уведомлението на работодателя от Ваша страна също е препоръчително.
- thebeast
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|