начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Аз съм единствен наследник, баща ми иска да завещае на жена

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Аз съм единствен наследник, баща ми иска да завещае на жена

Мнениеот gesho » 30 Ное 2023, 18:05

Казусът накратко е следният: аз съм единствен наследник на баща си (нямам братя, нито сестри, майка ми почина преди много години), но той иска да завещае апартамента си на жена, с която живее на семейни начала, защото тя го "гледала", след като изкара операция на сърцето (и той НЕ ЖЕЛАЕ да дойде при мен да го гледам, защото аз живея в бедна азиатска държава, а и защото си обича повече жената, както може да се предположи). Е, при това положение, аз имам право на каква част от апартамента (ако той почине преди мен)? (И един допълнителен въпрос, мога ли да оспоря завещанието с адвокат; има ли големи шансове да спечелим дело от този вид?)
gesho
Нов потребител

Re: Аз съм единствен наследник, баща ми иска да завещае на ж

Мнениеот kalahan2008 » 30 Ное 2023, 18:35

gesho написа: Е, при това положение, аз имам право на каква част от апартамента (ако той почине преди мен)?

Половината.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 01 Дек 2023, 09:49

Привет, колегата Калахан е прав. Но ако става въпрос за завещание. Доста често хората бъркат. А в правото всяка дума е важна. Ако Вашият баща прехвърли на трето лице имот с договор за издръжка и гледане, което е възмезден договор, нямя да получите нищо от този имот. Имате право да оспорите договора, но ще тряба да докажете твърденията си.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Дек 2023, 10:08

На практика е негова собственост, тук - медицината е безсилна.

Едва ли ще е със завещание, защото е по-грамотно да се продаде приживе. Ето така върви живота, но - нещата не трябва да са трагични.

Няма полезен съвет в случая, какво да се прави, ако е уместно за коментар.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Дек 2023, 11:59

Според мен - въпросът е зададен грешно!
Тези съждения
gesho написа:аз съм единствен наследник на баща си
ако той почине преди мен

не могат да съществуват едновременно!
Жив човек няма наследници!
Когато - тогава. А дотогава - я камилата, я камиларя!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот gergana12 » 02 Дек 2023, 23:10

Само да попитам дали това жилище е собственост на баща ви или е било семейна собственост заедно с покойната ви майка?
gergana12
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Дек 2023, 01:09

gergana12 написа:Само да попитам дали това жилище е собственост на баща ви или е било семейна собственост заедно с покойната ви майка?

Добър въпрос!

Всичките - БАШ юристите и аз (барабар Петко с мъжете) тръгнахме с презумпцията, че бащата ще се разпорежда с апартамента СИ!

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 04 Дек 2023, 13:44

Запазената Ви част от наследството е 1/2 съобразно член 20 от Закона за наследството. Но не забравяйте, че това се отнася за наследствената маса, не за всеки конкретен имот. Може да имате ниви, лозе, някаква вила. А и не ви съветвам да влизате в пререкания с баща си, ако отиде при адвокат, ще го посъветват да и прехвърли жилището с договор за гледане и издръжка, евентуално със запазено право на ползване. Може и да се ожени за тази жена, което е доста по евтино от сделка, и запазената ви част ще падне на 1/3. То напоследък доста пенсионери сключват брак заради прословутата вдовишка добавка на пенсията. Мисъл за живота след смъртта :D
dimist
Потребител

Мнениеот gesho » 04 Дек 2023, 16:02

Благодаря за отговорите (и заделеното време)!
На въпроса, жилището е купено от него след смъртта на майка ми (макар и с голяма част от нейните пари, които тя изкара, като медсестра в Африка, и му остави), та на фона на всичко това (и отговорите ви) предполагам, че положението не е розово.
gesho
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 04 Дек 2023, 17:08

dimist написа:Запазената Ви част от наследството е 1/2 съобразно член 20 от Закона за наследството. Но не забравяйте, че това се отнася за наследствената маса, не за всеки конкретен имот. Може да имате ниви, лозе, някаква вила.

Хайде и вие започвате с фантазиите. Или виждате в бъдещето?

По правилно е да напишете - „Запазената Ви част от наследството БИ БИЛА ...“. Защото още не се знае - кой кого ще наследява!
Хубаво цитирате ЗН, ама да бяхте прочели чл. 1.
Чл. 1. Наследството се открива в момента на смъртта в последното местожителство на умрелия.

За момента баща и син са все още живи - само майката е починала.

И пак тогава, когато някой почине - тогава ще се смята наследствената маса.
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2.

Междувременно - всеки от двамата може да придобива нови имоти, да продава, както и да трупа задължения.

guest1
Активен потребител

Мнениеот gesho » 05 Дек 2023, 19:32

Професионално казано. Много точно, благодарности отново!
gesho
Нов потребител

Назад към Семейни казуси