начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прекратяване на осиновяване през 86 год - починала ос-ка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на осиновяване през 86 год - починала ос-ка

Мнениеот pitasht » 12 Яну 2024, 15:28

Здравейте имаме прекратено осиновяване по съдебен път, но понеже е от 86 г решението е крайно късо и без мотиви.
Делото се е водило от бащата осиновител срещу детето което е било на 20 години.
Не знам тогава писани ли са мотиви и дали не са излагани отделно, защото помня че преди доста години имаше право на произнасяне в съдебна зала, подобно на нак.дела. Мотиви няма. Изобщо даже няма някакви правни текстове и т.н. Ужасно решение, ако питате мен.
Пише прекратява осиновяването .....
Ще чакаме все пак ако нещо се пази да погледнем но моето питане е принцпно и мисля че и без пълното решение може да го обсъдим.
Прекратяването обхваща ли майката която е починала преди воденето на делото?
Повечето колеги са на мнение че да, на практика и администрацията така е направила, НО аз нещо не мога да проумея как обвързва това решение починалата майка.
От там естествено идват и населдствените права на детето - дали я наследява.
Един вид прекратяването има обратно действие и спрямо човек, който не е жив - много странно ми се струва. Но станалото - станало трябва да го приложим сега в наследствените права на детето, което си е почти баба. :D
Ще се радвам на мнения.
pitasht
Активен потребител

Re: Прекратяване на осиновяване през 86 год - починала ос-ка

Мнениеот guest1 » 12 Яну 2024, 16:24

Здравейте.

При положение, че осиновителката е починала преди делото - какви права смятате, че се увреждат?
Към момента на смъртта - осиновяването е било действащо и въпросното дете е било редовен наследник.

След прекратяването на осиновяването - детето губи право да наследява „бащата“-осиновител и неговите роднини.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 15 Яну 2024, 12:31

Ако искате конкретен отговор, би трябвало да посочите номера на делото или самото дело. Така ще получите това което търсите! А сега да гадаем , какво пише в Решението ?. Не е от съществено значение ,че е от 1986 година. Въпросът е ,влязло ли е в сила !
tochotocho
Потребител

Мнениеот tochotocho » 15 Яну 2024, 12:57

Попрегледах малко практика. Решенията на съда влизат в сила от съответна дата. В случая ПРЕКРАТЯВАНЕТО е от 1986 г. До съответната дата детето си е пълноправен наследник - осиновена дъщеря. Ако е усвоила наследство преди решението , не може да се търси обратно. А след 1986 вече не е наследник, заличава се в общината. Не може да бъде вписано като наследник и следователно при продажба на имот или каквато и да е сделка с имот не може да търси права и ползи, вече не е наследник. Осиновена е при условията на ПЪЛНО осиновяване от бащата и майката. След смъртта на майката до 1986 г. си е пълноправен наследник. Можело е да поиска своя дял- делба и т.н.
Интересно ! за разсиновяване се изискват сериозни мотиви. Недопустимо е съдът да не ги посочи, обсъди в процеса и съответно да вземе Решение. Защото по принцип Решенията на съда, влезли в сила са непоклатими Едва ли соц. съдия от 1986 би си извадил окото, логично няма интерес. И обратно посочете към 1986 г. имотното състояние на бащата, При високи ставки може и да се допусни, без много подробности. Но детето е на 20 години. Заинтересовано ! Не е ли обжалвало.
Тезата,че Решението е обвързващо само спрямо бащата , а спрямо починалата майка-осиновителка детето си е наследник. едва ли би издържало при съдебен спор.
tochotocho
Потребител

Мнениеот pitasht » 15 Яну 2024, 13:14

Явно повечето колеги смятат като вас.
Принципно за мен не е от голямо значение дали ще има още една страна в делбата.
Но си мислех че има 2 осиновявания- на майката и на бащата и са отделни, може би ще прочета по-подробно осиновяването поне то се пази, сега чакаме прекратяването ако има още документи по него
Защо смятате че са общо осиновяване- сега може само майка да осинови и преди е можело.
Та за мен осиновяването на майката си остава защото към момента на прекратяване на другото осиновяване, тя не е жива и не може да вземе становище, а някак ми се струва че нейната воля също е от значение.
НО администрацията и съда смятат като вас - новият акт за раждане е унищожен и е възстановен стария, така че като родители фигурират двамата съпрузи оставили детето за осиновяване, в удостоверението за наследници на осиноветилката обаче детето излиза като наследник -
Явно нещо пропускам и не мога да разбера какво.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 15 Яну 2024, 14:06

pitasht написа:Явно нещо пропускам и не мога да разбера какво.

Дали не пропуктате, че нещата са динамични във времето?
    1. Имало е семейство с осиновено дете.
    2. Майката почива, а преживелия съпруг и детето наследяват - щото към оня момент СА наследници.
    3. Осиновяването се прекратява, с всички последици след този момент.
Наследяването на майката от детето вече е история, защото
Чл. 75. (2) Когато делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е изцяло нищожна.
ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
В сила от 30.04.1949 г.

За да може бащата да владее имуществото на майката като наследник - трябва да е приел наследството.

guest1
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 07 Фев 2024, 12:57

guest1 написа:
pitasht написа:Явно нещо пропускам и не мога да разбера какво.

Дали не пропуктате, че нещата са динамични във времето?
    1. Имало е семейство с осиновено дете.
    2. Майката почива, а преживелия съпруг и детето наследяват - щото към оня момент СА наследници.
    3. Осиновяването се прекратява, с всички последици след този момент.

Изгубихте ме

разсиновяването е от 1986 год.
Към този момент зем.земи ги няма в наследството
Връщат ги по-късно.

От кой момент се прекратява осиновяването??? - повечето колеги не смятат че е от тук насетне, а назад - все едно изобщо не го е имало.
Детето е с нов акт /стар за раждане- възстановяват го изцяло/ и дори с нови имена. В решението обаче нищо не пише това го прави администрацията
За мен въпросът остава - дали разсиновяването на майката е възможно към 86 година когато тя е мъртва.
Според мен са допуснати поне 3 сериозни грешки които се опитвам някак да изчистя в момента в моята делба.
Делби преди това не е имало докато осиновителите са били живи.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 07 Фев 2024, 21:43

pitasht написа:За мен въпросът остава - дали разсиновяването на майката е възможно към 86 година когато тя е мъртва.

Този въпрос ... изобщо не е възможен.
Първо - защото се говори за осиновителка, а не за майка.
И второ - няма как да се променя волята на починал човек.

Пп. Я първо се научете да цитирате „като хората“. Така сте го направили, че не се разбира - кой какво е казал!

guest1
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 13 Фев 2024, 17:38

Хайде стига! Посочих , да поства това Решение. Интересен е термина ПРЕКРАТЯВА. Ще рече, до тук било каквото било. От дата ... ПРЕКРАТЯВА . Демек вече НЯМА оситнвяване-
tochotocho
Потребител

Назад към Семейни казуси