начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

разваляне на дарение

Казуси за недвижими имоти

разваляне на дарение

Мнениеот krisi871102 » 06 Ное 2008, 23:39

здравейте
не съм юрист и затова пускам тема тук, защото се нуждая от спешна помощ
баща ми почина преди 2,5 год. той имаше един имот дарен от родителите му на него и на сестра му, когато почина аз сестра ми и майка ми го наследихме и си му плащаме данъци и т.н. но в един момент родителите на баща ми решиха че искат да го продават и ни накараха да се съберем и ни предложиха да ни дадат сумата от 20 000 лв. обаче когато настъпи деня на сделката нещата се промениха от тяхна страна и заведоха дело за разваляне на дарението, бяха минали 2 години от смъртта на баща ми, дарението е доброволно, всмисъл, не е със доизглеждане или издържане, а най - обикновенно. минаха няколко дела, и скоро съдът реши че признава иска за разваляне на дарението,
искам някакви съвети какво да правя сега
имам адвокат, но той крие всичко от мен, и не мисля че ми е от полза в този случай
krisi871102
Младши потребител

Re: разваляне на дарение

Мнениеот nevin_alibriam » 07 Ное 2008, 00:15

Много са тежки провиненията, които дареният следва да е извършил, за да бъде отменено дарението, например: опит за убийство на дарителя или негов близък, недаване на издръжка и пр. От друга страна нищожно е дарението, противоречащо на закона, добрите нрави и т.н. Решение за проблема си във форума няма да откриете, още повече че има съдебно решение. Няма смисъл да гадаем на какво основание е заведен иска, какви доказателства са събрани и прочие. За да си изясните долу-горе как стоят нещата, отидете в регистратурата на съответния съд, да направят справка по името и ЕГН-то щом сте ответник, ще ви кажат номера на делото. Отидете в деловодството и отделете час и повече, за да прочетете всичко в него. От там нататък от вас зависи дали ще потърсите друг колега или не. Успех!
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Ное 2008, 15:09

Именно , поради факта,че много трудно се разваля дарение , си мисля,че все пак е договор за издръжка и гледане. Или пък , другият вариант ,самият нотариален акт да страда от порок и затова.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот krisi871102 » 08 Ное 2008, 02:59

ами в самия договор за дарение няма клауза която посочва доизглеждане или издръжка посочено е само за доброволно, и незнам как този съд така лесно реши че признава иска за разваляне
а можете ли да ми кажете, даже и да е имало устна уговорка за издръжка, наследниците на дарения поемат ли задалженията му, след смъртта му?
krisi871102
Младши потребител

Мнениеот krisi871102 » 08 Ное 2008, 15:21

да ви кажа честно вече ми омръзна да се занимавам с българските закони, моя случай е само за господари на ефира, навсякъде чета че има точно определени случаи как да се развали дарение, но явно тези закони в българия са само на хартия
krisi871102
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Ное 2008, 14:59

Най-честата причина при която се развалят даренията е , когато е поискана издръжка и тя не е била дадена. Предполагам ,че и тук се касае за такова основание.
Тази издръжка се дължи при поискване , независимо ,че не е вписана в нотариалния акт и това не приравнява дарението с договор за издръжка и гледане.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот krisi871102 » 11 Ное 2008, 19:55

понеже явно немога да обясня точно за какво става дума, а наистина се нуждая от помощ, защото адвоката ми ме предаде сега ще ви покажа част от решението на съда и моля да ми помогнете и да ми разясните за какво мога да се боря?

Предявен е иск по чл.26 ал.2 ЗЗД .
Постъпила е искова молба от Р.К. Ж. и В.К.Ж., в която твърдят, че сключеният между тях и първата ответницата и наследодателят на останалите ответници договор за дарение на недвижим имот е нищожен поради противоречието му с добрите нрави, със закона и при абсолютна симулация /наличие на привидна сделка/.
Ответницата Петя Валентинова Калинова твърди, че дарението е "фиктивно", за да се избегне евентуално изпълнение върху него от взискателя ЕТ"Т.-М.Д.".
Ответниците К. К. К., Б. К. К., Н. П. К. считат иска за неоснователен. Налице е действително дарение, което не противоречи на закона, като страните по него са сецели единствено надаряване.
Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Видно от представен нот.акт № т.З д.306/02г. ищецът в качеството му на ЕТ е признат за собственик на недвижими имот- самостоятелен търговски обект /метално-панелна конструкция/ "Хале за печатарски услуги" със застроена площ от 165кв.м., монтирано в дв.място от 520кв.м./чужда собственост/, съставялавщо поземлен имот по плана на гр.Разград. През 1997г. ищцата е получила в дял същото това дворно място, в което е монтиран обекта на ЕТ. Не се спори, че на 16. 03. 2001 г. ищците са сключили договор за заем с ЕТ"Т.-М. Д.", чрез пълномощника И.С. за сумата от 13 768 щатски долара. Учредена е и договорна ипотека върху имота. Поради спиране на плащанията от страна на ищеца, ЕТ се е снабдил с изпълнителен лист от11.10.2002г. Образувано е изп.д.№./02г. по описа на СИС при РРС, по което върху имота е наложена възбрана. С решение №./27.03.2003г. по ч.гр.д.№' ./ОЗг. на РОС възбраната е отменена. На 09.04.2003г. двамата ищци са дарили на децата си Красимир Калинов и Петя Калинова процесния имот. На 24.05.2006г. синът им Красимир Калинов е починал, като е оставил за наследници по закон съпруга и две дъщери. На 10.04.03г. ЕТ е предявил иск по чл.135 ЗЗД срещу страните по дарението и с решение №./30. Ю.ОЗг. по гр.д.№./03г. РРС е обявил договора за недействителен спрямо ЕТ, тъй като е приел, че с направеното дарение се цели единствено увреждането на кредитора-ЕТ. В хода на въззивното производство е починал Красимир Калинов и поради неконституирането на наследниците му по вина на ищеца, делото е прекратено, а решението на РРС е обезсилено. Ищците представят споразумание от 17.10.07г. с ЕТ"Т.-М. Д.", с което са уредили отношенията си. Разпитан св.С. твърди същите факти, като допуснатото обезпечение-възбрана върху процесния имот е отменено.
На въпрос по ЧЛ.114ГПК отв.П. К. заявява, че дарението е сключено единствено за да се избегне изпълнението върху него от И. С.. Нейният брат е знаел това. Родителите им не са целели да ги надарят. На въпросите по чл.114 ГПК останалите ответници /дъщери на Красимир Калинов/ тъврдят, че знаят за дарението и имота им се полага по наследство.
Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Предявеният иск за нищожност на сделката се явява основателен. Налице е привидна сделка, симулативен договор за дарение, който не прикрива друга сделка, т.е. налице е абсолютна симулация. Ищците твърдят, че страните са намяли воля за настъпването на последиците на договора за дарение, при сключването му, а само да избегнат принудително изпълнение върху имота. Тези твърдения съдът намира за основателни, подкрепени с доказателства. На първо място разгледано поведението на ищците във времето установява именно намерение, да се осуети принудително изпълнение върху имота им, от трето лице. На 11.10.02г. ЕТ"Т.-М. Д." се е снабдил с изп.лист за вземането си, образувал е изп.дело и яа 21.10.02г. съдията-изпълнител е наложил възбрана върху процесния имот. Предвид обжалването на действията на съдията-изпълнител, с решение №./27.03.2003г. по ч.гр.д.№ ./ОЗг. на РОС действията на съдията-изпълнител по налагането на възбрана са отменени. Само 12 дни след това определение ищците са дарили на децата си процесния имот. Това дарение е направено с цел да се осуети изпълнението върху имота. С решението, постановено по иска по чл.135 ЗЗД съдът на базата на тези доказателства също е приел, че дарението е действие целящо увреждането на кредитора. Не на последно място ответницата П. К. сама признава, че дарението е направено фиктивно, че както тя, така и брат й са знаели че няма дарствено намерение от страна на родителите им, а запазването на имота от кредитора.
Не са налице другите твърдяни от ищците основания за нищожност на дарението. Липсва както противоречие със закона, така и неговото заобикаляне. Дарението, като правна сделка е допустимо от закона и не му противоречи. Няма и заобикаляне на закон, тъй като с него страните не са целели постигането на забранен или непозволен резултат. Гореизложеното се отнася и до противоремието с добрите нрави.
По силата на чл.64 ГПК/отм./ ответниците дължат на ищците направените от тях разноски по делото в размер на 261.1 Олв.
По изложените съображения съдът
РЕШИ:
ОБЯВЯВА за нищожен договор за дарение на недвижим имот по нотариален акт № 149 т.1 рег. №1195 н.д.№77/03г. на нотариус Росица Кирилова, с който Р.К. Ж. и В. К. Ж., действащ лично и като управител на ЕТ"Валентин Калинов-супер сит" са дарили на П. В.К. и Красимир Валентинов Калинов "Хале за печатарски услуги", представляващо самостоятелен търговски обект /метално-панелна конструкция/ със застроена площ от 165кв.м., без дворното място върху което е монтирано, находящо се в гр.Разград, ул."Грънчарска"№37, цялото с площ от 520кв.м., съставляващо поземлен имот №1У-2058 в кв.83 по плана на гр.Разград, при граници на целия имот: ул."Грънчарска", имот №У-2057, имот №У1-2056, имот №2060 и имот №2059.

ОСЪЖДА П. В. К., К. К. К., Б. К. К., Н. П. К. да заплатят на Р. К. Ж. и В. К. Ж. сумата от 261.10лв., разноски по производството.
Решението подлежи на обжалване пред РОС в 14-^дн^вен срок от съобщаването му на страните.
krisi871102
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Ное 2008, 09:52

Оказа се ,че основанието е друго и то не е свързано с дарението като такова, а със симулация. С други думи, баба Ви и дядо Ви не са имали намерение да надарят баща Ви, а само да спасят имота. Освен това , Вие сте имали възможности да възразите в делото, да встъпите в него след смъртта на баща Ви.
така както са описани фактите обаче, наистина може би се касае за симулация. На коя инстанция е това решение?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот krisi871102 » 12 Ное 2008, 11:17

ами това решение е от районен съд, първа инстанция мился?
имам ли някакви шансове? понеже майка ми и сестра ми имат служебно назначен адвокат
той пусна молба за обжалване
аз обаче още нищо не съм направила
krisi871102
Младши потребител

Назад към Имотни казуси