начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Влизане във владение

Казуси за недвижими имоти

Влизане във владение

Мнениеот geni_66 » 08 Сеп 2009, 10:55

Здравейте,

Моля за Вашето компетентно мнение по следния въпрос:

Закупих ново строителство началото на годината и от преди повече от 2 седмици, сграда има вече разрешение за ползване. Строителят обаче не ми дава ключ с обяснение, че има процедура. Някои от съседите обаче ремонтират вече своите апартаменти.... Предполагам, че проблема е в промишления ток...
Имам ли законово право да си искам и аз ключ и как точно да процедирам ?

Благодаря предварително!
geni_66
Нов потребител

Re: Влизане във владение

Мнениеот rts » 08 Сеп 2009, 12:24

Вижте какво пише за предаване на фактическото владение в предварителния договор (ако има такъв) и в нотариалния акт. Обикновено имота се предава непосредствено след подписване на нотариалния акт, което предполага предаване и на ключовете.
Направете отново среща с продавача и ако е нужно го поканете писмено да Ви предаде ключовете. Няма да е зле да се консултирате с адвокат.
rts
Активен потребител

Мнениеот geni_66 » 08 Сеп 2009, 12:48

Благодаря за отговора.
Не е упоменато нищо в документите, може би трябваше да спомена, че имота е закупен с кредит, като покупко-продажбата и плащането са от края на м.Май, а акт 16 излезе Август, което предполага че оттогава съм собственик.
geni_66
Нов потребител

Мнениеот Melly » 08 Сеп 2009, 15:18

geni_66 написа:Благодаря за отговора.
Не е упоменато нищо в документите, може би трябваше да спомена, че имота е закупен с кредит, като покупко-продажбата и плащането са от края на м.Май, а акт 16 излезе Август, което предполага че оттогава съм собственик.

Собственик сте от дадата, която носи Нот. акт за придобиването на имота.
В Разрешението за ползване (Акт Обр.16) на сградата е задължително да бъдете вписан като Възложител.

Колегата rts е дал насока. Следвайте я.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Имотни казуси