начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

дарение на имот

Казуси за недвижими имоти

дарение на имот

Мнениеот mileto2919 » 19 Сеп 2009, 00:08

Здравейте!!Имаме следния въпрос октомври 2007 се омъжих ноември 2007 си купихме апартамент в който нотариален акт сме вписани и на двамата ни имената с мъжа ми,но сега с течения на абстоятелствата искаме апартамента да го дарим на моите родители и двамата сме съгласни .Въпроса ми е защо при изповядването на сделата дела ми на мъжа половината апартамент нотариланата такса ще е 5% данък защото той не е роднина на мойте родители и ще му се взима такса като за трето лице.правилно ли е това моля ви за отговор.предварително ви благодаря
mileto2919
Нов потребител

Re: дарение на имот

Мнениеот sunrise » 19 Сеп 2009, 08:40

Правилно е, при дарението процента зависи от родствената връзка, не е като при продажбата еднакъв. В този слуай мъжът Ви по-добре да го продаде, там максимума е 4%, но повечето общини са на 2 и нещо.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот donna » 19 Сеп 2009, 09:02

:D Не знаая каква е целта на това дарение ,явно да се избегне нещо , но ако успеете да избегнете това което сте решили то вариянта с продажбата ще изглежда така.
Апартамента е купен по време на брак ,щом е така имота е в режим на СИО ,което значи ,че щом като не е воден иска по чл.26 ал.2 СК то тая собственост е бездялова.
Доколко е правилно това с 5% наистина съпруга ви не е роднина по права линия и става сложно и най-разумното и по моему правилно е така за него местанат такса да е 5%. Но при бездялова собственост не може той да продаде неговото ,а вие да дарите вашето/това може само ако има влязло в сила решение по чл.26 ал.2 СК / .Така ,че ако ще дарявата половината то пак ще е от вас двамата и пак за съпруга ще има по-висока такса , ако той ще продава половината пак ще е продажбата от вас двамата ...
Другото тъй като не се знае каква е целта на това мероприятие ,ако решите да "си върнете " жилището ,с две думи да изповядате няква сделка за да е отново ваше и на съпруга ви ,при една продажба от ваша страна на родителите ви и обратно това няма да стане ,тъй като ще се стигне до продажба с обратно изкупуване ,а това е недопустимо в гражданското право .
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 19 Сеп 2009, 09:06

Естествено , ако е продажба , ще е от двамата , а не дарение от единия и продажба от двамата Пак , ако е 2% таксата са на далавера.
А до клауза с обратно изкупуване може да не се стигне. После родителите могат да им го дарят след време.
Аз колега , се сещам за какво иде реч,както сигурно и Вие.
Но това да увредят кредитор, по тоя начин нема да стане :wink: .Не знам кой е дал съвета , ама си има там едни членове в ЗЗД...
sunrise
Активен потребител

Мнениеот donna » 19 Сеп 2009, 09:50

:wink: За хитрата сврака с двата крака мн. пъти съм го писала и няма да се повтарям :mrgreen:
donna
Старши потребител

Назад към Имотни казуси