начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблемен Имот

Казуси за недвижими имоти

Проблемен Имот

Мнениеот yulianstefanov » 23 Фев 2013, 12:42

Здравейте,
нов съм във форума и ще се радвам да ми помогнете, защото вече имам 2 консултации и нямам единно мнение по този казус. Накрадко:
харесах си имот, който бих желал да закупя и да строя в бъдеще къща.
В хода на проучването открих, че имота е дарен от баба и дядо на внук. След това е продаден от внука на трето лице преди 7 години. Дядото все още е жив, оказа се, че внука освен баща има и леля (тя е накъде в чужбина). Всички или доста голяма част от имотите са дарени от бабата и дядото на бащата, а лелята не е дарявана. Има ли риск в покупката, т.е. лелята да претендира след откриване на наследството или дядото да развали дарение, което е продадено толкова отдавна? При наличие на добросъвестно владение (т.е. не съм сигурен дали попада в тази графа - нотариален акт и владян от 7 години) на сегашния собственик има ли риск? Ако купя имота има ли начин да се защитя?
Ще бъда много благодарен на компетентни съвети.
yulianstefanov
Нов потребител

Re: Проблемен Имот

Мнениеот Melly » 23 Фев 2013, 12:57

yulianstefanov написа:Здравейте,
нов съм във форума и ще се радвам да ми помогнете, защото вече имам 2 консултации и нямам единно мнение по този казус. Накрадко:
харесах си имот, който бих желал да закупя и да строя в бъдеще къща.
В хода на проучването открих, че имота е дарен от баба и дядо на внук. След това е продаден от внука на трето лице преди 7 години. Дядото все още е жив, оказа се, че внука освен баща има и леля (тя е накъде в чужбина). Всички или доста голяма част от имотите са дарени от бабата и дядото на бащата, а лелята не е дарявана. Има ли риск в покупката, т.е. лелята да претендира след откриване на наследството или дядото да развали дарение, което е продадено толкова отдавна? При наличие на добросъвестно владение (т.е. не съм сигурен дали попада в тази графа - нотариален акт и владян от 7 години) на сегашния собственик има ли риск? Ако купя имота има ли начин да се защитя?
Ще бъда много благодарен на компетентни съвети.

Няма от какво да се притеснявате - купувайте.
В случай на "щение" от пряката наследница да атакува подарените имоти, то конкретния имот не попада в хипотезата на отмяна на дарение с приобретател внука, още по-малко в хипотеза на разваляне на сключения преди 7 години с трето лице договор за продажба на същия.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот yulianstefanov » 25 Фев 2013, 12:37

Много благодаря за отговора!
Да разбирам ли, че казуса е същия като този:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=3097&p=23411&hilit=darenie+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5#p23419
както и примера даден вътре?
А какво става с дядото, който е жив и дали може да развали дарението (впредвид, че бабата е починала преди 1-2 години)?
извинявам за доуточняващите въпроси но тази терминология за мен е малко объркваща. Прочетох чл. 31 от ЗН което още повече ме обърка, а като капак 2-те консултации при адвокати са тотално противоположни.

Благодаря много!
yulianstefanov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 25 Фев 2013, 13:07

yulianstefanov написа:Много благодаря за отговора!
Да разбирам ли, че казуса е същия като този:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=3097&p=23411&hilit=darenie+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5#p23419
както и примера даден вътре?
А какво става с дядото, който е жив и дали може да развали дарението (впредвид, че бабата е починала преди 1-2 години)?
извинявам за доуточняващите въпроси но тази терминология за мен е малко объркваща. Прочетох чл. 31 от ЗН което още повече ме обърка, а като капак 2-те консултации при адвокати са тотално противоположни.
Благодаря много!

Всеки казус има своята специфика, но от казаното до тук:
yulianstefanov написа:.....открих, че имота е дарен от баба и дядо на внук. След това е продаден от внука на трето лице преди 7 години.
следва принципен отговор - ищец по искова претенция за отмяна на дарение не може да обоснове пасивната легитимация на ответник поради факта, че имотът не е в патримониума на дарения внук от преди 7 години. Казано на обикновен език - правоотношенето възникнало от дарствения акт е вече погасено.

В случай, че наистина искате да придобиете този имот, съветвам да се движите "ръка за ръка" с колега адвокат от момента на проучване на историята му до момента на финализиране на сделката пред нотариус.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот yulianstefanov » 10 Май 2013, 11:36

Здравейте,

благодаря за съветите, които ми дадохте.

Все пак се оказа проблемен имота и не го закупих.
по скица 1272 м2, по нотариален акт 1040, а съседа се оказа че има НА по давност за 167 м2 (една ивица от 5 м), който акт е от 10 години и не е отразен никъде в АВ, АГКК, община и т.н.
Проблемите са толкова много, че е невъзможно да бъдат оправени от когото и да е било.

Блгодаря отнов за консултациите!
yulianstefanov
Нов потребител

Назад към Имотни казуси