Уважаеми колеги,
Честитя Ви Новата 2003година. Желая Ви много здраве и професионални успехи.
Позволявам си да предложа на Вашето внимание втора дискусия относно данъчната политика. Като начало искам да изразя едно мое скромно мнение относно въпроса "добър данъкоплатец или е българина"? Категоричен съм че българина е един от най-изрядните данъкоплатци в света. Няма подобен индивид, който да заплаща данъци в подобен размер/тука включвам всички преки и косвени данъци и такси, както и данъка наречен задължително обществено осигуряване/. Интересен поглед върху данъците би бил, какъв е оставащия разполагаем доход на българина? Любопитно би било да се погледне реакцията на всеки потенциален европейски и североамерикански данъкоплатец, какво ще плати при условие че след плащане му остават суми малко по високи и равни на прага на бедността. Според мен всеки нормален гражданин ще предпочете да нахрани и облече децата си, като им осигури вода и топлина и едва след това ще помисли за фиска.Какво обаче се случва в България? В бюджета се залагат някакви приходи от данъци от физическите лица. Тези приходи задължително се преизпълняват!!!!! Какво означава това ? Това означава че българина се лишава от качествена храна, облекло, прави икономии от здраве, култура и образование, но ПЪЛНИ ФИСКА С ДАНЪЦИ!!!! Моля за Вашето становище по въпроса. Ще се радвам на сравнителни характеристики със европейски и североамерикански данъчни тежести. Моля да отчитате и размера на оставащия разполагаем доход.Искам да изразя и категоричното си становище че е нужно рязко увеличаване на необлагамия минимален доход, както и за прецизиране на необходимите присъщи разходи, които следва да бъдат отчетени при изчисляване на данъчната основа. Не вярвам че МВФ се е противопоставило на това.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Добри данъкоплатци ли сме?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Добри данъкоплатци ли сме?
Вдигнаха и таксата за място в гробищата 5 пъти – за вечни времена!
Е,и? Без друго доживотно бъхтиш за 1,5 кв.м. /всъщност и то вече не ти се полага – трябва да си го заслужиш!/. Какво пък, повече от една кожа не могат ти смъкна – да не си змия?! Вероятно някой не са чували старата пастирска мъдрост, че от една овца можеш да вземеш и мляко, и вълна, и месо, но никога всичко това наведнъж.
Между другото, ако пра……..дядо Адам не бе почерпен от символа на мъдростта с ябълката на познанието, щяхме да си живеем безметежно като…………
Що ти трябва тогаз да създаваш?:
Учиш – за да научиш, че нищо не си научил.
Рабогиш – тебе те работят.
И се връщаш в изходна позиция – и да се родиш, и да умреш си плащаш!
Само Дядо Господ ти е вменил облекчение – на едно гише : в Чистилището!
По-непогрешими люде изплагиатстваха божието творение и създадоха по едно гише за всеки напън человечески към прогрес, да ти напомнят еже за изначалния грях: че си се пръкнал! И то не къде да е, а в рая на земята – България.
За неверующите :
- едно гише в Областната
- едно гише в Общината
- едно гише в ХЕИ
- едно гише в Пожарната
- едно гише в ДВСК
- едно гише в ДНСК
- едно гише във ВиК
Патентен данък, лиценз за продажба на алкохол, лиценз за
продажба на цигари, социални осигуровки, здравни осигуровки, данък сгради, такса смет …., рискувам да пропусна някой. Проблема е и в бройката и в размера!!
Остава ти утехата, че и след….те чака парче от Рая “за вечни времена”…., но ако си платиш!
Заради това, аз Стойчо Стойчев заявявам, че никакви данъци няма повече да плащам!
Е,и? Без друго доживотно бъхтиш за 1,5 кв.м. /всъщност и то вече не ти се полага – трябва да си го заслужиш!/. Какво пък, повече от една кожа не могат ти смъкна – да не си змия?! Вероятно някой не са чували старата пастирска мъдрост, че от една овца можеш да вземеш и мляко, и вълна, и месо, но никога всичко това наведнъж.
Между другото, ако пра……..дядо Адам не бе почерпен от символа на мъдростта с ябълката на познанието, щяхме да си живеем безметежно като…………
Що ти трябва тогаз да създаваш?:
Учиш – за да научиш, че нищо не си научил.
Рабогиш – тебе те работят.
И се връщаш в изходна позиция – и да се родиш, и да умреш си плащаш!
Само Дядо Господ ти е вменил облекчение – на едно гише : в Чистилището!
По-непогрешими люде изплагиатстваха божието творение и създадоха по едно гише за всеки напън человечески към прогрес, да ти напомнят еже за изначалния грях: че си се пръкнал! И то не къде да е, а в рая на земята – България.
За неверующите :
- едно гише в Областната
- едно гише в Общината
- едно гише в ХЕИ
- едно гише в Пожарната
- едно гише в ДВСК
- едно гише в ДНСК
- едно гише във ВиК
Патентен данък, лиценз за продажба на алкохол, лиценз за
продажба на цигари, социални осигуровки, здравни осигуровки, данък сгради, такса смет …., рискувам да пропусна някой. Проблема е и в бройката и в размера!!
Остава ти утехата, че и след….те чака парче от Рая “за вечни времена”…., но ако си платиш!
Заради това, аз Стойчо Стойчев заявявам, че никакви данъци няма повече да плащам!
- Стойчо Стойчев
Vav fiskalen smisal, mnogo ne sme se otdalechili ot komunizma, po edin ili drug nachin, Darjavata ni vzima moje bi okolo 70-80 % ot parite. Imam predvid - preki i kostveni danatsi, akcizi, mita, taksi, litsenzi, globi i t.n.
Колега ,
1.Напълно съм съгласна с Вас. Не мога да направя някаква сравнителна характеристика на Данъчните тежести , но от информацията , която имам от приятели в U.S.A- преки и косвени данъци за годината възлизат на 25-30% от годишният доход, но пак с уговорката че не съм плащала данъци и попълвала данъчна декларация там./ за съжаление/
2. Мисля че е крайно време да започнем като данъкоплатци да се интересуваме и да намерим работещ механизъм да контролираме за какво се изразходват данъците ни .
Всички виждаме на какво ниво е инфраструктурата , здравеопазването и образованието ни .
Следва да се засили гражданският контрол върху Държавните институции.
1.Напълно съм съгласна с Вас. Не мога да направя някаква сравнителна характеристика на Данъчните тежести , но от информацията , която имам от приятели в U.S.A- преки и косвени данъци за годината възлизат на 25-30% от годишният доход, но пак с уговорката че не съм плащала данъци и попълвала данъчна декларация там./ за съжаление/
2. Мисля че е крайно време да започнем като данъкоплатци да се интересуваме и да намерим работещ механизъм да контролираме за какво се изразходват данъците ни .
Всички виждаме на какво ниво е инфраструктурата , здравеопазването и образованието ни .
Следва да се засили гражданският контрол върху Държавните институции.
- SkarletOxara
Преди време имаше във форума дискусия за данъчното облагане на адвокатите. За тези които не са го чели само ще отбележа, че едва ли има друга професия в България, която да плаща такъв висок размер на данъците, включая и т.нар."осигуровки", които първо имат характера на данък защото не се получава адекватна насрещна престация от страна на държавата, и от друга не е ясно какво "осигуряват". За себе си пресметнах, че да ми остава разполагаем доход от напр. 300 лева на месец, следва да имам доход от 750 лева месечно. Останалото са данъци и "осигуровки". Имайте предвид, че не съм смятал разходите, свързани с дейността. Така, че при един доход от 750 лева на месец, чистата сума която остава е около 200 лева. Всеки може да си сметне какъв е размерът на данъчната тежест.
- pit
Smotrite sait;www.fdb-b1.narod.rulubitel написа:
>
> Уважаеми колеги,
> Честитя Ви Новата 2003година. Желая Ви много здраве и
> професионални успехи.
> Позволявам си да предложа на Вашето внимание втора дискусия
> относно данъчната политика. Като начало искам да изразя едно
> мое скромно мнение относно въпроса "добър данъкоплатец или е
> българина"? Категоричен съм че българина е един от
> най-изрядните данъкоплатци в света. Няма подобен индивид,
> който да заплаща данъци в подобен размер/тука включвам всички
> преки и косвени данъци и такси, както и данъка наречен
> задължително обществено осигуряване/. Интересен поглед върху
> данъците би бил, какъв е оставащия разполагаем доход на
> българина? Любопитно би било да се погледне реакцията на
> всеки потенциален европейски и североамерикански
> данъкоплатец, какво ще плати при условие че след плащане му
> остават суми малко по високи и равни на прага на бедността.
> Според мен всеки нормален гражданин ще предпочете да нахрани
> и облече децата си, като им осигури вода и топлина и едва
> след това ще помисли за фиска.Какво обаче се случва в
> България? В бюджета се залагат някакви приходи от данъци от
> физическите лица. Тези приходи задължително се
> преизпълняват!!!!! Какво означава това ? Това означава че
> българина се лишава от качествена храна, облекло, прави
> икономии от здраве, култура и образование, но ПЪЛНИ ФИСКА С
> ДАНЪЦИ!!!! Моля за Вашето становище по въпроса. Ще се радвам
> на сравнителни характеристики със европейски и
> североамерикански данъчни тежести. Моля да отчитате и размера
> на оставащия разполагаем доход.Искам да изразя и
> категоричното си становище че е нужно рязко увеличаване на
> необлагамия минимален доход, както и за прецизиране на
> необходимите присъщи разходи, които следва да бъдат отчетени
> при изчисляване на данъчната основа. Не вярвам че МВФ се е
> противопоставило на това.
Smotrite sait;www.fdb-b1.narod.ru
>
> Уважаеми колеги,
> Честитя Ви Новата 2003година. Желая Ви много здраве и
> професионални успехи.
> Позволявам си да предложа на Вашето внимание втора дискусия
> относно данъчната политика. Като начало искам да изразя едно
> мое скромно мнение относно въпроса "добър данъкоплатец или е
> българина"? Категоричен съм че българина е един от
> най-изрядните данъкоплатци в света. Няма подобен индивид,
> който да заплаща данъци в подобен размер/тука включвам всички
> преки и косвени данъци и такси, както и данъка наречен
> задължително обществено осигуряване/. Интересен поглед върху
> данъците би бил, какъв е оставащия разполагаем доход на
> българина? Любопитно би било да се погледне реакцията на
> всеки потенциален европейски и североамерикански
> данъкоплатец, какво ще плати при условие че след плащане му
> остават суми малко по високи и равни на прага на бедността.
> Според мен всеки нормален гражданин ще предпочете да нахрани
> и облече децата си, като им осигури вода и топлина и едва
> след това ще помисли за фиска.Какво обаче се случва в
> България? В бюджета се залагат някакви приходи от данъци от
> физическите лица. Тези приходи задължително се
> преизпълняват!!!!! Какво означава това ? Това означава че
> българина се лишава от качествена храна, облекло, прави
> икономии от здраве, култура и образование, но ПЪЛНИ ФИСКА С
> ДАНЪЦИ!!!! Моля за Вашето становище по въпроса. Ще се радвам
> на сравнителни характеристики със европейски и
> североамерикански данъчни тежести. Моля да отчитате и размера
> на оставащия разполагаем доход.Искам да изразя и
> категоричното си становище че е нужно рязко увеличаване на
> необлагамия минимален доход, както и за прецизиране на
> необходимите присъщи разходи, които следва да бъдат отчетени
> при изчисляване на данъчната основа. Не вярвам че МВФ се е
> противопоставило на това.
Smotrite sait;www.fdb-b1.narod.ru
- Michail Vashkevich-Belaru
кви данъци бе хора в БГ никой не плаща данъци и осигуровки и то най вече адвокатите и търговците.Подаваш в Нои една декларация че прекъсваш дейност и вече си готов няма контрол просто.Майка ми единствения търговец на улицата който си плаща патентния данък от една година киорав данъчен не се е вясвал.Големи магазини декларират годишен доход под 1300 и никакъв данък не плащат и нищо.
- Дижел
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|