начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Пререгистрация на ЕТ в ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрация на ЕТ в ЕООД

Мнениеот lalence » 13 Ное 2007, 18:32

Здравейте,
Предстой ми пререгистрация на фирма, която е ЕТ в ЕООД. Някой може ли да ми каже какви са необходимите документи, или да ме насочите къде да мога да открия какво ми е необходимо.
Предварително благодаря на всички :)
lalence
Нов потребител

Мнениеот alena_ » 13 Ное 2007, 18:44

Неможе да преобразувате ЕТ в ЕООД. Могат да се преобразуват само търговски дружества, а ЕТ-то не е такова.
Друг е въпроса ако продавате предприятието на ЕТ-то на ЕООД, но няма да се спирам на подробности по този вариант.
Всъщност, какво влагате в понятието пререгистрация?
alena_
Потребител

Мнениеот milenaaa » 13 Ное 2007, 18:58

Според мен lalence влага в понятието пререгистрация точно това- закупуването на ЕТ от ЕООД.
Примерни документи може да намерите в Апис, но най-добре платете на адвокат да ви задвижи процедурата, тъй като съм имала случаи в които за да стане ЕТ - ЕООД се ликвидира ЕТ, което е недопустимо, а и ако има някакъв издаден лиценз на ЕТ-то става.....................не пестете пари, ние нали сме затова - да помагаме!
Успех!
milenaaa
Потребител

Мнениеот prnedev » 13 Ное 2007, 19:07

milenaaa написа:тъй като съм имала случаи в които за да стане ЕТ - ЕООД се ликвидира ЕТ, което е недопустимо
:shock: :shock: :shock:

Та в общи линии нали това е идеята?! Защо пък недопустимо?
Иначе файда няма никаква от цялата галимация
prnedev
Активен потребител

Мнениеот zamunda » 14 Ное 2007, 18:07

Значи наскоро ми се наложи да движа такава процедура на роднина, без да съм юрист и горе долу се справихме, обаче, без печен икономист / счетоводител, ако нямаш такъв, много трудно ще минеш. Тоест, не ти трябва юрист, а счетоводител правил такива изкупувания. Това, което ще направи юриста е да те препрати при негов познат счетоводител или директно ще си го пита.

Като цяло няма преобразуване, сливане и т.н. за ЕТ. Има изкупуване. Изкупуването става по чл. 15 от Търговския Закон. Прави се следното:

1. Откриваш си ЕООД. За това има един куп документация в нета. Трябва ти Учредителен акт, протокол от Учредителния акт, вносни бележки за капитала, респективно трябва предварително да си открил сметка и т.н. Цялата процедура, ако си я движиш сам излиза около 250-300 лв. Ако си наемеш адвокат ще ти излезе 400-450 лв, но пак сам ще трябва да ходиш за повечето неща. Например, в банката. Ти си решаваш.

2. Намираш си печен врял и кипял СЧЕТОВОДИТЕЛ, който ти прави оценка на предприятието (ЕТ) по амортизационно-счетоводен баланс. Над тази оценка си слагаш например 100 лв отгоре и правиш договор за продажба на цялото предприятие като съвкупност от права и задължения (по чл. 15 от ТЗ) на новоучреденото ти ЕООД / ООД. Това обстоятелство минава през съда и се вписва във фирмения регистър.

3. Може да си закриеш ЕТ-то след това, може и да го оставиш. Съветът ми е да го оставиш - ако тръгнеш да го ликвидираш, те чака цяла финансова ревизия по всичко. По умното е да си довършиш финансовата година на ЕТ-то, след което да подаваш нулеви месечни данъчни декларации по ДДС, ако си регистриран. След определен брой месеци автоматично отпадаш от ДДС регистрация и тогава замразяваш ЕТ-то. Чакаш да минат 5 години от датата на изкупуването и тогава го ликвидираш безболезнено и мазно. През това време няма да ти се налага да плащаш нито осигуровки, нито нищо.

Ами това е. Намери си счетоводител, адвокат ще ти е от полза за откриването на ЕООД и договора по изкупуването и някакъв особен лиценз на ЕТ ако имаш. А за тия неща има доста бланков материал ако се разровиш. Без печен счетоводител не можеш да минеш обаче. Успех.
zamunda
Нов потребител

Мнениеот lalence » 14 Ное 2007, 19:13

Благодаря ти zamunda, опитът ти ще ми е от голяма полза
lalence
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 15 Ное 2007, 01:09

Аз лично не се наемам да извърша търговската сделка и да се занимавам със съда. Просто не ми е работа. Нека го кажем, че горе долу счетоводната част е вярна ;-) Но не бих дал този съвет:

Може да си закриеш ЕТ-то след това, може и да го оставиш. Съветът ми е да го оставиш

Колкото до самата продажба... все си мисля че има и "по-елегантно" решение.
Но по този въпрос... хайде ще цитирам приказки от един друг форум:

д-р к.т.н. инж. Кольо Колев написа:Къв трябва да си за да очакваш сериозно да ти отговорят във форум на въпроса: "Как да прееба държавата със ..сет ...стотин хилади кинта?" ???

И все пак... ако държите да се оправяте сам - SMS за да ползвате Сиела струва 2 лв.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот zamunda » 15 Ное 2007, 05:01

jijiyeah, поне съм се опитал да помогна на човека с каквото мога, за това и форума се казва "ВЗАИМОПОМОЩ". Тук се постват мнения с цел да помогнат, а не като ЛАТЕРНА да опяваш на човека да отиде при адвокат. Той най-вероятно така или иначе ще си отиде, но си иска предварително да разбере за какво става въпрос, за да не го работи адвоката.

Един приятел искаше преди време да си изкара определен лиценз. Адвоката му поиска 19!!! документа и 400 лв, той се ядоса и отиде с 5 документа в държавното учреждение и си го извади за 7 дни.
В службата ТСУ, в която работя са ми се явявали такива адвокати капацитети по ЗУТ от знайни и незнайни паланки, че немам думи.
zamunda
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 15 Ное 2007, 15:54

Замунда, да се включа отново... Та съвета ти е актуален към 31.12.2006 ;-)
Предполагам през този период си преживявал тази процедура ;-)
prnedev
Активен потребител

Re: Пререгистрация на ЕТ в ЕООД

Мнениеот morpheus1 » 31 Май 2009, 17:00

Здравейте, бих искал да попитам кak става закупуване на ЕТ от физическо лице? Като на фирмата не е направена пререгистрация.
morpheus1
Нов потребител

Re: Пререгистрация на ЕТ в ЕООД

Мнениеот lexter » 04 Юни 2009, 19:14

никак?! мисля че не може без пререгистрация
lexter
Потребител

Назад към Търговско право